Jak nauczyc sie samemu szybko obslugiwac lustrzanke? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jak nauczyc sie samemu szybko obslugiwac lustrzanke?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 17 ]

1

Temat: Jak nauczyc sie samemu szybko obslugiwac lustrzanke?

Witam!

Pare dni temu dostalam lustrzanke Nikona D3000 i chcialabym nauczyc sie ja obslugiwac. Umiec dobrze zrobic zdjecie, poznac opcje tego aparatu.
Czytalam o nim ze jest w sam raz dla poczatkujacego i prosty w obsludze.
Poradzcie mi jak najprosciej nauczyc sie samemu jego funkcji by moc w pelni go wykorzystywac? Moze macie jakies przydatne linki albo porady? moze jakas ksiazka wytlumaczy?
Moze wsrod Was sa kobietki ktore zajmuja sie fotografia i moglyby podrzucic pare dobrych rad na poczatek? smile

Pomozecie? smile

PS Przepraszam za brak polskich znakow

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Jak nauczyc sie samemu szybko obslugiwac lustrzanke?

mam tą samą prośbę co autorka postu:)

3

O widze ze nie jestem sama smile

4 Ostatnio edytowany przez Kobietka89 (2011-09-01 18:16:16)

smile Również mam Nikona D5000 , i zaczynam studiowac poki co instrukcje:D Mam nadzieje że  moj kolega w wolnej chwili poświeci mi czas i pomoze w tej kwesti coś , naewno wie wiecej niż ja big_smile

5

A masz instrukcje obsługi? Tam wszystko pisze. Niestety jest dość gruba, ale bez niej ani rusz.

A i tak jak nie wiesz co, to lepiej na automacie robić i nie kombinować.

Wiesz, mój Mąż zajmuje się fotografią. Chce otworzyć firmę. Kiedyś miał tę lustrzankę.
Mogę go podpytać czy wie coś o jakiejś książce. Ale wiem, że on zawsze siada z nowym aparatem i dokładnie czyta instrukcje.
Ona najlepiej uczy co i jak.

Pozdrawiam

6

Mam instrukcje z internetu, ale powiem ci ze w tej instrukcji wszystkie opisy sa jak dla profesjonalistow. Okreslenia roznych funkcji sa takie ze naprawde nie wiem co one zmieniaja w zdjeciu, jedynie znam nazwe jakiegos pokretla w aparacie. caly czas czytam, ale to sie wydaje dla mnie nie zrozumiale coraz bardziej, im dalej zaczynam zaglebiac sie w instrukcje

7

poki co robie w automacie .a instrukcje czytam:D

8

Spróbuj poszukać w internecie. Może znajdziesz jakieś ciekawe strony z opisem. Ja niestety nic takiego nie znam.
Mąż uczył się z instrukcji i wiem, że sobie chwalił. No ale on już ponad rok siedzi w fotografii, zaliczył dużo książek więc podstawy ma opanowane.

Kobietka89 ma rację na początku rób automatem, a  z czasem do wszystkkiego dojdziesz. To niestety wymaga dużo cierpliwości.
Ale dasz radę. Zobaczysz

Pozdrawiam

Drogie Panie, jeśli chodzi o lustrzankę to na prawdę nie warto jej "marnować" pstrykając zdjęcia w trybie auto. Nie wiem jak bardzo szybka ma ta nauka, ale jest bardzo prosty sposób na weekendowy kurs pstrykania. Przede wszystkim przeczytanie całej instrukcji wydaje mi się stratą czasu. O ile nie chcemy za bardzo zgłębiać tajników fotografii wydaje mi się, że tryb manualny nie będzie konieczny. Warto wziąć w ręce lustrzankę i popstrykać zdjęcia w trybie półautomatycznym z preselekcją czasu bądź przesłony bawiąc się ustawieniami w tych trybach. Potem warto zgrać zdjęcia na kompa, żeby na dużym monitorze ocenić jakość naszej pracy. Bo niestety małe ekraniki nigdy nie pozwolą na ocenę czy zdjęcie jest na prawdę dobre. Na początku robienie zdjęć będzie miało charakter prób i błędów, ale bardzo szybko zaczniemy wyczuwać, co trzeba zmienić, żeby zdjęcie było lepsze.
Może te opisy coś pomogą: http://www.fotografia.kopernet.org/ekspozycja.html

10

Ja niestety "grzeszę" robiąc zdjęcia głównie na auto wink. Albo wybierając którąś z tych szybkich opcji ustawień, dostosowanych do różnych okoliczności (w ruchu, portret). Mimo to i tak jakość zdjęć robionych lustrzanką jest dużo wyższa niż takich ze zwykłej cyfrówki...

A jeśli chodzi o naukę to radzę po prostu pstrykać, próbować... Tego się nie zepsuje, aparat jest cierpliwy smile osobiście wolę to, niż instrukcje obsługi, które są dla mnie zbyt "techniczne"

11

o bardzo dziekuje za rady i linka smile wiec mimo wszystko przemoge sie i bede kontynuowac czytanie instrukcji i jeszcze wesprze sie ta stronka, wytlumaczy mi te trudne wyrazenia z instrukcji wink

12 Ostatnio edytowany przez Kobietka89 (2011-09-02 19:13:54)

niestety wiele rzeczy z tej instrukcji nie rozumiem albo ja jestem takim tłumokiem albo nie wiem:D
jutro czeka mnie robienie zdjęc metodą prób i błędów  wybieramy się do parku w Nieborowie  wiec podziałam troszkę z różnymi trybami itd

Na początku im więcej zdjęć tym lepiej, bo karta pamięci przyjmie wiele. Warto zrobić jedno ujęcie w kilku ustawieniach i potem sobie zobaczyć, które jest najlepsze i sprawdzić na jakich ustawieniach było zrobione smile Powodzenia!

14

Ja fotografuję Canonami, te aparaty da się obsługiwać bez instrukcji.
Każdy aparat fotograficzny cyfrowy ma kilka parametrów, które należy ustawić.
1. Tryb pracy. Auto - wszystko dzieje się samo, również z decyzją (często nietrafną) czy użyć lampy błyskowej. P - tryb programowalny, przysłona i czas naświetlania dobierane są automatycznie, ale możemy programować inne parametry. M - sami dobieramy czas naświetlania i przysłonę. Są jeszcze inne tryby, ale to za dużo pisania. Najczęściej zalecany jest tryb P.
2. Czułość matrycy oznaczona jako ISO. Im ciemniej, tym wyższe wartości ISO nastawiamy, ale po przekroczeniu pewnej wartości (dla lustrzanek ok. 800) pojawi się ziarnistość, czyli szum matrycy.
3. Balans bieli - dobieramy do światła w jakim fotografujemy. Po prostu światło słoneczne ma inne widmo niż np. świetlówki i to aparat musi uwzględnić.
4. Kompensacja ekspozycji, czyli rozjaśnienie lub przyciemnienie fotografii. Np. jak zrobić fotkę na śniegu, żeby nie był on szary - rozjaśnić zdjęcie o 1 - 1 1/3 wartości.
5. Ogniskowa, czyli "bliżej - dalej". W lustrzance będzie to pierścień na obiektywie. Zasada jest taka, że im dłuższa ogniskowa, tym pewniej trzeba trzymać aparat, albo użyć statywu (może być czyjeś ramię, płaski kamień, itd).
I to by było tyle. Reszta to rozdzielczość - nastawić na max., tryb kolorów - ustawić wedle preferencji i zapomnieć (ja ustawiam na vivid), punkt ustawiania ostrości - w 99% zostaje ten centralny, sposób pomiaru światła - zostawić podstawowy, procesor aparatu sobie poradzi nawet z fotkami pod słońce.
Lampa błyskowa - zapomnieć o wbudowanej (najlepiej gdyby jej nie było). Gdy będzie potrzebna - kupić zewnętrzną.

15

Internet.. w moim wypadku pomógł.. robię troszkę lepsze zdjecia... Ale najlepszym nauczycielem będzie ktoś kto się zna.. ale najlepiej osobiście, nie przez kompa..

16

Zawsze mozna metodą prób i błędów próbować wink

Posty [ 17 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » W KRĘGU DOMOWEGO OGNISKA » Jak nauczyc sie samemu szybko obslugiwac lustrzanke?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024