uzależnienia: swing, filmy - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » uzależnienia: swing, filmy

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 8 ]

1

Temat: uzależnienia: swing, filmy

witajcie...mam nietypowy problem....jestem kobietą po 30stce, mam faceta (już narzeczonego) 2-letni związek z nim. Poznaliśmy się na imprezie swingers.....tak jesteśmy swingersami. dla mnie tego typu zabawy miały być jedynie odskocznią, dodatkiem-coś innego. wszystko szybko potoczyło się: wyjazdy, imprezki (różnego rodzaju nie tylko sex)....zamieszkaliśmy razem (ja u niego). początkowo przez ok. 5 miesięcy wszystko układało się b.dobrze pod względem sexu-kochaliśmy się bardzo regularnie....po tym czasie nie było sexu między nami-jest jedynie wtedy gdy spotykamy się np.z jakąś parą (czyli raz na 4 miesiące) w skrócie: nie będę streszczała i rozpisywała się o naszych awanturach itd..suma sumarum wiem że on jest uzależniony od tego-tzn.potrafi już tylko kochać się w większym gronie... dla mnie miał to być jedynie dodatek ale cóż.... nie dla niego. on woli masturbować się oglądając jakiś filmik niż kochać się ze mną, jak on określił "szybko, łatwo i przyjemnie". wiem że każdy (może prawie każdy) uzależniony nie widzi w sobie że robi coś nie tak....tak jak mój facet. nie proponowałam jemu wizyty w poradni terapeutycznej-jeszcze nie.....dziewczyny doradźcie - czy stawiać sprawę na ostrzu i dać jemu wybór: albo pójdzie ma porozmawiać z terapeutą albo odejdę....??   co radzicie? dodam że mój narzeczony ma bardzo dobry charakter, kocham go i uwierzcie mi wszystko było by dobrze gdyby nie ta sfera......

Zobacz podobne tematy :
Odp: uzależnienia: swing, filmy

Jeśli to faktycznie jest jakaś forma uzależnienia, samo nic się nie poprawi. Musi Pani podjąć jakieś działanie.

3

aggata napisał/a:

dodam że mój narzeczony ma bardzo dobry charakter, kocham go i uwierzcie mi wszystko było by dobrze gdyby nie ta sfera......

tylko wlaśnie ta sfera was polączyła i zdaje się że jest dla was kluczowa

4 Ostatnio edytowany przez JustynaPiatkowska (2011-07-27 15:55:06)

Aggata,
często zdarza się, że podobne eksperymenty poznania czegoś nowego wymykają się spod kontroli. Szczególnie gdy mamy ku temu predyspozycje - osobowościowe, skłonność do podejmowania ryzyka, uzależnień, rekompensowania stresu przyjemnością seksualną czy trudności w relacjach partnerskich w przeszłości.

Myślę, że spotkanie z psychologiem-seksuologiem jest potrzebne. W tej chwili możesz udać się na taką rozmowę sama. Po konsultacji, z większą wiedzą i świadomością, podejmiesz decyzję co do dalszych kroków. Myślę, że kluczowa będzie wtedy kwestia, czy Twój partner zauważa jakikolwiek problem (czy jest szczęśliwy w obecnej sytuacji, czy mógłby i chciałby nadal funkcjonować w taki sposób) i czy widzi potrzebę szukania pomocy. Jeśli tak - terapia może okazać się drogą wyjścia z Waszych problemów.

Warto jednak pamiętać, że choć preferowanie seksu grupowego znacznie utrudnia (jeśli nie nieumożliwia) tworzenie zdrowej relacji partnerskiej, to nie jest zaburzeniem i Twój partner (jeśli nie odczuwa subiektywnego dyskomfortu, problematyczności swoich potrzeb) nie musi poddawać się żadnej formie leczenia.

Uważam, że na tym etapie Waszego związku warto będzie poważnie zastanowić się, czy Wasze poglądy, potrzeby i plany na przyszłość nie odbiegają od siebie zbyt dalece.

5

rozmawiałam z nim o terapii....on uważa że wszystko jest w porządku -że nie narzuca mi abyśmy imprezowali -to prawda....nasze spotkania z innymi parami czy też w klubie nie są częste. Problem jest jeszcze taki--że on nie ma potrzeby kochać się ze mną.....-też rozmawiałam z nim o tym.... uważa że jest ok-że "on tak ma" i zawsze tak miał, nawet zanim wszedł w klimaty swingu!!! mówi, że chce być ze mną, że kręcę go, podobam się. Pierwsze nasze miesiące (jakieś 5)jak wprowadziłam się do niego pod względem naszego współżycia (częstotliwości) były normalne...  teraz nic...
Fakt poznaliśmy się na takiej imprezie....ale one miały być jedynie urozmaiceniem naszego życia erotycznego-od czasu do czasu.....a tu.....;(

6

do Pani Justyny

jemu takie życie odpowiada.......tylko ja "czepiam się"

Aggata,
niestety w przypadku partnerskich problemów seksualnych, często widzi je tylko jedna strona. W takiej sytuacji trudno zaoferować pomoc komuś, kto uważa, że zupełnie jej nie potrzebuje i nie zamierza ani nie jest gotowy jej przyjąć.

Na podstawie niewielu informacji trudno mi jednoznacznie stwierdzić, czy zachowanie narzeczonego jest formą uzależnienia, zaburzenia preferencji czy innym problemem seksualnym. Hipotez, jakie mogą być przyczyny takiej sytuacji również jest wiele. Bez bezpośredniego kontaktu i głębszego wywiadu ustalenie ewentualnej diagnozy ani nawet obiektywnej oceny sytuacji, nie jest możliwe. Myślę jednak (co potwierdzają Twoje odczucia i obecność na naszym forum) zachowanie Twojego partnera nie jest prawidłowe i ma negatywny wpływ na Wasz związek. Podejrzewam jednocześnie, że przy tak typowym i utrwalonym stylu życia seksualnego, zmiana mogłaby zajść jedynie w przypadku interwencji i wsparcia z zewnątrz. Szanse, że partner sam z siebie odczuje potrzebę zmian i nie będzie w stanie ich dokonać są niewielkie.

Posty [ 8 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » uzależnienia: swing, filmy

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024