Bardzo proszę o pomoc. Wiem, że najlepiej byłoby gdybym poszła do dermatologa ale niestety teraz nie mam takiej możliwości. Chodzi o to, że już dłuższy czas widziałam to, że moje paznokcie u stóp są pożółkłe ale myślałam, że to skutek malowania lakierami. Chodzi o paznokcie przy dużych palcach. Jakiś czas temu zauważyłam też na nich takie jasne plamy zajmujące mniej więcej 1/3 paznokcia i znajdujące się po prawej stronie paznokcia przy lewym palcu i po lewej stronie paznokcia przy prawym palcu, czyli w tych samych miejscach. Dzisiaj wzięłam dłuższą kąpiel i te paznokcie mi odmokły. Później sobie je piłowałam i obcinałam skórki i tak zahaczyłam o tą płytkę i płytka paznokcia tam gdzie była ta jasna plama po prostu mi odeszła. W drugim palcu było to samo. Paznokieć odszedł tylko tam gdzie była ta jasna plama. To wyglądało tak jakby w tym miejscy znajdowała się pusta przestrzeń . Po odejściu paznokci nic mnie w tych miejscach nie boli ale one odeszły tak jakby z góry na dół bo ta plama tak się rozchodziła. Teraz w tych miejscach jest taka różowa miękka powierzchnia. Co to może oznaczać? Dodam jeszcze, że reszta paznokci która nie odeszła wygląda zdrowo i raczej normalnie. Czy to może być grzybica?
Kochana, masz racje tam gdzie masz te białe plamy jest pusta przestrzeń. Twoje odchodzenie fragmentów paznokcia może być powiązane z jakaś chorobą, a może brałaś ostatnio jakieś nowe tabletki, witaminy? Jak miałaś w przeszłości łuszczyce? może to być powodem tego co się dzieje.
Zapytaj w aptece o jakies leki przeciwgrzybicze może Ci doradzą.
Bardzo możliwe że to grzybica, powinnaś szybko podjąć jakieś leczenie. Jeżeli nie masz możliwości iść do dermatologa to udaj się chociaż do lekarza rodzinnego lub poradź się farmaceuty. Nie lekceważ tego.
Spróbuj Loceryl, stosowałam go na grzybicę i szybko pozbyłam się choroby
nic sie nie dzieje, zadna grzybica
Paznokiec sie oddzielil od skory - to sie zdarza.
Po prostu na te miejsca byl ucisk (ciasne buty? mocno scisnete paski sandalkow? czubki w butach) albo za daleko wycinalas i niejako zmiejszylas powierzchnie przyrastania paznokcia... Nie piluj tego mocno, nie dzialaj cazkami i wszytko naturalnie odroscnie... paznokiec dorosnie do skory spowrotem
a to rozowe... to jest wlasnie nowa skora/paznokiec :-)
Tez tak mialam :-)