ZUS pomocy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1

Temat: ZUS pomocy

Syn ma rente socjalna,chce isc do pracy,czy straci prawo do renty.

Zobacz podobne tematy :

2 Ostatnio edytowany przez Krzyś (2008-12-30 21:48:39)

Odp: ZUS pomocy

W przypadku pobierania renty socjalnej z Załadu Ubezpieczeń Społecznych i jednoczesnego pdjęcia zatrudnienia, może ulec zawieszeniu prawo do pobierania renty z ZUS.Zawieszanie prawa do renty socjalnej w razie osiągania przychodu z tytułu m.in. zatrudnienia reguluje art.10 ustawy o rencie socjalnej z dnia 27 czerwca 2003 (Dz.U.135, poz. 1268).Według informacji uzyskanej z ZUS Inspetorat w Stalowej Woli prawo do renty socjalnej zawiesza się za miesiąc, w którym zostały osiągnięte przychody, o których mowa w art.10 ust. 1-5, w łącznej kwocie 648,10 zł brutto.

Proszę.

3

Dziekuje za odpowiedz,lecz jemu ciezko zrozumiec ze jego choroba,autyzm nie pozwala mu podjac zadnej pracy.Chce byc niezalezny,miec dziewczyne i swoje pieniadze.Niestety nie jest nam latwo ja malo zarabiam i tak sobie zyjemy skromnie

4

Boże, to moje największe marzenie, zeby Filip (tez autysta- ma teraz dopiero 6 lat) mógł iść do pracy. Myślę, że powinniście pomóc mu w tej decyzji, bo im szybciej pójdzie do pracy, tym lepiej dla niego i dla Was. Musicie myśleć o tym, że kiedyś Was zabraknie i co wtedy z nim. Są przeciez zakłady pracy chronionej, dzie stanowiska są dobierane pod kątem niepełnosprawności, a jeśli on chce to znaczy, ze nie czuje jakiejś blokady przed nowym otoczeniem, ludźmi, a to chyba sukces.
Proszę napisz co dalej, jaką decyzję podjeliście.
Pozdrowienia dla Was.

5

Niestety on ma problemy z koncentracja uwagi,chce isc do pracy lecz nie ma takiego zakladu ktory zatrudnia takich jak on.Mieszkamy w duzym przemyslowym miescie i nie mamy tu zadnych zakladow pracy chronionej.A obecnie likwiduja zaklady pracy dla zdrowych.Ciesze sie ze nie boi sie ludzi,to znaczy ze moja praca nie poszla na marne.Dlugo uczylam go jakiej takiej samodzielnosci lecz on nie rozumie naszej realnej rzeczywistosci.Ma swoj swiat ktory jest odzwierciedleniem jego marzen,a nie tego co nas otacza.Kiedys bylam u pewnego madrego czlowieka i poradzil mi abym starala sie o ubezwlasnowolnienie wtedy na starosc bedzie mial zapewniony dach nad glowa,w domu opieki.Dobra rada lecz syn nie chce pozwolic na to.Ja nie naciskam czas pokaze moze za kilka lat cos sie w kraju zmieni.Nadal rozmawiam z synem staram sie przekonac go do tego,zobaczymy co z tego wyniknie.Wychowac takie dziecko zeby bylo samodzielne wymagalo duzo pracy cierpliwosci i walki z przeciwnosciami,tzn nadopiekuncza babcia ojcem pijakiem i z nim samym bo nie chcial wyjsc ze swojej skorupy.Dobrze mu tam bylo,ale mi sie udalo na sile za uszy zmusilam go .Nie wolno sie litowac bo litosc to zguba dla tego czlowieka.

6

Dytko dlaczego nie chcesz pozwolić synowi spróbować? Może nie myślmy od razu o pełnym etacie, ale np. o połowie lub mniejszej części etatu, żeby nie przekroczył miesięcznych dochodów powodujących utratę renty.
Tyle się walczy o to by ludzie niepełnosprawni mieli szansę żyć w tzw. "normalnym" świecie a Ty go chcesz od tej możliwości izolować.

7

Ja też uważam,że skoro syn chce - powinnaś Mu pozwolić na podjęcie pracy.Czasem swoją miłością  staramy się  jak kwoczki otoczyć nasze dzieci- uważając,że przecież to my wiemy najlepiej co dla Nich jest dobre.A to wcale tak naprawdę nie jest.Przecież będziesz Go obserwować- i wtedy gdy zajdzie taka konieczność reaguj...a póki co........ daj Mu wolną rękę.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024