Nie jestem dość dojrzała w tych sprawach, miałam tylko jednego partnera, mam 19lat i chłopaka 4 lata starszego. On lubi sobie popić, oczywiście to już inny z nim problem, który możliwe uda mi się rozwiązać samodzielnie. Chodzi o to, że jesteśmy już sporo czasu razem, ale ja nie chce z nim uprawiać seksu. Chciałabym, ale mam pewne lęki... Boję się, że może mnie po tym rzucić, że coś pójdzie nie tak, że on tylko na to czeka. No i bardzo obawiam się ciąży. Z poprzednim chłopakiem gdy to robiłam, dwa razy pękła nam gumka i przez 2 miesiące nie miałam okresu. Wystraszyło mnie to bardzo, bo jestem przed maturą. Znowu z tym co teraz jestem mam pewne obawy... Kiedyś chcieliśmy to robić, ale było po jakiejś imprezie i mieliśmy pewne problemy. Wtedy nawet nie miał gumki. Co mam robić w takiej sytuacji. Boję się , że się w ogóle przed nim nie otworzę i w końcu mnie zostawi...
Czyli rozumiem, że z obecnym partnerem nie uprawiałaś jeszcze seksu, tak? I to z nim jesteś 4 lata?
3 2011-05-12 18:21:00 Ostatnio edytowany przez SmakRozmarynu (2011-05-12 18:24:35)
Czyli rozumiem, że z obecnym partnerem nie uprawiałaś jeszcze seksu, tak? I toJ z nim jesteś 4 lata?
Z tego co zrozumiałam on jest 4 lata starszy.
Heyulia jeśli masz takie obawy to chyba powinnaś się zastanowić czy widzisz przyszłość z tym mężczyzną. On jest starszy, piszesz, że lubi popić, jeśli tak to nie wróży nic dobrego. Co znaczy, że po imprezie mieliście pewne problemy?
Ja wychodzę z założenia, że bezpieczeństwo to podstawa i nie chodzi nawet o antykoncepcję. Rozmawiałaś z nim szczerze, powiedziałaś o swoich obawach. Ja byłam w związkach bez seksu, nawet mój ostatni związek taki był, a chłopak był starszy ode mnie (28 lat). Dlatego, że nikt nie chciał nikomu robić krzywdy. Związek nie przetrwał, ale to dlatego, że on wyprowadził się z Polski. Mimo, że seks jest fajny, to dobrze nam było razem spędzać czas, okazywaliśmy sobie dużo czułości i powiem Ci, że czasami myślę, że seks nie daje takiej bliskości. Jesteś młoda i facet nie powinien naciskać, ani Cię zmuszać lub sugerować różnych rzeczy.
Powiedz, że boisz się otworzyć przed nim, wymień swoje obawy, bo w tej sytuacji są naturalne. Jeśli nie potrafisz wprost to napisz na kartce i się wspieraj nią podczas rozmowy. Możesz też mu napisać list, maila. Jeśli mu zależy na Was, to będzie się starał sprawić, że poczujesz się bezpiecznie w tej relacji, będzie poświęcał Ci uwagę, rozmawiał.
Z czego wynikają Twoje obawy, że nie chcesz uprawiać z nim seksu ? Ja byłam kiedyś z chłopakiem, który miał całkiem inne podejście na temat seksu niż ja, i dlatego nie mogłam się przemóc... Mówisz, że obawiasz się, iż on Cię zostawi po seksie. Jeśli nie jesteś go pewna, to nie ma się do czego zmuszać. Czy jesteście długo ze sobą? Po jakimś czasie bycia z kimś, można się spostrzec czy facetowi zależy na szybkim zaciągnięciu Cię do łóżka. Jeśli boisz się ciąży, może warto pomyśleć o dodatkowym zabezpieczeniu, niżeli tylko prezerwatywa.
Opisz coś więcej na temat Twoich obaw, i sytuacji, wtedy postaram się bardziej pomóc. ![]()
Jeśli nie jesteś pewna, to niczego nie rób. Właśnie, z czego wynikają Twoje obawy? nie masz do niego zaufania? zrobił/powiedział coś kiedyś, że teraz boisz się, ze po seksie Cię zostawi? jeśoli chodzi o ciąże, to nie Ty jedna masz takie obawy:) ja np byłam pol roku w związku i nie uprawiałam seksu z chłopakiem, a nawet nie bylo zadnych pieszczot, nic kompletnie tylo dlatego, ze ja nie chcialam, bo powiedzial pare slow za duzo na poczatku zwiakzu, co mnie automatycznie do niego zrazilo i nawet nie wiem po co z nim bylam dalej i jak ja w ogole wytrzymalam z nim pol roku, cud jakis. Moze u Ciebie była podobna sytuacja i przez to teraz tak masz.
Z Twojego postu wywnioskowałam, ze dziewicą już nie jesteś i wiesz mniej więcej na czym polega sex. Dlatego też jeśli nie chcesz i masz obawy to nie zastanawiaj się tylko rób tak, abyś dobrze się z tym czuła. Zmuszanie się do sexu, albo uprawianie go podczas kiedy myślisz czy aby nie pękła gumka etc. nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Jaki On jest? Twój chłopak... Jak zachowuje się po alkoholu? Zmusza Cię, namawia dość nachalnie?
nie jestem z nim długo, on może naciska, ale nie tak bardzo, jedno stanowcze "nie" mu wystarczy. Po alkoholu bardzo często mówi o swoich uczuciach. Z moim poprzednim chłopakiem byłam ponad rok, no i też za bardzo seksu nie uprawialiśmy, bo ja po prostu nie czułam się dojrzała, aczkolwiek dziewicą nie byłam. Jeśli mój obecny partner się nie zmieni z tym alkoholem długo z nim nie będę, bo moim zdaniem jest to bez sensu. Za trzy miesiące jest wesele mojej siostry i bardzo chciałabym z nim iść, potem nie wiem czy nie wyjadę stąd. Na razie nie wiąże z nim przyszłości. Chodzi o to, że boje się uprawiać seks, a chciałabym. Możliwe jest coś takiego że chce coś zrobić, a nie jestem gotowa? Boje się ciąży chyba najbardziej... Niedługo wybieram się po tabletki antykoncepcyjne i możliwe, że wtedy już będę miała większą pewność to zobaczę czy dalej nie będę chciała z nim iść do łóżka.
Boisz się a jednak chciałabyś..Hmm... Czy to możliwe? Mi się wydaje, że albo czegoś chcę albo nie. Jeśli chcę, to ryzykuję i to mam/robię. Jeśli nie, nie mam się nad czym zastanawiać.
No nie wiem, na razie jednak sobie odpuszczę ; ) Dziękuję za odpowiedzi...
Miałam takie same obawy jak Ty mając te 20 lat.Też chciałam ale lęk przed niechcianą ciążą był silniejszy.Możesz wybrać się do ginekologa i porozmawiać o antykoncepcji...Potem kiedy ten lęk będziesz miała z głowy może pojawić się właśnie ten - co zrobić kiedy po upojnej nocy facet zniknie.
Są kobiety które nie mają z tym problemu - ciekawe jak one to robią?Nie tęsknią ...Był facet -nie ma faceta.