Co myślicie o szczepieniu dzieci przeciwko kleszczom?
1 2011-06-21 12:46:02 Ostatnio edytowany przez Anemonne (2011-06-21 13:22:46)
Jestem jak najbardziej za. Mam 2,5 letniego synka i w tym roku zaszczepiłam.Często przebywamy w lasach i nad jeziorami. Lepiej dmuchać na zimne.
Ta szczepionka jest chyba przeciwko temu kleszczowemu zapaleniu obop mózgowych, warto zaszczepić. Szkoda tylko, że jeszcze nic nie wynaleziono na boreliozę...
Tak no właśnie ja się zastanawiam nad tym żeby moją córę zaszczepić ale nie wiem czy są jakieś powikłania po takiej szczypiące
Tak, jak po kazdym szczepieniu, moze się coś zadziać. Odsyłam do stronek poświęconych kzm(wystarczy kliknąć w wyszukiwarce "kleszczowe zapalenie mózgu"). U nas, na szczęście-bez sensacji, a juz dwa tygodnie temu wyjęłam pierwszego intruza, brrrr....
Można zaszczepić dziecko. Raczej nie ma przeciwwskazań. Można przed tym jeszcze skonsultować się z lekarzem. No i poza tym trzeba się też mieć na baczności, sprawdzić dokładnie czy po powrocie z lasu nie mamy niczego podejrzanego na naszym ciele a jak tylko zauważy się kleszcze - natychmiast się go pozbyć.
Ja szczerze mówiąc nie słyszałam do te pory o tym szczepieniu. Ale chętnie skorzystam. Nie ma co ryzykować