Jak w pytaniu:).
Na spotkaniu organizacyjnym, na którym będą osoby, z którymi będę studiować na I roku;].
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jak zrobić dobre wrażenie na spotkaniu organizacyjnym przed studiami?
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jak w pytaniu:).
Na spotkaniu organizacyjnym, na którym będą osoby, z którymi będę studiować na I roku;].
Ubierz ładną bluzkę.
Dziwne masz te pytania o robienie wrażenia. Czy jesteś lizuską, chcesz na dobrej opinii coś ugrać? Czy może masz takie problemy z kontaktami, że potrzebujesz instruktażu? Gdyby ludzie na spotkaniu organizacyjnym czy gdziekolwiek wiedzieli, że stosujesz na nich jakieś "metody" wyczytane na forum, żeby ich sympatię wzbudzić, zapewne miałabyś już na koncie spory minus. Bądź sobą, lepsze uczciwe relacje z ludźmi niż bycie lubianym za udawanie i grę.
Nie chodzi mi o udawanie i grę^^. Mam dobre kontakty z ludźmi, ale czuję się troszkę nieswojo w nieznanym towarzystwie i nie chciałabym, aby ktoś niewłaściwie ocenił mnie...;D.
Nie da się.
Wszędzie możesz być oceniona niewłaściwie, co nie znaczy, że na pewno Cię to spotka. Daj się poznać i tyle. W ogóle to takim cudem jesteś, że "źle wypaść" to tyle co "być ocenionym niewłaściwie"?
Kichaj to, czy taka ważna jest przypadkowa opinia jakichś ludzi?
Myślę, że źle zrozumiałeś mnie. Chodzi mi o dobre wrażenie przed koleżankami/kolegami ze studiów, a nie przed np. rektorem itp.
Kolego, używając "być ocenionym niewłaściwie" miałam na myśli to, że wiele osób, z którymi znam się od lat, przyznaje, że na początku zrobiłam na nich mało pozytywne wrażenie i długo zajęło im zmienienie opinii na mój temat Czy nie lepiej od początku mieć dobre relacje z osobami ze studiów niż ciągle udowadniać im, że źle ocenili mnie i nie jestem taka, jak oni wyobrażają sobie?
Zatem zrozumiałem bardzo dobrze.
Wciąż jednak chcesz sterować tym, jak ktoś Cię odbiera. Na mnie to sprawia negatywne wrażenie, a od razu się poprawi, gdy tylko przestanie Cię zajmować ten temat. Gdy zamiast myśleć o tym, jak Cię odbierają, po prostu weźmiesz się za coś innego. ![]()
Ogólnie trudno powiedzieć, czy jest w ogóle coś takiego jak "prawda o kimś". Jedni ludzie poznają nas lepiej i wydajemy się im ciekawsi niż na początku, inni ludzie mówią zaś coś zupełnie przeciwnego i kończymy takie znajomości.
Masz pewne zdanie na swój temat, chyba nie bardzo złe, chcesz być dobrze postrzegana. Do tego miejsca nie mam nic przeciwko. Ale pytasz, co zrobić, by Cię postrzegali, chcesz aktywnie na to postrzeganie wpływać, a to nazywamy grą.
Inaczej mogłabyś się martwić, co to będzie, ale nie zadałabyś pytania, co masz robić.
Moja odpowiedź się nie zmienia - nic nie rób, zajmij się myśleniem o czymś innym. Poznasz nowych ludzi, wcale nie jest koniecznością, by wszyscy Cię polubili, a ci, co polubią, by polubili od początku. Może tak by było milej, a może wcale nie. Moim zdaniem nie warto się tym zajmować, lepiej po prostu poznawać i dać się poznać.
Nie chcę sterować tym, jak ktoś mnie odbiera tylko chcę, aby jego opinia była zgodna z prawdą. Jestem osobą krytyczną wobec siebie, znam swoje dobre i złe strony i jeżeli ktoś niesprawiedliwie ocenia mnie to kwestionuję to, bo nie zamierzam pozwolić na to, aby ktoś wmówił mi, że jestem kimś, kim wiem, że nie jestem. Na przykład jeśli ktoś uzna mnie za ambitną i ja się z tym zgadzam to nie będę tego zmieniać, ale jeśli ktoś powie, że np. jesteś leniwa, a ja pracuję i studiuję, to chyba mam prawo do tego, aby wyegzekwować prawdę?
Chcę być "dobrze postrzegana", ale nie w tym znaczeniu, że jestem wyjątkowa, najpiękniejsza, najmądrzejsza itd. (Ideałem nie jestem!), ale taka jaką jestem naprawdę.
Być może nie jesteś w stanie zrozumieć mojego zdania, bo jesteś mężczyzną. Oczywiście nie chcę Cię w tym momencie urazić, ale kobiety zastanawiają się nawet nad tym, jak zrobić dobre wrażenie. Nie spotkałeś się nigdy z pytaniem: "Jak zrobić dobre wrażenie na rozmowie kwalifikacyjnej" itp.? Jeśli nie to dziwne. W kobiecych pismach są takie porady, więc moje pytanie nie wzięło się z kosmosu i nie zgodzę się z tym, że moje zachowanie jest grą. Jestem zawsze sobą. Jeśli uznam, że coś może pomóc mi w życiu i sprawić, że przestanę popełniać dany błąd, to zmieniam ten nawyk, bo wiem, że jest on dobry i dla mnie, i dla osób, które otaczają mnie.
Niewątpliwie dam się poznać i będę poznawać nowych ludzi. To nie ulega wątpliwości.
Ouje. To już możesz się im przyznać, że pisałaś na forum takie dwa wątki z pytaniami o praktyczne porady. To będzie prawda, takie przyznanie.
Mężczyznom możesz powiedzieć, że masz poglądy szowinistyczne, seksistowskie, i gdy się z Tobą nie zgodzą, zapewne im dołożysz "nie możesz mnie zrozumieć bo jesteś mężczyzną". ![]()
Nie, nie gniewam się, nie obrażam, a w połowie sobie żartuję. Jeśli jednak chcesz, by poznali Cię prawdziwą, to faktycznie wraz z tym, co piszesz tu, na forum, wraz z potrzebą tych praktycznych porad. ![]()
Oczywiście, że spotykałem się z zagadnieniem robienia dobrego wrażenia. Widywałem też zupełnie niepotrzebne problemy, jakie z tej okazji powstawały. Ja się nie staram nikomu przypodobać. Bywam bardzo boleśnie szczery i tę prawdę o mnie widać od razu. Rzuca się w oczy, że nie zabiegam o kontakty i dobrze się czuję z ludźmi, którzy lubią szczerość maksymalną. Ale by ludzie poznali tę prawdę o mnie nie szukam sposobów. JESTEM. A oni albo w porę odkrywają, jaki jestem, albo odkrywają nie w porę i narażają się na prawdę w oczy. ![]()
Wystarczy, że będziesz sobą. Zauważą. Sobą w całości, tak więc powtarzam - teraz, dla pełnej prawdy, powinnaś się im przyznać do szukania pomocy na forum. ![]()
Jeżeli z takim nastawieniem, czyli jak zrobić dobre wrażenie, przyjdziesz na to spotkanie, to spotka Cię porażka. Dlaczego? Będziesz miała oczy skierowane na siebie, będziesz skoncentrowana na sobie i zajęta rozmyślaniem, o tym jak ocenią Cię inni.
Poza tym, chcesz nauczyć się kilku chwytów, które zawsze brzmieć będą nieprawdziwie, jeśli nie będą zgodne z Twoją naturą (chyba, że jesteś doskonałą aktorką).
heathcliff kończę rozmowę z Tobą, ponieważ nie mam zamiaru rozmawiać z ludźmi, którzy szukają na forum dowartościowania się. Ty to robisz poprzez krytykę innych. Stawiasz się w roli bóstwa i traktujesz siebie jakbyś był alfą i omegą. Szkoda mi takich mężczyzn. Jeszcze nigdy nie trafiłam na kogoś takiego jak Ty. Konwersacja z Tobą nie ma najmniejszego sensu.
Wielokropek
To uważasz, że np. artykuły o tym jak zrobić dobre wrażenie np. w pracy są bezwartościowe?
Według mnie nie, bo niektóre wskazówki pozwalają na naprawienie swoich błędów i odkryciu, że to, co robiłyśmy nie było zgodne z naszą naturą, mimo tego iż tak postępowałyśmy.
Nie chcę nauczyć się kilku chwytów, które będą brzmieć nieprawdziwe. Chcę uświadomić sobie jakie błędy popełniam i ocenić, czy są one zgodne z moją naturą. Stale odkrywam swoje "ja" i nie raz zdarzyło się, że nieświadomie robiłam coś, co nie jest zgodne z moją duszą.
Tłumaczę to, co, jak widać dość nieumiejętnie, chciałam wyrazić.
Nie idź na to spotkanie mając w głowie tylko jedną myśl: "muszę zrobić dobre wrażenie". Będziesz wtedy skoncentrowana na sobie i usztywniona.
Nie napisałam, że jestem przeciwna artykułom w gazetach o tzw. pierwszym (dobrym) wrażeniu. Jestem ZA zdobywaniem wiedzy i jestem ZA doskonaleniem swych umiejętności. Ale też jestem przeciwna kłamstwu.
Wielokropek
Ja nigdy nie napisałam, że MUSZĘ zrobić dobre wrażenie. Jak już to chcę lub chciałabym, ale nic nie muszę.
Również jestem za zdobywaniem wiedzy i za doskonaleniem swoich umiejętności i taki był cel mojego pytania. Ja też jestem przeciwna kłamstwu. Czy za moją chęcią doskonalenia siebie musi się kryć kłamstwo?
Jeśli pójdziesz na to spotkanie mając w głowie myśl: "chcę...", efekt będzie taki sam jak przy słowie: "muszę".
Jeśli, powtarzam, jeśli chcesz udawać kogoś innego,czyli nie zachowywać się naturalnie, to wg mnie jest to fałsz, kłamstwo, oszukiwanie.
Znikam z Twojego wątku, bo nie lubię być gryziona za rady, o które sama poprosiłaś.
Martyno - zastanówmy się, które z nas chce dobrze wypaść przed innymi, czyli się dowartościować.
Potem się zastanówmy, które z nas rzuciło tu seksistowskim hasłem.
Potem wreszcie - które ocenia szybko, po pozorach i jest agresywne. ![]()
Z prostych rad - te trzy rzeczy na spotkaniach z ludźmi omiń. Na pewno ocenią Cię lepiej. ![]()
Wielokropek
Nie chcę udawać kogoś innego. Chcę być sobą, tylko i wyłącznie sobą, osobą świadomą swoich wad i zalet.
Ale akcja animacja na tym wątku... aż iskry idą...
Co do spotkania integracyjnego to moja rada jest taka, wykazuj zainteresowanie innymi osobami, pytaj co lubią np.
- rodzaj muzyki jaką słuchają
- ulubioną kuchnię
- ulubione miejsca w mieście, w którym studiujecie
- rodzaj filmów jakie oglądają
itd
W ten sposób dowiesz się paru informacji na temat Twoich nowych kolegów i koleżanek i przy okazji nawiążesz z nimi kontakt.
Zaproponuj wspólne wyjście do pub'u lub na imprezę. Nie siedź spięta, tylko rozmawiaj z innymi. Wymieniaj się doświadczeniami ze szkoły średniej. Mam nadzieję, że te rady pomogą Ci szybko złapać kontakt z innymi studentami. Pozdrowionka ;D
....
moja edycja wynikała z powodu wyłapania literówki
baronova1
Zakładając ten wątek nawet nie pomyślałam, że trafi się jeden użytkownik, który wywowała tyle zamieszania. Są jednak osoby, które do każdego komentowanego wątku podchodzą profesjonalnie i to mnie niezwykle cieszy:).
Powiem to samo...
Bądź sobą, rozmawiaj z innymi, nie staraj się na siłę z kimś zaprzyjaźnić. No i oczywiście nie skupiaj się jedynie na sobie ![]()
Jak najbardziej się zgadzam z poprzednikami. Bądź sobą;) Nie mów na siłę po to, by tylko ktoś Cię usłyszał, nie uśmiechaj się po to, by było, że jesteś sympatyczna. Jak ktoś będzie chciał to sam się do Ciebie zwrócić, by Cię poznać;) A poza tym, nie masz 5-ciu lat, więc na pewno już zauważyłaś jak odbierają Cię nowo poznane osoby, dlatego też myślę, że sama wiesz najlepiej, co jest Twoją mocna stroną, a czego powinnaś unikać podczas spotkania. Trzeba przyjąć do wiadomości, że niestety cały świat nas nie będzie wielbił- lepiej mieć mniejsze grono znajomych, którzy szczerze będą Cię lubili, niż tłumy wygłodniałych ludzi, w poszukiwaniu zysków ze znajomości z Tobą;)
jak wyzej ![]()
Badz soba ![]()
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Jak zrobić dobre wrażenie na spotkaniu organizacyjnym przed studiami?
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024