Naprawa gwarancyjna. - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

Temat: Naprawa gwarancyjna.

Witajcie. Mam niemały problem. Trzy lata temu zakupiłam komputer. W drugim roku użytkowania zaczęły się problemy. Zawieźliśmy go do firmy, która sprzedała nam sprzęt. Po miesiącu do nas wrócił. Niestety, po dwóch dniach odwieźliśmy komputer znów do tej firmy, gdyż usterka się powtórzyła. Taka sytuacja powtarzała się kilkakrotnie i za każdym razem "fachowcy" podobno wymieniali części i dawali gwarancję na kolejne dwa lata. Kiedy problem powtórzył się znów, cały czas ten sam, zdenerwowana pojechałam razem z komputerem. Zostałam potraktowana bardzo protekcjonalnie, kiedy tłumaczyłam jednemu z informatyków, co się dzieje. Pan "informatyk" twierdził swoje, natomiast ja starałam się wytłumaczyć mu, jaki był stan faktyczny. Kidy go odbierałam pytałam go czy próbował pracować na tym komputerze, stwierdził, że "muzyka szła cały dzień". Poprosiłam go o ponowne uruchomienie systemu, wtedy stwierdził, że "faktycznie coś się dzieje" (To było w dzień, kiedy miałam komputer odebrać.) Mój sprzęt nadal nie działa prawidłowo, a kiedy powiedziałam, że domagam się nowego sprzętu, skoro tego nie mogą naprawić, to usłyszałam, że "ten komputer jest nowy, gdyż wszystkie części zostały wymienione". Nie wiem co robić.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Naprawa gwarancyjna.

Komputer nie jest nowy, tylko "naprawiony". Jeśli naprawy nic nie dają z całą stanowczością możesz domagać się nowego sprzętu albo nawet odstąpić od umowy, czyli zostawić im ten nieszczęsny komputer i żądać zwrotu pieniędzy. Poniżej garść adekwatnych przepisów "ustawy konsumenckiej":

Art. 8.
1. Jeżeli towar konsumpcyjny jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową przez nieodpłatną naprawę albo wymianę na nowy, chyba że naprawa albo wy- miana są niemożliwe lub wymagają nadmiernych kosztów. Przy ocenie nadmierności kosztów uwzględnia się wartość towaru zgodnego z umową oraz rodzaj i stopień stwierdzonej niezgodności, a także bierze się pod uwagę niedogodności, na jakie naraziłby kupującego inny sposób zaspokojenia.

2. Nieodpłatność naprawy i wymiany w rozumieniu ust. 1 oznacza, że sprzedawca ma również obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego, w szczególności kosztów demontażu, dostarczenia, robocizny, materiałów oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.

3. Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione.

4. Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

3

Dziękuję za odpowiedź. Myślę, że przyda mi się ona w walce z tą firmą, a jeśli sama nie będę w stanie sama sobie z nimi poradzić, czy są instytucje, do których mogłabym zwrócić się po pomoc?

4

W przypadku problemów z samodzielnym wyegzekwowaniem swoich praw od tej firmy radzę udać się po pomoc do najbliższego miejskiego lub powiatowego rzecznika konsumentów. Bezpłatnie udzieli on porady prawnej, zainterweniuje u przedsiębiorcy, a w razie konieczności wytoczy nawet powództwo cywilne na rzecz poszkodowanego konsumenta.

5

Dziękuję serdecznie za pomoc smile

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024