podział majątku, prośba o porade - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » podział majątku, prośba o porade

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: podział majątku, prośba o porade

moi rodzice rozwiedli się 9 lat temu, wychowała mnie mama. po rozwodzie podzial majątku nie nastapił, a rodzice posiadali dom, w ktorym obecnie mieszka mój ojciec. dom był zbudowany przez dziadka ze strony matki, na gruncie rodziców ojca, i z tego co wiem wszytsko bylo zapisane na niego. teraz bedac juz osba dorosłą, mysle o sprawiedliwosci, no bo po rozwodzie, razem z mama zamieszkalysmy z dziadkami.
1.jakie mamy prawa do tego domu?
2.czy możliwy jest jeszcze podział majątku, jeżeli tak to jaki procent wartośći przypadałby nam?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: podział majątku, prośba o porade
milly19 napisał/a:

... dom był zbudowany przez dziadka ze strony matki, na gruncie rodziców ojca, i z tego co wiem wszytsko bylo zapisane na niego.

Jeśli nieruchomość należy do majatku odrębnego ojca. Matka może ew. żądać nakładów poniesionych na ten dom.

3

ale jesli to bylo po ślubie, to nie jest wspolnota majątkowa?

4

milly19 napisał/a:

ale jesli to bylo po ślubie, to nie jest wspolnota majątkowa?

Jeśli to była darowizna rodziców dla syna (nawet po ślubie)to jest to majątek osobisty. Sprawdź jaka jest sytuacja prawna nieruchomości w księgach wieczystych.

5

Witajcie:) Może ktoś mi podpowie czy zakładając sprawę rozwodową można od razu rozwiązać problem mieszkania? Mieszkamy we własnościowym mieszkaniu, które mąż otrzymał z wojska w trakcie małżeństwa w 1993 roku. W 2003 wykupiliśmy je na własność jako wspólną własność. Składam papiery o rozwód z winy męża, bo mam dość bicia po pijaku. Głupia byłam, że przez 23 lata zgadzałam się na takie życie i nie zgłaszałam tego na policję. Teraz jestem w takim stanie psychicznym, że bez leków i psychiatry nie mogę normalnie funkcjonować. Mąż zapowiedział, że nie wyprowadzi się z mieszkania, chociaż proponuję że wezmę kredyt i go spłacę albo kupię mu małe mieszkanie. Stwierdził że ne ma zamiaru się nigdzie wynosić ale spłacić mnie nie chce. Mamy dwóch dorosłych, studiujących synów, czyli na naszym utrzymaniu.  Czy sąd bierze pod uwagę to, że synowie chcą mieszkać ze mną, a nie z ojcem? Jeżeli ktokolwiek może mi odpowiedzieć chociaż na jakiś fragment będę dozgodnie wdzięczna. POMÓŻCIE PROSZĘ!

6

dorota66 napisał/a:

Witajcie:) Może ktoś mi podpowie czy zakładając sprawę rozwodową można od razu rozwiązać problem mieszkania? Mieszkamy we własnościowym mieszkaniu, które mąż otrzymał z wojska w trakcie małżeństwa w 1993 roku. W 2003 wykupiliśmy je na własność jako wspólną własność. Składam papiery o rozwód z winy męża, bo mam dość bicia po pijaku. Głupia byłam, że przez 23 lata zgadzałam się na takie życie i nie zgłaszałam tego na policję. Teraz jestem w takim stanie psychicznym, że bez leków i psychiatry nie mogę normalnie funkcjonować. Mąż zapowiedział, że nie wyprowadzi się z mieszkania, chociaż proponuję że wezmę kredyt i go spłacę albo kupię mu małe mieszkanie. Stwierdził że ne ma zamiaru się nigdzie wynosić ale spłacić mnie nie chce. Mamy dwóch dorosłych, studiujących synów, czyli na naszym utrzymaniu.  Czy sąd bierze pod uwagę to, że synowie chcą mieszkać ze mną, a nie z ojcem? Jeżeli ktokolwiek może mi odpowiedzieć chociaż na jakiś fragment będę dozgodnie wdzięczna. POMÓŻCIE PROSZĘ!

1. Tylko w wypadku kiedy strony złożą zgodne oświadczenie woli co do podziału majątku, sąd może podzielić majątek wspólny podczas rozwodu (opłata: 1000 zł)
2. Jezeli tej zgody nie ma, sąd nie zajmie się sprawą podziału majątku wpodczas rozwodu. Wtedy:
3. Trzeba wnieść osobną sprawę o podział majątku wspólnego (wpisowe: 1000 zł). Jeżeli waszym wspólnym majatkiem jest tylko przedmiotowe mieszkanie - to sąd podzili go następująco:
a) przyzna prawo jednemu z małżonków z obowiązkiem spłaty drugiego (tak powinnaś  wnioskować  w pozwie)
b) nakaże sprzedaż przedmiotowego mieszkania do równego podziału uzyskanych ze sprzedaży pieniędzy.
Myślę, że w Twoim przypadku, sąd przychyli się do Twojego wniosku (zamieszkanie z synami)- nakaże opuszczenie mieszkania przez męża z jednoczesną jego spłatą w 1/2 wartości mieszkania.
Pozdrawiam i życzę powodzenia

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ROZSTANIE, FLIRT, ZDRADA, ROZWÓD » podział majątku, prośba o porade

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024