Podobno bez nich nie ma Wielkanocy.
Tym bardziej wstyd mi się przyznać, że na stole u mnie w domu, mazurek gościł... raz.
W tamtym roku, postanowiłam przełamać niechlubną tradycję (bo jak nie upiec go na święta? ;-) ).
Przygotowałam mazurka pomarańczowego z marcepanem, poświęciłam godzinę na dekorowanie go, żeby wszystkim zaparło dech w piersiach. Sama nawet kandyzowałam plastry pomarańczy ;-). W święta pokroiłam ciasto i czekałam na werdykt - okazało się, że to nic specjalnego, tylko ładnie ozdobiony kruchy placek. Może przepis miałam... nudny? Może jeszcze ktoś do jutra zdąży podrzucić pomysł na mazurka, który nie będzie w całości pokryty masą kajmakową? Jeszcze dam radę upiec, może podejście nr 2 będzie udane ;-)
Czekam na przepisy ;-)
Kotoko, ja wczoraj zrobiłam coś a'la mazurek, i szczerze Ci powiem, że to przereklamowana sprawa ![]()
Moja wersja to wspomniane wcześniej kruche ciasto z masą orzechowo-kokosowo-czekoladową.. Niby brzmi smacznie, ale szału nie było gdy je spróbowałam. Może jak posiedzi w lodówce to nabierze charakteru ![]()
Plusem jest łatwość robienia, co dla mnie jest ogromnym atutem ;-)
Fumiko, jak robiłaś tę masę? ![]()
Mazurek kajmakowy-najprostszy źródło: domowe wypieki
Składniki:
Ciasto kruche:
300g mąki pszennej
150g masła lub margaryny
80g cukru pudru
1 jajko
Dodatkowo:
ok. 150g dżemu, najlepiej kwaskowatego
1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
migdały, czekolada, suszone morele itp. do dekoracji
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą).
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Placek przyciąć do wymiarów formy (u mnie przycięty placek miał wymiar 35x 32cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy.
Z resztek uformować wałeczki i zrobić brzeg.
Dżem rozsmarować na cieście.
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 25 min. Pozostawić do ostygnięcia.
Kolejno rozsmarować masę krówkową i udekorować mazurka według uznania.
5 2013-03-12 12:37:35 Ostatnio edytowany przez Margolinka (2013-03-12 13:22:29)
Ja typowych mazurków nigdy nie piekłam. Jednak znalazłam przepis na pyszne ciasto marchewkowe, które idealnie zastąpiło na stole słodki, kolorowy mazurek
To według mnie niezła opcja dla kogoś kto za mazurkami nie przepada.
3 szklanki startej marchewki (na dużych oczkach)
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ziela angielskiego (potłuczonego)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce łyżką bądź mikserem. Mąkę najpierw wymieszać z proszkiem i sodą i dodać na końcu.
Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Ilość ciasta wystarcza na dwie wąskie blaszki.
Polewę robimy z pół kostki margaryny, śmietankowego serka kanapkowego (naturalnego) i pół szklanki cukru pudru. Ja dodaje jeszcze kilka kropli olejku cytrynowego.
Wierzch można udekorować świątecznie, ja dałam kolorową posypkę cukrową i wyglądało jak i smakowało świetnie ![]()
Dodam, że ciasto nie rośnie jakieś wielkie, więc nawet wygląda podobnie do mazurka. Zawsze można też użyć większej blaszki.
A ja w tym roku zrobię mazurka w kształcie pisanki z dżemem malinowym i lukrem z syropu malinowego. Zobaczymy jak mi wyjdzie znalazłam przepis w internecie.
Mazurek czekoladowy źródło: Nasz Głos
Składniki na ciasto:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 kostki masła
1 żółtko
Składniki na masę:
1 tabliczka czekolady
20 dag bakalii
1/2 szkl. cukru
skórka otarta z pomarańczy i skórka kandyzowana
połówki migdałów do dekoracji
Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, przekłądamy na blachę, po czym formujemy wysoki rant. Nakłuwamy widelcem, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180 st przez kwadrans. Pokrojone bakalie wsypujemy na upieczony spód.
Gotujemy syrop z cukru, startej skórki pomarańczowej i 3 łyżek wody. Gdy zacznie gęstniec dodajemy startą czekoladę. Zalewamy bakalie, brzegi ciasta dekorujemy połówkami migdałów i posypujemy posiekaną kandyzowaną skórką pomaranczową.
nie przepadam niestety za mazurkiem, wolę cytrynową babkę.