Polecicie jakieś ciekawe połączenia marchwi z innymi warzywami?Często jadam kurczaka, a do niego najbarzdiej mi poasuje marchew, którą też wcinam by mieć ładną cerę;)
Startą marchewkę wymieszaj z rodzynkami i dodaj trochę cukru:) można dodać trochę orzechów włoskich lub płatków migdałowych, pasuje do drobiu idealnie!!!
Ja polecam startą marchew(kilka sztuk), kapustę pekińską, 2-3 jabłka, sok z cytryny,oliwa, i do smaku sól cukier , czasem dodaję owoce sezonowe np, brzoskwinei i gruszki, jest smaczna i pasuje nawet do innych niż drób mięs:)SMACZNEGO!!!
Tarta marchew, kawałki pomarańczy i nie za dużo kapusty pekińskiej, posolić posłodzić, dodac trochę soku z cytryny i oliwy, bardzo dobra!
A ja robie poprostu marchewke z jablkiem do tego troche soku z cytryny cukru i soli do smaku;]
Ja uwielbiam marchewké z groszkiem, czyli gotujé marchew, drobno kroję a następnie dodaję groszek konswerwowy, nawet nie trzeba przyprawiać, bo super smakuje, szczególnie jeśli podaje się z drobiem. Próbowałam tez tego samego zestawienie z kukurydzą i też super:)
Do startej marchewki dodaje tez pokrojony por(troche od strony korzenia) do tego lyzeczka musztardy i majonez, posolic i popieprzyc;]
ClonMack ja robie dokladnie tak samo tyle, że do sosu dodaje jeszcze łyżeczke śmietany ma subtelniejszy smak
pozdrawiam
Ja robię po marokańsku, tarną marchewkę z ząbkiem czosnku smażę na oleju z orzechów, pod koniec dodaję sok z cytryny i cynamon. Co prawda nie podpada po surówkę, ale naprawdę pycha ![]()
Po prostu 4-5 marchewek utartych + jeden grapefruit (cząstki bez skóry) + jedna pomarańcza - naprawdę genialne połączenie ;-))
A ja robie poprostu marchewke z jablkiem do tego troche soku z cytryny cukru i soli do smaku;]
ja też przeważnie robię taką suróweczkę ![]()
ja jadlam kiedys pyszna marchew......
............ pokrojona jak zapłka, cieniutko. i taka marchew wrzucić na ROZGRZANA patelnie az sie delikatnie podsmazy, ale nie bardzo. tak ja sparzyc.
na patlnie nie wrzucac calosci marchwi, tylko tyle zeby lezaly luzem na patelni.
marchewka pyszna.chrupka.delikatna no i nie traci witamin. najlepiej na oliwie z oliwek.
polecam.
Ja uwielbiam marchewké z groszkiem, czyli gotujé marchew, drobno kroję a następnie dodaję groszek konswerwowy, nawet nie trzeba przyprawiać, bo super smakuje, szczególnie jeśli podaje się z drobiem. Próbowałam tez tego samego zestawienie z kukurydzą i też super:)
Brzmi smakowicie! W najbliższym czasie się na taką skuszę ![]()
Ja robię też taką surówkę:
Ścieram na tarce marchewkę i seler, do tego dodaję jabłka pokrojone w kostkę, skrapiam sokiem z cytryny i dolewam odrobinę śmietany, a potem doprawiam do smaku.
Marchewka z groszkiem w sosie serowo-śmietanowym
Marchew gotuję na parzę w plasterkach lub półplasterkach, a groszek duszę na masełku. Dodaję do niego ugotowaną marchew, dolewam ok. pół szklanki śmietany, którą zagęszczam garścią tartego sera. Podgotowuję chwilę na małym ogniu i doprawiam szczyptą bazylii, tymianku oraz soli
może taką surówkę robiłyście , jeśli nie warto spróbować
- marchewka
- ser żót
- ząbek czosnku
-majonez wymieszany ze śmietaną 18%
marchewkę i ser zetrzeć na grubej tarce, czosnek przecisnąć przez praskę ( tyle marchewki ile sera) , wszystko połączyć i doprawić solą i pieprzem
Mało roboty - surówka pycha