Czy popełniłam błąd wybierając PWSZ a nie uniwersytet? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Czy popełniłam błąd wybierając PWSZ a nie uniwersytet?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 20 ]

Temat: Czy popełniłam błąd wybierając PWSZ a nie uniwersytet?

Witam!

Gorączka rekrutacyjna trwa:D.

Chciałabym, abyście oceniły moją decyzję dotyczącą edukacji w PWSZ (Państwowa Wyższa Szkoła Zawodowa) a nie nauki na uniwersytecie.

Maturę zdawałam na poziomie podstawowym. Bez dodatkowych przedmiotów.

Moje wyniki to:

J.polski- 67% (pisemny) 75% (ustny)
J.angielski- 72% (pisemny)
J.angielski- 92% (pisemny) 75% (ustny).

Czy dobrze zrobiłam idąc z takimi wynikami na PWSZ?
Czy miałabym szansę dostać się z takimi wynikami na uniwersytet?

Jakie są przeliczniki w Waszej szkole?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy popełniłam błąd wybierając PWSZ a nie uniwersytet?

Zależy na jaki kierunek chcesz pójść i co będziesz po nim mieć, a na jakiej uczelni go skończysz ma mniejsze znaczenie.. Na uniwersytecie to jakiś humanistyczny kierunek..?

3 Ostatnio edytowany przez martyna123 (2011-08-17 23:02:10)

Wybrałam pedagogikę. Myślałam też o dziennikarstwie:D.

Pedagogika i dziennikarstwo to dwa odmienne kierunki.
Każdy uniwersytet i wyższa szkoła mają inne przeliczniki, do niektórych jak sama zapewne wiesz, jest ciężej się dostać, ze względu na prestiż.
Zależy też jaki wybierasz kierunek, bo z tym wymagane są konkretne przedmioty, które musisz zdać na odpowiednim poziomie, aby móc się dostać. Domyślam się, że na dziennikarstwo wymagane są:
- język polski na poziomie rozszerzonym, chociaż może nie zawsze,
- być może WOS
- język obcy.
Nie wiem jednak jak dobrze trzeba to zdać i czy faktycznie to te przedmioty. Na stronie każdej uczelni i każdego wydziału kierunku jest o tym informacja smile

Wybrałaś pedagogikę, a wiesz co chcesz robić po ukończeniu studiów?

5

Chciałabym uczyć w szkole podstawowej:)

6 Ostatnio edytowany przez Zuzia z Warszawy (2011-08-17 23:17:11)

Po pedagogice- nie będziesz mogła uczyć. Będziesz mogła pracować w świetlicy, albo być pedagogiem. Aby uczyć
musisz miec studia z zakresu konkretnego przedmiotu, albo edukacji wczesnoszkolnej czy kształcenia zintegrowanego

Ale zawsze będziesz mogła się dokształcić - podyplomowe studia, kurs kwalifikacyjny czy coś w tym stylu

7 Ostatnio edytowany przez martyna123 (2011-08-17 23:18:11)

Prawdopodobnie po pierwszym roku będę mogła wybrać specjalność. Myślę o wychowaniu przedszkolnym i edukacji wczesnoszkolnej.

8 Ostatnio edytowany przez Zuzia z Warszawy (2011-08-17 23:21:58)

Ano chyba że tak, tylko dopytaj od razu czy będziesz to miała wpisane na dyplomie.
Ja kończyłam pedagogikę na UW - co prawda wiele lat temu i też wybrałam specjalność- która mnie do niczego nie uprawnia bo na dyplomie mam  tylko - mgr pedagogiki- wszak studiowałam kierunek o tej nazwie

Mhm, a wiesz jakie będą to konkretnie specjalizacje? Nie wszystkie uczelnie mają takie same smile
Ale skoro wybrałaś i wiesz co chcesz robić i będzie Ci to sprawiać przyjemność, życzę powodzenia na studiach smile

10

Specjalizacja czasami jest od tak sobie.
Studiuję socjologię i tak samo nigdzie nie będę miała wytłuszczone jaką specjalizację skończyłam... Wszystko będzie zależeć od mojego stanu wiedzy, albo szczęścia smile

11

Jest taka specjalizacja (wychowanie przedszkolne i edukacja wczesnoszkolna).
Dziękuję. Mam nadzieję, że te studia przyniosą mi satysfakcję i po ukończeniu- pracę:D.

No właśnie , w różnych zawodach może to zależeć od stanu wiedzy, szczęścia, wykazania się, zrobienia dobrego wrażenia, pracowitości itp....

Ale nikt Cię nie zatrudni jako nauczyciela, jeśli nie będziesz miała odpowiednich kwalifikacji. przeczytaj sobie rozporządzenie MEN w sprawie  szczegółowych kwalifikacji nauczycieli z 12 marca 2009r ( obowiązujące)

13

Zuzia z Warszawy ma rację. Sama skończyła pedagogikę i pewnie orientuje się na rynku pracy dla pedagogów. Jeśli chcesz zostać nauczycielką, to może warto tą edukację wczesnoszkolną, tam na pewno będą przedmioty z pedagogiki, to jest pewnie na 100%. To Twoja decyzja pamiętaj, ale musisz o tym więcej poczytać. Osobiście nie posiadam takiej wiedzy z tej dziedziny, aby dokładnie to wytłumaczyć, no ale cóż.
Jeśli skończysz studia to będzie po ptakach (chyba, że jesteś gotowa studiować dłużej niż 5 lat, co polecam, np. studia podyplomowe, ale to później).

14

Całkiem niedawno chyba w Newsweeku publikowano wykaz zawodów, po których z dużą pewnością można zostać bezrobotnym. Pedagogika i dziennikarstwo jest na tej liście, niestety.

15

Dzisiaj byłam w mojej przyszłej szkole i powiedzieli mi, że specjalizacja jest od pierwszego roku:D. Czyli na moim dyplomie po trzech latach będzie napisane:
Pedagogika: wychowanie przedszkolne i edukacja wczesnoszkolna???

16

Takie wykazy w gazetach to jest często ściema, bazują na dziwnych przesłankach. Wiem jak to działa i niestety nie uwzględniają przyczyn, ani nic, tylko gołe wyniki, z kosmosu, na podstawie badań nie wiem jakich, raczej żadnych, ani też nie podkreślają odsetka absolwentów pracujących w zawodzie, który nie jest taki mały.
Zgadzam się, że po tych kierunkach ciężej jest znaleźć pracę, dlatego, że mnóstwo osób pcha się na te kierunki. Ludzie często kończą studia, aby tylko skończyć, bo uważają, że gdy już będą mieli dyplom, to wszystkie drzwi staną przed nimi otworem. Do studiowania nie trzeba być inteligentnym, wystarczy być mądrym, a jeśli nie mądrym, to umieć się uczyć, a jeśli nie umieć się uczyć, to umieć kombinować i tak na trójczynach można lekki kierunek skończyć, cóż może i z trójkami i bez wyróżnienia, ale co z tego... Wtedy to się nie liczy. Po dziennikarstwie są bezrobotni, bo tylko garstka z tych wszystkich absolwentów ma krztę do tego, aby odnaleźć się w pracy związanej z medium.
Pewne jest to, że jeżeli ktoś wie co chce robić, chce się temu naprawdę oddać i wytrwale brnąć zdobywając coraz najlepsze noty, kocha to i jest gotowy angażować się w różnego rodzaju przedsięwzięcia: koła, debaty, konferencje itd. - a nie w samo studiowanie, to z powodzeniem znajdzie pracę i po dziennikarstwie i po pedagogice smile

17 Ostatnio edytowany przez Shanty (2011-08-18 19:52:41)

martyna123
miałaś z ang
J.angielski- 72% (pisemny)
J.angielski- 92% (pisemny) 75% (ustny).
więc proszę, zmień sygnaturkę, aby brzmiała poprawnie smile
zastanowiłaś się czy pedagogika to coś co da Ci później pracę? coraz mniej dzieci, zamykanie przedszkoli.

18

72% uzyskałam z matematyki (w pierwszym poście jest błąd).
Z języka angielskiego 92% z pisemnego i 75% z ustnego.

marena7
A w jednej z kolorowych gazet było napisane, że przedszkolanka to zawód przyszłości, bo rodzi się coraz więcej dzieci, a po drugie brakuje miejsc w przedszkolach i można otworzyć własne.

Shanty
1.Niż dotyczy szkół ponadgimnazjalnych, a ja chcę być przedszkolanką/nauczycielką w klasach I-III.
Te dzieci, które urodziły się w tym roku, za 5 lat jak skończę studia, pójdą do I klasy szkoły podstawowej, a jeśli jest wyż tzn., że za 5 lat będą potrzebować więcej nauczycieli;].
2.Jeśli jest błąd w sygnaturce to wskaż mi go to z chęcią poprawię:).

19

martyna123 napisał/a:

A w jednej z kolorowych gazet było napisane, że przedszkolanka to zawód przyszłości, bo rodzi się coraz więcej dzieci, a po drugie brakuje miejsc w przedszkolach i można otworzyć własne.

Z tego co mi wiadomo, i to na pewno rzetelne informacje, bo z danych statystycznych GUS, to dzieci rodzi się coraz mniej, a w Polsce przyrost naturalny jest bliski zeru. Ktoś chce znać przyczyny? ale to chyba trzeba by było założyć osobny wątek, co by offa nie było.

Posty [ 20 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STUDIA, SESJA I ŻYCIE STUDENCKIE » Czy popełniłam błąd wybierając PWSZ a nie uniwersytet?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024