Hedonizm-sposób na życie? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Hedonizm-sposób na życie?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 41 ]

Temat: Hedonizm-sposób na życie?

Hedonizm czyli pogląd uznający przyjemność i dobro za najważniejsze życiowe cele. Cierpienie i myślenie o nim jest złem.
Pytanie brzmi: czy można żyć według takiej filozofii? Czy można myśleć jedynie o własnym szczęściu i przyjemnościach?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Hedonizm-sposób na życie?
Bożena napisał/a:

Czy można myśleć jedynie o własnym szczęściu i przyjemnościach?

To może być dla niektórych (w tym mnie) przerażające, ale TAK. Znam. Mam ponadto wrażenie, że zrobiła się taka moda wśród młodego pokolenia a i dotyka to chyba panów przeżywających "kryzys wieku średniego". Zresztą już dawno mówiono: "po mnie to choćby i potop".

3

Ja jestem altruistką więc hedonizm jest całkowicie sprzeczny w moimi zasadami. Nie chcę tutaj oceniać, która postawa jest lepsza czy gorsza. Ale zastanowiło mnie to, bo o hedonizmie można dowiedzieć się na filozofii, ale są jednak osoby, które dziś próbują wprowadzać go w życie.

4

Ja nawet bym powiedziała, że współczesna kultura bardzo dowartościowuje hedonizm. Liczę się ja, moje potrzeby, trzeba być asertywnym, trzeba walczyć o swoje... Większość reklam odwołuje się przecież do takiego myślenia: niczym się nie przejmuj, kup sobie wafelka i zrób sobie dobrze wink I to jest wszystko fajnie, tylko później jak trzeba koegzystować ze współlokatorem, partnerem, rodziną itp. to się okazuje, że się nie da, bo każdy jest tak do bólu "asertywny" i "dbający o swoje potrzeby", że nie może współżyć z drugim człowiekiem.

5

To prawda. Kultura ma swój udział w kreowaniu takiej właśnie postawy.
Masz rację Agnieszko, że dbanie tylko o własne potrzeby stwarza problemy w relacjach międzyludzkich. Smutne to jest...
Zastanawiam się czy hedonizm nie jest czasem sposobem na ucieczkę przed problemami, które każdy przecież ma. Takie udawanie, że się ich nie zauważa i mówienie, że przecież wszystko jest dobrze. A uprzyjemnianie sobie życia jest wtedy zagłuszaczem złych myśli.

6

Hedonizm jest zdrową postawą bo ma na celu dążenie do osobistego szczęścia. Osoby wyznające takie idee są radośni i usatysfakcjonowani.
Problem pojawia się w momencie gdy zostanie on mylnie interpretowany. Hedonizm to nie to samo co egoizm. Dla wielu oznacza on tyle, co zero zobowiązań i brak samokontroli. Wówczas słowo ?hedonizm? nabiera pejoratywny wydźwięk. Kojarzony jest z wygodnym sposobem na życie.
Myślę, że większość ludzi przeraża fakt, że hedoniści dążą do szczęścia po przez między innymi przyjemności?

7

apoteoza napisał/a:

Hedonizm jest zdrową postawą bo ma na celu dążenie do osobistego szczęścia. Osoby wyznające takie idee są radośni i usatysfakcjonowani.
(...)
Myślę, że większość ludzi przeraża fakt, że hedoniści dążą do szczęścia po przez między innymi przyjemności?

Osobiste szczęście NIE jest oczywiście złe o ile nie dzieje się kosztem innych. Natomiast przedkładanie własnej przyjemności nad dobro otoczenia - dążenie "po trupach" innych, dla tych innych wesołe już nie jest. Ot taka chwila przyjemności z kochankiem lub kochanką powoduje że zdrajca jest radosny i usatysfakcjonowany ale jego partner już raczej nie. To samo dotyczy imprezowania bez miary gdy partner w tym czasie jest obciążony wszystkimi obowiązkami domowymi i rodzinnymi. Wydaje się, że wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem, bo wszelkie skrajności mogą przerodzić się w patologię smile Więc - "żyj i daj żyć" smile

8

Podstawowa różnica pomiędzy hedonizmem, a egoizmem polega na tym, że egoista dba jedynie o siebie, hedonista zaś potrafi zatroszczyć się o innych ludzi ? najpierw jednak chce zadbać o siebie żeby móc cieszyć się z pomagania innym. Hedoniści nie mają na celu krzywdzić bliskich. Choć nie wątpię, że i takie postawy się zdarzają. Wynika to raczej z mylnego interpretowania tej idei.  A popadanie w jakąkolwiek skrajność nie jest dobre. Za równo w przypadku hedonistów tak, jak i altruistów.

Hedoniści nie są ludźmi złymi i płytkimi tylko dlatego, że pragną czerpać radość ż życia. Przecież to, że człowiek lubi wygodne życie, oznacza tylko tyle, że potrafi on sobie zapewnić komfort. Oni potrafią określić co chcą od życia, są szczerzy i otwarci. Ich związki są trwałe i zgodne, właśnie dlatego, że potrafią walczyć o swoje i otwarcie mówić, czego potrzebują.

Niezrozumienie tego światopoglądu wynika z tego, że większość z nas została tak wychowana, że tylko ciężką pracą można osiągnąć duchowe spełnienie. Podobne autorytety przedstawia nam  Kościół.

9

To prawda, że popadanie w skrajności nie jest dobre.
Apoteoza, to co napisałaś w ostatnim akapicie-przecież tak zostaliśmy wychowani: nic łatwo nie przychodzi, trzeba dużo z siebie dać, aby coś osiągnąć. Lenistwo i liczenie na szczęście nie jest mile widziane. Typowe dla Polaków jest zamartwianie się i smutek. Jeśli ktoś się cieszy a my nie możemy to pojawia się zazdrość i złość.
Dobrze jest umieć najpierw polubić/pokochać siebie, aby później te uczucia przekazać. Trzeba przede wszystkim znać swoją wartość. Jeśli ktoś tak czyni to jak najbardziej popieram.

10

Myślę, że właśnie przesadne jest wychowywanie w przeświadczeniu, że tylko ciężka praca popłaca. Nie mówię tu jako tako o lenistwie ale o tym, że przyjemność dość często jest sprowadzana na dalszy plan.

Przykład:
Jest wolna sobota.  Żadnych planów. Zero obowiązków.

-Małgosia
wstanie pomimo wszystkiego jak zawsze każdego dnia o 7 rano. Zrobi sobie śniadanie. Aby nie marnować całego popołudnia poukłada jeszcze raz w szafie pomimo iż jest porządek. Ciągle, myśli o tym aby nie zmarnować dnia.

-Jaś
Pośpi do godziny 10.00.  Jak wstanie zrobi sobie śniadanie do łóżka i poogląda sobie w między czasie filmy. Nie przejmuję się tym, że do południa jeszcze nic nie zrobił.

Dwie zupełnie różne postawy. Pomimo tego, iż Małgosia ?pożytecznie? spędziła ten czas nie czuje satysfakcji. Za to, Jaś nie robi sobie wyrzutów sumienia z tego, że poleniuchował sobie jeden dzień. Cieszy się, że w końcu wypoczął.

Czy w związku z tym Jaś jest gorszy od Małgosi?

Czerpać radość z życia trzeba umieć. Myślę, że hedoniści potrafią to robić.

Bożena napisał/a:

Typowe dla Polaków jest zamartwianie się i smutek. Jeśli ktoś się cieszy a my nie możemy to pojawia się zazdrość i złość.
Dobrze jest umieć najpierw polubić/pokochać siebie, aby później te uczucia przekazać. Trzeba przede wszystkim znać swoją wartość. Jeśli ktoś tak czyni to jak najbardziej popieram.

Tak to prawda .
Nasza mentalność bywa straszna.

11

apoteoza napisał/a:

większość z nas została tak wychowana, że tylko ciężką pracą można osiągnąć duchowe spełnienie. Podobne autorytety przedstawia nam  Kościół.

Owszem, przedstawia - tylko że sami księża należą do klasycznych hedonistów.

Przekonani, że zostali namaszczeni do bycia ważniejszymi od szaraczków, a w związku z tym więcej im sie należy.
Ani ciężka praca, żadna nawet praca, ani bieda...purpura...gloria i chwała...auta full wypas...gosposia............

12

Szczerze mówiąc ja wśród swoich rówieśników bardzo niewiele widzę postaw "ciężka praca popłaca", za to bardzo wiele postaw roszczeniowych. Ludzie pracują dwa razy w tygodniu, a brakującą kasę dostają od rodziców. Inni nie pracują w ogóle i np. wiecznie piszą pracę magisterską albo wiecznie studiują i są utrzymywani przez rodziców. Tyle, że ci rodzice utrzymują ich właśnie ze swojej ciężkiej pracy, ale tego się już często nie widzi.

Jeśli chodzi o przykład Jasia i Małgosi, to myślę, że jest to kwestia charakteru. Niektórzy lubią mieć poczucie dobrze spełnionego obowiązku, a inni wolą sobie pofolgować. Inna sprawa, że najczęściej jest tak, że Jasie żyją w przekonaniu, że zakupy robią się same, podobnie jak porządki i pranie i nawet obiad sam się gotuje, a rachunki to w ogóle jakiś odległy kosmos, którym nie warto sobie zawracać głowy. Najłatwiej czerpać z życia przyjemności i być hedonistą, kiedy ktoś pracuje i myśli za nas. smile

13

I problem tkwi w tym, że hedoniści uważani są za leniów . Gdyby te pojęcia to samo oznaczały to po co tworzyć nowe nazwy?
Hedoniści potrafią cieszyć się z najmniejszych szczegółów. Nie utrudniają sobie bez potrzeby życia. Nie robią afery z tego, że nie umyje się jednej szklanki. Co nie oznacza, że jej w ogóle nie umyją. Nie karzą się za to, że czegoś nie wykonają. Nie narzucają sobie rygorystycznej dyscypliny.
Owszem zdarzają się odosobnione przypadki wśród hedonistów ale nie mylmy ich z kompletnymi leniami.

koma5 napisał/a:
apoteoza napisał/a:

większość z nas została tak wychowana, że tylko ciężką pracą można osiągnąć duchowe spełnienie. Podobne autorytety przedstawia nam  Kościół.

Owszem, przedstawia - tylko że sami księża należą do klasycznych hedonistów.

Przekonani, że zostali namaszczeni do bycia ważniejszymi od szaraczków, a w związku z tym więcej im sie należy.
Ani ciężka praca, żadna nawet praca, ani bieda...purpura...gloria i chwała...auta full wypas...gosposia............

A to już w ogóle abstrakcja. Morały prawić każdy może.. szkoda, że w słowach są tak mocni a w czynach totalna porażka ale to nie ten temat..

14

agnieszka.w napisał/a:

Niektórzy lubią mieć poczucie dobrze spełnionego obowiązku, a inni wolą sobie pofolgować. Inna sprawa, że najczęściej jest tak, że Jasie żyją w przekonaniu, że zakupy robią się same, podobnie jak porządki i pranie i nawet obiad sam się gotuje, a rachunki to w ogóle jakiś odległy kosmos, którym nie warto sobie zawracać głowy. Najłatwiej czerpać z życia przyjemności i być hedonistą, kiedy ktoś pracuje i myśli za nas. smile

Zgadzam się z Agnieszką smile
Zdaje się, że w starożytności gdy wymyślono tę postawę, filozofowie pochodzili z wyższych sfer. Do zapewnienia im wygody i warunków życia posiadali sobie niewolników. Cóż mieli do roboty poza myśleniem?
Taka postawa w dzisiejszych czasach może być uzasadniona (jak dla mnie) jeśli ów hedonista sam odwala wszystkie obowiązki związane z życiem codziennym.

15

Hedonizm nie musi być spowinowacony z egoizmem ponieważ hedoniści nie tylko dbają o dobro własne ale  i potrafią zatroszczyć się o dobro innych. I tu jest ta tyci subtelna różnica. Owszem obie postawy mają na celu zapewnić jednostce jak najwięcej przyjemności, korzyści ale na tym podobieństwa się kończą. Warto zaznaczyć, że hedonizm to nie tylko, jedynie dążenie do zaspokojenia własnych potrzeb?. i nie tylko tych fizycznych. Jego celem jest również rozwój duchowy, emocjonalny jak i umysłowy. Przyjemności możemy czerpać również z pracy- wykonując ją najlepiej jak potrafimy. Czy odczuwając satysfakcję z dobrze wykonanej pracy można to identyfikować z lenistwem?

16 Ostatnio edytowany przez Lupus (2011-04-16 21:26:18)

zgadzam się z Apoteozą. Hedonizm to nie egoizm i nie lenistwo. Jestem szczęśliwy, kiedy otaczają mnie ludzie szczęśliwi, jestem szczęśliwy kiedy lubię swoją pracę. Ale jestem też szczęśliwy, kiedy mogę sobie zrobić dzień dziecka - wyłączyć komórkę, walnąć się z książką i cały dzień mieć wszystko w pompce. Albo kiedy poimprezuję tak, że później przez kilka dni łażę do tyłu smile

Nie umartwiam się, nie komplikuję niepotrzebnie życia. Nie ma obiadu - żaden problem, zamówi się pizzę. Brudne naczynia - jak jest jeszcze jakiś kubek czysty i jest w czym zrobić kawę, to żaden problem (a jak nie ma, no to trzeba zrobić mycie naczyń). Dom to nie muzeum, żeby wciąż pucować, auto nie zabytek, żeby się nad nim jakoś specjalnie spuszczać.

Mi jest bliski hedonizm w "wydaniu" Epikura (tzw. epikureizm), a w XX w. coś zbliżonego głosił słynny Anton Szandor LaVey smile

Na postawę - jedz, pij i popuszczaj pasa, jest inne określenie: SYBARYTYZM. To jest coś o krok dalej od hedonizmu.

17

hmm a ja sobie czytam i sie zastanawiam po co wy sie tak utożsamiacie z tymi całymi altruistami i hedonistami roll

18

Koliber, a mogłabyś sprecyzować o co Ci chodzi, bo nie rozumiem...

19

nie wiedziałam,że się " robi mycie naczyń"

Epikur:
"dopóki jesteśmy, nie ma śmierci, a gdy ona przychodzi, nie ma nas"
Rachunek przyjemności- świadoma kontrola dążenia do szczęścia.

Koliberku bo to ciekawy temat smile i zawsze coś innego niż temat z cyklu "jaka ja jestem nieszczęśliwa" , "mąż mnie zdradza " etc

20

Apoteoza, no robi się, to skomplikowana logistycznie operacja. Ile czynności trzeba wykonać zanim przystąpisz do samego mycia smile

21

EPIKUR:

Nie da się wieść przyjemnego życia jeśli nie żyje się mądrze, dobrze i sprawiedliwie.

Trzeba wyzwolić się ze strachu bogów i śmierci.

Przyjemność jest początkiem i celem życia szczęśliwego.

Choć bardziej odpowiada mi LaVey, jego filozofia jest taka drapieżna smile

22

W takim razie tez jestem hedonistka, a nawet dazę do tego by nią być :-) Hedoniści na pewno sa duzo szcześliwsi niż ci, którzy się całe życie poswiecają. Nie będzie w tym nic strasznego jeśli np. jak wspomnial Lupus nie pozmywasz brudnego kubka, a w tym czasie np. przeczytas fajna ksiażke czy pójdziesz na spacer itp. bo sam sie rozwiniesz, a jak spotkasz kogos - to bedziesz przynajmniej ciekawie opowiadal :-), bynajmniej nie o zmywaniu naczyń...

Nie wiem zbytnio co na ten temat mówił szarlatan La Vey :-), ale taką zdrową hedonistyczną filozofię propaguje niejaki Osho, ze Wschodu, ale naprawdę mądrze...

23 Ostatnio edytowany przez Lupus (2011-04-17 12:32:19)

a czemu uważasz LaVeya za szarlatana?

Jeśli chodzi o Osho, to za dużo, jak dla mnie, w jego filozofii wschodnich, niepotrzebnych komplikacji.

24

Nie uważam. Szarlatan to obiegowa opinia. To raczej okultysta niż szarlatan/satanista.Właściwieto nie znam La Veya i jego poglądów, żeby się wypowiadać.... Nie wiem o co mu chodzi - chyba bardziej o zaspokojenie hedonistycznego ego niż typowych żądź?

Osho pisze zbyt kwiecistym językiem. Może gdyby pisał prościej byłoby to łatwiej strawne dla czlowieka Zachodu :-) ale wnioski ma w wiekszości trafne i bynajmniej nie propaguje ascetyzmu.

25 Ostatnio edytowany przez Lupus (2011-04-17 13:31:23)

LaVey jest twórcą tzw. Kościoła Szatana, tyle że, paradoksalnie, był ateistą. Dla niego Szatan to tylko symbol "zwierzęcej" części naszej natury. LaVey uważał, inaczej niż chrześcijanie, że nie należy tłumic tych "zwierzęcych" potrzeb.

Masz w skrócie z Wikipedii:

Według satanistów piekło i niebo (raj) nie istnieją. Człowiek jest zwierzęciem, które powinno skończyć z hipokryzją i głupotą (najważniejszy grzech według LaVeya), zacząć żyć pełnią życia, kochać tylko tych, którzy na miłość zasługują, a szkodzić swoim nieprzyjaciołom, zaspokajać swoje pragnienia, zamiast je tłumić. Sataniści nie wierzą w zbawienie i życie pozagrobowe, ale sądzą, że każdy może zbawić się sam. W tym celu dążą do zrealizowania swoich namiętności i pragnień, ze szczególnym uwzględnieniem siedmiu grzechów głównych. Nie dopuszczają zewnętrznych ograniczeń moralnych czy kulturowych. Negatywnie oceniane są w satanizmie cnoty powściągliwości i altruizmu. Satanizm nakazuje czynić innym to, co inni tobie czynią oraz angażować się w aktywność seksualną zgodnie ze swoim potrzebami. Członkowie Kościoła Szatana czczą zwierzęta i dzieci jako przejawy życia.

Podstawą myśli filozoficznej satanizmu laveyańskiego jest Dziewięć Twierdzeń Satanizmu zawartych w prologu Biblii Szatana autorstwa Antona Szandora Laveya. Szatan wymieniany jest jako postać reprezentująca m.in.: gloryfikację ciała przez zaspokojenie żądz w przeciwieństwie do wstrzemięźliwości seksualnej charakterystycznej dla wyznań chrześcijańskich; otwartość myśli i swobodę duchową; przychylność dla miłości okazywanej zasłużonym; zemstę jako wyznacznik siły; odpowiedzialność za własne czyny przy potępieniu uwielbienia własnego ego.

W ocenie satanizmu, każdy człowiek jest wartościowy, poddawany osądowi jedynie na podstawie jego dokonań i cech realnych. Niewskazana jest ocena całych narodów, państw, grup społecznych czy etnicznych ze względu na zróżnicowanie i cechy indywidualne jednostki. Mimo częstej negacji zachowań danych społeczności nie jest podstawą do objęcia negatywnej oceny wszystkich członków tej grupy. Satanizm sprzeciwia się dyskryminacji i krytycyzmowi wynikających wyłącznie z powodów rasowych i narodowościowych.

Upodobania seksualne ludzi i jakiekolwiek jej formy występujące między dorosłymi ludźmi są dozwolone w tym homoseksualizm, biseksualizm czy podobne. Niewłaściwa jest dyskryminacja czy też potępienie osób, które dobrowolnie poddają się praktykom seksualnym. Satanizm potępia natomiast wszelkie metody zmuszania do czynności seksualnych w tym dzieci czy zwierząt, co wynika z ich nieświadomości czy niedostatecznego rozwoju emocjonalnego i fizycznego w przypadku młodych ludzi.

Więcej tu (polska strona laveyan):
http://www.satanorium.pl/

edycja: 9 twierdzeń, będących podstawami filozofii LaVeya:
1. Szatan reprezentuje zaspokojenie żądz zamiast wstrzemięźliwości.
2. Szatan reprezentuje pełnię życia zamiast duchowych mrzonek!
3. Szatan reprezentuje nieskalaną mądrość zamiast obłudnego oszukiwania samego siebie.
4. Szatan reprezentuje przychylność dla tych, którzy na to zasługują, zamiast marnowania miłości na niewdzięczników.
5. Szatan reprezentuje zemstę zamiast nadstawiania drugiego policzka!
6. Szatan reprezentuje odpowiedzialność w stosunku do odpowiedzialnych zamiast troski o psychicznych wampirów!
7. Szatan reprezentuje opinię, że człowiek jest zwierzęciem, niekiedy lepszym, ale częściej gorszym od czworonogów, z powodu zaś swojego "boskiego - duchowego i intelektualnego rozwoju" stał się najbardziej drapieżnym zwierzęciem ze wszystkich!
8. Szatan reprezentuje wszystkie tak zwane grzechy, ponieważ prowadzą one do psychicznego, umysłowego i emocjonalnego zadowolenia!
9. Szatan jest najlepszym przyjacielem, jakiego kiedykolwiek Kościół posiadał, ponieważ przez wszystkie te lata dawał mu zajęcie!

Wiem, że Osho był starym rozpustnikiem i ascezy nie propagował smile Chodzi mi o to, że ludzie Wschodu potrafią najprostszą rzecz przedstawić tak, że po kilku zdaniach przysypiasz. Dla mnie świetnym streszczeniem wschodnich mądrości była reklama herbaty sprzed wielu lat, gdzie mnich buddyjski mówił: "Stary nie jest młody" smile

26

Kiedyś interesowałam się tą odmianą satanizmu. Problemem dla wielu ludzi jest to, że uważają satanistów jako tych, którzy czczą diabła, piją krew , chodzą na czarno ubrani i mają na szyi zawieszony wielki pentagram.  A satanizm  Lavayański to filozofia  i nie nic wspólnego z wiarą.
Zwolennicy le Veya chcą przekonać innych o hedonistycznym charakterze satanizmu i o tym, że nie jest on niczym złym.  Jednakże wielu chrześcijan odczuwa lęk na myśl o satanizmie. Dzieje się tak, gdyż wierni wybierając Boga, inklinują się z dobrem. Wobec tego automatycznie prowadzą walkę z szatanem. Fakt, że  szatan to największy wróg Boga nadaje mu niezwykłą moc. A  jak wiadomo walczyć z największym wrogiem Boga nie jest łatwo.  Tyle, że większość ludzi myśli, że satanizm to tylko i wyłącznie kult szatana( satanizm teistyczny)  i nie wiedzą, że satanizmem laveayńskim jest poglądem na życie.

27

No cóż, Apoteozo, może LaVey mógł sobie wybrać inny, mniej drażliwy symbol, np. jakieś bóstwo tzw. trzeciej funkcji w typie naszego Welesa lub skandynawskich bliźniąt Frey-Freya. Z drugiej strony takie neopogańskie nawiązania też nie byłyby chyba za dobre dla wizerunku. Ale dla mnie to mało istotne, ważna jest zawartość, a nie etykietka smile

28

Sciągnęłam Biblię Szatana i faktycznie nie ma nic wspólnego z czczeniem diabła na cmentarzach. La Vey krytykuje religię, glównie chrześcijańską z pozycji ateisty czy może humanisty? W porządku -jego stwierdzenia są trafne, tylko że zauwazcie że on sam próbuje sprytnie stworzyć niejako nową religię - zwaną satanizmem :-)

Poczytajcie ten fragment: ..."satanizm opiera się na bardzo zdrowej filozofii - wyempacynowanej. Ale po co nazywa ją satanizmem? Dlaczego nie mogłaby na przykald nazywać się humanizmem lub nawiązywać do jakiegos czarnoksięskiego zgromadzenia, czegoś nieco bradziej ezoterycznego, czegoś mniej rażącego? Istnieje co najmniej jeden ku temu powód. Humanizm nie jest religią. To po prostu styl życia bez ceremonii i dogmatów. Satanizm posiada zarówno ceremonie jak i dogmaty. Dogmaty...są niezbędne"

29

Lupus napisał/a:

No cóż, Apoteozo, może LaVey mógł sobie wybrać inny, mniej drażliwy symbol, np. jakieś bóstwo tzw. trzeciej funkcji w typie naszego Welesa lub skandynawskich bliźniąt Frey-Freya. Z drugiej strony takie neopogańskie nawiązania też nie byłyby chyba za dobre dla wizerunku. Ale dla mnie to mało istotne, ważna jest zawartość, a nie etykietka smile

Pewnie dla wielu uprościłoby to znacznie sprawę , a inni zaś nie traciliby czasu na tłumaczeniu, że bycie satanistą to niekoniecznie kult diabła.
Myślę, że życie nie polega tylko na tym aby podążać po najniższej linii oporu i , że warto czasem wiedzieć o czym się mówi skoro chce się  wyrazić swoje zdanie.

30

motylek79 napisał/a:

Ale po co nazywa ją satanizmem? Dlaczego nie mogłaby na przykald nazywać się humanizmem lub nawiązywać do jakiegos czarnoksięskiego zgromadzenia, czegoś nieco bradziej ezoterycznego, czegoś mniej rażącego? Istnieje co najmniej jeden ku temu powód. Humanizm nie jest religią. To po prostu styl życia bez ceremonii i dogmatów. Satanizm posiada zarówno ceremonie jak i dogmaty. Dogmaty...są niezbędne"

Szatan jest jedynie symbolem . Każdy z Satanistów uważa się za boga i tylko on ma władzę nad sobą. Cały ten nurt w głównej mierze odnosi się  symbolicznie do zachowań szatana stąd wywodzi się nazwa satanizmu.

31 Ostatnio edytowany przez Lupus (2011-04-17 22:59:34)

Motylku
>>odpowiedź na pytanie, czy satanizm jest religią brzmi ?mu? ? chińskie słowo oznaczające ?ani tak, ani nie? (...) Podsumowując ten rozdział: satanizm nie jest religią. Nie jest ideologią. Satanizm jest drogą życia<<

cytat z:
http://satanizm.wordpress.com/2007/03/16/wstep-do-satanizmu/

32

Lupus napisał/a:

Podsumowując ten rozdział: satanizm nie jest religią. Nie jest ideologią. Satanizm jest drogą życia<<

Ale tego publicznie nie deklaruj, że satanizm jest Twoją drogą życia :-) , bo to słowo jest w społeczeństwie pejoratywne...i nie przekonasz ze chodzo o La Veya, zreszta on też jest postrzegany jako szarlatan...

Ja jestem dość sceptyczna co do wszelkich religii i ideologii, bo jak się dostana w ręcę fanatykow to się nic dobrego z tego nie ma...

33

motylek79 napisał/a:
Lupus napisał/a:

Podsumowując ten rozdział: satanizm nie jest religią. Nie jest ideologią. Satanizm jest drogą życia<<

Ale tego publicznie nie deklaruj, że satanizm jest Twoją drogą życia :-) , bo to słowo jest w społeczeństwie pejoratywne...i nie przekonasz ze chodzo o La Veya, zreszta on też jest postrzegany jako szarlatan

I co z tego, że ma negatywny wydźwięk? Słowo jak każde inne a wstydzić powinni się Ci, którzy klepią bzdury z niewiedzy.

34

Motylku i Apoteozo
Nie jestem satanistą laveyańskim. Po prostu - zgadzam się z wieloma rzeczami, które LaVey głosił, ale jest dla mnie dziwactwem, że ruch de facto ateistyczny bawi się w jakieś ceremonie, magię itp. To nie dla mnie.

Natomiast podoba mi się coś, co nazwałem drapieżnym hedonizmem. Czyli np. również dawanie sobie prawa do zemsty, jeśli akurat to nam jest potrzebne do osiągnięcia spokoju. Podoba mi się zasada: Traktuj bliźniego tak jak on traktuje ciebie.

35 Ostatnio edytowany przez Koliber (2011-04-18 13:15:10)

Lupus napisał/a:

Koliber, a mogłabyś sprecyzować o co Ci chodzi, bo nie rozumiem...

dla mnie to po prostu tylko nazewnictwo...
ja w życiu postępuje różnie dlatego trudno mi sie przypisać do jakiejś konkretnej grupy...

apoteoza napisał/a:

Szatan jest jedynie symbolem . Każdy z Satanistów uważa się za boga i tylko on ma władzę nad sobą. Cały ten nurt w głównej mierze odnosi się  symbolicznie do zachowań szatana stąd wywodzi się nazwa satanizmu.

to skoro uważają siebie za bogów to znaczy ze satanizm jest kultem ego roll
to ja jestem bardzo ciekawa jak sataniści tłumacza sobie śmierć,strach,chorobę a może też nad tym panują???

36

Lupus - jeśli jakikolwiek ruch, także ateistyczny, próbuje tworzyć dogmaty i ceremonie to podejrzewam od razu że chce werbować zwlenników jak jakis Kościół czy sekta (a to już to utworzenia religii czy instytucji niedaleko). A poglądy La Veya są akurat na ten dzisiejszy brutalny świat. Bo jak nadstawisz policzek, tak jak głosił Jezus, to się skopią całego...

Koliber -podobnie jak ja, też nie lubię być przypisana do grupy, ideologii czy religii. Dlatego biorę to co mi odpowiada, a to co nie odrzucam, a ta nadbudowa w postaci ceremonii, dogmatów, magii, mszy nie jest mi potrzebna :-)

Bożena napisał/a:

Hedonizm czyli pogląd uznający przyjemność i dobro za najważniejsze życiowe cele. Cierpienie i myślenie o nim jest złem.
Pytanie brzmi: czy można żyć według takiej filozofii? Czy można myśleć jedynie o własnym szczęściu i przyjemnościach?

Spróbuj. Ja spróbowałam tak żyć przez jakiś czas i nosa mi utarło, ale nim to nastąpiło, było pozytywnie. Na dłuższą metę tak się nie da, ale przez chwilę warto - chociażby po to, by dogłębnie poznać siebie, swoje potrzeby, czy znaleźć czas na akceptację pewnych swoich ułomności lub pracę nad nimi.

38 Ostatnio edytowany przez Catwoman (2013-01-17 01:19:09)

Hedonizm (gr. ?????, hedone, "przyjemność", "rozkosz") ? pogląd, doktryna, uznająca przyjemność, rozkosz za najwyższe dobro i cel życia, główny motyw ludzkiego postępowania. Unikanie cierpienia i bólu jest głównym warunkiem osiągnięcia szczęścia.

Wyróżnia się:

hedonizm etyczny
    hedonizm psychologiczny
    hedonizm materialistyczny (hedonistyczny materializm, konsumpcjonizm, konsumeryzm)

Hedonizmem etycznym nazywamy takie poglądy, zgodnie z którymi ludzie powinni zmierzać do szczęścia (cudzego lub swojego), bowiem jest to "etycznie dobre". Hedonizm psychologiczny głosi, iż ludzie pragną szczęścia, nie mówi nic jednak co do sposobu (oraz rodzaju) jego osiągnięcia. Hedonizm materialistyczny dopatruje się najwyższej lub jedynej wartości w gromadzeniu i zużywaniu dóbr materialnych.

Najstarszą formą hedonizmu jest hedonizm cyrenejski. Jego cechy to:

liczy się tylko szczęście "prywatne", czyli tzw. egoizm indywidualny (doznania innych ludzi są niepoznawalne).
    szczęście można osiągnąć poprzez chwilowe przyjemności.
    to co nazywamy "długotrwałym szczęściem" jest przewagą przyjemności nad bólem.
    szczęście jest aktywne, tj. jest stanem czynnym umysłu/ducha/duszy, nie polega natomiast na braku cierpienia.
    ważne są doznania teraźniejsze. To co było, ani to co będzie nie ma znaczenia.
    rozkosz musi współgrać z rozumem, to znaczy, że to nie człowiek ma się poddać rozkoszy, ale rozkosz człowiekowi. Przyjemność jest doskonała wtedy, kiedy można ją odrzucić bez żalu i bólu.
---------------------------

Zdecydowanie jestem hedonistką. Ale mam to od nie tak dawna big_smile
Kiedyś zamartwiałam się wszystkim; przeszłością, teraźniejszością, przyszłością bliższą i tą daleką. Był czas, gdy wykonywałam pracę, która nie do końca mi odpowiadała, był czas, gdy pracowałam ponad siły.
Rzuciłam to wszystko- łącznie z nastawieniem.
Żyję tu i teraz. Kocham spać, kocham gapić się w zieleń za oknem i rozmyślać. To nie czasy, gdy zwlekałam się o 5.00 czy 6.00 rano by powtórzyć materiał do szkoły- no way! Mam dużo zadań obecnie, ale nic kosztem odpoczynku i relaksu smile

39

Lubię sprawiać sobie przyjemność i szczęście na różne sposoby, więc hedonizm jest tym, co lubię. Obchodzi mnie przede wszystkim swoje szczęście, bywam egoistką, ale staram się troszczyć o ludzi, którzy są dla mnie ważni (ich szczęście przecież poniekąd składa się w jakim stopniu na moje poczucie zadowolenia)
Co do poglądów satanistycznych - one nie są moim zdaniem głupie, ani tak bezduszne jak się niektórym wydaje. Ja się wiele razy przekonałam, że jak się nie zatroszczy o własny tyłek i będzie uważać na innych to się można ładnie przejechać. Prawo do odczuwania chęci do zemsty lub zemszczenie się też jest elementem ludzkiej natury i może dać jakiś rodzaj szczęścia czy zadowolenia temu, który się mści.
Jako ateistkę śmieszy mnie zaś kult dorabiany do ideologii LaVeya. Jak zresztą większość kultów tongue

Hedonizm to jest dla mnie też cieszenie się chwilą, nawet jeżeli to jest właśnie wspomniane wcześniej łakome zeżarcie wafelka wink Poprawienie sobie samopoczucia jakąś drobnostką.

40

"Zgodnie z zasadą hedonizmu radość jest wrodzona człowiekowi i nie potrzebuje on o nią zabiegać, wystarczy tylko, by ciało było zdrowe i dusza spokojna a życie będzie rozkoszą. Wg epikureizmu wartość posiadają jedynie dobra doczesne. Człowiek jest odpowiedzialny za własne szczęście i nieszczęście. Spokój jest najdoskonalszym stanem a oświecony umysł jedynym środkiem przeciwko niepokojowi."

Uważam, że hedonizm nie jest zły. Żaden bożek nie sprawi, że będziemy szczęśliwi. Sprawianie sobie przyjemności miałoby być grzechem?. Pamiętajmy, że mamy różne formy hedonizmu. Egoista będzie dbał tylko o siebie, ale inni będą się dzielić swoim szczęściem z najbliższymi. Trzeba zaraz mówić "fuj"na kogoś kto czerpie radość z życia? Chciałabym zobaczyć życie ludzi, którzy gardzą hedonizmem, ich niezwykłe życie ascety może i mnie przekonia do zrezygnowania z wszelakich dóbr materialnych i czerpania garściami z życia.

Posty [ 41 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » RELIGIA - DUCHOWE POSZUKIWANIA » Hedonizm-sposób na życie?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024