Witam!!!
Chciałabym się dowiedziec jak zaklada sie sprawe o alimenty rodzinie dłuznika,gdy ten nie wyziązuje sie z placenia alimentow na dzieci mimo,iż wczesniej zapadl wyrok o alimenty?Moj mąż (jeszcze) nie placi na dzieci od samego początku.Komornik wszczął egzekucje ale byla nieskuteczna ,wiec dostalam zaswiadczenie do Funduszu Alimentacyjnego i ten przyznał wypłaty ale one są dużo mniejsze niż zasądził Sąd pierwszej instancji.Ja nie mogę niestety pozwolić sobie na mniejsze pieniądze,poniewaz mam dziecko niepełnosprawne i koszty jakie ponosze miesiecznie na dojazdy do specjalistów i na rehabilitację przewyższają to co w tej chwili mam (i nie mam bo FA wstrzymał mi wypłaty,poniewaz moj maż zaskarzyl czynnosci komornicze i w MOPSIe nie wiedza co robic wiec wstrzymali mi wypłaty)z MOPSu.Na dziecko dostaje 153zl miesiecznie a Ja sama pobieram 520zł,gdyż syn wymaga 24h opieki i Ja nie mogę podjąć zadnej pracy.Dlatego bardzo proszę o jakies instrukcje co dlaej mogę z tym zrobić i jak zaklada sie sprawe rodzinie bądz rodzicom dłużnika.Pozdrawiam
Art. 128 kro obowiązek alimentacyjny obciąża nie tylko rodziców małoletniego dziecka, ale wszystkich krewnych w linii prostej oraz rodzeństwo (dziecka).
Art. 133 § 1 kro nakłada obowiązek alimentacyjny w pierwszej kolejności na rodziców dziecka. Dopiero gdyby żadne z rodziców nie było w stanie wypełnić swego obowiązku alimentacyjnego, wejdzie w grę posiłkowy obowiązek krewnego dalszego.
W takim wypadku niezbędne będzie więc wykazanie, że cały ciężar utrzymania dziecka przekracza możliwości finansowe jednego z rodziców. Dziadkowie zaś będą mogli dochodzić zwrotu wypłaconych alimentów od rodzica, który uchyla się od obowiązku alimentacyjnego. Dziadkowie mogą więc w drodze regresu żądać od rodziców dziecka zwrotu wypłaconych na rzecz dziecka świadczeń, ale nie odwrotnie.
Powództwo alimentacyjne przeciwko dziadkom jest identycznie jak powództwo alimentacyjne przeciwko rodzicom, można je składać w sądzie rejonowym właściwym dla miejsca zamieszkania uprawionego. Powództwo takie zwolnione jest z mocy prawa od opłat.
W praktyce jeśli dziadkowie mają ok.100zł emerytury to alimenty uzupełniające wyniosą 150-200zł.(będą mniejsze niż od rodzica)
Dziadkowie mogą bronić się np. dużymi kosztami utrzymania, drogimi lekami itp.
I pamiętaj Misia24251 obowiązek alimentacyjny dotyczy dziadków z obu stron.