przygotować się do rozmowy o pracę - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » przygotować się do rozmowy o pracę

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 24 ]

Temat: przygotować się do rozmowy o pracę

witam wszystkich,
pewnie jak wielu z Was niedługo (we wrześniu) zacznę poszukiwania pracy i przeglądam portale związane z poradami w tej kwestii. Będę jednak wdzięczna za rady i uwagi od Was, czego należy się spodziewać i jak się najlepiej przygotować się do rozmów. Będę szukać w dziedzinie bankowości lub obsługi klienta obcojęzycznego (niemiecki). Będę wdzięczna za wszelkie odpoweidzi.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: przygotować się do rozmowy o pracę

Myślę, że w temacie ogólnie pojętej rozmowy to na pewno musisz być przygotowana na pytania dotyczące Twojego dotychczasowego doświadczenia zawodowego. M.in. jaki był Twój zakres obowiązków, dlaczego wybrałaś taki a nie inny zawód czy np. szkołę, jakie zadania sprawiały Ci trudność a jakie ewentualnie były dla Ciebie satysfakcjonujące. W jakich zadaniach się najlepiej odnajdujesz, z jakim szefem do tej pory miałaś okazję współpracować (chodzi o styl zarządzania szefa), jak się Wasza współpraca układała, czy zdarzały się jakieś nieporozumienia i na jakim polu. Czy wolisz pracować samodzielnie czy może raczej w zespole. Pytań można mnożyć wiele... Zakładam też, że na pewno zostaniesz zapytana o oczekiwania finansowe.

Biorąc zaś pod uwagę, że myślisz o bankowości czy obsłudze Klienta - to tutaj na pewno można spodziewać się pytań z zakresu obsługi Klienta, sprzedaży. Tzn. jak poradzić sobie w konkretnej, przedstawionej sytuacji, czy np. miałaś do tej pory kontakt z Klientami czy przypominasz sobie jakieś trudne sytuacje i w jaki sposób je rozwiązałaś ? Dodatkowo na pewno będą sprawdzać poziom znajomości języka obcego - jeśli tego będzie wymagać praca. A w przypadku bankowości mogą pojawić się jakieś testy sprawdzające wiedzę analityczną.

Tyle na ten moment przychodzi mi do głowy.
Wiadomo, że do każdej rozmowy należy się przygotować indywidualnie. Podstawą jest wiedza na temat firmy, zakresu obowiązków.

3

Na pewno można się spodziewać pytań o historię/obecną sytuację firmy.

4

marzena770 napisał/a:

witam wszystkich,
pewnie jak wielu z Was niedługo (we wrześniu) zacznę poszukiwania pracy i przeglądam portale związane z poradami w tej kwestii. Będę jednak wdzięczna za rady i uwagi od Was, czego należy się spodziewać i jak się najlepiej przygotować się do rozmów. Będę szukać w dziedzinie bankowości lub obsługi klienta obcojęzycznego (niemiecki). Będę wdzięczna za wszelkie odpoweidzi.

To co ja lubię:
- uśmiech i pozytywny nastawienie (ale to tylko mój zespół do którego szukam ludzi podobnych, ktoś inny może szukać ponurych, ale wątpię)
- jak byś sobie poradziła z trudnym klientem
- dotychczasowe doświadczenie zawodowe (obowiązki etc.)
- co wiesz o naszej firmie
- dlaczego chcesz pracować właśnie u nas
- i wiele więcej, w zależności od CV i toku rozmowy.
Lubie konkrety, a nie masło maślane i kręcenie. Szczerość i bycie sobą. Przekonaj mnie, że właśnie ciebie powinnam zatrudnić. Przekonaj mnie, że dasz sobie radę.

W drugą stronę: pytaj, pytaj, pytaj! Pracodawca szuka odpowiedniego pracownika, ale i pracownikowi   powinna dana praca pasować, inaczej nie "zagrzeje miejsca". Powodzenia;)

5

Zgadzam się ze wszystkimi. Przed rozmową powtórz sobie jakieś podstawowe zagadnienia z bankowości (dowiedz się jakie pytania mogą pojawić się podczas rozmowy), pogadaj po niemiecku ze znajomymi czy nativami, jeśli takich znasz. Dzięki temu nic nie zaskoczy Cię na rozmowie. Jeśli chodzi o język obcy, to możesz dostać jakiś test do rozwiązania (ja tak miałam- ok 80 pytań jednokrotnego wyboru plus odsłuch/ rozmowa tel z nativem).  Powodzenia smile

6

lorette7 napisał/a:

Zgadzam się ze wszystkimi. Przed rozmową powtórz sobie jakieś podstawowe zagadnienia z bankowości (dowiedz się jakie pytania mogą pojawić się podczas rozmowy), pogadaj po niemiecku ze znajomymi czy nativami, jeśli takich znasz. Dzięki temu nic nie zaskoczy Cię na rozmowie. Jeśli chodzi o język obcy, to możesz dostać jakiś test do rozwiązania (ja tak miałam- ok 80 pytań jednokrotnego wyboru plus odsłuch/ rozmowa tel z nativem).  Powodzenia smile

Ciekawe, test... ze mną prowadzili rozmowę o pracę w języku obcym. Myślę, że to lepszy sposób, gdy pracodawcy zależy na komunikatywnym języku obcym.

7

smutna123 napisał/a:
lorette7 napisał/a:

Ciekawe, test... ze mną prowadzili rozmowę o pracę w języku obcym. Myślę, że to lepszy sposób, gdy pracodawcy zależy na komunikatywnym języku obcym.

jasne, ale jeśli rekrutują np. osobę z włoskim czy węgierskim ??:) Wtedy takie testy są idealne, jeśli rekruter nie zna danego języka lub jedynie na poziomie początkującym.

8

zgadza się z tymi testami językowymi. Mimo, że ja szukam pracy z niemieckim, który jest dość popularny, myślę, ze będę musiała przygotować się na każdą ewentualność. Może się zdarzyć, że zadzwonią do mnie i bedą mówić w tym języku albo że dadzą test do rozwiązania albo jeszcze coś innego... Trudno, w tym zakresie nie da się wszystkiego przewidzieć. Wszystkim życzę powodzenia.

Kiedyś aplikowałam do firmy zajmującej się telefoniczną obsługą klienta w zakresie reklamacji sprzętu elektronicznego. Praca miała być w języku niemieckim. Po pierwsze byłam na testach, na których pisałam całe wypracowania o telewizorach, dvd, itd. Ponadto niespodziewanie zadzwonił do mnie Niemiec na szybką pogawędkę. Szczególnie taka rozmowa może być stresująca jeżeli w danej chwili nie mamy możliwości spokojnie porozmawiać. Może warto wtedy poprosić o telefon w innym, dogodnym dla nas czasie.

10

Przed rozmową warto powtórzyć jeszcze raz ważne informacje dotyczące swojego życia zawodowego. Może się bowiem zdarzyć, że w sytuacji stresu spowodowanego rozmową, zapomina się o istotnych faktach.  Ważne, by uporządkować sobie następujące informacje:

1.    Informacje o sobie. 

Można zanotować najważniejsze informacje na swój temat. Pozwoli to swobodniej odpowiadać na dowolne pytanie dotyczące doświadczenia zawodowego, wykształcenia, umiejętności i ukończonych szkoleń. Warto przy tej okazji przypomnieć sobie miejsca i daty. Mimo, że informacje te często już są zawarte w życiorysie, pracodawca zapewne jeszcze raz poruszy ten temat. 

2.     Osiągnięcia. 

Bardzo ważne jest przypomnienie sobie osiągnięć oraz ważnych funkcji, które Państwo sprawowali, a także zakres obowiązków i odpowiedzialności. Każde odpowiedzialne stanowisko, zarówno w miejscu pracy, jak i innej organizacji może przemawiać na Państwa korzyść. 

3.    Hobby i zainteresowania. 

Warto sporządzić listę wszystkich swoich zainteresowań. Czasem pracodawca pyta o sposób spędzania wolnego czasu - pozwala mu to dowiedzieć się czegoś na temat Państwa aktywności poza pracą. Niekiedy też samemu opowiadając o swoim hobby można wskazać dodatkowe umiejętności i cechy charakteru przydatne na stanowisku pracy o które się stara. Nie warto jednak ubarwiać tylko
po to, by mieć o czym mówić.

4.    Praca. 

Tu jest miejsce na zastanowienie się dlaczego starają się Państwo o przyjęcie do tej właśnie pracy. Dlaczego uważacie, że będziecie w niej dobrzy? Pytający na pewno o to zapyta, warto więc wcześniej przygotować sobie odpowiedź. Należy też postarać się, by nie odniósł wrażenia, że wybrano pierwszą-lepszą ofertę z gazety, nawet jeśli tak było.

5.    Potencjalny pracodawca. 

Zebranie jak największej ilości informacji na temat firmy pracodawcy, może umożliwić przewidzenie przynajmniej części pytań, które zostaną zadane na rozmowie. 

Warto więc poszukać: Czym się firma zajmuje? Ilu zatrudnia pracowników? Czy praca odbywa się w systemie zmianowym? Czy dojazd z domu do pracy byłby łatwy? Czy pracuje w niej ktoś z osób znajomych? Jeśli tak, to co robi i czy odpowiada mu ta praca.

Zanotowanie odpowiedzi na powyższe pytania zabiera niewiele czasu, a jest doskonałym sposobem przygotowania się do ważnej rozmowy kwalifikacyjnej.

Myślę, że takie przygotowanie do rozmowy może procentować sukcesem:)

Pozdrawiam i życzę powodzenia

11

Jesli szukasz pracy związanej z językiem obcym to na pewno w pewnym stopniu już opanowałas język. Może warto sobie przypomnieć jakieś zasady gramatyczne, czy po prostu słownictwo..
słówka,pl
livemocha
testcv
bardzo ciekawe strony, z których sama korzystam

12

Jakbyś trafiła do mnie na rozmowę wink to na starcie usłyszałabyś pytanie na przełamanie lodów i rozładowujące napięcie.

- Co może Pani powiedzieć o sobie czego nie wyczytam w Pani CV ?
Odpowiedzi które ja lubię to te które są szczere i kreatywne, ostatnio np. dziewczyna odpowiedziała lubię wschody słońca i lody czekoladowe smile

kilka innych pytań
- Dlaczego chciałaby Pani u nas pracować, co Pani osoba może wnieść do naszego zespołu ?
- Największy sukces i porażka zawodowa
- Odniesienie do CV zazwyczaj do ostatniego miejsca zatrudnienia
- Czasem, zdarza sie w Cv jakiś intrygujący zapis, nituzinkowe doświadczenie lub niecodzienne hobby to nawiązuje do tego.
- I na deser jak radzisz sobie w sytuacjach stresujących
- a na sam koniec ile chciałaby Pani zarabiać smile

I to by było tyle:)
Nie ma co sie stresować rozmową, pamiętaj że po drugiej stronie też jest człowiek który bardzo dobrze wie, że to nie codzienna sytuacja dla Ciebie - bo przecież nikt nie chodzi codziennie na rozmowę o pracę smile

Ważne co sobie wbij do głowy - nie kłam, nie kombinuj i nie staraj się być kimś kim nie jesteś to da się wyczuć!
Bądź sobą! Powodzenia!

13

Zgadzam się smile trzeba być sobą, nie kłamać, nie koloryzować. Bo więcej stresu będzie kosztowało Cie krycie kłamstw niz powiedzenie zwyczajnie prawdy ( ze czegoś nie umiesz, na czyms się nie znasz, czegos jeszcze nie robiłas;)

14

- dowiedzieć się jak najwięcej o firmie;
- nie przesadzać i nie kłamać, kiedy się mówi o sobie;
- zadbać o wygląd, schludny i elegancki strój;
- nie spoufalać się za bardzo z rekruterem, raczej mówić do niego "pan", "pani";
- nie okazywać zdenerwowania niepewności (spocona i drżąca ręka przy powitaniu zrobi złe wrażenie);
- spokojny ton głosu, zbyt szybkie i nerwowe odpowiedzi też robią złe wrażenie;
- poczekać na wskazanie miejsca zanim się usiądzie;
- usiąść w elegancki sposób, bycie zbyt na ludzie też nie jest dobrze widziane;
- utrzymywać kontakt wzrokowy i zapanować nad niepotrzebną gestykulacją;
- higiena: zapach potu i ubytki w zębach skreślają na wstępie;

Jeśli to firma niemiecka warto pamiętać o różnicach kulturowych, np. dla nich punktualność to bycie co najmniej 5 minut wcześniej.

Sama tego nie wymyśliłam, przepisałam z książki "Kultura biznesu", było jeszcze więcej rad na temat robienia dobrego wrażenia, ale całej przepisywać nie będę. big_smile

15

Entropia a czy w tej książce są wspominane też różnice kulturowe w Azji i USA ? Akurat potrzebuje takiej wiedzy a z tego co się dowiedziałem, szczególnie jeśli chodzi o kulturę azjatycką, wiele naszych gestów oznacza zupełnie co innego.

Entropia napisał/a:

- dowiedzieć się jak najwięcej o firmie;
- nie przesadzać i nie kłamać, kiedy się mówi o sobie;
- zadbać o wygląd, schludny i elegancki strój;
- nie spoufalać się za bardzo z rekruterem, raczej mówić do niego "pan", "pani";
- nie okazywać zdenerwowania niepewności (spocona i drżąca ręka przy powitaniu zrobi złe wrażenie);
- spokojny ton głosu, zbyt szybkie i nerwowe odpowiedzi też robią złe wrażenie;
- poczekać na wskazanie miejsca zanim się usiądzie;
- usiąść w elegancki sposób, bycie zbyt na ludzie też nie jest dobrze widziane;
- utrzymywać kontakt wzrokowy i zapanować nad niepotrzebną gestykulacją;
- higiena: zapach potu i ubytki w zębach skreślają na wstępie;

Jeśli to firma niemiecka warto pamiętać o różnicach kulturowych, np. dla nich punktualność to bycie co najmniej 5 minut wcześniej.

Sama tego nie wymyśliłam, przepisałam z książki "Kultura biznesu", było jeszcze więcej rad na temat robienia dobrego wrażenia, ale całej przepisywać nie będę. big_smile

16

A moje patenty- to wejść na salę wyprostowanym, pewnym siebie i z uśmiechem. Dodatkowo zawsze gdy odpowiadam na pytania patrzę rozmówcy w oczy. To bardzo ważne.

17

FollowMe napisał/a:

A moje patenty- to wejść na salę wyprostowanym, pewnym siebie i z uśmiechem. Dodatkowo zawsze gdy odpowiadam na pytania patrzę rozmówcy w oczy. To bardzo ważne.

A widzisz w Polsce to zadziała, ale już np. Azjaci uznają patrzenie prosto w oczy za wyraz chamstwa, a nawet coś obraźliwego. Tam rozmówcy patrzy się na buty. tongue

Daro27 (witaj mężczyzno na forum big_smile) Azjaci rzeczywiście mają bardzo odmienne od nas obyczaje, to patriarchalne kultury, nie ma raczej młodych i kobiet na stanowiskach kierowniczych i też nie warto wysyłać takich osób na spotkania biznesowe, bo może to zostać odebrane, że np. nie traktujesz ich poważnie. Bo tam kobiety są od garów, a awansuje się na zasadzie starszeństwa. tongue Azjaci w ogóle bardzo poważnie traktują pracę, to nie żart że Japończycy popełniają samobójstwa, kiedy na przykład nie uda im się awansować w wieku, w którym ich zdaniem już powinni. Są jeszcze ich różne dziwne przesądy, np. w Korei pechowa jest liczba 4 i nawet w hotelach nie znajdziesz czwartego piętra, jest trzecie i od razu piąte.

A Amerykanie to przeciwieństwo Azjatów, mogą nas zaskoczyć zbytnią dla nas bezpośredniością i na przykład wyściskać zamiast podania ręki.

Sporo tych różnic w książce było, tyle udało mi się zapamiętać. smile

18

Dzięki Entropia.
Przeraża mnie trochę ta azjatycka kultura jeśli chodzi o kult pracy. Podporządkowują temu całe swoje życie.
Najlepsze : lecę niedługo z szefem Amerykaninem na spotkanie z Azjatami. Zapowiada się ciekawie wink
Przypomnij sobie jeszcze trochę różnic z książki jeśli możesz big_smile

19

Ciężka sprawa, ja już więcej nie pamiętam...

20

A pamiętasz autora książki ??

21

Irena Kamińska-Radomska. Nie pamiętałam, sprawdziłam. tongue

22

Witaj. Wielokrotnie przeprowadzam rozmowy. Moje rady to: bez stresu podejdź i przekonaj się wewnętrznie, że jak Ci będzie dana ta praca to ją dostaniesz; jak nie ta to inne są ciekawsze. Bądź sobą. Ubierz się odpowiednio do stanowiska o które się ubiegasz. Siedź luźno, bez skrzyżowanych rąk i nóg) poczytaj o mowie ciała. Zabierz ze sobą teczkę z dokumentami (świadectwa szkoły i pracy jeśli posiadasz... itd) Nie mów źle o swoich byłych pracodawcach. Powodzenia

23

Entropia napisał/a:

Irena Kamińska-Radomska. Nie pamiętałam, sprawdziłam. tongue

Zakupiona smile Dzięki za rekomendację, naprawdę ciekawa książka mimo, że traktuje o tak poważnym temacie.

Posty [ 24 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » przygotować się do rozmowy o pracę

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024