Freeganizm- walka z konsumpcją czy okradanie ubogich? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Freeganizm- walka z konsumpcją czy okradanie ubogich?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: Freeganizm- walka z konsumpcją czy okradanie ubogich?

Ideą freeganizmu jest minimalizowanie konsumpcji oraz oszczędny styl życia. Jest to walka z marnotrawstwem.  Freeganie korzystają z wyrzuconych artykułów spożywczych, ale nie tylko. Są to również ubrania czy sprzęt.

I wszystko byłoby w porządku, gdyby nie fakt, że freeganów jest stać na zakup żywności, czy wspomnianych wyżej ubrań. Czy wobec tego, że ich stać, mogą ?okradać? bezdomnych z jedynej możliwości zorganizowania sobie posiłku? Czy nie lepiej jest, aby restauracje, które wyrzucają żywność pozostawiały je tylko dla osób naprawdę potrzebujących?

A  może jest tego tak dużo, że wystarczy dla wszystkich?
Co o tym myślicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Freeganizm- walka z konsumpcją czy okradanie ubogich?

Myślę, że to przesada. Wyrzucamy tak dużo jedzenia, że starczy dla wszystkich big_smile. Idea fajna, chociaż realizacja nieco dziwna hmm.

3

Może z tym jedzeniem to przesada, ale ogólnie idea jest słuszna - za wyjątkiem tego jedzenia ze śmietników smile Ludzie oszaleli - przedmioty, które kiedyś służyły przez 10-20 lat, dzisiaj są wymieniane po 1-3 latach. Np. telewizory. Co roku generuje to olbrzymie ilości odpadków, a dodatkowo drenuje kieszenie konsumentów. Sam staram się kupować rzeczy z możliwie długim okresem gwarancji, które są znane ze swojej trwałości - a następnie używam ich do "naturalnej śmierci".

4

Hey-Moon napisał/a:

Ludzie oszaleli - przedmioty, które kiedyś służyły przez 10-20 lat, dzisiaj są wymieniane po 1-3 latach. Np. telewizory. Co roku generuje to olbrzymie ilości odpadków, a dodatkowo drenuje kieszenie konsumentów. Sam staram się kupować rzeczy z możliwie długim okresem gwarancji, które są znane ze swojej trwałości - a następnie używam ich do "naturalnej śmierci".

To nie ludzie oszaleli, ale producenci.:mad: Dawniej wszystko było trwalsze, mimo iż technologie były starsze. Dzisiaj komputer potrafi przeprowadzić szczegółową symulację zanim dany produkt wejdzie w fazę prototypu, a mimo to w sprzęcie RTV/AGD dzisiaj jest tak wiele niedoróbek, że na ogół sprzęt właśnie pada zaraz po gwarancji.:mad:
Niestety, ale to my konsumenci jesteśmy winni temu, że tak jest. Kupujemy, kupujemy i? Kiedyś firma Sony na swój flagowy kineskop typu Trinitron, a później Black Trinitron udzielała 10 letniej gwarancji. Faktycznie kineskopy te były nie do zdarcia, lecz parę lat później ta sama firma na ten sam typ lampy udzielała już tylko 3 lata gwarancji.:/ To niestety świadczy o tym, że producenci mają nas w d****.:mad:
Pewnie słyszeliście o eksplodujących akumulatorach z przegrzania w trakcie ładowania w laptopach? To też firma Sony zaoszczędziła w przeliczeniu na złotówki 1,40zł i ?zapomniała? dołożyć w obwodzie termostat. Niby ?nic? a nie doszłoby do wielu nieszczęść. Skoro już jestem przy komputerach to takie firmy jak Corsair, OCZ, Tagan czy Chieftec produkujące zasilacze z wyższej półki też mają wiele na sumieniu od zabezpieczeń przed ?spaleniem? całego komputera po stosowanie elementów niedostosowanych do pracy w wysokich temperaturach. Jako ciekawostkę mogę podać, że wszystkie te firmy stosują dość badziewiaste zabezpieczenia przed wzrostem napięć. To zwykła dioda Zenera za niecałe 2zł, która spełni swoje zadanie pod warunkiem, że nie będzie na niej przerwy. Ale co tam ważny jest wygląd i kolorowe pudełko.:D
Niestety na każdym kroku producenci kręcą i oszukują niestety często sami na tym tracą tak jak firma Technics, a obecnie Panasonic-Technics.  Jako kolejną ciekawostkę mogę podać jak to właśnie firma Technics w roku 1989 wyprodukowała i zaczęła stosować w swoim sprzęcie audio kondensatory gdzie izolator był wykonany z włókien bambusa. Miało to zapewnić lepszą jakość. Dokładnie 20 lat później ten sam rodzaj dielektryka zaczęła stosować firma Panasonic-Technics i oczywiście w katalogach na 2009r była to nowość, a zmieniła się oczywiście też nazwa bo teraz to jest TA-KEH (II) serii Master.;)
Ciekawe tylko czy robienie z siebie idiotów sprawia im przyjemność?:rolleyes:   
Z jedzeniem jest tak samo kiedyś a już trochę lat żyję chleb wysechł, ale nie pleśniał to samo z wędliną a dzisiaj? Na pieczywie rośnie ciekawa pleśń a wędlina robi się obślizgła i nawet pies tego jeść nie chce.:(   
Przykłady można mnożyć, czego dzisiaj by nie dotknąć to sypie się w rękach. I jak tu minimalizować konsumpcje? Nie da się jesteśmy zmuszani przez wielkie korporacje do coraz to nowych zakupów.
Nawet, jeśli ktoś się opiera tak jak ja przed gadżetami zewsząd nas otaczającymi to na współczesną trwałość produktów już nie mam za bardzo wpływu.:|

5

Zastanawiałem się czy napisać o producentach i doszedłem do wniosku, że to jednak kupujący są trochę bardziej winni bo w przeważającej mierze wymieniają różne przedmioty, zanim zdążą się one popsuć i nie przykładają dużej wagi do takiej cechy jak trwałość. Mój ostatni laptop zanim padł, służył mi 8 lat - właściwie to wydawało mi się, że zepsuła się jedna część, ale że była droga i sprzedawana jedynie w obrocie wtórnym, a sam sprzęt mocno sfatygowany, zdecydowałem się na nowy zakup jednak. Podobnie mam z telefonem - mam jeden model, który bardzo mi się podoba i się go trzymam, wymieniając baterie. Telewizor jest jeszcze starszy niż mój exkomputer bo stoi z ponad 12 lat - i tak go prawie nie oglądam. Jeśli się chce to można i nie trzeba zwalać na złych producentów, którzy jednak też mają swoje za uszami i na ogół produkuja urządzenia nietrwałe albo takie, które szybko się starzeją, zostając w tyle wyścigu technologicznego. Ale mimo wszystko da się - wszystko ostatecznie zależy od konsumentów.

6

Hey-Moon napisał/a:

Mój ostatni laptop zanim padł, służył mi 8 lat - właściwie to wydawało mi się, że zepsuła się jedna część, ale że była droga i sprzedawana jedynie w obrocie wtórnym, a sam sprzęt mocno sfatygowany, zdecydowałem się na nowy zakup jednak.

Miałam podobny problem. W laptopie siadła jakaś mała rzecz, ale nie opłacało się naprawić laptopa, ponieważ pan wycenił swoją robotę, na ok 1000 zł i dodał, że jakby się okazało, że jeszcze coś to oczywiście cena idzie w górę. Pomyślałam, że kupie sobie taki sam model laptopa, a stary będę miała jak coś na części. A tu znowu zostałam uświadomiona, że laptopy zmieniają swoje wersje co pół roku, więc mogę zapomnieć o moim planie.

Zgadzam się z enco, teraz telefony, komputery, pralki działają równo z ukończeniem gwarancji. Produkowane są badziewia. Kiedyś firmom- renomowanym firmom zależało na konsumencie. Sprzęt był dobry i trwały. A dziś? Kiedyś adasie swoje kosztowały, ale można było w nich chodzić dobrych kilka sezonów- dziś nie różnią się czasem przetrwania od innych butów. Koszulki pumy potrafią stracić kolor w praniu. Więc jeśli mam płacić tylko za znaczek pumy, adidasa czy innej firmy, to ja dziękuję. Mi zależy na trwałości dobrej jakości ubrań czy sprzętu, a nie na tym aby pochwalić się, że mam markowe coś tam.

I jeśli chodzi o ideę freeganizmu, to mi się podoba. Po co wyrzucać coś co jest jeszcze dobre. Tylko myślę, że można byłoby to zorganizować w ten sposób, że nadmiar będzie wysyłany do organizacji, które zajmują się potrzebującymi. Myślę, że wysyłka powiedzmy do schronisk i tak mniej by kosztowała niż utrzymanie kilku a nawet kilkunastu kontenerów.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Freeganizm- walka z konsumpcją czy okradanie ubogich?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024