Znacie jakieś fajne przepisy na naleśniki? Ja jestem miłośniczką naleśników, ale najczęściej robię ze szpinakiem albo z serem twarogowym na słodko...I jak zrobić by ciasto naleśnikowe sięnie przypalao i było puszyste?
2 2007-08-24 00:08:17 Ostatnio edytowany przez bassi (2007-08-24 00:08:56)
Bardzo fajnei smakują z brokułami i serem żółtym:) ja robię to tak,że zwyczajnei gotuję brokuły, potem gniotę na gładką masę, i smaruję ciasto, posypując nadzienie startym serem żółtym, ser oczywiście też musi być na wierzchu:)banalnie proste i szybkie;)
Ja robię z twarogiem i kaszą gryczaną. Przepis wzięłam z jakiegoś opakowania, chyba po kaszy. Normalnie gotuję kaszę, smażę dużo cebuli, rozdrabniam twaróg, mieszam to wszystko, solę, pieprzę. Jak jest za suche, to dodaję łyżkę albo dwie śmietany. Pyszne.
Bardzo dobre sa ze szpinakiem i z czosnkiem, nie są wtedy takie mdle jak z samym szpinakiem. Ponadto bardzo dobre są z masa czekoladowa pomieszana z mielonymi migdalami i orzechami. Istotna jest tez jakosc ciasta nalesnikowego- ja smaże je na maśle z ziolami np. bardzo dobre jest do tego kerrygold, a do samej masy jesli nalesniki maja byc na slodko dodaje szczypte cynamonu i wanilii
5 2008-05-10 18:27:48 Ostatnio edytowany przez netka (2008-05-10 18:29:19)
ja czasami do masy ciasta dolewam 1 łyżeczkę takiej kawy jak mleko w tubce.Ciasto jest wtedy ciemne i bardzo aromatyczne.Na wierzchu smaruje bardzo delikatnie czekoladą i posypuje migdałami ,wiórkami kokosowymi lub orzechami włoskimi.składam na 4 żeby powstał trójkącik i i robię na wierzchu wzorek ze śmietanki.Wygląda ładnie i smakuje wyśmienicie.
A żeby się ciasto nie przypalało musisz dodać do niego kapkę oleju.Nie tylko na patelnie ale do ciasta.
Ja robie z owocami, najchętniej to torty. Przekładam naleśniki owocami oraz serkiem słodkim i układam pietrowo, na koniec polewam polewa truskawkowa, pycha
ewntualnie jeszcze nalesniki z musem jabłkowym, polewa truskawkowa
8 2008-08-20 17:42:22 Ostatnio edytowany przez Miranda (2008-08-20 17:47:34)
Ja znalazłam taki przepis na nadzienie- 1,5 tabliczki czekolady rozpuścić w gorącej kąpieli wodnej,ostudzić.300ml.kremówki ubić na sztywno z 1opakowaniem cukru waniliowego,połączyć z 3/4 rozpuszczonej czekolady.Krem czekoladowy wymieszać z 2 łyżkami siekanych orzechów włoskich.Smarować tym naleśniki,na koniec polać pozostawioną wcześniej czekoladą.Smacznego!
Moja rodzinka uwielbia naleśniki z pieczarkami i żółtym serem. Kroję pieczarki drobno i przesmażam je z cebulką, kładę farsz na naleśniki a na to starty żółty ser. Zwijam w kopertę obtaczam w bułce tartej i do piekarnika. Czasami zamiast pieczarek robię wersję z parówkami. Pół parówki przeciętej wzdłuż kładę na naleśnika a dalej tak samo jak w pierwszej wersji. Proste a bardzo pyszne.
To ja z chlopakiem kiedys sami wymyslelismy przepis na nalesniki na ostroooo;))
Skład farszu to podsmazone na patelce miesko mielone, papryka-najlepiej czerwona, zolta, zielona, pieczarki, cebulka;)))
Jakos sie to trzymalo kupy;DDD ale czesc tez wypadala...
Żółty ser, pieczarki i oliwki, a do tego sos czosnkowy. Genialne
ja zaczęłam robić zapiekankę naleśnikową - smażę naleśniki (ale do ciasta dodaję trochę vegety i natkę pietruszki), potem je kroję w kostkę (ok 5cm x 5 cm), potem smażę pieczarki z cebulą i dowolnym mięsem (najczęściej z boczkiem). naczynie żaroodporne smaruję margaryną i wrzucam na przemian kawałki naleśników i pieczarki z resztą, trochę sera itd. na koneic wszystko mieszam łyżką, posypuję na wierzch trochę serem i do piekarnika na 15/20 min. przepychota
z kurczakiem grillowanym, serem żółtym, pomidorami z puszki, kukurydzą,
Jakis czas temu wymyśliłam nadzienie "resztkowe". Miałam w lodówce po imieninach męża kiełbasę i parówki, ugotowaną kiszoną kapustę z grzybkami, troszkę pieczarek już usmażonych. Wszystko to wrzuciłam do miksera i zmiksowałam dosyc drobno, na patelni podsmażyłam dużo cebuli, wrzuciłam to co zmiksowałam i razem podsmażyłam. Naleśniki zwinięte z farszem zapiekłam chwilkę w piekarniku. Bardzo dobrze smakuje z sosem czosnkowym na zimno, ale i z sosem pieczarkowym na ciepło.
Naleśniki z takim nadzieniem świetnie smakują z tym sosem pieczarkowym, posypane startym serem i zapieczone.
Danie świetne na obiad i kolacje ze znajomymi.
Smacznego
ostatnio jadłam przepyszne naleśniki z gruszką i sosem waniliowym, pychotka.
1. tuńczyk z puszki,pomidor,ogórek,cebula,sałąta lodowa to drobno siekam i robie taka sałatke. a naleśnika smaruje pastą tuńczykową i na to ta sałatka no i zawijamy.... a ciasto robie na śmietance i dodaje oregano.
2. na słodko - ciasto tez na smietance i dodaje wiórka kokosowe. farsz- mango i kiwi czasem jak jest sezon to truskawki. pychota
3. biały ser rozrabiam śmietaną ,dodaje cukier waniliowy a do tego zmiażdrzonego banana i rodzynki.
mam jeszcze wile innych przepisów bo uwielbiam naleśniki.
hehe aż mi ślinka się zaczęła zbierać
ja osobiście uwielbiam takie grube naleśniczki (łyżeczka sody i puchną pięknie) z dżemem truskawkowym i bitą śmietaną... pychota
pozdrawiam
18 2009-05-06 08:58:04 Ostatnio edytowany przez oliwka (2009-05-06 08:59:30)
Ja robię najczęściej dwie wersje.Jedna to z farszem z pieczarek a druga z parówkami.
Najpierw smaże cieniutkie naleśniki.Następnie nakładam pieczarki,zwijam i obtaczam w jajku i bułce i jeszcze raz smaże.
A z parówkami to też tak jak powyżej.Najpierw przygotowuję sobie naleśniki,potem smaruję je keczupem,wkładam parówkę i zwijam.Obtaczam je w jajku i bułce i podsmażam.Są chrupiące i pyszna.Podaję je z surówką z kiszonej kapusty i keczupem.
Też znam przepis na naleśnik z parówkami. Tyko że ja robię je tak:
1.zwykłe ciasto na naleśniki
2. smażę naleśniki
3. układam na naleśniku parówkę (można też dać ogórka kiszonego bądź paprykę marynowaną do tego to zależy czy ktoś lubi)
4. układam takie naleśniki na brytwance takiej wąskiej najlepiej ale oczywiście nie koniecznie
5. ścieram ser żółty na tak ułożone naleśniki
6. posypuje ostrą startą papryka
7. do piekarnika na kilka minut żeby się sex roztopił i parówka zagrzała
Podaje z ketchupem lub bez zależy jak kto lubi:)
nalesniki mozna robic na wiele sposobow.wiekszosc z nich znalam.chociaz nie wszystkie.te z kasza gryczana mnie zaskoczyly.ale mi narobilyscie dziewczyny smaka.smiech.ja czesto jak zostaje mi ciasto nalesnikowe cuduje kulinaqnie
Słyszałam kiedyś o naleśnikach z farszem z jajek. Zna któraś z Was przepis?
nie wiem czy o takich myslisz jak ja.nalesniki z tzw.pasta jajeczna.raz u kogos jadlam,ale mi one nie posmakowaly zbytnio,wiec przepisu od gospodyni nie bralam.wogule nie przepadam za tzw,,pastami,,
Podobno dobre są naleśniki po litewsku, czyli z farszem jak na pierogi i z sosem pieczarkowym.
u mnie na słodko z biały serem, bita śmietana i ostatnio dogadzamy sobie jeszcze polewą deserową na to
kupiłam te polewy i okazały się tak pyszne że używamy je do wszystkiego a do naleśników pasują super
7. do piekarnika na kilka minut żeby się sex roztopił i parówka zagrzała
świetny przepis na naleśniki z sexem ^^ hehe
Ja ostatnio zrobiłam sobie naleśniki z brzoskwiniami (połówki z brzoskwiń z puszki jeszcze raz kroimy na pół i wkładamy do środka), składamy w trójkąt i na to bita śmietana.
Dobre są też naleśniki hawajskie, tzn. bierzemy plasterek sera i plasterek ananasa (z puszki), wkładamy do środka, składamy takiego naleśnika w kwadrat (taką kopertę) i przysmażamy jeszcze raz na patelni, tak aby ser w środku się rozpuścił. Dobrze smakuje też z sosem czosnkowym.
No a najczęściej jadam naleśniki z pokrojonym bananem i masłem orzechowym w środku. Można też ewentualnie na wierzch zamiast masła posypać czekoladą (a gorąco, np. La Festa)
ja polecam naleśniki z pieczarkami (wcześniej podsmarzyć) dodać do tego starte ugotowane na twardo jajo, ser żółty stary i taką miesznkę włorzyć w naleśnika można do tego dodać kukurydze z puszki. smacznego!!!
znam przepis na takie pyszne naleśniki na zimno.
1. smażysz normalne naleśniki
2. czekasz, aż ostygną, muszą być zimne
3. miksujesz truskawki z cukrem do smaku, az powstanie mus
4. wtawiasz do zamrażarki
5. wyjmujesz mus jeśli już stężał od zimna
6. smarujessz naleśnika
7. składasz na pół i jeszcze raz na pól
8. ubijasz śmietanę
9. kładziesz na wierzch
10. polewasz sosem truskawkowym albo musem, który należy sobie odjąć z porcji do nadzienia
11. Rada! jeżeli chcesz aby naleśniki jeszczer lepiej smakowały, wstaw je na chwilę do lodówki
smacznego!
zostaly mi nalesniki bez nadzienia.pokroila na paski.zmieszalam to z warzywami typu kukurydza,papryka,co kto lubi.plus cebula z kielbasa do tego.te paski nalesnikowe wrzucilam na patelnie,zmieszalam wszystko.wyszlo nawet dobre
29 2009-07-23 23:34:38 Ostatnio edytowany przez Emilia (2009-11-06 20:34:19)
Bardzo oryginalne. Może kiedyś uda mi się wykonać
Powód edycji:usunięcie linku.
30 2009-07-27 04:47:49 Ostatnio edytowany przez Delicious (2009-07-27 11:15:31)
Ja uwielbiam ze slodka 36% smiatana ubita na sztywno i delikatnie wymieszane z poziomkami, ewentualnie z truskawkami (swiezymi). Posyp lekko cukrem podrem i pycha.
ja znam jeden.
Pokroj na bardzo drobno ugotowane jajka.
Zmiel lub pokroj tez na drobniutko kalafior.
zamieszaj to delikatnie
dodaj troche majonezu, troche jogurtu naturalnego, pieprz i sol do smaku.
Zawin w nalesnika i schowaj "konce do srodka" tak jak krokiety
opanieruj lekko w jajku i bulce i podsmaz.
PYCHA.
Nie pisz posta pod postem, używaj opcji "edytuj"
Naleśniki ze śliwkami
Składniki:
3 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 60 g mąki gryczanej, łyżeczka soli, 100 g mąki pszennej, 1/2 litra mleka, 60 g mąki razowej, torebka cukru waniliowego, 70 g masła, cynamon, cukier, 1 kg śliwek
Przygotowanie:
Żółtka wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i mlekiem. Doprawić solą. Na 40 minut odłożyć wyrobione ciasto. Umyte i pozbawione pestek śliwki pokroić na plasterki i połączyć z ciastem. Ubite na sztywno białka dodać delikatnie do ciasta. Na rozgrzanym maśle piec naleśniki. Gotowe można posypać cynamonem lub cukrem
32 2010-05-12 15:37:26 Ostatnio edytowany przez andzia1000 (2010-05-12 15:38:27)
Ja zeby nalesniki byly puszyste ubijam piane z bialek,i na konec dodaje do ciasta lekko mieszajac lyzka.
Co do farszu to bardzo dobre z pieczarkami i jajkiem(jak krokiety),a najbardziej z farszem ziemniaczanym-naprawde pyszne.
Gotujemy ziemniaki,mielimy lub dusimy jak na tulkanice,smazymy na patelni cebulke,toche soli pieprzu i majeranku wedle uznania to wszystko wraz z tluszczem fo ziemniakow,wymieszac,smarowac placki nalesnikowe,zwijac i podsmazac na patelni na zloto:)
Mozna tez to nadzienie dawac do ierozkow-tez swietnie smakuje-jadlam w UK w tureckiej restauracji naprawde pyszne-a w domu zrobilam z nalesnikami tez bombowe:)
Chce dodac ze sporo tej cebuli powinno byc(w zaleznosci od losci ziemniakow,ale ja dodaje sporo)
Przeniesiony post:
Tak mnie dzisiaj naszło, czy ktoś ma originalny pomysł na naleśniki?
Przeniesiony post:
Ostatnio w restauracji jadłam naleśniki nadziewane twarożkiem wymieszanym ze szpinakiem i pokrojoną w drobną kostkę szynką. Całość polana sosem czosnkowym. PYYYYYYYYYCHA Chyba spróbuję odtworzyć to samo w domu, tzw. metodą "na oko"
Naleśniki po bałkańsku: do ciasta naleśnikowego (im więcej jajek, tym lepsze ciasto) dodać pokrojony drobno koperek (dużo) będzie ładnie prześwitywał w naleśniku po usmażeniu. Udusić drobno stratą na tarce marchewkę, kapustę białą i cebulę, doprawić czosnkiem, solą i pieprzem. Nakładać farsz na naleśniki, zwijać w chusteczkę, podsmażyć. Spróbuj - warte zachodu, proste i tanie, a jakie smaczne !
Do masy można dodać otręby pszenne , owsiane albo żytnie. Bardzo dobre i zdrowe Farsz do wyboru
Ja robię to tak:
smażę naleśniki (do ciasta dodaję świeży koperek, szczypiorek i szczyptę suszonych ziół prowansalskich). Do środka wkładam pastę zrobioną z wędzonej makreli, jajek, ketchupu i papryki. Zawijam. Układam w naczyniu żaroodpornym, polewam śmietaną 18%, wkładam do piekarnika. Po 10 minutach dorzucam duuuużo żółtego sera (startego) i czekam aż się zapiecze. Na talerzu posypuję mocno szczypiorkiem. PYCHA!
38 2010-05-26 05:07:37 Ostatnio edytowany przez Sasha (2010-05-26 05:08:17)
Moja rodzinka uwielbia naleśniki z pieczarkami i żółtym serem. Kroję pieczarki drobno i przesmażam je z cebulką, kładę farsz na naleśniki a na to starty żółty ser. Zwijam w kopertę obtaczam w bułce tartej i do piekarnika. Czasami zamiast pieczarek robię wersję z parówkami. Pół parówki przeciętej wzdłuż kładę na naleśnika a dalej tak samo jak w pierwszej wersji. Proste a bardzo pyszne.
Hana, brzmi pysznie! Planuje skorzystac z Twojego przepisu, wiec moglabys mi napisac czy nalesniki obtaczasz w samej bulce tartej, czy najpierw w jajku, pozniej bulce tartej?
Ja uwielbiam naleśniki z gyrosem i meksykańskie.
Te z gyrosem robię w następujący sposób: na cienkie, jasne naleśniki nakładam farsz ( pierś kurczaka, drobno pokrojona i smazona z przyprawą do gyrosa) na to sos czosnkowy. Zawijam i na wierzch znów sos czosnkowy- uwielbiam Jako dodatek surówka.
Meksykański: mięso mielone przyrządzam z przyprawą do spaghetti po bolońsku do mięsa dodaje czerwoną fasolkę, farsz kładę na naleśniki zawijam, polewam sosem pomidorowym z przyprawami. Jako dodatek również surówka.
Gdy mam ochotę na naleśniki a czasu mało, robię tradycyjne z białym serem
Nie przepadam za to za naleśnikami z owocami i sosem waniliowym + mus serowy. Tak słodkie, że aż mnie mdli. Jadałam takie w restauracjach, ale te mięsne bardziej mi smakuja
A ja właśnie sobie zrobiłam szybko i łatwo z twarożkiem i też było pyszne.
41 2010-05-27 20:58:07 Ostatnio edytowany przez sisley (2010-05-27 20:58:26)
ten przepis na nalesniki po meksykansku brzmi wspaniale!!jutro narzeczony zrobi:)
42 2010-06-10 10:54:28 Ostatnio edytowany przez moNniaaaa (2010-06-10 10:56:20)
Też mam ciekawy przepis na naleśniki z ryżem na słodko .
CIASTO:
Przyrządzamy ciasto na naleśniki, z tym, że oddzielamy żółtka od białek. Mieszamy składniki. Dodajemy odrobinę oleju. Na parze rozpuszczamy tabliczkę czekolady(może być gorzka lub mleczna), dodajemy pół szklanki mleka. Studzimy i dodajemy do ciasta.
Białka (2 lub 3) ubijamy na sztywno, dodajemy 2 łyżeczki cukru (wg uznania). Mieszamy delikatnie ubitą pianę z masą naleśnikową
Smażymy naleśniki.
FARSZ:
Ok. 30 dag ryżu gotujemy na mleku (nie wiem ile dokładnie ma być mleka, ale wystarczająco, żeby ryż się nie przypalił). Studzimy. 2 jajka zalewamy gorącą wodą, żeby się sparzyły. Następnie ubijamy je na parze z 4 łyżkami cukru i cukrem waniliowym i cynamonem. Mieszamy z ryżem. Naleśniki nadziewamy farszem (można zapiec w piekarniku), polewamy sosem (najlepiej toffi).
SMACZNEGO
Jestem zaskoczona Waszymi pomysłami .... czas wypróbować jakiś
Pozdrawiam :*:*
Wiem, że to dziwny dośc pomysł, ale kiedyś zrobiłam naleśniki z takim czymś:
- mrożonka czerwonych warzyw na patelnie plus odrobinę vegi sródziemnomorskiej, odrobinę czosnku, piperzu i vegety do dań meksykańskich - to wszystko ugotowałam w baaardzo małej ilości wody (w zasadzie udusiłam) i potem zblenderowałam
- powstałą papkę wypłeniłam naleśniki i usmażyłam
Wyszło super! Można do tego jeszcze jakiś sosik podać lub jesli się dysponuje to żółty ser do farszu lub ser lazur - też na pewno będzie pasowało
hmm normalnie aż ślinka cieknie jak się czyta wasze przepisy mniam
Na pewno wypróbuje któryś z przepisów
pozdrawiam!
EE wszystko pyszne ..<cieknie slinka> ale ja uwielbiam nalesniki z pogniecionym <zimnym>bananem wymieszanym z cynamonem ! MNiaammmmm RAj....
robisz ciasto naleśnikowe ... po wyciągnięciu go z patelni smarujesz go nutellą .. pamiętaj ,że naleśnik podczas , gdy będziesz go smarowała musi być gorący po to by nutella się rozpuściłą... kroisz banany w plasterki i wrzucasz je w tą gorącą nutellę .. mówi ci wyśmienite !!
smacznego !
Naleśniki - grzanki.
Do gotowego naleśnika wkładasz wędlinę i ser żółty. Potem podgrzewasz w mikrofalówce lub piekarniku aż ser się roztopi.
Na końcu wierzch naleśnika smarujesz sosem czosnkowym lub śmietaną.
Pychotka.
J uwielbiam naleśniki na słodko.
przepyszne naleśniki na słodko to takie z bananami i nutella, banana można dodać albo zimnego albo podsmażonego na patelni
Moja propozycja podania na słodko:
Naleśniki na słodki
Często podaję naleśniki z owocami, ubitą śmietaną 18% i czekoladową posypką
Naleśniki jak jem na słodko to z sosem waniliowym i kulką lodów waniliowych - pyszne. Albo z nutellą i skórką z cytryny. Czasem z serem i owocami. Czasem zdarzami sie zrobić z owocowymi musami w zależności na jakie mam ochotę
Jeżeli chodzi o obiadowe lubię z gyrosem bardzo. Jem też z serem,szynką i pieczarkami zapieczone żółtym serem.
Te najczęściej.
Podaje Wam drogie Kobietki przepis na czekoladowe naleśniki.
Jeszcze nie wypróbowałam jeżeli chodzi o zrobienie ich na własną rękę, ale za to jadłam u znajomej, od której dostałam przepis i były pyyyyyszne
500 ml mleka
4 jajka
200 g mąki
100 g cukru
100 g gorzkiej czekolady
Czekoladę zetrzeć na tarce. Podgrzać 100 ml mleka i dodać czekoladę. Wymieszać pozostałe mleko, jajka i cukier z czekoladą.
Ciasto lekko ubić i odstawić na 15 minut.
Usmażyć naleśniki.
Podawać z serkiem waniliowym, lodami i malinami.
Dzięki za przepis,na pewno spróbuję. A poza tym ja bardzo lubię naleśniki z serem w środku,a na zewnątrz z bitą śmietaną i polewą czekoladową. Pycha:) Tak na słodko.
55 2012-04-10 11:00:45 Ostatnio edytowany przez hanka123 (2012-04-10 11:02:15)
A najlepsze naleśniki jakie jadłam w życiu to (oprócz moich oczywiście ) na deptaku w Lloret de Mar, pyszne z idealną czekoladą. Po prostu niebo w gębie. Moja rodzinka najbardziej lubi jak robię naleśniki czekoladowe z kremówką, cynamonem i bananami albo z jagodami i twarożkiem. Ja lubię też naleśniki na ostro.
A ja lubię takie puszyste naleśniczki polane syropem klonowym takim jak najbardziej klarownym. Aż mnie ślinka cieknie Chyba jutro żonie podam na śniadanko i sam zjem
Zdecydowanie inaczej:
Naleśniki z aromatyczną kapustą 5 porcji - "Dania za grosik"
25 dag mąki
2 jajka
szklanka mąki
olej do smażenia
50 dag kiszonej kapusty (młodej)
3 suszone grzyby
10 dag boczku
10 dag cienkiej wędzonej kiełbasy
2 łyżki powideł śliwkowych (bez cukru)
łyżka sosu sojowego
szklanka śmietany
łyżka startego parmezanu
łyżka keczupu
sól i pieprz
Przygotuj ciasto naleśnikowe z mąki, jajek, mleka, szklanki wody i soli. Usmaż cienkie naleśniki, odstaw i trzymaj w cieple. Kapustę kiszoną posiekaj, zalej niewielką ilością wody, po czym dodaj namoczone, pokruszone grzyby. Przykryj, gotuj na małym ogniu ok. pół godziny.
Boczek pokrój w kostkę, usmaż na patelni na złociste skwarki. Dodaj pokrojoną w półplasterki kiełbasę i smaż jeszcze kilka minut.
Odlej 2/3 tłuszczu na talerzu (przyda się po zastygnięciu do posmarowania chleba). Resztę dodaj wraz z boczkiem i kiełbasą do miękkiej, odciśniętej kapusty. Dodaj powidła, sos sojowym, przypraw solą i pieprzem, po czym wymieszaj. Duś jeszcze kilka minut.
Farsz nakładaj na naleśniki, zwijaj je i układaj w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Śmietaę wymieszaj z serem i keczupem, zalej naleśniki i zapiekaj przez 30 m. w temp 160 st. c.
Ja uwielbiam wyłącznie naleśniki na słodko, smakują mi doslownie ze wszystkim! Z konfiturami, z dżemami, z miodem nawet, ale najbardziej uwielbiam z nutellą i bananami! nie może zabraknąć także jakiegoś sosu np. toffi i bitej śmietany
polecam!
Na słodko, może i niezbyt wyszukane ale smaczne. Nutella + pokrojony banan. Posmarować położyć plasterki poskładać i zjeść
Dla fanów gruszek i płatków owsianych
Naleśniki
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych Sante
2 szklanki chudego mleka
jajko
szklanka maki razowej
pół szklanki białej mąki
2 łyżeczki miodu
szczypta soli i proszku do pieczenia
3 gruszki
2 łyżki dżemu
do wyboru rodzynki, banany, orzechy.....
3 łyżeczki cukru waniliowego
pół szklanki śmietany
Etapy:
1 Umyte gruszki obierz ze skórki, pokrój w drobną kostkę i połącz z dżemem, cukrem i rodzynkami. Tak przygotowane nadzienie duś na małym ogniu przez 15 min.
2 W tym czasie dokładnie wymieszaj mleko z jajkiem, dwoma rodzajami mąki, płatkami owsianymi, miodem, solą, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
3 Śmietanę ubij z cukrem. Delikatnie połącz ją z lekko ostudzoną masą gruszkową.
4 Z ciasta smaż cienkie naleśniki, nakładaj na nie słodki farsz i natychmiast podawaj. Wspaniale smakują posypane prażonymi migdałami.
Smacznego
Polecam do wszelkiego typu dań mącznych dodawać różne rodzaje kasz czy płatki bo to samo zdrowie, szczególnie owies!
Naleśniki robię najprostszym sposobem, tak żebym nie używała miksera (lubię gotować późnymi wieczorami). I jestem pewnie dosyć nudna, ale marmolada różana, nutella, różne Danio albo dżemy. Nigdy z niczym nie eksperymentowałam, ale w sumie czemu nie?:)
Przepis na farsz do naleśników wg K.Toczek-Gierula
Naleśniki na ostro
12 maleśników
30 dag mięsa mielonego
czerwona cebula
ząbek czosnku
1/2 puszki czerwonej fasoli
1/2 puszki kukurydzy
sól i pieprz
ostra papryka
oregano
natka pietruszki
oliwa
Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w piórka. Dodaj mięso i przeciśnięty przez praskę. Duś 15 minut pod przykryciem.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa razem z fasolą i kukurydzą. Dopraw do smaku solą, pieprem, papryką i oregano.
Gotowy farsz nakładaj na naleśniki i zwiń je. Podsmaż na oliwie.
Gotowe posyp startym serem i udekoruj natką pietruszki.
63 2012-08-28 13:36:43 Ostatnio edytowany przez nokielka (2012-08-28 13:37:03)
Uwielbiam naleśniki i te na slodko i te na ostro
Bardzo lubie zrobic czasem zielone z fetą do masy nalesnikowej dodaje zmielony na drobniutko szpinak, wedle uznania - im wiecej tym ciemniejsza jest masa
Dopiero potem smaze nalesniki a do srodka wkladam ser feta - czasem zamiast niego daje mase ze smazonej cebuli, pieczarek i zoltego sera - pycha
Na slodko bardzo lubie z twarogiem Smaruje nalesniki twarogiem, skladam w cwiartke koła (takie trojkaciki), na pateli rozgrzewam maslo i rumienie nalesniki. Sa wtedy z wierzchu chrupiace, w srodku cieplutkie i miekkie a jak je podaje polewam je jeszcze smietana z cukrem
Pysznosci
Ja najbardziej lubię naleśniki na słodko (1. z dżemem, delikatnie polane śmietaną i posypane cynamonem. 2. z owocami: truskawki lekko ubijam z cukrem, kładę do środka i zawijam razem z bitą śmietaną w kopertę. 3. na gotowy naleśnik zawinięty w kopertę rozrzucam różne owoce m.in. truskawki, do tego dodaję bitą śmietanę).
A co myślicie o parówkach z cieście naleśnikowym? W środek naleśnika wkładasz parówkę i ser, zawijasz. Obtaczasz w jajku i w bułce tartej i powtórnie smażysz. Polecam, bardzo syte. W sam raz na kolację i dobre dla dzieci.
Parówki dobre dla dzieci? Wiesz, co w nich jest? Tam niemal nie ma mięsa, sama chemia. W życiu bym dziecku takiego świństwa nie dała.