noworoczne-zawszoroczne postanowienia - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MOJA NIESAMOWITA HISTORIA » noworoczne-zawszoroczne postanowienia

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 2 ]

Temat: noworoczne-zawszoroczne postanowienia

Przełom roku sprzyja refleksji i zawsze zastanawiam się, co udało mi się zrealizować w poprzednim roku. Obiecuję sobie, że od Nowego Roku zacznę więcej ćwiczyć, zdrowo się odżywiać, unikać słodyczy, więcej uczyć się języków. A oto moje sposoby na realizację noworocznych postanowień:

1/ Zamiast zakładać, że w miesiąc zrealizujesz wszystkie noworoczne postanowienia, należy -nastawić się na dłuższy okres ich realizacji, ponieważ małymi krokami uda nam się wszystko osiągnąć.

2/ Przemyślmy cel, obierzmy strategię i środki potrzebne do jego realizacji. Według mnie należy wybrać sobie jeden najważniejszy punkt z naszej listy i skupić się na realizacji właśnie tego, najistotniejszego postanowienia.

3/ Wyznaczmy punkty w planie działania i przyporządkujmy je do określonych terminów. Motywująco działa przyznawanie sobie nagrody się ze każdy osiągnięty poziom, wystarczy pomyśleć, że jest się z siebie dumnym i poklepać się po plecach.
Jednak najlepsze efekty dają takie czynniki motywujące jak ciekawość tematyki, którą się zajmujemy wówczas mamy dużo większe szanse na osiągnięcie celu.

4/ Udowodniono, że w postanowieniach formułujemy nie to, czego chcemy, ale to, czego chcemy się pozbyć i przez to ich realizację, co raczej odczuwamy, jako przymus niż frajdę Ci, którzy formułują realistyczne cele, do których realizacji są zmotywowani i naprawdę chcą coś zmienić to cele te osiągają. Pamiętajmy, aby nie być sfrustrowanym, jeśli nam się coś nie uda, wtedy należy spróbować jeszcze raz:)

W ubiegłym roku, jak co roku, żeby nie tracić zapału do języków umówiłam, z nauczycielami języków na konkretne dni tak, że potem głupio mi odmówić i siłą rzeczy trwam w moich postanowieniach:)
Zaplanowałam sobie także, że zrobię 6 Weidera. Na początku byłam pełna entuzjazmu, ale im dłużej trwały ćwiczenia i im zwiększała się ilość powtórzeń tym bardziej miałam ochotę skończyć i już nigdy do tego nie wracać. Kiedy powiedziałam przyjaciółce, że robię te ćwiczenia, pomysł tak się jej spodobał, że sama zaczęła robić i każdego dnia nawzajem się motywowałyśmy - kiedy jedna nie miała siły a dowiadywała się, że druga już dziś zrobiła swoją serię to od razu pojawiała się motywacja:) I tak razem dotrwałyśmy do końca i tamtego lata miałyśmy naprawdę płaskie brzuchy:)
Zazwyczaj jednak, jeśli chodzi o utrzymanie kondycji fizycznej, po świętach zawsze kupuję karnet na fitness, więc kiedy nie mam siły ani ochoty iść na ćwiczenia to jednak czuje, że już za nie zapłaciłam, więc muszę iść i potem jestem bardzo zadowolona, że znowu pokonałam lenia.
Jak na razie wszystkie plany udało mi się zrealizować, zobaczymy jak będzie w tym roku:)

Zobacz podobne tematy :

Posty [ 2 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MOJA NIESAMOWITA HISTORIA » noworoczne-zawszoroczne postanowienia

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024