Witaj na niezależnym Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone przez kobiety dla aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...
Nie jesteś zalogowany.
Chciałabym sie z Wami podzielić przepisem mojej znajomej na ciastka z owsianki
a że akurat mam lekką obsesjęna punkcie zdrowego odzywiania ,więc płatków nigdy dość!!!
składniki
25 dag płatków owsianych, 20 dag masła, 15 dag cukru(idealnie by był brązowy,ale zwykły też OK)
mieszamy płatki z cukrem i dodajemy rozpuszczone letnie masło, nastęonie masę wykładamy na blasze wyłożonej pergaminem , ugniatami i pieczemy w wysokiej temperaturze ok 190 -200 stopni przez 20-30 minut, po wyjęciu z pikarnika nalezy je pokroić, trochę mogą się łamać ale to nie problem:)
tanie,smaczne i zdrowe!!!
Ja znam przepis na Rogaliki z owsianych płatków, potrzeba 20dkg płatków, 3-4 łyżki mąki, 10dkg zmielonych orzechów włoskich, 15dkg cukru, 2 łyżki miodu, 2 jaja, 4łyżki masła, łyżeczka proszku do pieczenia
na dwóch łyżkach masła zrumienić płatki z dodatkiem połowy cukru, resztęmasła utrzeć z miodem i resztą cukru,dodać jajka i orzechy,proszek do pieczenia, i wzytsko dobrze wymeiszac z wystudzonymi płatkami, z tej masy formujemy wałeczki którym nadajemy kształt rogalików i pieczemy na pergaminie w temp. ok 200 stopni, do zrumieneinia, są super!!!![]()