Witam!
Mam 19 lat i jestem dziś umówiona na rozmowę o pracę.
Niestety dopiero dziś zostałam o niej poinformowana i dlatego nie mam wiele czasu...
Pracowałam już wcześniej (praktyki), ale nigdy nie miałam rozmowy o pracę.
Teraz też nie wiem czy to będzie taka prawdziwa rozmowa czy co...
I teraz się boję. Kompletnie nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać. I co ze sobą zabrać.
Nie wiem jak się do niej przygotować, żeby dostać tę pracę...
1 2011-05-09 10:47:10 Ostatnio edytowany przez Delicja1991 (2011-05-09 10:50:25)
Witam!
Mam 19 lat i jestem dziś umówiona na rozmowę o pracę.
Niestety dopiero dziś zostałam o niej poinformowana i dlatego nie mam wiele czasu...
Pracowałam już wcześniej (praktyki), ale nigdy nie miałam rozmowy o pracę.
Teraz też nie wiem czy to będzie taka prawdziwa rozmowa czy co...
I teraz się boję. Kompletnie nie mam pojęcia jak to będzie wyglądać. I co ze sobą zabrać.
Nie wiem jak się do niej przygotować, żeby dostać tę pracę...
Nie napisałaś nic o stanowisko, o jakie się starasz. Zabierz dokumenty (CV, LM, świadectwa potwierdzające wykształcenie, referencje z odbytych praktyk i co tam jeszcze w CV miałaś, co należałoby potwierdzić), czasem nic o tym nie mówią, ale dobrze je mieć ze sobą na wszelki wypadek. Sama zawsze zabieram. Nawet jak o nie nie proszą, a temat idzie w tym kierunku, wyciągam i pokazuje. Chcę by było widać, że jestem dobrze przygotowana i, że mi zależy na danym stanowisku.
Poza tym żadnych konkretów nie uzyskasz. Każda rozmowa wygląda inaczej. Wszystko zależy od pracodawcy. Są pytania standardowe:
1. Pytania na rozgrzewkę, typu: opowiedz coś o sobie, miała Pani trudności z trafieniem do nas lub inne.
2. Pytania do tego, co w CV lub LM, np. dlaczego taki kierunek studiów
3. Pytania badające osobowość, np. 5 zalet i 5 wad wymienić
4. Czasem bywają scenki do odegrania, ale to głównie w przypadku, gdy ma się coś sprzedawać
5. Inne: dlaczego chciałby Pani pracować u nas
Nie zapomnij poczytać o firmie. Ja zawsze zaczynam od zebrania informacji o firmie. Czasem pada pytanie: co Pani wie o naszej firmie?
Na koniec Twoje pytania: ja pytam np. o możliwość rozwoju, komu będę podlegać i inne. Zależy od rozmowy, czasami tak ona przebiega, że na koniec mam kilkanaście pytań, a czasem 1 lub 2. Zależy...
To rozmowa, a nie przesłuchanie. Pracodawca chcę o Tobie wiedzieć jak najwięcej, ale nie zapomnij, że Ty też musisz się uzyskać pewne informacje, aby podjąć decyzje, czy chcesz u danego pracodawcy pracować.
Powodzenia! Pozdrawiam;)
Delicjo przede wszystkim spokojnie, pomału a wszystko zaplanujesz.
Zaprosili cie wiec musiałaś tam składać dokumenty wiec wiesz już coś więcej o tym jakie chciała byś mieć stanowisko pracy.
Na spotkanie ubierz sie odpowiednio do firmy, czyli jeśli to jest praca biurowa to biała bluzka, skromna spódnica i lekki makijaż.
Zabierz ze sobą oczywiście to cv które składałaś mogą poprosić byś pokazała by sprawdzić czy jesteś przygotowana.
Do tego list motywacyjny , świadectwa pracy bądź ukończonej szkoły, i jakieś np zaświadczenie z praktyk jak masz.
Oczywiście dowód osobisty.
Staraj się zachowywać normalnie, mimo zdenerwowania nie chichotać, nie mówić nadmiernie, raczej rzeczowo i na temat zadanych pytań.
smutna123, dzięki za tak wiele informacji
Staram się o stanowisko sprzedawcy w sklepie kosmetycznym. Jeśli chodzi o dokumenty to przy zgłaszaniu swojej kandydatury kazali wysyłać tylko podanie...a teraz mam problem, bo nie mam CV - brak tuszu w drukarce...
5 2011-05-09 11:35:33 Ostatnio edytowany przez dayzi (2011-05-09 11:36:04)
..a teraz mam problem, bo nie mam CV - brak tuszu w drukarce...
...i to jak to rozwiążesz będzie pierwszym testem, czy nadajesz się do tej pracy ![]()
Delicja1991 napisał/a:..a teraz mam problem, bo nie mam CV - brak tuszu w drukarce...
...i to jak to rozwiążesz będzie pierwszym testem, czy nadajesz się do tej pracy
Na szczęście właśnie przed chwilką przyszły tusze, więc jest ok ![]()
smutna123, dzięki za tak wiele informacji
![]()
Staram się o stanowisko sprzedawcy w sklepie kosmetycznym. Jeśli chodzi o dokumenty to przy zgłaszaniu swojej kandydatury kazali wysyłać tylko podanie...a teraz mam problem, bo nie mam CV - brak tuszu w drukarce...
Nie ma za co, daj znać jak Ci poszło... Mam nadzieje, że ok;)
A ja właśnie wróciłam do domu, a jutro o 5 30 wstaje...
A moja pierwsza rozmowa o pracę wypadła zle nie dała mi kobieta szansy,miałam jej zajmować sie małym dzieckiem. (Byłam za szczera) Wolała zatrudnić starsza kobiete palącą i alkoholiczkę.
Ciekawa jestem jak Ci poszło?:)
I jak poszło ?
Byłam, ale nie była to taka "normalna" rozmowa o pracę
Nie było to takie formalne xD Zadano mi parę pytań typu: "Czy mam jakieś doświadczenie", "Czy pracowałam już na kasie" itp. Ogólnie było luźno i ok.
Byłam jeden dzień spróbować (nawet nie cały dzień, bo 2 godziny), bo oprócz mnie jeszcze jedna osoba złożyła papiery.
Kazano mi czekać do tygodnia, ale jakoś zero odzewu...