Czy aborcja może wyjść na jaw? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy aborcja może wyjść na jaw?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 14 ]

Temat: Czy aborcja może wyjść na jaw?

Piszę w imieniu i na prośbę mojej bliskiej przyjaciółki i proszę was o radę w pewne sprawie. Moja przyjaciółka ma 35 lat, 2 dzieci i jest w trakcie rozwodu. Jednym z zarzutów jej męża jest to, że usunęła ciążę (była z nim w ciąży), ponieważ nie chciała trzeciego dziecka, a ponadto jej rodzina (rodzice) byli temu przeciwni. Ona więc wbrew jemu usunęła tę ciążę. To było 8 lat temu. Jak to jest postrzegane w sądzie na sprawie rozwodowej. Rodzina mojej przyjaciółki, jak też ona sama zezna, że to w ogóle nie prawda, że nie była w ciąży. On potwierdzenia nie znajdzie, bo usuwała w innym, dalekim mieście i on nie wie jaki lekarz to robił, gdzie i nawet dokładnie kiedy, bo nie pamięta dokładnej daty. Czy on teraz może zrobić coś, aby udowodnić że jednak on mówi prawdę?
Dodam, że była to aborcja za pomocą środków farmakologicznych (nie chirurgiczna).
Bardzo proszę o radę.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy aborcja może wyjść na jaw?

Moim zdaniem jest to całkowicie niewykrywalne. Poza tym kobiecie, która dokonała aborcji, nie grożą żadne sankcje prawne- tylko osobom, które jej w tym pomagały. A 8 lat to szmat czasu, pewnie wszystkie ślady się zatarły.

3

Nie można? Chyba można, a przynajmniej w dr Housie i kupie innych seriali i filmów były takie motywy tongue Więc może jednak jest taka opcja, ale pewnie to musi być jakieś badanie... Proponuje skierować pytanie do kogoś zaprzyjaźnionego bliżej z medycyną.

4

A może doradzilibyście jeszcze w jednej sprawie - typowo rozwodowej. Chodzi mi tu o obiektywną opinię osób ,,z zewnątrz".
Maż przyjaciółki założył sprawę o rozwód. Ju od 5 lat nie mieszkają razem. On się wyprowadził do innej. On chce rozwodu z obopólnej winy (lub bez orzekania) ona z jego winy (przez tą kochankę). Ale czy w sądzie nie badają dlaczego on się wyprowadził do innej kobiety? Jakie były tego powody?

5 Ostatnio edytowany przez kaisa_malene (2011-11-06 18:03:47)

Nie wiem, czy można takie coś udowodnić, szczerze mówiąc nie wydaje mi się to prawdopodobne. Jeśli nie było interwencji chirurgicznej to chyba nie ma żadnych śladów? Bo jeśli tak, to u każdej kobiety podczas badania możnaby wyczytać ile ma dzieci... Kolejna sprawa: nawet jeśli taki ślad by pozostał to jak udowodnić, że była to celowa aborcja, a nie np. samoistne poronienie? A btw. doktor House opiera się na autentycznych przypadkach, ale nie jest w 100% wiarygodny, jak większość tego typu seriali.

Odnośnie rozwodu: jeśli np. nie było między nimi seksu i on sobie znalazł kochankę to jest to obopólna wina. Ale to on by musiał chyba jakoś to udowodnić. Myślę jednak, że wina w ich przypadku będzie albo obopólna albo tylko jego, bo to, że ma kochankę to raczej niepodważalny fakt.

6

To, ze on ma kochankę to jedyny, niepodważalny dowód mojej przyjaciółki (ona ma na to dowody w formie zdjęć, oraz zeznania rodziny potwierdzające, że on odszedł do innej). Niby byłoby wszystko jasne, gdyby nie kilka mocnych dowodów i zeznań świadków z jego strony. To jego wersja- mieszkanie z rodziną żony (teściami) i ciągłe nieporozumienia z tym związane, kłótnie i awantury, on chciał się kiedyś wyprowadzić z nią i z dziećmi i zamieszkać całkiem osobno - ona nie (ojciec jej powiedział, że jak pójdzie z domu to nic nie dostanie), od urodzenia drugiego dziecka już nie spali razem i seksu też miedzy nimi nie było. On co prawda się wyniósł do kochanki, ale po jakimś pół roku chciał wrócic, dzwonił z przeprosinami, pisał listy w których prosił o naprawienie tego małżeństwa. Ona powiedziała definitywne nie. Jak to w tym wypadku wygląda ?

7

1. kobiecie która usuwa ciążę, nie grożą żadne sankcje prawne
2. wykrycie usunięcia ciąży w tym konkretnym przypadku jest co najmniej niemożliwe - a jak mężulek zacznie drążyć to na tego typu nękanie też jest paragraf
3. co do rozwodu i akcji "ja chciałem wrócić"
- sorry, to już w dużej mierze zależy od sędziego - dobrze byłoby znaleźć haka na niego, dlaczego chciał wrócić, i ratować małżeństwo ( np udowodnić, ze stracił prace i potrzebował pieniędzy )
W przypadku takich mało kulturalnych rozwód trudno jest coś powiedzieć na 100%, dla mnie jest to wina obu stron.

8

Dzięki Basiu.
Wasze opinie są bardzo ważne, ponieważ pozwalaja spojrzeć na całą sprawę oczyma osób, które nie są w to emocjonalnie zaangażowane.

9

Ja powiem tak aborcja nie nie wykluczone nie można odbierać życia jestem temu przeciwny wykryć pewnie że się da nawet jeśli to było robione nielegalnie gdzieś jakieś papiery na to zawszę są a jeśli jej mąż tylko wspomni o tym w sądzie to sąd się wszystkiego już dowie mają od tego biegłych i całą prokuraturę

10

ODRZUCONY napisał/a:

Ja powiem tak aborcja nie nie wykluczone nie można odbierać życia jestem temu przeciwny wykryć pewnie że się da nawet jeśli to było robione nielegalnie gdzieś jakieś papiery na to zawszę są a jeśli jej mąż tylko wspomni o tym w sądzie to sąd się wszystkiego już dowie mają od tego biegłych i całą prokuraturę

Tak, mhm, już widzę jak sąd i biegli będą dokumenty znajdować. To było 8 lat temu i farmakologicznie. Równie dobrze mogła nie wiedzieć, że jest w ciąży, na coś zachorować i pod wpływem przyjmowanych leków poronić. Jeżeli takiej aborcji dokonywała w kraju, gdzie jest legalna, np Anglia to co jej mogą zrobić? Nic. Jesteśmy w unii i 8 lat temu też byliśmy.

11

Teo ma rację. Nikt nie będzie uruchamiał całej machiny sądowniczej, bo pan powiedział, że pani była w ciąży i ją przerwała 8 lat temu! Tym bardziej, że jest to nie do wykrycia. Gdyby była wola karania za aborcję, to więzienia byłyby pełne lekarzy, który działają w podziemiu aborcyjnym. Wystarczy wziąć pierwszą z brzegu gazetę z ogłoszeniami.

12 Ostatnio edytowany przez Bullinka (2011-11-07 12:56:42)

Po tylu latach macica zregenerowala sie i nie ma mozliwosci udowodnienia, ze kobieta byla w ciazy. Nie ma znaczenia sposob spedzenia plodu. Nawet po chirurgicznym usunieciu ciazy po tylu latach nie ma znaku a nikt w sadzie nie zmusi kobiety do badania, ktore i tak niczego nie wykaze. Sad uzna raczej, ze facet gada co mu slina na jezor przyniesie w akcie zemsty i to sprawi, ze stanie sie on mniej wiarygodny dla owego sadu.
Papiery... co za bzdety... Nikt przez tyle lat nie przechowuje dokumentow a juz na temat nielegalnej aborcji nikt jej nawet nie sporzadza. Jesli juz by mial ochote to jedynie statystycznie, czyli anonimowo: kobieta lat tyle, dzieci tyle, wyksztalcenie takie. Nikt sam sobie bata na glowe nie bedzie krecil i tworzyl dokumentacji pacjentek.

13

Witam
Wydaje mi sie, ze po takim czasie nie mozna tego wykryc, ale poczytaj jeszcze dokladnie w internecie, tak dla pewnosci.
Ale jezeli ona ma wszystkich po swojej stronie, mysle ze uznaja, ze poprostu facet nie ma czym sie bronic.. W dodatku jego tezy nikt nie poprze...
Powodzenia..

Posty [ 14 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » MIŁOŚĆ , ZWIĄZKI , PARTNERSTWO » Czy aborcja może wyjść na jaw?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024