Witajcie:) Mój Szymonek ma problemy z opanowaniem tabliczki mnożenia i ogólnie z koncentracją. Próbowałam już wielu metod,ale bezowocnie. Czy znacie jakiś skuteczny sposób jak mogłabym mu pomóc?
Próbowałaś nauki przez zabawę!? Dzieciom z problemami z koncentracją lepiej się skupić gdy nauka jest połączona z zabawą. Jeśli była byś zainteresowana daj znać podsunę Ci kilka pomysłów, ponieważ na co dzień pomagam dwójce znajomych dzieci które mają problemy z koncentracją.
Dzięki za podpowiedź:) Poszperałam trochę w necie i znalazłam parę fajnych pomocy, ale najbardziej zainteresowała mnie "nauka mimo woli". Są tam pomoce dydaktyczne z matematyki, języka polskiego i przyrody. Płyta CD + gra. Czy ktoś słyszał może o tym? Pisze tam że dziecko w prosty i przyjemny sposób może opanować tabliczkę mnożenia czy reguły ortograficzne. Co o tym sądzicie? A może ktoś z Was zakupił już takie zestawy?
ja takie gry-zabawy komputerowe z j. angielskiego sprezentowalam corce przyjaciolki i w przypadku malutkiej zdalo to egzamin ![]()
Ja postawiłem kilka lat temu na "ABC z Reksiem" i "moje pierwsze literki" albo "moje pierwsze abc".
Matematycznych juz nie pamietam ... ale tez mialem kilka
Naprawde przyśpieszyło naukę.
Poza tym kiedyś "Lego" do do klocków dołożyli bardzo prosty program graficzny do tworzenia obiektów 3d. Mysle, że sprawdziło się wzorowo, jeśli chodzi o rozwój wyobraźni przestrzennej dziecka.