Nie mogę znaleźć takiej informacji ani w internecie, ani na forum. Są wątki o tarczycy, ale nigdzie nie ma informacji o badaniach...
Gdzie mogę zrobić badania?
Ile kosztują?
Gdzie w ogóle sie udać jeśli podejrzewam u siebie niedoczynność tarczycy?
Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!
Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Badania na tarczycę.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie mogę znaleźć takiej informacji ani w internecie, ani na forum. Są wątki o tarczycy, ale nigdzie nie ma informacji o badaniach...
Gdzie mogę zrobić badania?
Ile kosztują?
Gdzie w ogóle sie udać jeśli podejrzewam u siebie niedoczynność tarczycy?
jeżeli podejrzewasz,że masz coś nie tak z tarczycą, to idź do zwykłego lekarza internisty.
On wypisze Ci skierowanie na badanie TSH i wszystko będzie wiadomo.W ten sposób nic nie zapłacisz.
JA tak zrobiłam.
Najlepiej udac się do endokrynologa. Ja dostałam skierowane od rodzinnego lekarza. Badania zrobią Ci juz tam na miejscu, endokrynolog sam powie, jakie badania masz wykonać. Na pewno pobiorą krew i sprawdzą jaki masz poziom TSH, i zapewne będziesz miaa USG tarczycy. Mi tylko takie badania wykonali. Jeśli chodzi o koszty to pewnie zależy juz od miejsca. Ja byłam na NFZ, ale myślę, że wizyta u ednokrynologa prywatnego będzie wynosiła ok 50zł, a badania to nie wiem/.
Rodzinny lekarz nie chce mi dać skierowania, bo jeszcze nie umieram i nie zabralo mnie pogotowie więc więcej do niego nie pójdę. Czyli pasuje zebym się wybrała bezposrednio do endykrynologa na prywatna wizyte?
w moim miescie na wizyte u endokrynologa czeka sie pol roku.A prywatnie to od reki - wiadomo.Tylko w Polsce takie dziadostwo.Ale do rzeczy.
Jezeli pojdziesz prywatnie do endokrynologa,to bedzie musiala zaplacic za WSZYSTKIE badania.
A to wcale nie male pieniadze, bo tych badan troche jest. Wizyta to ok. 80 zl, do tego TSh i inne,(za jedno badanie ok.20 zl).USG tarczycy to kolejne 70 zl.Tak przynajmjiej jest u mnie.I pozniej to juz regularnie co jakis czas powtarzasz badania.
Radze,abys poszla na NFZ do endokrynologa,to nie zrujnujesz sie finansowo.
Jeżeli podejrzewasz coś u siebie to zrób sobie badanie poziomu tsh w zwyklym laboratorium medycznym, koszt okolo 20zl. jeżeli wynik bedzie niepokojący to wtedy idz znow do lekarza pierwszego kontaktu i zażądaj skierowania na ft3 i ft4, albo też zrob je na wlasną ręke, koszt okolo 20zl od hormonu. ja zrobilam te badania prywatnie i jak dostał je moj lekarz to od razu położyli mnie na endokrynologii.
powiem Ci jeszcze, że lepiej wyłożyć z własnejkieszeni i zrobić te badania na własną ręke bo z tarczycą nie ma żartów.
Skoro lekarz nie chce dac Ci skierowania, to idz zrób sama badania poziomu TSH. Po nich będziesz wiedziała, czy jest się czym martwić, czy też nie:)
Swoja drogą, co to za lekarz, ktory nie chce dac skierowania - można się zbadac peofilaktycznie tym bardziej jęsli ktoś odczuwa jakies niepokojące objawy/.
Lekarz jest beznadziejny i nie da mi skierowania jesli nie ma widocznych objawów... Ale ja jestem oslabiona, chce mi się pić, zmęczenie, ale najbardziej mnie niepokoi, ze mimo diety nie mogę schudnąć. Dziekuje za odpowiedzi, w piątek wybiorę sie w takim razie na prywatne badanie TSH ![]()
tsh ft3 ft4:) no i usg
Dzieki za odpowiedzi ![]()
Zrobilam badania i mam podwyzszone TSH, to wskazuje na niedoczynnosc czy nadczynnosc tarczycy? W piatek ide z wynikami do lekarza...
możesz mieć niedoczynność tarczycy,ale tak na prawdę TSH jeszcze ostatecznie o tym nie decyduje.
Bylam z wynikami - mam niedoczynność tarczycy... Słuchajcie, czy po tabletkach się tyje? Czy jak to jest z tym tyciem? Do tej pory miałam problemy z chudnięciem - mimo diet, waga nawet nie drgneła. Boje się, że nie będę mogła schudnąć.
Podobno od tabletek na tarczyce (tyroksyna, euthyrox) sie nie tyje, a wrecz chudnie.
na wizyte do endokrynologa czeka się baaaaardzo długo, przynajmniej w woj. śląskim. zwykle ok. 6-10 mies.
Czasem niedoczynność jest utajona i można ją mieć a w TSH nic nie widać i człowiek źle się czuje i męczy, a nikt nic nie widzi. Pełne badanie tarczycy dzięki któremu już nic nie umknie to:
TSH
ft3
ft3
TPO
antyTPO
Te dwa ostatnie to przeciwciała przeciw tarczycowe, na których najczęściej widać zmiany, których nie widac jeszcze w TSH bo tarczyca jakoś tam funkcjonuje.
Bardzo dobrze jest też zrobić sobie badanie na poziom witaminy B12 we krwi, ponieważ niedoczynnośc lubi chodzić w parze w ogóle z chorobami autoimmunologicznymi i może się okazać, że delikwent poza tarczycą nie przyswaja jeszcze tej witaminy, która odpowiedzialna jest za poprawną budowę krwinki, a jej niedobór prowadzi do niedokrwistości, która kończy się śmiercią.
a jeśli lekarz bada tarczycę podczas zwykłego badania i stwierdza, ze nie jest powiększona?
to wierzyć takiemu osądowi?
nie musi od razu byc powiększona. Może byc normalna.
Najlepiej udac się do endokrynologa. Ja dostałam skierowane od rodzinnego lekarza. Badania zrobią Ci juz tam na miejscu, endokrynolog sam powie, jakie badania masz wykonać. Na pewno pobiorą krew i sprawdzą jaki masz poziom TSH, i zapewne będziesz miaa USG tarczycy. Mi tylko takie badania wykonali. Jeśli chodzi o koszty to pewnie zależy juz od miejsca. Ja byłam na NFZ, ale myślę, że wizyta u ednokrynologa prywatnego będzie wynosiła ok 50zł, a badania to nie wiem/.
Witam Was dziewczyny!Mam podobny problem,ogólne zmęczenie rano nie umiem się wywlec z łózka,a kiedy wracam z pracy to zasypiam....
Staram sie jednak jak najczęściej przybywac na swieżym powietrzu plus basen 2,3 razy w tygodniu.
Muszę się przyznać,ze od 1,5 roku jestem na diecie i dużo schudłam,po prostu mniej jadłam ,a naprawde wazyłam dość sporo,zrzuciłam koło 25 kilo.
Niedawno robiłam wyniki i okazało się,że wszystko jest ok,ale mam zbyt niski cholesterol,praktycznie wogóle go nie mam;)
To efekt zrezygnowania z tłuszczów podczas diety-mój jedyny błąd.Biorę omega plus magnez,rybki ,jajka masło i cholesterol zaczyna byc powoli w normie.
Ob,krew,cukier wszystko w normie,niepokoi mnie jednak wynik TSH,T3 i T4.Może mi pomożecie,oto wyniki,do lekarza idę jakoś po świętach,więc może któras z Was mi sprecyzuje:
TSH wynik-1.90 (0.27-4.2)
T3 wynik-6.12 (3.1-6.8)
T4 wynik 20.13 (12-22)
To ostatnie mnie jakoś niepokoi....
Nawiązując jeszcze do odchudzania,to naprawde wyglądam teraz bardzo dobrze,ale jednak cały czas jestem osłabiona....przesilenie,coś z tarczycą ,cholesterol jeszcze nie w normie,a może nerwy...??
Jestem dośc nerwowa,i mam stwierdzoną nerwice lekową,ale staram się nad nią panować....ziołka ,tabletki ziołowe,basen itp....ale ta senność mnie dobija....
Napiszcie cokolwiek będę bardfzo wdzięczna...
Pozdrawiam wszystkie :*M
Tarczyca w ogóle jest podstępna, moja jest widocznie powiększona, a wszystkie badania mam w normie, nie wiem co o tym sadzić..
Wizyta u endokrynologa nie 50 zł ale ok 100 ![]()
Co więcej każde badanie hormonalne kosztuje ok 30 50 z I I przygotować się należy że robi się je ok co pół roku TSH T3 T4.
Pierwsze słyszę, że lekarz nie chce dać skierowania na badanie, i do specjalisty no chyba, że się nazywa Jadwiga G. to wtedy tak ![]()
Jednak, na wizytę u endokrynologa trzeba czekać ok 6 miesięcy, ale może bez przesady, że w najbliższym szpitalu trzeba czekać rok to wyleję tu smutki i żale, może warto zadzwonić do 50 miejsc wtedy się gdzieś w ciągu 5 miesięcy miejsce znajdzie. ![]()
Musisz zrobic badanie T3,T4 i najlepiej całą morfologie .
U mojej 15 letniej córki wykryto niedoczynność tarczycy. lekarz rodzinny skierował na dalsze badania
i do specjalisty.od marca tego roku jest leczona . bierze po 5 tabletek dziennie. Biedne dziecko.
ja za prywatnego zapłacilam 60 zł. i tak do dupy bo wcale mnie nie zbadala powiedzialam ze przy kaszlu sie duszę tak że złapać powietrza nie mogę a ona na to ze słyszy jakiś szmer jak mi plecy badała mowie co to za szmer nie potrafiła wyjaśnić. dała tylko tabletki i koniec i niecwiem co dalej bo w państwowej długo sie czeka. pójde znowu do prywatnego ale drogo w Warszawie kosztują a byłam w Sochaczewie u tej Pani.
Mika09 napisał/a:Najlepiej udac się do endokrynologa. Ja dostałam skierowane od rodzinnego lekarza. Badania zrobią Ci juz tam na miejscu, endokrynolog sam powie, jakie badania masz wykonać. Na pewno pobiorą krew i sprawdzą jaki masz poziom TSH, i zapewne będziesz miaa USG tarczycy. Mi tylko takie badania wykonali. Jeśli chodzi o koszty to pewnie zależy juz od miejsca. Ja byłam na NFZ, ale myślę, że wizyta u ednokrynologa prywatnego będzie wynosiła ok 50zł, a badania to nie wiem/.
Witam Was dziewczyny!Mam podobny problem,ogólne zmęczenie rano nie umiem się wywlec z łózka,a kiedy wracam z pracy to zasypiam....
Staram sie jednak jak najczęściej przybywac na swieżym powietrzu plus basen 2,3 razy w tygodniu.
Muszę się przyznać,ze od 1,5 roku jestem na diecie i dużo schudłam,po prostu mniej jadłam ,a naprawde wazyłam dość sporo,zrzuciłam koło 25 kilo.
Niedawno robiłam wyniki i okazało się,że wszystko jest ok,ale mam zbyt niski cholesterol,praktycznie wogóle go nie mam;)
To efekt zrezygnowania z tłuszczów podczas diety-mój jedyny błąd.Biorę omega plus magnez,rybki ,jajka masło i cholesterol zaczyna byc powoli w normie.
Ob,krew,cukier wszystko w normie,niepokoi mnie jednak wynik TSH,T3 i T4.Może mi pomożecie,oto wyniki,do lekarza idę jakoś po świętach,więc może któras z Was mi sprecyzuje:
TSH wynik-1.90 (0.27-4.2)
T3 wynik-6.12 (3.1-6.8)
T4 wynik 20.13 (12-22)To ostatnie mnie jakoś niepokoi....
Nawiązując jeszcze do odchudzania,to naprawde wyglądam teraz bardzo dobrze,ale jednak cały czas jestem osłabiona....przesilenie,coś z tarczycą ,cholesterol jeszcze nie w normie,a może nerwy...??
Jestem dośc nerwowa,i mam stwierdzoną nerwice lekową,ale staram się nad nią panować....ziołka ,tabletki ziołowe,basen itp....ale ta senność mnie dobija....
Napiszcie cokolwiek będę bardfzo wdzięczna...
Pozdrawiam wszystkie :*M
Kochana, być może masz nadczynność, albo jej początki. Żeby być całkowicie pewną czy to tarczyca wykonaj badania na oba przeciwciała przeciwtarczycowe (TPO, antyTPO) i ze wszystkim do endokrynologa. Skoro byłaś długo na diecie to jeszcze badanie na poziom B 12.
Sama leczę się na niedoczynność od paru lat, a zagięło mnie pytanie znajomej. Zapytała mnie jaką dietę powinna stosować przy niedoczynności (nie chce brać tabletek ponieważ karmi piersią). Poradziłam jej to, co mi poleciła pani doktor, a więc unikać jedzenia kalafiora, brukselki, brokuł itp. Okazało się, ze jej pani doktor właśnie poradziła spożywanie tych produktów! Zgłupiałam
Na co wy zwracacie uwagę w diecie przy niedoczynności?
Czy to aby wlasciwa pani doktor polecila jej takie produkty? Moja znajoma jest po przeszczepie, i tez byla na kontroli z tarczycą i co... Pani doktor przepisala jej tabletki jakies witaminy, chyba D3, ktorych jej absolutnie nie wolno. Dodala jeszcze, ze tej witaminy nigdy za wiele i co się okazało. Znajoma była mądrzejsza i zapytala transplantologa o te leki, a tamten az oczy wytrzeszczyl, i wez to sie lecz.
U mnie w rodzinie zawsze były problemy z tarczycą. Albo niedoczynność albo choroby nowotworowe. Lekarz zasugerował mi że powinnam wykonać sobie badania genetyczne w tym kierunku. Po namyśle zdecydowałam się na ich wykonanie na zdrowegeny.pl. Niestety tak jak przepuszczał lekarz, wykryto u mnie mutację w genie, dlatego teraz częściej chodzę na kontrole lekarskie. Trochę zmieniłam swoją dietę i lekarz widzi poprawę
Na badania takie jak tsh, ft3,ft4 można dostać skierowanie od rodzinnego, ale ważna jest obserwacja objawów. Najlepiej wszystko opowiedzieć lekarzowi.
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Kobiet » ZDROWIE KOBIETY » Badania na tarczycę.
Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności
© www.netkobiety.pl 2007-2024