Dietetyczne sałatki - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Dietetyczne sałatki

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1

Temat: Dietetyczne sałatki

Witam drogie Panie, czy któraś z Was ma może ciekawy przepis na dietetyczną sałatkę/sałatki? Nie musi być skrajnie mało kaloryczna, raczej chodzi mi o to, aby była zdrowa czyli np. bez albo z b. małą ilością majonezu. Może być warzywna, z kurczakiem, z rybą, serem wszelakie wariacje smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Dietetyczne sałatki

Podaję Ci link do tematu o sałatkach.

http://www.netkobiety.pl/t182.html

Myślę, że znajdziesz tam interesujące przepisy. Jeśli chodzi o dietetyczne wersje to można zastąpić majonez jogurtem naturalnym. Ja tak robię, natomiast niektóre sałatki np z tortellini lubię jeść na ciepło i wtedy nie potrzeba nawet jogurtu.
Wpisz w opcję - Szukaj na forum "Sałatki" i pojawią się wszystkie tematy zawierające takie przepisy.
Oczywiście zachęcam też do dodania konkretnych przepisów tutaj.

3

Dziękuję bardzo smile Zaraz rozpocznę lekturę smile
Sama wczoraj wymyśliłam coś takiego- wg mnie wyszło pyszne- chociaż pewnie nie jest to jakiś innowacyjny przepis smile

Składniki:
Ser ricotta 250 gram
puszka kukurydzy
puszka fasoli czerwonej
słoik selera
1 duża lub dwie małe marchewki
garść zsiekanej Rukoli
tuńczyk w kawałkach w sosie własnym (puszka)
ryż- ilość wg uznania (ja dodałam ryżu Basmati jest pyszny)

Jeśli chodzi o przyprawy to dodałam trochę pieprzu, soli, przyprawy "Kuchnia grecka", ale sądzę, że co kto lubi będą pasować np. zioła prowansalskie lub po prostu jakaś przyprawa do sałatek smile Oprócz tego łyżka majonezu i dwie łyżki jogurtu smile

4

K.T., wybacz, ale ta Twoja sałatka nie jest nijak dietetyczna. Ryż, fasola, kukurydza - to mnóstwo skrobi, która daje jedynie puste kalorie. Serek ricotta natomiast jest dość tłusty. Lepiej zastąpić go np. granulowanym serkiem wiejskim, a zamiast dodatków skrobiowych wkroić ugotowane na twardo jajko (lub kilka).

5

A może macie propozycje na dietetyczne sałatki z wędzonym łososiem?

6

Anemonne napisał/a:

K.T., wybacz, ale ta Twoja sałatka nie jest nijak dietetyczna. Ryż, fasola, kukurydza - to mnóstwo skrobi, która daje jedynie puste kalorie. Serek ricotta natomiast jest dość tłusty. Lepiej zastąpić go np. granulowanym serkiem wiejskim, a zamiast dodatków skrobiowych wkroić ugotowane na twardo jajko (lub kilka).

Dzięki wielkie wezmę Twoje rady pod uwagę i jakoś odpowiednio zmodyfikuję ten przepis smile

Ja robię taką tradycyjną z kapusty pekińskiej, papryki, pomidora, marchewki a do złączenia zamiast kalorycznego majonezu używam zdrowego jogurtu naturalnego - w smaku nie ma różnicy, za to jest o wiele zdrowiej.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KUCHNIE ŚWIATA - PRZEPISY KULINARNE » Dietetyczne sałatki

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024