Mazurki wielkanocne - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 9 ]

1

Temat: Mazurki wielkanocne

Podobno bez nich nie ma Wielkanocy.
Tym bardziej wstyd mi się przyznać, że na stole u mnie w domu, mazurek gościł... raz.
W tamtym roku, postanowiłam przełamać niechlubną tradycję (bo jak nie upiec go na święta? ;-) ).
Przygotowałam mazurka pomarańczowego z marcepanem, poświęciłam godzinę na dekorowanie go, żeby wszystkim zaparło dech w piersiach. Sama nawet kandyzowałam plastry pomarańczy ;-). W święta pokroiłam ciasto i czekałam na werdykt - okazało się, że to nic specjalnego, tylko ładnie ozdobiony kruchy placek. Może przepis miałam... nudny? Może jeszcze ktoś do jutra zdąży podrzucić pomysł na mazurka, który nie będzie w całości pokryty masą kajmakową? Jeszcze dam radę upiec, może podejście nr 2 będzie udane ;-)
Czekam na przepisy ;-)

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Mazurki wielkanocne

Kotoko, ja wczoraj zrobiłam coś a'la mazurek, i szczerze Ci powiem, że to przereklamowana sprawa tongue

Moja wersja to wspomniane wcześniej kruche ciasto z masą orzechowo-kokosowo-czekoladową.. Niby brzmi smacznie, ale szału nie było gdy je spróbowałam. Może jak posiedzi w lodówce to nabierze charakteru smile
Plusem jest łatwość robienia, co dla mnie jest ogromnym atutem ;-)

3

Fumiko, jak robiłaś tę masę? smile

4

Mazurek kajmakowy-najprostszy źródło:  domowe wypieki

Składniki:
Ciasto kruche:

300g mąki pszennej
    150g masła lub margaryny
    80g cukru pudru
    1 jajko

Dodatkowo:

ok. 150g dżemu, najlepiej kwaskowatego
    1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
    migdały, czekolada, suszone morele itp. do dekoracji

Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą).
    Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 1 godz.
    Ciasto rozwałkować, od razu na papierze do pieczenia, na duży placek. Placek przyciąć do wymiarów formy (u mnie przycięty placek miał wymiar 35x 32cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, włożyć do formy.
    Z resztek uformować wałeczki i zrobić brzeg.
    Dżem rozsmarować na cieście.
    Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180°C do zarumienienia, ok. 25 min. Pozostawić do ostygnięcia.
    Kolejno rozsmarować masę krówkową i udekorować mazurka według uznania.

5 Ostatnio edytowany przez Margolinka (2013-03-12 13:22:29)

Ja typowych mazurków nigdy nie piekłam. Jednak znalazłam przepis na pyszne ciasto marchewkowe, które idealnie zastąpiło na stole słodki, kolorowy mazurek big_smile To według mnie niezła opcja dla kogoś kto za mazurkami nie przepada.

3 szklanki startej marchewki (na dużych oczkach)
2 szklanki mąki
1,5 szklanki cukru
4 jajka
3/4 szklanki oleju
1 łyżeczka ziela angielskiego (potłuczonego)
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli

Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce łyżką bądź mikserem. Mąkę najpierw wymieszać z proszkiem i sodą i dodać na końcu.
Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Ilość ciasta wystarcza na dwie wąskie blaszki.

Polewę robimy z pół kostki margaryny, śmietankowego serka kanapkowego (naturalnego) i pół szklanki cukru pudru. Ja dodaje jeszcze kilka kropli olejku cytrynowego.

Wierzch można udekorować świątecznie, ja dałam kolorową posypkę cukrową i wyglądało jak i smakowało świetnie smile
Dodam, że ciasto nie rośnie jakieś wielkie, więc nawet wygląda podobnie do mazurka. Zawsze można też użyć większej blaszki.
http://img21.imageshack.us/img21/4263/060420124442.jpg

6

A ja w tym roku zrobię mazurka w kształcie pisanki z dżemem malinowym i lukrem z syropu malinowego. Zobaczymy jak mi wyjdzie znalazłam przepis w internecie.

7

Mazurek czekoladowy źródło: Nasz Głos

Składniki na ciasto:

1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki mielonych migdałów
1/2 kostki masła
1 żółtko

Składniki na masę:

1 tabliczka czekolady
20 dag bakalii
1/2 szkl. cukru
skórka otarta z pomarańczy i skórka kandyzowana
połówki migdałów do dekoracji

Z podanych składników zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy, przekłądamy na blachę, po czym formujemy wysoki rant. Nakłuwamy widelcem, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w temp 180 st przez kwadrans. Pokrojone bakalie wsypujemy na upieczony spód.

Gotujemy syrop z cukru, startej skórki pomarańczowej i 3 łyżek wody. Gdy zacznie gęstniec dodajemy startą czekoladę. Zalewamy bakalie, brzegi ciasta dekorujemy połówkami migdałów i posypujemy posiekaną kandyzowaną skórką pomaranczową.

8

nie przepadam niestety za mazurkiem, wolę cytrynową babkę.

Posty [ 9 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024