Mam dowody zdrady męża i chce wystąpić o rozwód z jego winy.Mam 57 lat i jesteśmy małżeństwem od 1999r.,natomiast jestem członkiem spółdzielni już ponad 30 lat i mieszkanie otrzymałam przed ślubem w 1990r.Na decyzji jestem ja i moja córka z pierwszego małżeństwa.Przed ślubem żyliśmy w konkubinacie i dlatego go zameldowałam.Krótko po tym fakcie dostałam rozległy zawał i był ze mną bardzo żle,w związku z tym na propozycje małżeństwa wyraziłam zgode,bo naiwnie myślałam ,ż ten człowiek musi mnie jednak kochać.Ponieważ weszła w życie ustawa o wykupie mieszkań mój mąż chciał wpłacić niewielką kwotę i przekształcić mieszkanie na własność.Nie wyraziłam zgody bo jego zachowanie po ślubie radykalnie się zmieniło.Długa to historia.Teraz dowiedziałam się,że miał kochankę przez 15 lat,to dłużej niż nasze małżeństwo.Co mam napisać w pozwie rozwodowym,żeby opuścił mieszkanie?
Rozwód może potrwać a ja boje się o swoje życie pod wpływem stresów.Czy mogę w takiej sytuacji przepisać wkład członkowski na dorosłą córkę bez zgody męża.
Czy doszło do przekształcenia własnościowego po ślubie?
Czy doszło do przekształcenia własnościowego po ślubie?
Mieszkanie w dalszym ciągu jest spółdzielcze lpkatorskie
Mieszkanie w dalszym ciągu jest spółdzielcze lpkatorskie
Czyli należy do Twojego majatku odrębnego, możesz z nim robić co chcesz, mozesz przepisać spółdzielcze prawo do lokalu córce....albo mi
.
Do póki mieszkanie jest Twoje, mąż również ma prawo z niego korzystać.
Zgodnie z art. 281 KRO jeżeli prawo do mieszkania przysługuje tylko jednemu z małżonków, drugi z małżonków jest uprawniony do korzystania z tego mieszkania w celu zaspokojenia potrzeb rodziny.
Córka(jako nowa właścicielka) mogłaby wypowiedzieć lokatorowi użyczenie mieszkania, bądź zarządać "odpowiedniego" czynszu, by sie pozbyc lokatora. Może warto rozważyć takie rozwiązanie.
Porada prawna i pomoc w pisaniu pozwów, wniosków jak najbardziej wskazana.
Przy rozwodzie nie wachaj sie wystapić o alimenty na siebie od łobuza.
Zgadzam się z opinią dayzi, jeśli nie doszło do przekształcenia w trakcie małżeństwa masz zachowaną pełną swobodę dysponowania. Co do porad prawnych często przy spółdzielniach działają prawnicy. Polecam zasięgnąć porady w trakcie dyżurów, wszelka pomoc w tego typu sprawach jest wskazana.