Jak przełamać strach przed pójściem na studia? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jak przełamać strach przed pójściem na studia?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 3 ]

Temat: Jak przełamać strach przed pójściem na studia?

Problem polega na tym, że boję się dużych budynków i dużych skupisk ludzi. Jestem z małego miasteczka i nie jestem przyzwyczajona do takich miejsc jak uczelnia. Do tego dochodzi fakt, że jestem strasznie nieśmiała. Mimo to chciałabym się kształcić. Jak myślicie, powinnam się przełamać? Już rok siedzę w domu i chciałabym wreszcie coś ze sobą zrobić. Czasem mam wrażenie, że sama wymyślam sobie problemy, bo widziałam i ludzi na wózku inwalidzkim na dniach otwartych (tak, to właśnie na dniach otwartych podjęłam decyzję o tym, że nie chcę iść na studia bo przeraził mnie ogromny budynek, ogrom drzwi, zawiłe korytarze i tylu ludzi wokół). Boję się, jak ja się w tym wszystkim odnajdę. Czasem mam wrażenie, że do niczego się nie nadaję bo nawet głupi budynek mnie przeraża. Marzyłam o studiach jeszcze w liceum, ale teraz... sama nie wiem, czy to dla mnie.
Myślicie, że po kilku tygodniach da się przyzwyczaić i mija ta "obcość" i strach przed nowym?

Zobacz podobne tematy :
Odp: Jak przełamać strach przed pójściem na studia?

Nie pozwol aby obawy przed tlumem pozbawily cie mozliwosci zdobycia wyksztalcenia. Wiem, ze jesli nie jestes przyzwyczajona do wielkiegio skupiska ludzi to jest sie ciezko w tym wszystkim odnalezc, ale troche wiary w sibie i dasz rade.
Ja w tym momencie mieszkam w miejscu gdzie jest okolo 25,000 ludzi wiec mozesz sobie wyobrazic, ze jest tutaj wiele osob ktore zna sie z widzenia. Musialam jechac na rozmowe kwalifikacyjna do Londynu. Tak bardzo sie balam... Pierwsza samodzielna podroz pociagiem kiedy musialam sie przesiadac, pierwsza podroz metrem w moim zyciu i pierwszy raz bylam sama w tak wielkim miescie. Ale wiesz co, dalam rade i musze przyznac, ze to byl udany dzien smile
Moze pojdz na uczelnie, ale nie na dzien otwarty tylko w byle jaki dzien. Przejdz sie miedzy budynkami, moze nawet zorganizuj sobie spotkanie z jakims wykladowca konkretnego kierunku. Zobacz jak jest tam na codzien, bo w dni otwarte zawsze zbiera sie masa ludzi i nigdy nie dowiesz sie jak to na prawde tam wyglada. Nie spiesz sie tylko dlatego, ze inni sie spiesza. Ptrzystan, zastanow sie zobacz gdzie dokladnie jestes.
W kazdym razie nie poddawaj sie i pamietaj do odwaznych swiat nalezy smile

Pozdrawiam

Posty [ 3 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jak przełamać strach przed pójściem na studia?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024