Nieprzedłużenie umowy o pracę - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Nieprzedłużenie umowy o pracę

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 12 ]

1

Temat: Nieprzedłużenie umowy o pracę

Spotkałam się ostatnio z dość niemiłą sytuacją dla pracownika zatrudnionego na okres próbny 3 miesięcy. Pracownik się starał i brał aktywny udział w rozwoju firmy i w mojej ocenie naprawdę był ok. Wkupił się nawet w zespół był lubiany itd. jego umowa kończyła się 30 czerwca i właśnie 30 czerwca o godzinie 10:30 rano przyszedł zastępca zastępcy kierownika do niego i powiedział, że nie przedłużą mu umowy generalnie nie podając powodu, bo on miał tylko za zadanie przekazać informację. Pracownik zdębiał i naprawdę nie wiedział co ma zrobić, bo sytuacja go bardzo zaskoczyła i nie był na to przygotowany. Wiadomo rachunki do opłacenia itp. Nie chodzi mi tutaj o sam fakt nie przedłużenia umowy, bo wiadomo, że zarówno pracodawca jak i pracownik mają prawo by jej nie przedłużać. Chodzi mi tutaj raczej o formę przekazania tej informacji no i o dzień, który był ostatnim dniem trwania jego umowy (!). Moim zdaniem było to strasznie niepoważne ze strony pracodawcy, bo postawił człowieka w dość dziwnej sytuacji i jeszcze nie miał odwagi powiedzieć mu tego wprost. Człowiek ten na szczęście w kilka dni znalazł pracę, ale przecież nie każdy ma takie szczęście. nie sądzicie, że przynajmniej pracodawca mógł go poinformować 2 tygodnie wcześniej o tym fakcie, wtedy miła by trochę czasu na poszukanie czegoś. A powodem nieprzedłużenia były oczywiście cięcia finansowe.
Czasami wydaje mi się, że pracodawcy powariowali i zachowują się jakby pracownicy byli tylko służbą a nie pełnowartościowymi ludźmi.

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Nieprzedłużenie umowy o pracę

To rzeczywiście problem. Ja miałam kiedyś sytuację, że we wtorek powiedziano mi że przedłużają ze mną umowę, powiedziano, że na rok, a w piątek dyrektor stwierdziła że się rozmyślili i jednak nie. Oczywiście ani ona ani regionalny nie podali mi powodu, "nie bo nie", a ja naprawdę dawałam z siebie wszystko w tej pracy. Na moje miejsce przyszedł były zastępca obecnej dyrektor z innego sklepu, więc sprawa była oczywista. Ale myślę, że wiedziała o tym wcześniej i mogła mi chociażby dać do zrozumienia, że powinnam szukać nowej pracy. Dla mnie to typowy brak szacunku dla pracownika i zanik kultury osobistej.

3

Niestety osobiście coraz częściej spotykam się z takim zachowaniem pracodawców. Zasadniczo nie rozumiem takiego sposobu myślenia i postępowania i na pewno go nie pochwalam. Według mnie jest to oznaka braku szacunku i przedmiotowego traktowania. A najgorsze co jeszcze można zrobić to przyjąć kogoś do pracy, przy czym ta osoba rezygnuje z jakiegoś wcześniej posiadanego zatrudnienia, po czym chłodno stwierdzić, że jednak się plany zmieniły i taką osobę zwolnić. Zastanawiam się na ile takie działanie było z góry zaplanowane - bo mieli akurat zapotrzebowanie na dodatkowego pracownika, a ile jest w tym nieprzewidywalności. Co więcej w naszym kraju nie ma kultury bieżącego informowania pracowników o ich błędach czy postępach, stąd też najczęściej człowiek pracuje sobie nieświadomy tego czy ktoś jest zadowolony z jego wyników czy też nie. A na końcu dowiaduje się, że jednak coś było nie tak i trzeba się rozstać.

Myślałam też skąd się bierze takie postępowanie firm wobec osób, które mają być zwalniane. To co przyszło mi do głowy to fakt, że osoba, która będzie wcześniej poinformowana o tym, że będzie miała być zwolniona może pójść na chorobowe i w ten sposób odwlec ten moment o jakieś kilka m-cy. Drugą przyczyną może być obawa przed spadkiem motywacji do pracy i co za tym idzie nie wykonywaniem swoich obowiązków z należytą starannością czy też nawet usuwanie danych/ niszczenie dokumentów.

4

Mój pracodawca, będący ogromną firmą, w której zasady kodeksu pracy przestrzegane są aż zanadto, też niestety stosuje takie praktyki. Nie jestem aż tak zorientowana w prawie pracy, ale u nas rotacja ludzi jest ogromna i zawsze jest tak samo, bądź ostatniego bądź przedostatniego dnia umowy pracownik dowiaduje się, co dalej.
Jeśli wynik nie jest pozytywny, to człowiek zostaje na lodzie i w zasadzie bez niczego ....

5

Ja na ostatniej nocce też czekałam aż ktoś mnie powiadomi i nad ranem dostałam smsa !! że niestety nie została przedłużona pani umowa. Bez podania powodu.. A byłam pewna, że mi przedłużą. Przecież się sprawdzałam, tylko że oni na to nie patrzeli!!!!

6

Karolcia_20 napisał/a:

Ja na ostatniej nocce też czekałam aż ktoś mnie powiadomi i nad ranem dostałam smsa !! że niestety nie została przedłużona pani umowa. Bez podania powodu.. A byłam pewna, że mi przedłużą. Przecież się sprawdzałam, tylko że oni na to nie patrzeli!!!!

To prawda. Nie patrzeli. Patrzyli.

7

Z punktu widzenia prawa, z tego, co wiem, nie ma obowiązku poinformowania pracownika po wygaśnięciu umowy o pracę, dlaczego nie dostał kolejnych. Raczej w tej sytuacji chodzi o jakieś reguły panujące w społeczeństwie, o poprawność zachowania etc. Na miejscu pracodawcy było by mi wstyd! Swoją drogą coraz częściej słyszę o takich sytuacjach. Jak dla mnie wredne.

8

Angie86 napisał/a:
Karolcia_20 napisał/a:

To prawda. Nie patrzeli. Patrzyli.

Było pisane na szybko.. Jesteś pewna?? Pisząc to się zastanawiałam... Chyba dwie formy są prawidłowe. Jestem bardzo dobra z ortografii wink Ale to nie ten temat.

Teraz pracodawcy robią tak, że masowo zatrudniają ludzi dają umowy po nawet 2 tyg. lub tydzień i wszystkich zwalniają i tak w kółko, bo podobno w ten sposób ratują się przed upadkiem. Wtedy nie płacą jakiegoś tam podatku. I zakład dużo na tym zyskuje.
No właśnie wcale nie muszą tego uzasadnić jakby ktoś się doczepił to by powiedzieli, że redukcja stanowisk... Takie życie.

9

Nie mogą powiedzieć że redukcja etatów, bo przy redukcji nie mogą przez jakiś tam dłuższy okres czasu tworzyć nowych stanowisk pracy, wszystko jedno jakich. Mojej kumpeli tak szef zrobił, miała umowę na rok, zwolnił ją z dnia na dzień, na wypowiedzeniu wpisał że redukcja etatów i zaraz przyjął na umowę zlecenie innego pracownika i jeszcze kazał jej go przeszkolić! Wstyd i chamstwo. Zastanawiała się potem czy aby go nie zaskarżyć, pewnie by wygrała. Ale ostatecznie odpuściła. Szkoda, bo ja bym walczyła. Nie można takim ludziom odpuszczać, bo tylko bardziej się rozbestwią.

10

Ja w ogóle nie zostałam poinformowana o tym czy po okresie próbnym przedłużą mi umowę czy nie. Zaraz po zakończeniu okresu próbnego poszłam na L4 wtedy zapytałam czy mam do czego wracać więc usłyszałam że tak umowę podpiszemy po moim powrocie. potem znowu okazało się że lekarz przedłużył mi zwolnienie. Oficjalnie wracam do pracy za tydzień tylko boję się bo nie mam podpisanej umowy. Czy pracodawca może w takiej sytuacji mi podziękować za współpracę??

11

Tak może,
jeżeli skończyła Ci się umowa na okres próbny to obecnie nie jesteś zatrudniona, pracodawca może zdecydować się na jedną z umów wg k.p. po Twoim powrocie z datą wsteczną wypadającą bezpośrednio po zakończonym okresie próbnym ale nie ma takiego obowiązku, jak sama nazwa wskazuje umowa na okres próbny ma na celu wypróbowanie pracownika, sprawdzenie jego kwalifikacji itp i po tym okresie( a właściwie prze jego końcem) pracodawca może podjąć decyzję co dalej,może zdecydować się na dalsze zatrudnienie albo z niego zrezygnować, jeśli chodzi o podstawę prawną dalszego zatrudnienia to zobacz sobie art. 25 par. 1 kodeksu pracy, ale z tego co piszesz nie masz się czego obawiać skoro dostałaś informację ,że masz do czego wracać smile

Posty [ 12 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA KARIERY - MOJA KARIERA ZAWODOWA » Nieprzedłużenie umowy o pracę

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024