Co na chrzciny dla dziecka w prezencie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Co na chrzciny dla dziecka w prezencie?

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 82 ]

1

Temat: Co na chrzciny dla dziecka w prezencie?

Witam

Chcialam prosic o podpowiedz.
W swieta mam zostac chrzestna, u synka mojego brata ;-))
Co obecnie daje sie dzieciaczkom w prezencie?
Mam srebrny smoczek dla niego z wygrawerowanym napisem ale wydaje mi sie, ze to za malo.
Jesli pieniadze, to ile?
Bede wdzieczna za podpowiedzi, moze ktoras z Was byla ostatnio na chrzcie i wie cos na ten temat...
Dzieki ;-))

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Co na chrzciny dla dziecka w prezencie?

ja będę chrzestna, oprócz pamiątki chrztu dam pieniądze a ile ? na tyle ile mnie stać, nie będę szaleć.

3

No tak, wszystko fajnie ale tak pi razy oko, ile?
100, 200... czy wiecej?
A moze mniej?

4

150 albo 200 w zależności ile mi zostanie

5

Dzieki ;-))
To juz cos.

6

Cieszę się że mogłam pomóc wink

7

ja byłam na chrzcinach całkiem niedawno i hmmm jestem matką chrzestną i z racji tego kupiłam ubranka i dałam pieniążki 400 zł...
wiem wiem pewnie powiecie że to dużo, wszyscy tak mówią hehe ja sama też tak uważam ale co zrobić...

8

ja ubranek nie kupuje (ponoć to matka chrzestna ma ubrać dziecko do chrztu, a tak naprawdę zależy to od tego co się ustali z rodzicami maleństwa), zrobiła to już moja mama. 400 zł ...cóż wszystko dla małych dzieci jest strasznie drogie

9

Ja ubranka tez dla dzidzi kupilam i biala szatke, na uroczystosc w kosciele ;-)
ponadto, bukiecik kwiatkow mam do kupienia.
Szczerze mowiac, myslalam o 300 zl i nie wiem naprawde czy to odpowiednia kwota;-(
Oczywiscie oprocz pamiatki chrztu, jak pisalam, srebrny smoczek i dodatkowo ksiazeczka, ktorej bohaterem jest wlasnie ta dzidzia ;-)) ktorej bede chrzestna.

Jak znam swoja rodzine, jedni powiedza- duzo, inni, ze sknerze.
I badz tu madry, czlowieku...

10

nie przejmuj sie rodzina, daj  te 300 zl i reszte i miej wszystkich w glebokim powazaniu. to twoja sprawa co i ile dasz. nie można dać się zwariować to jest male dziecko ! jak teraz będziesz sie sugerować innymi to potem będą oczekiwać od ciebie, że na komunię kupisz już dziecku mieszkanie (bo rower/komórka/komputer/mp3/ipod.....to za malo...)

11

smoczek to bardzo fajny pomyśł, albo łyżeczka.:)
ja niedługo tez bede chrzestna i tez właśnie tak myslałam o tym prezencie..

12

Dzieki dziewczynki za opinie i podpowiedzi ;-))
Naprawde te czasy robia sie coraz bardziej zwariowane.
Na komunie -komputer, na 18- auto, na slub- mieszkanie?

13

Podobno na chrzest nie daje się łyżeczki, albo kompletu pojedynczego np łyżeczka+nożyk, bo to wróży na przyszłość samotność, ale to są zabobony smile można też kupić złoty łańcuszek z medalikiem, moja córcia taki dostała i byłam JA smile bardzo zadowolona. Teraz idzie do komunii i będzie jak znalazł.

14

Ja tez bede matka chrzestna mojej bratanicy, no i kupuje szatke na uroczystasc w kosciele no i zamierzam dac pieniadze. no i nie wiem-200 lub 300 zl, w zwiazku z tym, ze studiuje jeszcze i nie pracuje, wiec i tak ta kase dadza mi rodzice.

a mam pytanie- czy jezlei na chrzest zaproszeni sa tez moi rodzice to czy oni tez powinni dac jakis prezent, ew kase?

15

Z tego co wiem to matka chrzestna powinna ubrać dziecko do chrztu,tak było w moim przypadku jak trzymałam chrześniaki do chrztu i jak sama chrzciłam córkę.Można też kupić wspomnianą srebrna łyżeczkę lub  złoty łańcuszek z medalikiem,bo krzyżyk przynosi pecha malcowi,także pieniądze w kopercie lub ubranka dla dziecka.Myślę jednak,że to tez kwestia dogadania się z rodzicami dziecka.

A co do twojego pytania ikaa-to jeżeli twoi rodzice są zaproszeni na chrzest to raczej powinni dać jakiś prezent.

16

ojej ja niedługo tez będe chrzestna... przeraziłam sie jak przeczytałam co tu piszecie... 300zł??? złoty medalik? ja myslałam ze ubranko do chrztu i ew jakas pamiątka.. samo ubranko to wydatek rzedu 150zł sad dla mnie to juz jest sporo mimo tego ze zarabiam to ostatnio krucho z kasa a jeszcze podróz- mam 200km do przejechani....samochód trzeba zalac sad

17

ja bede chrzcila dziecko za kilka miesiecy.przyszli rodzice chrzestni nie pracuja bo studiuja dziennie. ubranko kupimy sami bo chce sukienke wybrac sama .od nich nie oczekuje pieniedzy w setkach zl zlota czy jakichs super gadzetow. raczej obrazek z aniolem strózem moize ten srebrny smoczek cos symbolicznego.ale bardzo bym chciala zeby zaiteresowanie dzieckiem nie zniknelo nastepnego dnia zeby ja odwiedzali i pamietali o nas na swieta jej urodziny itp bo przeciez po to sa a nie postawic sie na chrzest komunie i slub i tyle miec z dzieckiem wspolnego

18

ja tez zostanę w święta mamą chrzestna i choć niedawno chrzciłam swoje dziecko to sama myślę co kupić dla mnie danie dziecku pieniędzy to prezent dla rodziców.Sama jestem w kropce ale kupie pewnie jakąś zabawkę albo myślałam o krzesełku do karmienia 2 mies.przeleży i będzie jak znalazł to też koszt jakieś 300 zł do tego pamiątka szatka

19

Chrzest to wyjątkowe święto dla tego maleństwa, i oczywiście ubranko białe od matki chrzestnej było by super, do tego medalik z Matka Boską. Zamiast zabawek i czegoś co dziecko zepsuje i wyrzuci , lepiej dać piękny obrazek z aniołem, lub Biblie .

Sa przepiękne wydania gdzie można wpisać daty chrztu , rodziców i chrzestnych, nawet zdjęcie umieścić.
Będzie to niezapomniana pamiątka dołączenia do wspólnoty kościoła i posłuży na lata.

Srebrne łyżeczki, czy smoczki czy grzechotki kojarzą mi się z moda ze Stanów i myślę że mamy wiele pięknych obyczajów u nas nie potrzeba importować pomysłów.

20

Ja mojej Chrześnicy, podarowałam złoty medalion z wizerunkiem Matki Boskiej z Dzieciątkiem (na pamiątkę), pozytywkę (słucha przed zaśnięciem) i pieniądze (rodzicom Małej, na pewno się przydały) smile

21

Też uważam, że nie należy rozpieszczać rodziców dziecka kasą. Ja kupiłam chrześniakowi biblię i spacerówkę. Wydałam ok. 300 zł i myślę że nie trzeba nic wiecej. Zależy to niestety jak podchodzą rodzice dziecka do chrztu. Czy raczej jest to przeżycie duchowe i symboliczne czy może okazja do zabawy, prezentów i postawienia się. Za niedługo sama po raz kolejny będę mamą i prze de mną chrzciny. Wiem juz dziś, że będę chciała aby byli na uroczystości i by kontakty się nie zerwały po krótkim czasie. Myślę że biblia to super pamiątka a nie będzie mega wydatkiem dla chrzestnego czy chrzestnej. Ważne jest też to, aby nie zapomnieć o drobiazgu dla starszego rodzeństwa bo dzieci bardzo przeżywają gdy są odtrącone. Drobna zabawka załatwi sprawę.

22 Ostatnio edytowany przez Lena (2011-01-19 20:41:14)

Moim zdaniem do tego smoczka, który kupiłaś można by było dokupić jeszcze jakieś małe ubranko i dać właśnie taką ilość pieniędzy, o której wspomniałaś, raczej nie więcej. Mogą to być np. jakieś ładne śpioszki do kolekcji, którą pewnie już mają;). Mnie podobają się te spam . Do chłopczyka bardzo pasują:).

23

moja corcia dostala od chrzestnego krzeselko a od chrzestnej siedzenie bujane-rzeczy przydatne i ktore i tak musialabym kupic..wiem ze rodzice preferuja pieniadze..wydaje mi sie ze 200 zl na chrzest to wystarczajaco..

24

Hej. Mój synek dostał od jednego z rodziców 200 zł a od drugiego grawerowany smoczek. moim zdaniem to dobry prezent, nie ma co przesadzać.

25

Może po prostu zapytaj się ich co potrzebują. Ja mam chrzciny swojej córci 13 marca i chrzestny po prostu nas się zapytał co potrzebujemy dla niuni. No nam bardzo przyda się spacerówka bo niedługo wiosna a ja mam tylko głęboki wózeczek więc wysłaliśmy mu linka z fajną spacerówką Graco no wiadomo w umiarkowanej cenie.
Pozdrawiam smile

26

Czy chrzest się już odbył? Na co się ostatecznie zdecydowałaś?

27

ja zamówiłam szatkę na alegro jest piękna i tania bo ks,zażyczył sobie wypisaną ja akurat wybrałam z wierszykiem i obrazkiem Papierza oczywiście imię i daty sa można zrobić ze zdjęciem dziecka super pamiątka polecam i cena 34 zł dałam z przesyłkom

28

www.szafakrasnali.pl  polecam wszystko kompleksowo do chrztu piękne niepowtarzalne ubranka i szatki z wyhawtowanym imieniem i data chrztu praktycznie kupicie tam wszystko do chrztu a koszt przesyłki tylko 10 zł

29

ja dałam pieniązki , rodzice założyli konto dziecku jak doroscnie kupi sobie co bedzie chciało ,albo przeznaczy na szkole albo cos innego

30 Ostatnio edytowany przez Toni (2011-03-04 19:53:33)

Piszecie co powinni lub nie dać chrzestni, a co z gośćmi?
Dać jakiś drobiazg czy może pieniądze, tylko ile?

31 Ostatnio edytowany przez bo-taki-mam-kaprys (2011-04-07 00:04:28)

Myślałam, żeby co rok dawać Małemu 1 książkę z osobistą dedykacją i tworzyć jego własną biblioteczkę. Może polecicie jakąś książeczkę dla dziecka, która byłaby godna takiego prezentu smile? Co o tym myślicie?
A macie jakieś inne, oryginalne pomysły?
Proszę, pomóżcie smile!

32

Ja myślę, że to wszystko fajne pomysły a jeszcze świetną osobistą sprawą, byłby zakup jakiegoś dobrego szampana, otworzyłby go w swoje 18 urodziny!

33

A ja właśnie dzisiaj otrzymałam prezent, który zamówiłam na chrzciny. Przecudny zestaw kocyk, sweterek, czapeczka i rękawiczki dla mojego chrzesnego Maleństwa to wszystko znalazłam na stronie EFFII ! Ten zestwa będzie zarówno przydatny jak i będzie pamiątką. Dostawa w chwilę! Naprawdę jestem zachwycona.
Co jak co ale chrzciny są raz w życiu wink) ale tak naprawdę już nawet wybrałam prezent na pierwszy roczek dla Roszka hihihi luksusowa błękinta pościel również z EFFII niestety jestem monotematyczna!

Pozdrawiam wszystkich zakochanych w swoich chrześniakach!

34

Toni napisał/a:

Piszecie co powinni lub nie dać chrzestni, a co z gośćmi?
Dać jakiś drobiazg czy może pieniądze, tylko ile?

no właśnie ja również dołączam się do pytania. a co gościom wypada kupić??
Idę w święta na chrzest dziecka mojej koleżanki (siostry byłego chłopaka ale z nią mam świetny kontakt)
czy macie jakiś pomysł co na prezent?

35

Jako gość możesz dać jakieś ubranko albo zabawkę (o ile wiesz, że nie mają ich za dużo)

36 Ostatnio edytowany przez Liren25 (2011-04-09 14:08:30)

różyczka napisał/a:

Chrzest to wyjątkowe święto dla tego maleństwa, i oczywiście ubranko białe od matki chrzestnej było by super, do tego medalik z Matka Boską. Zamiast zabawek i czegoś co dziecko zepsuje i wyrzuci , lepiej dać piękny obrazek z aniołem, lub Biblie .

Sa przepiękne wydania gdzie można wpisać daty chrztu , rodziców i chrzestnych, nawet zdjęcie umieścić.
Będzie to niezapomniana pamiątka dołączenia do wspólnoty kościoła i posłuży na lata.

Srebrne łyżeczki, czy smoczki czy grzechotki kojarzą mi się z moda ze Stanów i myślę że mamy wiele pięknych obyczajów u nas nie potrzeba importować pomysłów.

rożyczka ma rację a od siebie dodam można dać kronikę w której się wkleja zdjęcia i się je opisuje pod daną fotografią. Widzałam to kiedyś u kuzynki mają to jej dzieci.Pózniej fajnie się to ogląda sama bym chciała mieć taką kronikę. Natomiast jeśli chodzi o pieniądze to myślę ,że 300zł wystarczy a goście jakiś drobiazg .

37

a czy wypada dać medalik z łańcuszkiem srebny widziałam piękny z Matką boską Fatimską i do tego myślimy dokupić pałąk  z zabawkami do wózka Tiny Love

38

Super pomysłem jest poddanie metalizacji jakiejś rzeczy może to nawet być  osobista rzecz dzieciaczka.Efekt fantastyczny,pamiątka na całe życie, a cena spoko!:D Wklepcie w google hasło metalizacja przedmiotów.

39

Ja kupiłam ubranko do chrztu- sukienusia, rajstopki, body, buciki , pelerynka i biała szatka (170zł) do tego torebeczka z notesem i długopisem (aby mała dobrze się uczyła) zestaw igły i nici w fajniutkim różowym pudełeczku - kupiłam w pasmanterii- aby mała była dobrą gospodynią- oczywiście to zabobony, ale rodzice dziecka mi to zasugerowali więc im się nie sprzeciwiałam. Do tego dałam 200 zł w kopercie z pamiątką chrztu. Można kupić także jakiś piękny obrazek np. Anioł Stróż.  Można też upić jakiś fajny album na zdjęcia maluszka.Oprócz tego będzie jeszcze wiele innych okazji żeby kupić coś małej.

ja jak chrzciłam dziecko rodzice chrzestni dali po 200zł i pamiątkę ze chrztu. Ubranka też są przydatne.

41

Pamiętam,jak kilka lat temu, byłam zaraz po studiach bez pracy, a zostałam mama chrzestną - nie miałam za bardzo pieniążków żeby dać coś do koperty.
Wyhaftowałam wiec sama imię chrześniaka na białej szatce, zrobiłam ręcznie karteczkę i bukiecik (sezon na kwiaty był w pełni:)) Plus troszkę do koperty.
I rodzice dziecka byli zachwyceni - mówili, ze będą Jaruś będzie miał niezwykłą pamiątkę od serca daną.

Więc jak tylko macie ciut zdolności manualnych - polecam ręcznie robione prezenty. Nawet te najprostsze.
Ale, wiadomo, to tez zależy od rodziców chrześniaka - nie każdy może być zadowolony z cienkiej koperty i nie każdy doceni prezenty "od serca". Ja w tym względzie mam szczęście:)

42

Jak ja byłam na chrzcinach w lipcu to dałam małemu ubranka i książeczkę oszczędnościową, na którą wpłaciłam 500zl.

43

polecam metalizacje przedmiotów, ja podarowałam taki prezent i nie żałuję;)

44

Ja dałam pieniądze i gips, w którym odciskamy dziecku stópkę i rączkę. Na pewno fajna pamiątka i sprawdzona wink

45

Oczywiście ten gips, kupuje się w sklepach dla dzieci różowy dla dziewczynki i niebieski dla chłopczyka.

46

No na chrzciny to myślę jakąś szatkę, ładny obrazek albo coś w stylu np. srebrny smoczek żeby miał pamiątkę fajną:)
Ja nie byłam chrzestna i dałam 2 kompleciki ubranek i 300zł

47

Moja córeczka dostała na chrzciny złoty łańcuszek i do tego metalik ze świętą rodziną a z tyłu wygrawerowane imię, nazwisko i data chrztu. Mi się ten pomysł podoba cały czas. Pamiątka na całe życie. Koperta z pieniędzmi też była i kto by nie chciał smile jak na samym początku pociecha to taka złota skarbonka bez dna smile

48

pieniądze i łańcuszek to w sumie taka tradycja...ale teraz z czasem ludzie wymyślają takie rzeczy że wystarczy wklepac w google "prezent na chrzciny" i wyskakuje full pomysłów:)

49

hehe dokładnie, teraz tyle tych gadżecików dla maluszków jest że trudno się zdecydować:)

50

Zgadzam się z poprzedniczką wpisując w google prezent chrztu można natrafić na fajne pomysły ja sama w ten sposób trafiłam na metalizację przedmiotów, polecam! Ekstra pomysł!

51

Oryginalnym prezentem byłoby zamówienie malunku na ścianie. Moje dzieci takie mają - są zachwycone smile

52

Witam. Na chrzest mojej chrześnicy daje złote kolczyki. Wydaje mnie się, że to odpowiedni prezent dla małej dziewczynki. Kolczyki są bardzo delikatne z cyrkoniami(białe+purpurowe)  Mają zapięcia typu angielskiego, wiec są bezpieczne :-)
Pozdrawiam.

53

ja rok temu chrzciłam swoje dziecko i powiem  że lepiej kupić prezent i jakąś skromną pamiątkę niż dać kasę,kasa się rozchodzi a to na zabaweczkę a to ubranko, a to coś tam jeszcze i po pieniadzach

54

Cóż a ja przeważnie przy takich okazjach po prostu pytam się co jest potrzebne i to kupuję, tak miałam przy chrzcinach i przy roczku chrześniaczki, kuzynka wiedziała, że jakiś wielkich dochodów nie ma i, że nie będę w stanie kupić Bóg wie czego i tak na chrzciny kupiłam taką mate edukacyjną dla małej swoją drogą mała dosyć długo z niej korzystała, potem odczepili jej zabawki i miała do zabawy. A na roczek kupiłam jej kilka tańszych drobiazgów : grający nocnik, zestaw do zabawy w piaskownicy, książeczki takie obrazkowe, i taki zestaw zabawek do wanny. smile

55

Ja w zeszłym roku kupowałam ubranko i łańcuszek srebrny, na przyszłość smile

56

Ja rok temu swojemu chrześniakowi kupiłam spory krzyżyk z białego złota z łancuszkiem (taka tradycja u nas w rodzinie) ubranko na chrzest i oczywiście dorzuciłam coś dla samego zainteresowanego tj. zestaw z lego duplo.
Wychodzę z założenia że prezent zawsze powinien sprawić przyjemność obdarowywanemu, a cóż z łańcuszka pewnie się będzie cieszył za jakiś czas;-)

Ostatnio postanowiłam odświeżyć sobie pamięć i sprawdzić co ja dostałam od swojej chrzestnej. Był to talerz ręcznie malowany a z tyłu był napis z okazji.... itp.
Też fajna pamiątka- zabrałam go z domu rodzinnego ;-)

57

Ewciar82 napisał/a:

Ja rok temu swojemu chrześniakowi kupiłam spory krzyżyk z białego złota z łancuszkiem (taka tradycja u nas w rodzinie) ubranko na chrzest i oczywiście dorzuciłam coś dla samego zainteresowanego tj. zestaw z lego duplo.
Wychodzę z założenia że prezent zawsze powinien sprawić przyjemność obdarowywanemu, a cóż z łańcuszka pewnie się będzie cieszył za jakiś czas;-)

Ostatnio postanowiłam odświeżyć sobie pamięć i sprawdzić co ja dostałam od swojej chrzestnej. Był to talerz ręcznie malowany a z tyłu był napis z okazji.... itp.
Też fajna pamiątka- zabrałam go z domu rodzinnego ;-)

Tradycja tradycja, ale od siebie też coś musi być big_smile takie klocki lego duplo byłyby super wg mnie, bo rozwijają nie tylko zdolności manualne ale też np. wyobraźnię:)

58

Ja swojej chrześnicy tez kupowałam zestaw ciuszków (majteczki, body, sweterki, sukienki, kurtkę, buciki itd.) Jej mama do dzisiaj trzyma te ubranka, które też posłużyły drugiej córeczce. smile

59 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2012-09-24 22:40:09)

Gustowny, subtelny obrazek srebrny w ramce drewnianej - Aniołek z latarnią pochylający się nad Dzieckiem
Mój syn go dostał, jest śliczny. Tu możecie go znaleźć: spam

60 Ostatnio edytowany przez primaabalerina (2012-08-29 21:16:30)

Ja również będąc 2 razy chrzestną kupiłam posrebrzany obrazek (jest ich pełno w internecie), uwazam ze jest to dobry prezent dla dziecka- pamiątka na całe życie. Z tylu wygrawerowalam krotkie zyczenia i sie podpisalam. Chrzest to sakrament, więc obrazek Matki Boskiej, czy Anioka Stróża jest wg mnie lepszy niż jakieś zabawki etc.

61

Dla swojej chrześnicy zamówiłam dyplom papieski, trochę długo na niego czekałam ale było warto.

62

Ja się właśnie zastanawiałam jak to jest z tymi prezentami na chrzest. Podajecie dużo fajnych pomysłów, ale tak sobie myślę, co na taką okazję jest lepsze. Czy zabawkę jakąś faktycznie wypada kupować? A może lepiej coś religijnego, właśnie jakiś medalik na łańcuszku, różaniec..hm, no sama nie wiem. Bo z zabawką to mi się wydaje, że się idzie do dziecka na urodziny, a nie na chrzest.

63

moim zdaniem zabawek właśnie nie wypada. jest mnóstwo innych okazji kiedy takie rzeczy się daje ale nie chrzest.

64

zabawka zdecydowanie nie,chyba że jako dodatek do jakiegoś prezentu np.medalika

65

Hm..tak też właśnie myślałam. Tylko skoro nie jestem chrzestną tylko gościem, to już tym bardziej mam problem co można wtedy kupić, bo takie rzeczy typu medalik to raczej chyba należą do prezentów od chrzestnych? Czy źle myślę?

Posty [ 1 do 65 z 82 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » Co na chrzciny dla dziecka w prezencie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024