Spokojny styl życia - źle? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Spokojny styl życia - źle?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

1

Temat: Spokojny styl życia - źle?

Cześć. Jestem osobą dosyć spokojną, nie lubię dużych skupisk ludzi, gdzie mam wrażenie, że wszyscy się na mnie patrzą i mnie oceniają. Wolę posiedzieć w domu, obejrzeć film, spotkać się z facetem, czy z 1 czy 2 znajomym. Ale gdy np. oglądam na facebooku zdjecia z imprez, czy slucham jak znajomi opowiadaja o tej czy innej domówce, mam wrazenie, ze mnie cos omija. Nie zamykam się całkowicie na świat, raz na czas gdzies wyjde, ale z racji tego, że mam 18 lat, jestem mloda, chyba powinnam sie bawić, robić coś ze sobą, spotykać więcej ludzi.
Z jednej strony zazdroszcze innym, ze mają o wiele bogatsze życie prywatne, niż ja, a z drugiej.. nie wiem, nie mam łatwości z nawiązywaniu kontaktów. Zwłaszcza, że w moim otoczeniu prawie każdy każdego zna, każdy z kimś trzyma i ciężko się "wbić" osobom mniej odważnym.

Niby robię, to co mi odpowiada, ale często mam właśnie takie poczucie, że za jakiś czas będę żałować, że za młodu się nie wyszalałam.
O co tu chodzi?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Spokojny styl życia - źle?

Mam identycznie. Jestem spokojny, nie imprezuje. Nie mam problemów z nawiązywaniem kontaktów z ludźmi, lecz mimo wszystko nie lubię się bawić, tak jak Ty wole usiąść przed TV i obejrzeć dobry film, chociaż wyjście do pub'u ze znajomymi poprawia mi humor smile Uważasz, że powinnaś się bawić? Uważasz tak bo inni to robią. Ale czy Ci tego potrzeba? Nie wszyscy mają charakter typowo imprezowy, Ty najwyraźniej go nie masz. Masz 18 lat, więc najlepsze imprezy jeszcze przed tobą, o ile się na nie wybierzesz, a tak naprawdę to mało Cie do tej pory ominęło tongue Jeżeli naprawdę czujesz, że coś Cie omija to chyba powinnaś to zmienić.

3

Myślę, że taki masz po prostu charakter i nie powinnaś na siłę dopasowywać się do stylu zycia innych. Mój mąż jest dokładnie taki sam jak Ty- kiedyś tego nie mogłam pojąć, chciałam go zmienić, ale widziałam, że źle się czuję w większym "stadzie" ludzi, nie odpowiada mu to, męczy się - i w końcu zrozumiałam, że on taki po prostu jest. Taki ma charakter. I że kocham go za to smile Spokojne życie też ma swoje uroki smile bądź sobą, nie zmieniaj się na siłę wink oczywiście rz na jakis czas, jesli czujesz potrzebę, to dobrze jest gdzieś wyjść żeby trochę urozmaicić ten spokój

4

Jesli taka własnie jesteś to nie będziesz żałowała za jakiś czas że się nie wyszalałaś na imprezach ! Bo widocznie tego nie potrzebujesz. Nie sugeruj sie tym co lubia inni. Skoro odpowiada Ci taki tryb zycia to taka własnie bądz. Jesli poczujesz ochote żeby wyjsc na imprezę to nie zastanawiaj się i idz ! Ale rób po prostu to na co masz w danej chwili ochote i tyle wink

5

Popieram.  Wiesz nie zawsze człowiek chce byc w tłumie. Ja np jestem typem imprezoewicza i spedzam duzo czasu wśrod ludzi ale nachodzą mnie momenty i to długie ze właczam sie z zycia towarzyskiego. Pakuje wedki i nad wode samotnie spedzic czas w ciszy i oddaleniu. Jesli poczujesz ochote iść na impreze idź.. jesli poczujesz ochote na bycie samą poprostu zostan sama.  Czasem bywa tak ze to co mamy codziennie zostaje nazwane przez nas w koncu Szarą codziennoscią. I do tego potrzebne są odskocznie:) Pozdrawiam

Rayla napisał/a:

Cześć. Jestem osobą dosyć spokojną,
Niby robię, to co mi odpowiada, ale często mam właśnie takie poczucie, że za jakiś czas będę żałować, że za młodu się nie wyszalałam.
O co tu chodzi?

niestety, to brutalna prawda, żal pozostaje, nie ma co sie oszukiwać
jestem podobną osobą, charakterem podobną, lubie spokój, mam spokojny charakter, wypielegnowałam go takim jakim chciałam, na prawdę taka chciałam być, i jestem
ale zazdroszcze innym luzu, zabawy, imprez, spontanicznosci,
zazdroszcze i bede zazdroscic, taka jest wada mojego charakteru, najlatwiej jest sie z tym pogodzic, albo pracować nad sobą i to zmienić, wszystko zalezy od Ciebie smile

7

Rayla napisał/a:

Cześć. Jestem osobą dosyć spokojną, nie lubię dużych skupisk ludzi, gdzie mam wrażenie, że wszyscy się na mnie patrzą i mnie oceniają. Wolę posiedzieć w domu, obejrzeć film, spotkać się z facetem, czy z 1 czy 2 znajomym. Ale gdy np. oglądam na facebooku zdjecia z imprez, czy slucham jak znajomi opowiadaja o tej czy innej domówce, mam wrazenie, ze mnie cos omija. Nie zamykam się całkowicie na świat, raz na czas gdzies wyjde, ale z racji tego, że mam 18 lat, jestem mloda, chyba powinnam sie bawić, robić coś ze sobą, spotykać więcej ludzi.
Z jednej strony zazdroszcze innym, ze mają o wiele bogatsze życie prywatne, niż ja, a z drugiej.. nie wiem, nie mam łatwości z nawiązywaniu kontaktów. Zwłaszcza, że w moim otoczeniu prawie każdy każdego zna, każdy z kimś trzyma i ciężko się "wbić" osobom mniej odważnym.

O co tu chodzi?

Nie kazdy musi wiesc takie samo zycie wedlug tej samej reguly. Ja nie chodzilam na imprezy i parapetowki w liceum. Za to po drugim roku studiow zaczelam "szalec". Wtedy nagle jakos zaczely sie imprezy, zjazdy, spotkania i intensywne zycie. Obecnie tez wiode spokojne zycie bez zadnych szalenstw. Ale kto wie co bedzie za rok czy dwa? Niektorych zycie wiedzie odwrotnie. Szaleja w liceum na studiach spokoj. Nie ma co sie przejmowac smile Grunt ze sie jest szczesliwa. A zal za cos czego sie nie zrobilo? Coz, zawsze czegos w zyciu bedziemy zalowac. rownie dobrze mozna zaczac sie przyzwyczajac i wyciagac nauke na przyszlosc big_smile

8

każdy ma inny temperament, nie rób nic na siłę tylko po to że inni tak robią wink

9

szczesliwamariola napisał/a:

niestety, to brutalna prawda, żal pozostaje, nie ma co sie oszukiwać
jestem podobną osobą, charakterem podobną, lubie spokój, mam spokojny charakter, wypielegnowałam go takim jakim chciałam, na prawdę taka chciałam być, i jestem
ale zazdroszcze innym luzu, zabawy, imprez, spontanicznosci,
zazdroszcze i bede zazdroscic, taka jest wada mojego charakteru, najlatwiej jest sie z tym pogodzic, albo pracować nad sobą i to zmienić, wszystko zalezy od Ciebie smile

Ja też czasem zazdroszczę, jak widzę na facebooku zdjęcia z jakiejś imprezy z roześmianymi ludzmi... ale już coraz rzadziej. Czasem najdzie mnie ochota, pójdę na jakaś imprezę (bardzo rzadko) - ale po takiej imprezie (albo już w trakcie) dochodzę do wniosku, że "nawet fajnie jest, ale to nie dla mnie". NIe lubię takiego trybu życia. Jak już pójdę na jakaś imprezę to potem przez kilka tygodni, a czasem nawet miesięcy nie mam najmniejszej ochoty iść na następną. Doceniam wtedy jeszcze bardziej spokojny tryb życia wink

10

Rayla, nie widzę w spokojnym trybie życie nic złego. Sama jestem trochę szalona - potrzebuję dużo bodźców z zewnątrz - ale wszystko jest kwestia temperamentu smile nic nie trzeba robić na siłę: jak ktoś się zachowuje energicznie, nie oznacza, że wszystkim to musi odpowiadać.

11

Wiem, że już dużo razy się to przewijało, ale powtórzę za innymi: jeżeli to jest Twój styl życia, tak żyjąc czujesz się dobrze - to nie ma najmniejszego sensu tego zmieniać! wink To Ty masz być zadowolona ze spędzania swojego wolnego czasu, a nie inni wink

Ja jestem pośrednim typem - ani ze mnie typowy domownik, ani imprezowiczka wink Jak za długo siedzę w domu, to przytłacza mnie to i szukam tylko okazji do spotkania się z kimś/imprezy, a z kolei za dużo wyjść i spotkań powoduje we mnie natychmiastową ochotę wyłączenia się ze świata tongue
Co do zdjęć i fejsbuka - też tak mam, że porównuję swoje życie towarzyskie do innych (skutek mojej podstawówki, kiedy to byłam wyśmiewana przez wszystkich oraz byłam prawie totalnym odludkiem - i mimo, że od tamtego czasu zmieniłam się o 180* to jednak uraz pozostał i wrażenie, że "jestem inna, gorsza" wink) Ale to do niczego nie prowadzi. Co z tego, że ktoś wychodzi codziennie na jakieś imprezy/piwo/spotkania? Niech wychodzi, jego zycie i sprawa. A jak Ty nie masz na to ochoty w tym momencie, to nie ma się co zmuszać wink

12

Ja też lubię swój spokój. Posiadówy ze znajomymi, wyjście do kina czy teatru. Wcześniej zdarzyło mi sie wyjść do klubu - teraz tylko od wielkiego dzwonu. Nie mam wrażenia, że coś tracę. To mój wybór, nie muszę umieszczać setek fot na FB, żeby się pochwalić, że jestem towarzyska.

13

Moim zdaniem masz tak naprawdę dwa wyjścia:

1) W pełni zaakceptować swoją naturę, charakter i osobowość i żyć zgodnie z tym. Największy problem w tym jest taki, że to co pasuje Ci dzisiaj nie koniecznie musi się sprawdzić za kilka lat, kiedy będziesz starsza. Wtedy faktycznie możesz się sama winić, że coś Cię ominęło. No ale cóż, trzeba być odpowiedzialnym za swoje decyzje.

2) Jeżeli masz poczucie, że 'coś Cię omija' - spróbuj wyjść z domu, złamać swoją strefę komfortu i poznać nowych ludzi. Da Ci to informacje  zwrotną. Może tak naprawdę w głębi serca lubisz imprezować i spędzać czas z innymi ludźmi, tylko po prostu nigdy tego nie próbowałaś? Dokonaj wyboru poprzez testy. Odnajdź siebie w tym wszystkim. smile

14

Zazwsze wolałam siedzieć w domu i czytać ksiązki niż latać po imprezach. Tak samo jak autorka wątku mam wrażenie czasem, że coś mnie omija, ale jak już się przełamię i wyjdę gdzieś to rzadko jest fajnie, zawsze coś nie tak, potem załuję, że w ogole szłam.

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » Spokojny styl życia - źle?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024