Ambitne książki, które dają do myślenia i uczą - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » KULTURA » Ambitne książki, które dają do myślenia i uczą

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 28 ]

1 Ostatnio edytowany przez stephanie (2011-09-06 19:53:39)

Temat: Ambitne książki, które dają do myślenia i uczą

Poszukuję ksiażek "mądrych", które coś wnoszą do życia, które czegoś uczą i pozwalają wyciągać wnioski.
Dla mnie takie książki pisze np  Coelha. 'Weronika postanowiła umrzeć', Pielgrzym, Demon i Panna Prym, Alchemik, Piata góra. Uwielbiam te książki.
ALbo książki José Saramago: 'Miasto ślepców' czy 'Miasto białych kart'.
I oczywiście moje ukochane książki historyczne. Moja nauczycielka z podstawówki zawsze powtarzała, że jakby ludzie potrafili uczyć się z historii na świecie byłoby o wiele lepiej.
Przeczytałam Archipelag Gułag. Była to dla mnie bardzo ciężka książka. Duzo czytałam o Syberii, przymusowych wysyłkach, morderstwach... I aż strach do czego bywają zdolni ludzi oraz władza...
Książki wzruszające jak Oskar i Pani Róża( o umierającym chłopcu, który pisze list do Boga), czy Tam gdzie spadają anioły - Doroty Terakowskiej( o dziewczynce, której anioł stracił skrzydła i przez to zaczęła coraz gorzej się czuć i zaczęły spotykać ją nieprzyjemne wydarzenia).

Jeżeli macie takie perełki proszę podzielcie się ze mną. Napiszcie, jaka książka i co w w niej Was poruszyło, dlaczego właśnie ta.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Ambitne książki, które dają do myślenia i uczą

Znam i zgadzam się odnośnie jednego autora - P. Coelho. Reszty nie znam - ale widzę że warto się zapoznać. smile
Jak coś mi się przypomni to podrzucę. smile

3 Ostatnio edytowany przez truskaweczka19 (2011-09-06 21:58:16)

Jeżeli chodzi o książki Doroty Terakowskiej, to polecam też "Poczwarkę". Bardzo ciekawa i wzruszająca historia o dziewczynce z zespołem Downa. Książki Paulo Coelho też bardzo lubię, muszę coś nowego jego autorstwa sobie wypożyczyć, bo dawno nie czytałam, tak naprawdę wink - Internet wciąga big_smile.
Po tym co napisałaś myślę, że przypadłyby do gustu Ci też książki Jodi Picoult - czytałam, że bardzo ciekawe, takie życiowe, sama coś jej muszę wypożyczyć, bo nie czytałam.

Wiele ogólnie Ci nie polecę, bo ja ogólnie lubuję się w thillerach i kryminałach wink.

4

truskaweczka19 napisał/a:

(...)
Wiele ogólnie Ci nie polecę, bo ja ogólnie lubuję się w thillerach i kryminałach wink.

To tak jak ja. smile

Ale sama z chęcią poczekam na jakieś propozycje. smile

5

witaj.
-"Czekajac na Godota"- Samuel Beckett - uwielbiam Becketta.

-"Przemiana" -Franz Kafka- Kafke jeszcze bardziej ;-)

-"Napisz do mnie"-Daniel Glattauer- urzeklo mnie

Pozdrawiam

6

Polecam wszystkie książki Jodi Picoult jestem jej fanką. Kobieta pisze bardzo życiowe książki. Porusza tematy, które dla wielu są tematami tabu. Np. ciąża i morderstwo u amiszów, pomoc w samobójstwie chorej żony itp. na prawdę polecam gdyby ktoś chciał to mam jej książki w formie e-booków.

7

Wiecie... ja też lubię kryminały, choć może bardziej wolę sensacyjne. A czasami sięgam nawet po romanse. Lubię Diane Palmer.
Czytam bardzo duzo książek. Jestem totalnie uzależniona. Przed snę czytam co najmniej 3 godziny, inaczej nie usnę.

Ale nie chcę cały czas siedzieć w wąskiej tematyce. Chcę też od czasu do czasu przeczytać coś 'głębokiego', co zmusza do myślenia i do analizy tego, co się przeczytało.

Obecnie czytam Kissingera 'Dyplomacja'. Gruba lektura, ale moim zdaniem ciekawie napisana. Przekrój paru wieków dyplomacji i negocjacji politycznych.
Ukazuje nie tylko cały świat polityki, ale również mówi, jak uczyć się na błędach.
ALe na szczęście nie jestem politykiem, więc nie będę miała okazji tego wypróbować.

'Poczwarkę' czytałam.
Przemiana, Proces i Zamek Kafki czytałam.

A w najbliższym czasie wypożyczę np książkę Jodi Picoult. Nigdy nic jej nie czytałam. Już nawet parę tytułów sobie zapisałam
Drugie spojrzenie
Dziewiętnaście minut
Karuzela uczuć

Jeżeli, macie jakąś ulubioną książkę, nawet nie z tego grona to piszcie. Może akurat coś znajdę dla siebie.
I wielkie dzięki za każdą propozycję.
Uwielbiam Czytać!!!

8

Przypomniała mi się także inna książka, która moim zdaniem jest ciekawa, może i Tobie, by przypadła do gustu.
Jest to książka Nicholasa Sparksa pt. "Na zakręcie".
Pisze dzieła o miłości, lecz oprócz widocznego wątku miłosnego jest to także opowieść o bólu po stracie bliskiej osoby, o tym jak zaskakujące potrafi być życie i przed jakimi dylematami potrafi nas postawić...
W skrócie jest to opowieść o dosyć młodym facecie, który ma dziecko (chłopca małego) i kilka lat temu w wypadku samochodowym zginęła Jego żona, z którą był od bardzo młodych lat. Potem jest też to opowieść o znalezieniu przez Niego nowej miłości i różnych przeszkodach, które staną na drodze ich szczęściu.
Wg mnie warto przeczytać, ja czytałam jednym tchem smile.

9

truskaweczka19 napisał/a:

Przypomniała mi się także inna książka, która moim zdaniem jest ciekawa, może i Tobie, by przypadła do gustu.
Jest to książka Nicholasa Sparksa pt. "Na zakręcie".
Pisze dzieła o miłości, lecz oprócz widocznego wątku miłosnego jest to także opowieść o bólu po stracie bliskiej osoby, o tym jak zaskakujące potrafi być życie i przed jakimi dylematami potrafi nas postawić...
W skrócie jest to opowieść o dosyć młodym facecie, który ma dziecko (chłopca małego) i kilka lat temu w wypadku samochodowym zginęła Jego żona, z którą był od bardzo młodych lat. Potem jest też to opowieść o znalezieniu przez Niego nowej miłości i różnych przeszkodach, które staną na drodze ich szczęściu.
Wg mnie warto przeczytać, ja czytałam jednym tchem smile.

Już z Twojego opisu mogę w niej odnaleźć kawałki swojego życia. Dawno temu straciłam narzeczonego w wypadku. Pijany kierowca. Potem straciłam jeszcze dużo bliskich mi osób. Musiałam się odnaleźć w całkiem nowym świecie i zrozumieć, ze dalej muszę żyć. Bo świat dalej istnieje i się nie zawalił, a powinien...

Przeszłam przez wszystkie etapy. Rozpaczy, samotności, bólu, poszukiwania sensu życia, nienawiści do człowieka, który Go zabił... I odnalazłam ukojenie. Ale chyba nie do końca. Choć znowu się zakochałam, mam Męża, którego uwielbiam... ciągle nie potrafię o tym mówić. Zbyt boli, gdy wracam w tamte wspomnienia.

Nie wiem czy jestem gotowa na tak bardzo realistyczną książkę. Pewnie dużo w niej znajdę z własnych uczuć, z własnych wspomnień...
Choć może nadszedł czas bym ponownie się z tym zmierzyła i zamknęła tamten rozdział życia ostatecznie...

Bardzo dziękuję. Spróbuję do niej sięgnąć, jak tylko znajdę w sobie dość odwagi

10

''Amnezja'' Lisa Unger
Czy można uciec od samej siebie? Jak wymazać upiorne zdarzenia z przeszłości? Annie, z pozoru szczęśliwa żona i matka, robi wszystko, by otoczenie uważało ją za zimną i wyniosłą. Próbuje w ten sposób ukryć nagłe ataki paniki, ostatnio znów coraz częstsze. Co ma do ukrycia? Co trzyma w skrytce wyciętej w tapicerce łóżka? O kim jej czuły mąż i ojciec mówią ?uspokój się, on nie żyje?, gdy Annie ma gorszy dzień? Powoli poznajemy niezwykłe losy bohaterki, która jeszcze nie wie, że koszmar prześladujący ją w snach zapuka do jej drzwi... Świetna powieść o demonach uzależnienia od drugiego człowieka.

Przeczytałam ją jednym tchem. Wstrząsająca i dająca do myślenia.

''Jeśli zostanę''  Gayle Forman
Mia straciła wszystko. Czy miłość pokona śmierć?
Po tragicznym wypadku, w którym zginęli jej najbliżsi, Mia trwa w stanie dziwnego zawieszenia. Musi podjąć decyzję, czy walczyć o odzyskanie przytomności, czy też poddać się i umrzeć. Próbując rozstrzygnąć ten dylemat, , wspomina dotychczasowe życie.
Poruszająca książka o dającej wsparcie rodzinie, przyjaźni, samotności i znajdowaniu swego miejsca na ziemi, o umiejętności żegnania się z przeszłością i przyjmowania tego, co nadchodzi. "Jeśli zostanę" opowiada o potędze miłości i wyborach, których każdy z nas musi dokonać.

Zaczęłam ją wczoraj wieczorem a dziś już skończyłam. I cały czas myślę o niej.

Polecam obie te pozycje

11

Stephanie, właśnie poczytałam trochę o książkach Jodi Picoult, które jak pisano podobno dobre i następnym razem zamierzam wypożyczyć książkę tej autorki pt."W imię miłości", bo opis bardzo przypadł mi do gustu, cytuję : " Jako zastępca prokuratora Nina Frost prowadzi postępowania w najtrudniejszych sprawach dotyczących przemocy wobec dzieci. Nieraz przeżywa frustrację, gdy sprawcom udaje się wykorzystać luki prawne i uniknąć kary. Z doświadczenia wie, że aby skutecznie poruszać się po tym polu minowym, musi okazywać współczucie ofiarom, zaciekle walczyć o sprawiedliwość, ale jednocześnie zachowywać dystans.

Kiedy jednak Nina i jej mąż odkrywają, że ich pięcioletni syn Nathaniel padł ofiarą molestowania seksualnego, o żadnym dystansie nie może być już mowy. Nagle bariera między życiem zawodowym a prywatnym całkowicie znika; wszystko, co do tej pory wydawało się proste i oczywiste, ulega całkowitemu przewartościowaniu. Nina zdaje sobie sprawę, że w sądach trudno będzie uzyskać zadośćuczynienie za krzywdę, jaka spotkała Nathaniela. Ogarnięta rozpaczą i niepohamowanym gniewem, rozpętuje wojnę, w której może stracić wszystko, co dla niej najcenniejsze".

A teraz na mojej pólce mam wypożyczony thiller ^^.

12

Z całego serca polecam ksiazki Jodie Picoult smile to niesamowita pisarka! Obecnie jestem na etapie "Dziewiętnastu minut" . Przeczytałam już kilka innych i zadna mnie nie zawiodła, książki traktują o problemach codziennego życia - chorobach, trudnej miłości, molestowaniu, przemocy wobec bliskich... Mnie osobiście najbardziej przypadła do gustu ksiązka pt. "Jak z obrazka" ale każda jest bardzo ciekawa.

13

Recenzja innej książki (znalazłam w gazecie), wydaję się życiowe i zabiorę się za nią!

"Na przekór losowi" Melanie Davis

Prawdziwa historia ciężko chorej kobiety, która się nie poddała. Kiedy Maggie miała 15 lat uległa wypadkowi motocykolwemu. Została sparaliżowana od pasa w dol. I choć kolejne lata nie szczędzą jej trudnych przeżyć, jest zdeterminowana, by walczyć z przeciwnościami losu. Znajduje też miłość. Wychodzi za mąż za chirurga, który przed laty powiedział jej, że nie będzie mogła chodzić.

14

O tak, Jodi Picoult, to jedna z moich ulubionych autorek, Przeczytalam jej prawie wszystkie ksiazki, są wspaniałe:) do tego niektore z nich mnie wzruszyly. Lubię własnie takie hostorie zawierające wątki milosne, różne problemy, zakrety życia:)

15

No to Dziewczyny nie zostawiłyście mi wyjścia big_smile
W poniedziałek idę do biblioteki i wypożyczam wszystko co mają!!!
Nie lubię czytać na komputerze. Wolę 'poczuć książkę'.

Skoro wszystkie się tak zachwycacie to coś w tym musi być

16

stephanie napisał/a:

No to Dziewczyny nie zostawiłyście mi wyjścia big_smile
W poniedziałek idę do biblioteki i wypożyczam wszystko co mają!!!
Nie lubię czytać na komputerze. Wolę 'poczuć książkę'.

Skoro wszystkie się tak zachwycacie to coś w tym musi być

Ja też wolę poczytać papierowe dzieło i też się wybiorę ! smile

17

Coetzee - jeden z noblistów. " W sercu kraju", "Czekając na barbarzyńców" są niesamowite. Piękna poetycka proza i przede wszystkim - bardzo inteligentna.

18

IzabelaZa napisał/a:

Coetzee - jeden z noblistów. " W sercu kraju", "Czekając na barbarzyńców" są niesamowite. Piękna poetycka proza i przede wszystkim - bardzo inteligentna.

Czytałam parę jego pozycji. Zawsze interesowały mnie książki o podłożu politycznym, psychologicznym i militarnym. Jestem ciekawa poglądów innych ludzi, szczególnie jeżeli potrafią konkretnie je określić. Lubię wiedzieć, co ludzi myślą, co czują i jak sobie pewne sprawy tłumaczą.

Coetzee pisze książki mocne, psychologiczne, pełnie dialogów i walk wewnętrznych.
Ale np: książki 'W sercu kraju' o której wspomniałaś, nie mogłam przeczytać. Jakoś mi nie szła. Gubiłam się w szaleństwie głównej bohaterki...

Bardzo się cieszę, że mi o nim przypomniałaś. Miałam przeczytać jeszcze "Wiek żelaza" i "Zapiski ze złego roku". ALe jakoś wyleciały mi z głowy. Zamieszczę krótki opis z onet.pl. Może Którąś z Was zaciekawi i zdecydujecie się przeczytać.

Wiek żelaza - strząsające wyznanie umierającej Elizabeth Curren, profesor literatury klasycznej w Kapsztadzie.
W liście do córki, który być może nigdy nie zostanie jej dostarczony, kobieta daje świadectwo ostatnich dni swojego życia. Dzieli się bólem schorowanego ciała, rozczarowaniem cywilizacją białego człowieka, a także narastającym strachem przed samotnym odejściem. Eskalacja cierpienia, kwintesencja rozpadu. Wiek żelaza jest dogasającym wołaniem o miłość. To powieść zimna, śmiertelnie prawdziwa

Zapiski ze złego roku - Dystyngowany starzejący się pisarz JC poznaje sąsiadkę Anyę, filipińską piękność, i pod wpływem impulsu nakłania ją, by przepisywała notatki do jego esejów. Początkowo obojętna wobec mechanicznej pracy sekretarki Anya powoli zanurza się w świat poglądów pisarza i zaczyna z nim polemizować. Rozważania o moralności polityków, hańbie wojny w Iraku, pedofilii czy matematyce i muzyce zderza z własnymi przekonaniami prostej, zaradnej dziewczyny. W tej dyskusji uczestniczy Alan, partner życiowy Anyi, cyniczny finansista nowej epoki, reprezentujący wszystkie wartości, którymi JC pogardza. Jednocześnie między pisarzem i dziewczyną powstaje przesycona erotyzmem, skomplikowana więź.

Coetzee bardzo często prowokuje czytelnika do samodzielnego myślenia. A o to właśnie chodzi, by ludzie nie szli tylko na łatwiznę i nie pozwalali tzw. opiniotwórczej prasie ślepo prowadzić się za rękę.
Ale w pewnych sprawach mamy po prostu odmienne poglądy i się nie zgadzamy, co oczywiście nie znaczy, że nie lubię jego książek. Po prostu jedną mi się lepiej czyta inną gorzej. 'Czakając na barbarzyńców' mnie zafascynowała, ale 'ciemny kraj' już o wiele mniej.
Bardzo polecam
Czekając na barbarzyńców - Z obawy przed najazdami barbarzyńców władze bliżej nieokreślonego Imperium organizują ekspedycje karne w głąb kraju. Zarządca jednej z prowincji musi dokonać wyboru: stać na straży prawa, którego zawsze bronił, a które teraz wydaje mu się niesprawiedliwe, albo też - w imię wyznawanych przez siebie zasad - zbuntować się i wystąpić przeciw władzy, którą reprezentuje. Temat niczym z tragedii antycznej osadza Coetzee w sugestywnie odmalowanej, mrocznej scenerii i rozpisuje na kilka postaci, które gwałtownie wdzierają się w naszą pamięć i długo po zakończeniu lektury nie dają spokoju...

19

No sorry, ale książki Coelho to mają głębię telewizji śniadaniowej.

20

"Bóg urojony" Richard Dawkings

21

Coelho to ja czytalam jak miałam ze 20 lat, wtedy fakt uważałam je za wspaniale książki. ,,Alhemik,, i ,,Weronika postanawia umrzec,,. Teraz widze jakie te ,,mądrości,, wyswiechtane, banalne.
Warto czytac ale np nasza Tokarczuk.

22

Iceni napisał/a:

No sorry, ale książki Coelho to mają głębię telewizji śniadaniowej.

Myślałam, że tylko ja jestem dziwna i nie mogę przez nie przebrnąć. Pewnie mają swoje przesłanie ale wydumane straszne.

23

Mnie zawsze fascynowały książki zgłębiające tajemnicę ludzkiej psychiki.
"Powiedz to inaczej. 17 zasad rozwiązywania konfliktów"
Dana Caspersen mogę polecić każdemu, do kupienia w matrasie idealna książka na prezent.

24

polecam opowiadania Macieja Trawnickiego, przy Wszechświat to najpiękniejsza maszyna po prostu odleciałam, jest warta przeczytania - to troche wykreowana baśń dla dorosłych - uderza we wszystkie emocje, akcja niesamowicie wciąga czytelnika

25

@Trutru
Bóg urojony to akurat kiepska pozycja tego autora i już znacznie lepszy jest Samolubny gen.
Z książek ambitniejszych polecam Wilk stepowy, Lot nad kukułczym gniazdem, Rok 1984,  Lolita  (Vladimir Nabokov), Folwark zwierzęcy, Władca much, Obcy (Albert Camus)... to tak na początek.

26

Ja polecam książki autora Haruki Murakami - nie są to stricte filozoficzne książki ale jest to nieodzowna część jego utworów. Po przeczytaniu każdej człowiek czuje jakby coś zmieniło się w jego życiu. Naprawdę polecam smile

27

Ja zaczytuję się we wszystkich psychologicznych książkach:):), bo to mój, że tak powiem konik:) Wszelkiego rodzaju lekkie pióra poradniki typu Reginy Brett polecam smile

28

Kaba napisał/a:

@Trutru
Bóg urojony to akurat kiepska pozycja tego autora i już znacznie lepszy jest Samolubny gen.
Z książek ambitniejszych polecam Wilk stepowy, Lot nad kukułczym gniazdem, Rok 1984,  Lolita  (Vladimir Nabokov), Folwark zwierzęcy, Władca much, Obcy (Albert Camus)... to tak na początek.

O! Mamy bardzo podobny gust czytelniczy.

Posty [ 28 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » KULTURA » Ambitne książki, które dają do myślenia i uczą

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024