Witam!
Mam straszny problem bo mam sąsiadów którzy mieszkają za moim domem i od lat przejeżdżają przez moje podwórko. Gdy żyli moi dziadkowie to nie było zadnych papierow na to iz jest jakas droga na mapce u geodety zaznaczona. Lecz mam mapke gdy jeszcze dziadkowie nie mieszkali w moim drodzinnym domu i tam nie ma zaznaczonej zadnej drogi przez moje podwórko. Oni twierdza ze to jest wszystko w papierach ale nie chca pokazac i wysyłaja nas do urzedu gminy. Do kogo mam sie z tym zgłosic najpierw i co mam zrobic. Dzis doszlo do klotni gdzie zostalam zwyzywana za moimi plecami przez własnie ta sąsiadke. I na dodatek ona i jej córka strasza nas policją.
Nie wiem co mam robic naprawde potrzebuje pomocy ona chodzi po wsi i gada nieziemskie głupoty na moj i mojej rodziny temat. POMOCY!!!!
1 2011-08-12 17:09:46 Ostatnio edytowany przez buba120 (2011-08-12 17:11:36)
2 2011-08-12 20:20:47 Ostatnio edytowany przez Anhedonia (2011-08-12 20:21:21)
Witam!
Mam straszny problem bo mam sąsiadów którzy mieszkają za moim domem i od lat przejeżdżją przez moje podwórko. Gdy żyli moi dziadkowie to nie było zadnych papierow na to iz jest jakas droga na mapce u geodety zaznaczona (...) Dzis doszlo do klotni gdzie zostalam zwyzywana za moimi plecami przez własnie ta sąsiadke. I na dodatek ona i jej córka strasza nas policją.
Nie wiem co mam robic naprwde potrzebuje pomocy ona chodzi po wsi i gada nieziemskie głupoty na moj i mojej rodziny temat. POMOCY!!!!
Co to za kłótnia za plecami?
Po pierwsze poszłabym do tego urzędu gminy, no bo co to szkodzi porównać dokumenty?
Po drugie, jeżeli dziadkowie honorowali ten przejazd, to czemu podważać wolę przodków, z których skądinąd woli otrzymało się nieruchomość (mogli przecież zapisać na bezpańskie psy i koty)?
po trzecie jest coś takiego jak droga konieczna - znaczy ci sąsiedzi raptem teraz po latach mają zacząć latać w powietrzu do chałupy?
ILE lat używali ci sąsiedzi tego przejazdu i dlaczego WŁAŚNIE teraz zaczęło to komukolwiek przeszkadać?
BUBA idz do Urz.Gminy i tam Ci powiedza jak wygląda sytuacja.Masz prawo wglądu do swoich papierzyskow jeśli jestes wlaściecielką.Podejrzewam że droge dali dziadkowie na przejazd bo nie bylo innej możliwości.Sprzedali pewnie im dzialke ale tez dali prawo dojazdu do niej.w sumie mi tez by sie nie podobalo że ktoś jeździ po moim podworku.A nie masz mozliwośi zrobic przejazdu obok domu?
Jeśli chodzi o drogę: Może to być jedyny dojazd do posesji twoich sąsiadów, i wtedy będzie to jeden z radzajów "użyteczności" (jak dobrze pamiętam). Lecz informacje na ten temat powinny być odnotowane w księdze wieczystej tego gruntu, jeśli nie jest to droga naniesiona na mapy. Jeśli nie ma takiej adnotacji w księgach wieczystych a tym bardziej na planach, to twoi sąsiedzi nie mają prawa korzystać z twojej drogi, no chyba że za twoim pozwoleniem.
Chodzi o służebność gruntową. Jeżeli nie ma o niej wzmianki w księdze wieczystej nieruchomości władnącej czyli Twojej, istnieje jeszcze możliwość, że sąsiedzi mogą nabyć ową służebność przez zasiedzenie. Zasiedzenie nastąpi, jeśli sąsiedzi używali przejścia przez tę nieruchomość nieprzerwanie przez 20 lat, jeśli byli przekonani, że ta służebność jest ustanowiona formalnie lub przez 30, jeśli wiedzą, że nie mają podstaw do jej używania. Jeśli taki czas minął mogą wystąpić do sądu o stwierdzenie zasiedzenia służebności gruntowej.