"Alimenciarz" za granicą - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 4 ]

Temat: "Alimenciarz" za granicą

Mam pytanie i szczerze liczę na pomoc, bo już się przekonałam że tutaj można ją otrzymać wink Nie tylko szczerą i miłą radę ale przede wszystkim fachową pomoc w tak trudnych sprawach....
Moją sytuację już kiedyś opisywałam tutaj. Teraz jest jej ciąg dalszy. Ojciec mojego syna mieszka sobie w Irlandii i w poważaniu ma jakąkolwiek pomoc finansową w utrzymaniu dziecka. Mam zasądzone alimenty, które oddałam do komornika, ze względu na nieściągalność ich. Ponieważ mieszka on za granicą, komornik twierdzi, ze nic nie może zrobić. Czytałam gdzieś, ze podobno można wystąpić z wnioskiem do sądu kraju w którym taki "alimenciarz" przebywa i wtedy tam prowadzone jest postępowanie windykacyjne. Nie mam pojęcia jak to powinno wyglądać - czy to ja osobiście występuje do sądu w Irlandii? Czy może ja występuję do naszego sądu i to polski sąd przekazuje sprawę dalej? Czy muszę znać jego dokładny adres zamieszkania? Nie wiem nawet czy on pracuje, czy żyje na utrzymaniu jakiejś kolejnej głupiej jak ja. Wiem natomiast, że nie próżnował bo ma już kolejne dziecko - nie wiem tylko jaki ma stosunek do tego chłopca.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: "Alimenciarz" za granicą
karmelita82 napisał/a:

Mam pytanie i szczerze liczę na pomoc, bo już się przekonałam że tutaj można ją otrzymać wink Nie tylko szczerą i miłą radę ale przede wszystkim fachową pomoc w tak trudnych sprawach....
Moją sytuację już kiedyś opisywałam tutaj. Teraz jest jej ciąg dalszy. Ojciec mojego syna mieszka sobie w Irlandii i w poważaniu ma jakąkolwiek pomoc finansową w utrzymaniu dziecka. Mam zasądzone alimenty, które oddałam do komornika, ze względu na nieściągalność ich. Ponieważ mieszka on za granicą, komornik twierdzi, ze nic nie może zrobić. Czytałam gdzieś, ze podobno można wystąpić z wnioskiem do sądu kraju w którym taki "alimenciarz" przebywa i wtedy tam prowadzone jest postępowanie windykacyjne. Nie mam pojęcia jak to powinno wyglądać - czy to ja osobiście występuje do sądu w Irlandii? Czy może ja występuję do naszego sądu i to polski sąd przekazuje sprawę dalej? Czy muszę znać jego dokładny adres zamieszkania? Nie wiem nawet czy on pracuje, czy żyje na utrzymaniu jakiejś kolejnej głupiej jak ja. Wiem natomiast, że nie próżnował bo ma już kolejne dziecko - nie wiem tylko jaki ma stosunek do tego chłopca.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Witam. Nie jestem prawnikiem ale po konsultacji z takowym, wiem że w kwietniu weszły w życie przepisy znacznie upraszczające procedury. Możesz "wygooglować" (alimenty z zagranicy 2011) i poczytać. Jednak radzę Ci zapytać i od razu załatwić w sądzie. Z tego co
wiem decyzja wydana w Polsce obowiązuje w całej UE. Są specjalne zespoły poszukujące dłużników. Ty nie musisz tego robić (podawać
Jego adresu). Sprawdż. Powodzenia!
Pozdrawiam.

3

Odp: "Alimenciarz" za granicą

Dziękuję bardzo za odpowiedź i pomoc wink Wygoogluję i na pewno poczytam wink
Pozdrawiam serdecznie

Posty [ 4 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024