Dziwne choroby. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Dziwne choroby.

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 15 ]

Temat: Dziwne choroby.

Do niedawna myślałam, że najdziwniejszą ?chorobą? a raczej błędem genetycznym są bliźnięta syjamskie. Ale okazuje się, że nie.  Na świecie pojawia się coraz więcej dziwnych chorób. Zastanawiam się skąd one się biorą? Przyznam, że przeglądając te zdjęcia jestem zszokowana. Nawet nie jest w stanie wyobrazić sobie co muszą czuć Ci ludzie.

*Ludzie drzewa- Epidermodysplasia verruciformis
Dede Koswara i Lin Tianzhuan to przykłady osób cierpiących na okrutną chorobę, która niszczy ciało, pokrywając je zgrubieniami przypominającymi korę drzewa.
http://t2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRhXZmAo89VIvP1YEkqQHu1vJjO5QkY0aLpV_HocdhBy-xSYMCezA
Pasożytniczy bliźniak  jest podobny do bliźniaków syjamskich lub zrośniętych, ale z zasadniczą różnicą. Powodem jest, że taki bliźniak nigdy nie jest całkowicie oddzielny. Jest kompletne zależny od drugiego. Pasożyt może się objawiać np. jako dodatkowa noga, czy nawet para nóg, rąk.
http://img695.imageshack.us/img695/7591/dodatkowekoncz.jpg

*Jest również14-latka co ma 2,06 m wzrostu i ciągle rośnie

http://i.wp.pl/a/f/jpeg/25242/elisanysilva425.jpeg

Zobacz podobne tematy :
Odp: Dziwne choroby.

Ta "kora z drzew" to pęcherzyki, których nie da się wyciąć całkowicie, ponieważ cały czas się odnawiają i rosną... Naprawdę nieszczęściem jest zachorować na taką chorobę.

3 Ostatnio edytowany przez Shanty (2011-08-18 21:27:40)

niestety wiele tego jest.
zespół Turnera, lipodystrofia, Hipertrichoza - tzw ludzie wilki, Progeria przedwczesne, przyspieszone starzenie się organizmu..
genetyczne choroby są nieuleczalne, tego nie da się przeboleć.
niestety osoby chore na rzadkie choroby, szczególnie przebiegające dość dziwnie (jak wspomniana wyżej  choroba Epidermodysplasia verruciformis) są obiektem żartów, niezdrowego zainteresowania ludzi. łatwo gadać, ale nikt nie ma odwagi postawić się na ich miejscu.

4

Zgadzam się z Tobą Shanty To straszne co muszą czuć Ci ludzie. Rozumiem też zainteresowanie tymi jakże rzadkimi chorobami. Dla nas jest to coś, nowego, nieznanego i dlatego wzbudza to takie zainteresowanie. Przyznam się, że ja również chyba bym przyglądała się takim ludziom. To byłoby silniejsze ode mnie, dlatego też bardzo współczuję chorym, którzy borykają się z tym na co dzień, którzy muszą znosić te spojrzenia i komentarze.

5

wiesz, zobaczyć to na żywo, uwierzyć, ze to się dzieje naprawdę to jedno.
ale latać i sobie z taka osoba zdjęcia robić?
ten człowiek drzewo tak miał, czytałam arta kiedyś. to jest straszne.
czytałam tez, ze to można operować  w nieskończoność. to będzie dalej rosło.
ja nie umiem sobie wyobrazić co się dzieje  w  głowie takiej osoby. co musi czuć rodzina, która kiedyś umrze i zostawi taka osobę sama np.
cóż, może za kilkaset lat, genetyka pójdzie tak w  gore, ze coś będzie można z tym zrobić. na razie i tak czekamy na lekarstwo na raka.
wiesz, co mnie jeszcze dziwi-stwardnienie rozsiane. to tez dziwna choroba. można żyć kilka lat i nie wiedzieć. tak jak inne choroby-cisi zabójcy.

6

Moja córeczka zwraca uwagę na ludzi, którzy różnią się nieco od nas. Na początku jej zachowanie było straszne, choć nigdy nie uczyliśmy jej tak. Z czasem zrozumiała, że każdy jest inny, że na pewne rzeczy nie mamy wpływu i, że należy akceptować ludzi takimi jakimi są. Mam nadzieję, że jak dorośnie właśnie tak będzie odbierać świat.
Współczuję ludziom, którzy cierpią nie tylko z powodu bólu fizycznego, ale również psychicznego zadawanego przez drugiego człowieka. Każdy potrzebuje akceptacji

7

Też współczuję tym ludziom sad. Naprawdę szkoda mi ich, nie tylko tego jak są szykanowani i traktowani, ale samego tego jaki to musi być ból i nieprzyjemne uczucie zamiast ręki mieć...drzewo.
Ja tak jak Wy nie wyśmiewam takich ludzi, bo to nie jest ich wina, że tacy się urodzili. Te choroby też mnie przerażają. Patrząc na takie rzeczy można też docenić , to co my mamy i mniej narzekać.
Niestety choroby genetyczne to najgorsza zmora, nie da się ich wyleczyć, taka prawda.
Co do stwardnienia rozsianego też wiele o tym słyszałam i też nieciekawa choroba. Niby mogą żyć długo, lecz jednak utrudnienia są i często trafiają na wózki inwalidzkie. A najgorsze dla nich to musi być to, że jak dotąd okazy zdrowia, dbający o sobie , np uprawiający sport, nagle muszą się z tym pożegnać. To takie smutne i niesprawiedliwe.O tej chorobie, gdzie przedwcześnie się starzeją też słyszałam. Chyba krócej przez to żyją.
A i jeszcze przypomniała mi się mukowiscydoza, teraz często o tym się mówi. Też choroba genetyczna. Oglądałam reportaż i zaczęłam płakać widząc te biedne dzieci sad. Szkoda, że nie da się im pomóc. To jest najgorsze, ta bezradność, taki niesprawiedliwy los.

Brak akceptacji, to przez niską tolerancję. Ludzie czasami boją się czegoś co jest inne i nieznane, być może czują, że coś im może grozić po kontakcie z chorą osobą, że się zarażą. Często też pewnie nie wiedzą jak się wobec takiej osoby zachować, czy uśmiechać, czy nie zwracać uwagi, czy uciekać lub cokolwiek innego zrobić - dlatego zetknięcie z chorymi osobami wydaje się i zachowanie osoby zdrowej (patrzac z boku na taką interakcję) modyfikowane i czasami sztuczne.
Pamiętam, że gdy byłam małą dziewczynką w przedszkolu był chłopczyk na wózku inwalidzkim. Widać było, że również jest upośledzony fizycznie i umysłowo. Traktowałam go inaczej niż pozostałe dzieci, chyba byłam bardziej uprzejma dla niego, chciałam mu za wszelką cenę pomóc i chodziłam za nim, jak mu coś upadło, jakaś zabawka podawałam, chociaż sam świetnie sobie radził. Kiedyś pani przedszkolanka powiedziała mi, żebym traktowała go jak wszystkie inne dzieci, a nie zbyt opiekuńczo. Dzisiaj jakby analizując tą sytuację, myślę, że miała na myśli to, aby nie robić z niego inwalidy. On nim jest, ale chce być normalny i normalnie traktowany, chce być samodzielny tak jak wszyscy inni.

9

No tak. U nas, w liceum też był chłopak na wózku i jasne, szkoda mi Go było, ale to był fajny chłopak , traktowałam Go na równi, to , że był na wózku to nie miało znaczenia.

10

truskaweczka19 napisał/a:

No tak. U nas, w liceum też był chłopak na wózku i jasne, szkoda mi Go było, ale to był fajny chłopak , traktowałam Go na równi, to , że był na wózku to nie miało znaczenia.

teraz, chore osoby również traktuję na równi, ponieważ mam większą świadomość, niż wtedy, gdy miałam 6 lat.

11

Wiecie nie trzeba mieć jakieś niespotykanej choroby żeby być traktowanym jak sensacja czy być obiektem kpin. Chodzi mi choćby o ludzi z zespołem Downa. Strasznie mnie wkurza jak jadąc np. tramwajem którym podróżuje osoba z zespołem Downa  słyszę tekst matki do dziecka nie patrz bo się zarazisz. To co się dziwić że ludzie z tak niespotykanymi chorobami jak te wymienione przez Was mają ciężko. Kiedyś był film o panu Dede Koswara, opowiadał o swojej chorobie o tym jak się zaczęła, wypowiadał się również lekarz który starał się pomóc temu mężczyźnie. Mimo tej choroby Dede sam mówi że jest szczęśliwym człowiekiem, choć ma dość traktowania go jak sensacji.

12

Roskalinda mnie również denerwuję takie gapienie się, przyglądanie albo o zgrozo głupie komentarze. Wydaję mi się, że każda odmienność zawsze będzie źródłem sensacji.

13

Dokładnie. Najgorsze jest przyglądanie się i to takie z obrzydzeniem. Nie rozumiem tego. Różne przypadki chodza po ludziach, ale na dobrą sprawę, kazdego z nas mogło to spotkać i każdy z nas mógłby sie znależć w takiej sytuacji. A już całkowicie nie toleruje wyśmiewania się z takich osób. To już jest brak szacunku, jakiejkolwiek kultury, zrozumienia, współczucia. Robią sensację, nie podchodzą do nich, a nawet nie probuja z nimi rozmawiac, bo twierdzą, ze nawet przez zwykle podanie dłoni moga się zarazić itp to już jest chore dla mnie. Mi zawsze bylo szkoda takich ludzi, takie nieszczęście może spotkać każdego dlatego jestem zdania, że powinno się szanować, pomagać takim ludziom i nie pokazywać im, że są gorsi, bo przecież nie sa!! szkoda, ze nie wszyscy potrafią to zrozumieć i uważaja takie osoby za inne, trędowate, odludki.

14

Prawda jest taka że np. ludzie z zespołem Downa są o wiele bardziej inteligentni niż uważają Ci wyśmiewający ich. Kto wie może ludzi boli to że ludzie chorzy często są mimo wszystko szczęśliwsi od nas wszystkich. Pokutuje też taki głupi pogląd że jeśli dziecko rodzi się z jakąś nietypową chorobą czy wadą genetyczną to pewnie jego matka się puszczała, nie dbała o siebie, pija itp. Normalnie nie rozumiem jak tak można, ale cóż niektórzy ludzie chyba tak mają że wyśmiewają i obgadują innych bo to im sprawia przyjemność. Ja np. nie widziałabym problemu gdyby dajmy na to na placu zabaw mój synek zaczął się bawić z dzieckiem np. z zespołem Downa. Bo to dziecko jak każde inne, a każdy chory człowiek to nadal człowiek

15 Ostatnio edytowany przez kasia.malysz90 (2015-10-16 14:41:30)

Ja jakis czas słyszałam o chorobie "kociego krzyku" Jest to rzadka choroba genetyczna. Objawami jest płacz dziecka, który przypomina miauczenie kota. Niestey ale dzieci później umierają sad

Posty [ 15 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Dziwne choroby.

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024