jak radzic sobie z krzykiem na dziecko - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » jak radzic sobie z krzykiem na dziecko

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 5 ]

1 Ostatnio edytowany przez kobieta38 (2011-11-02 22:59:21)

Temat: jak radzic sobie z krzykiem na dziecko

przeczytalam wiele wypowiedzi i nie tylko ja mam ten problem
krzycze na moje dziecko,gdy mnie nie slucha potem bardzo tego zaluje, czasami choc objecalam sobie,ze nie bede tego robic, zdarza mi sie dac klapsa lekko
chcialabym sie umiec opanowac, nie krzyczec,

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2011-11-02 23:13:01)

Odp: jak radzic sobie z krzykiem na dziecko

Czy byłabyś tak samo agresywna w stosunku do dorosłego człowieka, na przykład swego szefa?

Pomyśl, że Twoje dziecko to taki sam człowiek jak Ty. Z takimi samymi potrzebami, i z takimi samymi uczuciami. Może ta świadomość powstrzyma Cię?

A może to, że uczysz swe dziecko agresji.

I jeszcze, że uczysz, że silniejszy ma rację.

Edycja:
Taaak, a gdzie to zdanie o ściskaniu, by zabolało, ręki dziecka?
Pierwsza wersja zbyt szczera była?

3

Zastanów się jak Ty byś się czuła na jego miejscu. Opanuj się, jeśli nie chcesz,żeby twoje własne dziecko darzyło cię negatywnymi uczuciami. Jesteś jego mamą więc chciałabyś być ważną osobą w jego życiu, to postępuj w porządku wobec niego.

4

Krzyczeniem na dziecko pokazujemy, że sami nie radzimy sobie z własnymi emocjami w stosunku do dziecka i w ten sposób okazujemy swoją bezradność. W sytuacji, kiedy zachowanie Twojego dziecka wywołuje w Tobie złość i trudno jest Ci się opanować, spróbuj poprosić kogoś innego z domowników o interwencję, a ty w tym czasie weź kilka głębokich oddechów. Kiedy w pobliżu nikogo nie ma, wyjdź do innego pomieszczenia i policz do 10.
Gdy Twoje dziecko zrobi coś, co wywołuje w Tobie złość,
1) powiedz mu o swoich emocjach i wyraź swoją dezaprobatę. Spokojnie, ale stanowczo.  Np. Jestem zła, bo rozsypałeś mąkę po całej kuchni. Nie podoba mi się takie zachowanie.
2) Powiedz dziecku również, czego od niego oczekujesz. Np. Chciałabym, żebyś posprzątał podłogę.
3) Możesz również określić konsekwencje, jakie dziecko poniesie, jeśli taka sytuacja się powtórzy. Jeśli po raz kolejny bez mojej zgody będziesz rozsypywać jedzenie w kuchni, nie będziesz mógł obejrzeć dobranocki.
4) I pamiętaj żeby być konsekwentnym.

Powód edycji- reklama. Proszę zapoznać się z regulaminem forum.
Moderatorka-apoteoza

Posty [ 5 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » jak radzic sobie z krzykiem na dziecko

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024