Co Wy na to? Zwykły Obywatel naszego kraju nie może mieć własnego zdania.Przynajmniej tak myśli Prezes.Przykład - Małysz powiedział to co myśli większość społeczeństwa a Pan Prezes oburzył się.Ja też się oburzyłam ale na Pana Prezesa.Jest to oczywista oczywistoSC że w polskiej tradycji kwiaty i znicze zanosi się na cmentarz (w tym przypadku - Wawel) a nie w jakieś wyimaginowane miejsce.Zgoda że w momencie tragedii ludzie zbierali się przed Pałacem bo to naturalne i dobrze.Byli razem.Ale co to ma się do terażniejszości?Przecież czas mija i zmienia się świat i choćby się chciało go zatrzymać to się nie da bo tak jest skonstruowany.
Zgadzam się z Tobą i z Adamem Małyszem! Trzeba było pochowac swojego tate i brata w Warszawie, a teraz co? Nie chce się tak daleko na cmentarz jezdzić? Wogule bardzo nie lubie Jarosława Kaczyńskiego, sieje on tylko zamęt w polityce i przeszkadza w działaniu innych.
Ja wogule byłam bardzo przeciwna pochówku prezydenta i prezydentowej na Wawelu! Teraz w takim razie powinnien tam być pochowany prezydent Wałęsa i Kwaśniewski!
Zgadzam się z Tobą i z Adamem Małyszem! Trzeba było pochowac swojego tate i brata w Warszawie, a teraz co? Nie chce się tak daleko na cmentarz jezdzić? Wogule bardzo nie lubie Jarosława Kaczyńskiego, sieje on tylko zamęt w polityce i przeszkadza w działaniu innych.
Ja wogule byłam bardzo przeciwna pochówku prezydenta i prezydentowej na Wawelu! Teraz w takim razie powinnien tam być pochowany prezydent Wałęsa i Kwaśniewski!
Dokładnie masz racje ale znając życie to będą pochowani w Warszawie. A po za tym nie interesuję się polityką to co tam się dzieje to jakieś chore. Teraz niby nKaczyński i Tusk chodzą po markecie Biedronka ale jakos z ludzi tamtejszych klijęteli nikt nie widzał,żenada.
4 2011-03-26 20:54:19 Ostatnio edytowany przez kocia (2011-03-26 20:56:24)
To że nie lubicie p.Jarka to normalne wśród myślących ludzi.Nie można traktować społeczeństwa jako zła koniecznego a tylko wtedy gdy mają być wybory to się ocknąć i zacząć się podlizywać raz jednym a raz drugim byle by na niego głosowali.To jest paskudna gra.Ja rozumiem że życie biegnie swoimi torami i tylko w czasie kampanii można się od codzienności oderwać i zacząć walke.Tylko problem p.Jarka polega na tym że On nigdy nie schodzi do codzienności i nie wie na czym polega zwykłe szare trudne życie.A robienie imprez co 10 w Warszawie to już jest totalne wypaczenie żałoby i żalu.To jest tylko polityka i to jeszcze pieczenie własnej popularności na pamięci swoich bliskich.Gdyby to było tylko chore no to ... ale to jest odrażające i powinno ostrzegać wszystkich przed ewentualnym wyborem tego Pana.Kumple tego Pana grzejący się w blasku zniczy pod Pałacem Prezydenckim też są tacy sami jak On.To również nas powinno ostrzegać przed dawaniem im mandatu do reprezentowania nas Polaków nie tylko w naszym parlamencie ale też w Europiie. A co do Biedronki - to zrobił im reklame za co sieć powinna mu teraz dostarczać produkty za darmo.
Mlodamonia,
Kwaśniewski i Wałęsa jeszcze żyją, nie mogą więc być, na razie, pochowani nigdzie. O Wawelu nie wspominając. Z pewnością to bardzo niestosowne, aby spoczywał tam ktoś tylko dlatego, że zginął w katastrofie. Można by Jantar przenieść na Wawel bo i zasługi dla kraju miała, i też zginęła w lotniczej katastrofie. I to w Lesie Kabackim, który również ma wymiar historyczny. Jest analogia do prezydenckiego losu, a miejsca na Wawelu - niet.
Trudno, pochowali na Wawelu to już się stało.Problem to ma teraz rodzina bo chcąc zapalić znicz to musi gnać do Krakowa,ale nie zgadzam się z robieniem mijsca do takich czynności w środku miasta przed Pałacem, który jest siedzibą naszego szefa i reprezentanta całego społeczeństwa.Szanuje wole większości.Był poprzedni - nieżyjący - nie z mojej bajki ale odnosiłam się z należytym szacunkiem do niego.Teraz jest inny i też inni powinni traktować Go z należytym szacunkiem.Nie podoba mi się to co robi p.Jarek.Podburzanie babć, dziadków i innych sfrustrowanych nie prowadzi do niczego dobrego tylko szkodzi nam Polakom.Kładzie sie to cieniem na nas wszystkich i szarga naszą opinie.Nie jesteśmy tacy .
Marynarka.. Chodziło mi o czas przyszły ;] Śmierci nikomu nie życze!
Dla mnie pan Jarek to sieje tylko zament w polityce. Wdaje mi się gdyby tak o wszystko nie oskarżał Tuska i ten ciągle by się nie tłumaczył to może wkońcu zajął by się czymś pożytecznym i zrobił by coś dla kraju.. Choć tego też pewna nie jestem.. Bo nasz rząd to poraszka..
Np. u mnie w mieście w Kaliszu od kwietnia jest odebrana 1godzina matematyki, bo szukają oszczędności, jest to dla mnie idiotyzm bo matematyka dla większości jest trudnym przedmiotem a jest teraz obowiązkowa na maturze.. Więc tym którzy są słabi z matmy z całego serca życze szczęścia! Ale oczywiście rząd nie może sobie pensji obciąć? No bo jak to tak?
Nie bronię Premiera ale tyle złych okoliczności co ten chłop ma w czasie swojej kadencji -to ma pecha.To powodzie,to kryzys gospodarczy na świecie,to katastrofa smoleńska, to opozycja niekonstruktywna (PIS) itp.Praca w takiej sytuacji nie jest prosta ale kto powiedział że rządzenie jest łatwe?Brak kasy zawsze wywołuje frustracje.I to obojętnie - czy w domu czy w rządzie.Gospodarowanie mini zasobami jest trudne i wręcz niemożliwe co my kobiety w większości prowadzące dom wiemy najlepiej.Taka sama sytuacja tylko na ogromną skale dotyczy p.Premiera.Wykorzystuje to p.Prezes (prawo opozycji) i obwinnia o wszystko p.Premiera nie dając wskazówek i projektów zmian na lepsze, a więc również nie ma koncepcji jak z tego wybrnąć, ale dobrze się krytykuje.Jedynym dobrem jakie ten rząd wniósł w nasze życie to jest to że nie zastrasza i nie obraża narodu jak to robili poprzednicy.
Marynarka.. Chodziło mi o czas przyszły ;] Śmierci nikomu nie życze!
Dla mnie pan Jarek to sieje tylko zament w polityce. Wdaje mi się gdyby tak o wszystko nie oskarżał Tuska i ten ciągle by się nie tłumaczył to może wkońcu zajął by się czymś pożytecznym i zrobił by coś dla kraju.. Choć tego też pewna nie jestem.. Bo nasz rząd to poraszka..
Np. u mnie w mieście w Kaliszu od kwietnia jest odebrana 1godzina matematyki, bo szukają oszczędności, jest to dla mnie idiotyzm bo matematyka dla większości jest trudnym przedmiotem a jest teraz obowiązkowa na maturze.. Więc tym którzy są słabi z matmy z całego serca życze szczęścia! Ale oczywiście rząd nie może sobie pensji obciąć? No bo jak to tak?
Odebrano godzinę matematyki? Jestem oburzona! Dlaczego nie protestujecie? Można przecież oszczędzić zabierając choćby godzinę religii. Uczniowie i ich rodzice powinni oprotestować w Kuratorium ten pomysł!
Ja jestem zmęczona ale i rozbawiona sytuacją polityczną w kraju. Zmęczona - bo nie mówi się o sprawach ważnych - o służbie zdrowia, rosnącym długu publicznym, ustawie żłobkowej, ustawie o prawach zwierząt czy funduszach emerytalnych. Co mnie obchodzi, że pan Jarek jest dalej w żałobie po bracie? To wspaniale, niech sobie będzie, ale mi to w przyszłości chleba nie zapewni.
Bawi mnie całe zamieszanie z Biedronką. Jak zwykle pan Jarek coś chlapnie, a później inni się głowią jakby to zatuszować, hahahaha
Może się elektorat Kaczyńskiego, ten starszy wiekiem (bo na studentów też pan Jarek już nie ma co liczyć), zreflektuje, że ich ukochany przywódca mówi o nich z pogardą, pewnie więcej szacunku ma dla swojego kota.
Swoją drogą, miło wiedzieć, że należę do biedoty i że to w ogóle jest jakaś ujma na honorze, że się nie ma pieniędzy. Kasy nie mam i owszem, ale za to mam o wiele większe bogactwo, które jak widać po polskiej polityce, nie każdemu jest dane - uczciwość i umiejętność myślenia.
Szkoda, że po studiach pewnie wyjadę z tego kraju i nie będę na niego zarabiać, ale cóż, politycy nie dbają o to, żeby kogokolwiek tutaj zatrzymać.
11 2011-03-27 11:34:01 Ostatnio edytowany przez mlodamonia (2011-03-27 11:44:08)
Kocia zgadzam się z Toba, p. Premier może i by zajął się tym wczystkim w jakimś stopiu napewno ale p. Jarek sie chaos! Tusk ma rzeczywiście pechową kadencje ale Kaczyński cały czas się o coś czepia!
I jak tu może być normalnie? Nie jestem po niczyjej stronie, staram się być obiektywna.
no wlasnie my sie zastanawimy dlaczego nie zabrali religii, albo wf-u? Jak mam 3 godziny matematyki w tygodniu to teraz będe mieć tyle ile religii czyli 2, a wf-u będe mieć 3 godziny, to jest smieszne! A będe zdawać mature z matematyki, naszęście nie mam z nia żadnego problemu. Nauczyciele narzekąją że jest za dużo materiału do zrealizowania, a teraz? Jak teraz mam zrealizowac ten materiał? Który się nie zmieni? Własnie myslimy nad jakimis protestami
Lekcje są okrojone w całym kraju.Brak kasy.Za to kasa dla katechetów świeckich czy innych - jest. Jak zbierzemyta kase w całym kraju to udało by się zapłacic jakies inne lekcje. Jestem za tym by religia wróciła do kościoła i tak jak to ma być - uczona tam gdzie jej miejsce i przeznaczenie .Mieszanie spraw państwa z jakimkolwiek wyznaniem nie jest zdrowe i prowadzi do przeróżnych wypaczeń.Aktualny przykład to Arabowie i islam.Europa też już to przerabiała wielokrotnie.Kraje zachodnie potrafiły się w dużej mierze oddzielić od Kościoła, a my jak zawsze w ogonie.
kocia
zagadzam się z Tobą w 100%!
Religia powinna być w kościele i księża nie powinni mieć za to płacone.. a potem taki Rydzyk rozbija się swoimi furami..
Rydzyka to ja bym już nie łączyła z KK.To już sekta piorąca mózgi .Sieje zło gorzej niż by to uczynił sam diabeł.On też właśnie mąci w głowie p.Jarka i jego kumpli.
Znów p.Jarek narozrabiał.Jego celem stało się dzielenie społeczeństwa i nastawiania wrogo wobec siebie.Zamiast jednoczyć się w celu rozwoju kraju i dązenia do jak najlepszej naszej pozycji w świecie to On robi wszystko przeciw.Pełne usta frazesów o patriotyzmie i tyle.A w głowie tylko jedno - waśnie i wojna domowa! Co mu się znów nie podoba w Slązakach czy Kaszubach?A może my mamy dość ludzi z Jego poglądami ?Ja mam dość Jego siania nienawiści i burzenia wszystkiego co nam zostało w tym kraju.Jego nacjonalizm i faszyzyzacja jest bardzo grożna.
Zgadzam sie Kocia z Tobą. Uważam to co Prezes robi za bardzo groźne dla Polski. Wykorzystuje frustrację ludzi do siania nienawisci, napuszcza jednych na drugich i podlewa to wszystko fałszywym patriotyzmem. Zachodzę w głowę co w Prezesie pociąga niektórych ludzi? Zapytalam o to moją sąsiadkę, wielbicielk PiS-u. Odpowiedziała, że Jarosław taki biedny, bo brata stracił no i że tylko on mysli o biednych ludziach i chce "coś" dla nich zrobić. Pytana o to "coś" nie umiała odpowiedzieć!
Marenko - to co pociąga do niego ludzi tj.to samo co było w Niemczech .Tym co się gorzej żyje i do tego nie myślą i są katolikami o poglądach skrajnie nacjonalistycznych,nie nawidzą ludzi i zazdroszczą każdemu kto by miał o złotówkę więcej niż oni, nie lubią zmian i nowych ludzi.Nie lubią innych o innym kolorze skóry czy innym światopoglądzie..Ulegają łatwo panice i fascynacji.Uważają że w świecie każdy musi być przydzielony do danej grupy i nie wolno mu się wychylać.Powinien być jeden przywódca którego należy słuchać a on jest nieomylny. I tak się rodzi faszyzm.
Myslę tak samo jak Ty, kocia. I mam nieodparte skojarzenia z historią Niemiec w latach trzydziestych ubiegłego wieku! Boję sie takich polityków jak J.K., bo bazują na najgorszych ludzkich instynktach, zawiści i nietolerancji, podlewając to pseudopatrotycznym i religijnym sosem. Niestety, to wielu ludzi pociąga.
A co powiecie na temat p.Palikota? Jest barwną i kontrowersyjną postacią.Mówi to co społeczeństwo myśli.Jego prowokacje czasami oburzają a czasami śmieszą.Aby poruszyć ludzki rozum należy i w ten sposób działać.Nie ma większych szans - tak myślę - ale i ktoś taki się przydaje.
kocia
uważam, że p. Palikot mógłby zdziałać wiele dobrego, gdyby ośrodek samouwielbienia przesunął z siebie na obywateli ![]()
Dobrze zaczął, mówił z sensem o realnym problemach kraju, sporo ludzi było ciekawych, co dalej zaproponuje. Błędem jest to, że skupił się na promowaniu własnej osoby na podobieństwo większości naszych polityków.
Nawiązując do Waszych wypowiedzi wyżej, jestem oburzona tym co się dzieje w szkołach. Przykład-brak dodatkowych godzin na przygotowanie przed maturą, ale 2 godziny religii w szkole tygodniowo być muszą. I to oczywiście religii katolickiej podczas gdy w naszym kraju funkcjonuje legalnie ponad 150 różnych kościołów i związków wyznaniowych. Tak, jesteśmy społeczeństwem zróżnicowanym wyznaniowo i światopoglądowo, ale nie widać tego ani w polskich szkołach, ani w innych instytucjach publicznych.
Dlaczego zdarza się, że jakieś święto szkolne (np. patrona szkoły) rozpoczyna się obowiązkową dla wszystkich uczniów mszą w kościele katolickim? Jak to się ma do Konstytucji?
Nasza polityka jest ułomna pod wieloma względami, ale spora część problemów wynika własnie z wpływów kościoła katolickiego na władzę państwową. Gdzie równouprawnienie osób różnych wyznań i bezwyznaniowych?
Zgoda.Promuje siebie.Robią to wszyscy.Ale On przynajmniej przy okazji wytyka to co wszystkich boli.Wiem, ze tylko tyle ale i aż tyle.W końcu ktoś przejrzy na oczy i opamięta się że w tym kraju żyją różni ludzie, o różnych poglądach i też mają swoje prawa.
Co myslę o Palikocie? Uważam go za polityka, który mówi prawdę w sposób bulwersujacy, bo bez znieczulenia. Głosowalabym na niego, gdybym nie bała się, ze oddajac na niego głos, zwiekszam szanse PiS-u na wygraną. Uważam, ze w obliczy zagrożenia PiS-em trzeba zwierac szeregi i nie "marnować" swojego glosu na coś co nie ma szans.
I dziś znów podziały i wzajemne pretensje.I to ma być zachowanie pamięci po zmarłych.To w takim wydaniu doprowadza tylko do niechęci i patrzenia w telewizor z obrzydzeniem.Obchody skoro już są państwowe i oczywiście z udziałem kościoła (na całe szczęście zaproszono nie tylko KK) to pan Jarek mógł sobie darować ten cyrk przed Pałacem.Przecież ten facet jak to dziś ktoś powiedział skończy w kaftanie.Jego obcesja (wynikająca nie tylko z tragedii straty brata) doprowadzi go do obłędu.Gdyby Ci Jego pseudo przyjaciele chcieli mu pomóc to powstrzymali by Go przed takimi ekscesami by się nie ośmieszał.Jego gra tą tragedią dla własnego biznesu już nie jest tylko oburzająca ale wręcz perfidnie cyniczna.
Wieczorne przemyślenia po dzisiejszym dniu.Przecież wszystko w tym kraju jest pod górke.Czy Rosjanie musieli zrobić nam na przekór i zamienić tablice? Przecież nie dość że załatwili nas z tym swoim prowadzeniem dochodzenia i końcowymi wnioskami to jeszcze teraz bęc!Nie oddają czarnych skrzynek, nie przekazują zebranych dowodów i materiałów,wrak nadal tam tkwi a teraz jeszcze to...A wszystko przed obchodami i wyjazdem P.Prezydenta.Zobaczymy jak zachowa się jutro sam P.Prezydent.Będzie to test dla niego.Ja też zobaczę czy dobrze że mu zaufałam.
Przeciez ten p.Jarek znów namieszał ludziom w głowach.Tak cynicznego faceta który z śmierci swoich najbliższych robi przedstawienie to ja nie znam - drugiego.Wydawało by się że należy współczuć i udzielać wsparcia takiemu a tu okazuje sie że p.Jarek ma gdzieś rodzine i tylko jedno w głowie - jak podzielić naród i dopaść władzy aby się mścić za wszystkie swoje niepowodzenia.Gęba pełna frazesów i nic więcej.A jego przyd... nie lepsi tyko żerujący na nim.Szanuje każdego człowieka ale jest to jedyny przypadek który budzi tak negatywne moje odruchy.Do wczoraj mógł mi się nie podobać Jrgo pogląd na przyszłą Polske ale robienie wiecu przed wyborczego w rocznice śmierci przekreśliło już całkowicie jakąś iskierke człowieczeństwa tlącą się być może w tym człowieczku.Moje skojarzenia i nie tylko moje - z inną postacią historii w Niemczech są aktualne i tylko kolejne Jego wybryki to pieczętują.
Kocia, podzielam Twoje zdanie. Ja jestem przerażona tym co działo się wczoraj, choć było to do przewidzenia. "Po trupach do celu" i obojętnie czyje to trupy, brata, bratowej, męża, żony, tescia, teściowej, przyjaciół partyjnych i innych ... To strasznie przykre, że część niby pogrążonych w żałobie ludzi tak właśnie się zachowała. Składanie kwiatów pod symbolicznym grobem brata, gdy ten leży w nie tak znów odległym Krakowie - to już istna paranoja (właśnie, trzeba było zostać w Warszawie by podsycać tę polityczną burdę...), osobne (partyjne) uroczystości, namawiane do puczu (pomszczenia Błasika), krytykowanie wszystkich i wszystkiego... Jakim trzeba być zakompleksionym albo przekonanym o swojej wyjątkowości człowieczkiem by wczoraj , w takim dniu, dać upust swoim frustracjom i żalowi nad utraconą władzą. W tej smoleńskiej tragedii denerwuje mnie również to , że rodziny (i media) zachowują się tak jak gdyby nikt w tym kraju poza nimi tragedii żadnej nie przeżywał. Przecież każdego dnia giną na drogach ludzie, umierają - zostają w smutku pogrążone rodziny. Czy ból zwykłych ludzi jest mniej ważny niż ból po stracie kogoś w tej katastrofie ? Wszystkich tych którzy tam zginęli określa się mianem patriotów, bohaterów. A przecież nie wszyscy lecieli tam w tak szczytnych celach - niektórzy mieli właśnie taki zawód (piloci, ochrona) - uważam, że to wypadek przy pracy , a niektórzy jako np. opiekun babci.. Bohater narodowy ?
Najgorsze jest to ze katastrofa podzieliła społeczeństwo i totalnie zanudziła. Coraz więcej ludzi na forach wypowiada się , że mają dość słuchania o tym . Przecież świat idzie naprzód. Boję się, że my, Polacy, zostaniemy w miejscu, rozpamiętując tylko to co było.
Nawiązując do Prezesa, sprawcy zamieszania, to ... wydaje mi się, że ten człowiek potrzebuje pomocy, natychmiast. Lekarskiej.
Wieczorne przemyślenia po dzisiejszym dniu.Przecież wszystko w tym kraju jest pod górke.Czy Rosjanie musieli zrobić nam na przekór i zamienić tablice? Przecież nie dość że załatwili nas z tym swoim prowadzeniem dochodzenia i końcowymi wnioskami to jeszcze teraz bęc!Nie oddają czarnych skrzynek, nie przekazują zebranych dowodów i materiałów,wrak nadal tam tkwi a teraz jeszcze to...A wszystko przed obchodami i wyjazdem P.Prezydenta.Zobaczymy jak zachowa się jutro sam P.Prezydent.Będzie to test dla niego.Ja też zobaczę czy dobrze że mu zaufałam.
Tablicy w Smoleńsku nie przykręcił rząd, tylko dwie wdowy, pani Kurtyka i pani Merta, bez porozumienia z instytucjami Państwa. Rosjanie od listopada dopominali się o rozwiązanie tego problemu, bo na tablicy są słowa, których oni nie akceptują, a o które od wielu lat trwają dyplomatyczne zabiegi. Możemy się nie zgadzać z zastrzeżeniami rosjan, ale Smoleńsk leży w ICH kraju, nie w naszym. Zamienili tablicę, bo złożenie kwiatów pod nią przez ich prezydenta musiałoby oznaczać usankcjonowanie tych słów. Tu jest potrzebna dyplomacja, a nie histeria!
Mam tylko pretensję do naszych władz, że z obawy przed atakiem ze strony PiS-u nie załatwiły
tej sprawy wcześniej. Tolerancja dla wyskoków "pogrążonych w żałobie" nie powinna sięgać tak daleko! Czy te dwie wdowy mają prowadzić polityke zagraniczną? Jestem tym oburzona!
Nie ma jeszcze wyjasnienia przyczyn katastrofy, bo minął dopiero rok. Wyjaśnianie katastrof lotniczych trwa długo i wie to każdy, kto ogląda serial "katastrofy w przestworzu" na Discovery. W Rosji trwa śledztwo, gdy się skończy dostaniemy to o co nam chodzi. Kopie czarnych skrzynek były zrobione zaraz po wypadku, w obecności naszych śledczych, więc nie rozumiem o co ten płacz.
A wogole całe te dyskusje o ostatnich minutach lotu 10 kwietnia 2010 uważam za pozbawione sensu. Podzielam pogląd fachowców od lotnictwa, że kardynalnym błędem i przyczyną katastrofy było zejście pilota poniżej wysokości decyzyjnej, która dla niego wynosiła 120 metrów! Reszta jest skutkiem złamania procedur.
Łamanie procedur to polska specjalność i powinno być surowo karane. Procedury złamali piloci, oni nie żyją, ale procedury złamały też te dwie wdowy, Kurtyka i Merta. Powinny zostać ukarane, bo ta cała awantura jest z ich przyczyny. Żałoba nie powinna usprawiedliwiać łamania prawa!
To co robi Kaczyński i jego wielbiciele jest skandaliczne tym bardziej, że wyznają ideologię partii, która ma w nazwie PRAWO!!!
Jestem oburzona tym co Kaczyński mówił na swoich wiecach 10 kwietnia. To nie były wiece żałobne, tylko wyborcze, pelne demagogii i oszczerstw. Nie dajmy sobie w głowie mieszać!
Nie ma sensu pisać o prezesie i o tym co myśli, bo tego chyba nikt nie ogarnia. Co do Małysza, niepotrzebnie się wyrwał, bo znów rozpętał dyskusję o tym, kto jest prawdziwym polakiem, o spisku itp. Naprawdę już się nie chce tego słuchać.
Należy mówić jak najwięcej o głupocie Prezesa bo to może wreszcie przekonac ludzi by uważali na tą partię.Pchanie Polski (delikatnie mówiąc) w skrajny nacjonalizm jest bardzo grożne.Każdy kto ma trochę więcej lat lub liznął historii wie czym to pachnie.Mamy dość totalitaryzmu!Obojętnie jak się on zwie - czy socjalizm czy faszyzm.Otwórzcie ludzie oczy!Obecny rząd ma daleko do idealizmu ale nie pcha nas w obłęd i rozlew krwi.Zionące nienawiścią małe oczka Prezesa przyprawiają mnie o zimne dreszcze.
Tak, Kocia. trzeba jak najwięcej mówić i przestac chylić czoła przed jego żałobą, bo minął już rok! Już dość tego! Nam współczucie zamyka usta, a JarKacz i jego gwardia obrażają wszystko i wszystkich. Mam sporo do zarzucenia rządowi, głownie to, że ze strachu przed PiS-em nie podejmuje reform, ale....bardziej sie boję powtórki z lat 2005-2007 z całą atmosferą podejrzeń, nagonki, prowokacji i odsądzania od czci i wiary wszystkich, którym z PiS-em nie po drodze.
Oczywiscie widzę błędy obecnego rządu ale nie dam się zmanipulować przez PIS i kompanów Jego od sławetnego o.Rydzyka.Dla mnie nawet nazywanie tego Pana ojcem jest obrazą dla każdego szanowanego ojca czy to świeckiego (zwykłego taty) czy ojca z zakonu.Nie przepadam ogólnie za klerem ale ten wybitnie działa mi na nerwy.Wiązanie sie partii p.Jarka z tego typu ludżmi sieje zamęt i robi ludziom wode w mózgu.Zobaczymy co przyniesie nam kampania przedwyborcza.
Słysze że PJN wziął sie za tą faszystowską radiostacje księdza Rydzyka.Brawo!Nareszcie ktoś ma odwagę.Nie wiem na ile wskórają w tym temacie ale przynajmniej ktoś o tym mówi wyrażnie.
No to mamy ostatnio super polityczny temat - piłkę i kibiców.Decyzje rzadu w stosunku do klubów uważam za prawidłowe ale musza za tym iść konsekwencje prawne dotyczące kibiców.Oni muszą zapłacic za szkody materialne i za moralne jakie dokonali w naszych umysłach i sercach.Tak nie może być żeby grupka oszołomów nazywających się kibicami stosowało terror.Ja mówię stanowcze nie! Nie jestem jakimś fanatykiem piłki czy innych sportowych atrakcji ale nie może byc aby za nasze pieniadze budiwano np.stadion a tacy by go rozwalali i my znów za to płacili.Veto! Poieram każde rozwiązanie tego problemu.Kibicuje rządowi.
Ogromnie się cieszę,że dyskusja tak żwawo się toczy!!!
Tak jak rozwijał się człowiek, tak powstawały nowe typy państw oraz ustrojów. Wraz z wzrostem wykształcenia, społeczeństwo zaczęło rozliczać z dokonań osoby zajmujące najwyższe stanowiska w kraju. My, jako obywatele zaczęliśmy mieć oczekiwania, wykształcił się w Nas wzorzec władcy. Dlatego dzisiaj wgranie wyborów to nie tylko batalia, ale i sztuka. Marketingu politycznego.
Władza zawsze budziła zainteresowanie oraz przyciągała uwagę. Najpierw wybitni literaci poświęcali swoje utwory opisując możnych tego świata. Skodyfikowali oni wiele ważnych rzeczy. To dzięki mistrzom pióra wiemy jacy byli, jakie kluczowe dla państwa decyzje podjęli, oraz co po sobie pozostawili. Następnie dziennikarze i politolodzy opisali jak można dojść do władzy. Przywódcy światowych mocarstw, aby podążały za Nimi tłumy byli skłonni do manipulacji.
Polityka, to nie tylko rządzenie krajem. To także zdobycie władzy, i utrzymanie się przy niej. Do tego potrzebni są zwolennicy. Można pozyskać ich tylko jedną metodą- wywieraniem wpływu na odbiorcę, i agresywną agitacją. Prasa, radio, i telewizja, były wykorzystywane jako narzędzia w walce politycznej. Służyły one do indoktrynacji, poprzez nie budowano wizerunek władcy idealnego. Środki masowego przekazu wykorzystywane były do wpajania jedynej słusznej ideologii. Obowiązywała cenzura. Wszystkie doniesienia medialne tworzone i rozpowszechniane były w na potrzeby władzy. Obecnie mass media także odgrywają ogromna rolę dyskursie politycznym. To ze szklanego ekranu dowiadujemy się o tym jakie ustawy zostały przyjęte, kto ważny odwiedził Polskę. Ma to kluczowy wpływ na poglądy polityczne. Rzadko kto ma kontakt z osobami na najwyższych stanowiskach, najczęściej oceniamy je więc na podstawie doniesień medialnych. Ufamy mediom, dlatego politycy próbują odwracać uwagę od spraw ważnych błahostkami. Dzisiaj rządzący kreują swój wizerunek. Wszystkie osoby publiczne muszą dbać o swój image. Aby mieć jakiekolwiek szansę na stanowisko, muszą uważać na najdrobniejsze szczegóły. Nawet takie jak gestykulacja, ponieważ komunikatami niewerbalnymi także wiele przekazujemy. Partia polityczna, która zbojkotowałaby media, nie miałaby sensu istnienia. Nie liczyła by się na scenie politycznej. Przedstawiciele takiej frakcji nie byliby w stanie przekonać do siebie tylu wyborców, aby przekroczyć próg wyborczy. To, co rzuca się w oczy, a wręcz kuje to
-manipulacja sondażami, ich interpretacją,
-niski poziom języka dyskursu politycznego, kultury politycznej,
-zapominanie się polityków,iż są osobami publicznymi, ich bumelanctwo, nieobecności na głosowaniach nad ustawami, ich wybryki, za które zostali ukarani mandatami, zobowiązani do zapłaty za szkody, bądź i nawet skazani.
Tak naprawdę władcy idealnego nigdy nie było, nie ma i nie będzie. Można co najwyżej starać się uchodzić za idealnego. Mimo, iż doszło do zróżnicowania modeli sprawowania władzy, tak naprawdę żaden z nich nie jest dobry. Np. monarchia - w kraju o takim ustroju władza sprawowana jest przez rodzinę królewską, carską. Jednak, to, że ktoś w takiej rodzinie się urodził, i przejął koronę, nie jest równoznaczne z tym, iż będzie rządził idealnie. Ponadto daleko mija się z ideałem, to, że jeden stan podejmuje decyzje, które dotkną innych ludzi. Wprowadzanie cenzusów płci, religii, urodzenia, to dyskryminacja.
Wady ma także ustrój Polski- republika konstytucyjna. W tym przypadku, to my, Polacy, decydujemy komu powierzymy władzę, w wyborach. Jednak popełniamy błąd- niechętnie chodzimy do urny, nie jesteśmy świadomymi obywatelami. Dlatego, że nie chcemy wziąć losów kraju w swoje ręce- niemożliwe jest w tej sytuacji wybranie władzy idealnej. To, co postanowi władca- może zyskać akceptację większości, lecz nigdy nie będzie podobało się wszystkim. Władza- to człowiek- a w jego los wpisane jest popełnianie błędów. Nie popełnia błędów, ten, kto nic nie robi. Można stworzyć wizerunek- idealnego na pozór.
no wlasnie my sie zastanawimy dlaczego nie zabrali religii, albo wf-u? Jak mam 3 godziny matematyki w tygodniu to teraz będe mieć tyle ile religii czyli 2
Bo prawdziwy Polak-katolik powinien umieć liczyć... na Boga i cud ![]()
Co do polityki prowadzonej przez PiS - polecam wywiad Najsztuba z Michnikiem z ostatniego numeru Wprost. Pana Michnika jakoś bardzo nie lubię, ale jeśli chodzi o sposób działania prezesa ma wiele racji.
Przeraża mnie, że zaraz wybory a ja mam do wyboru albo ludzi, którzy rządzą teraz, marnują publiczne pieniądze i po cichu wyciskają coraz więcej pieniędzy z obywateli, nie znają znaczenia słów umiar, oszczędność, honor czy uczciwość a z drugiej strony ludzi, którzy są zaślepieni nienawiścią, mają zapędy totalitarne, wyzywają mnie od wykształciuchów, dla których nawet nigdy nie będę "prawdziwą" Polką. I co ja mam zrobić? Jedni najchętniej oskubaliby mnie ze wszystkiego, drudzy zastrzelili za "niepoprawne" poglądy. Jak w tym kraju ma zostać ktoś normalny? Każdy kto ma choć trochę możliwości i oleju w głowie ucieknie gdzie pieprz rośnie.
Politycy zapominają, że bez obywateli nie ma polityków.
Do polityki wpychają się zazwyczaj ludzie którym zależy na własnej karierze lub na plusach bycia politykiem.Nie zależy im na tym by naród który mu zaufał miał się dobrze i rozwijał się,to co mówią najczęściej wynika z gry i pozorów.Mało jest osób które by się tam znalazły na właściwym miejscu i wypełniały zobowiązania.Nie ma na co liczyć że się coś zmieni w najbliższej rzeczywistości.Na kogo głosować? To jeszcze czas przyniesie.Jedno jest pewne - nie na PIS! Stalibyśmy się znów państwem totalitarnym.To nie jest demokracja.To chwyt za morde.Nie wiem czy tego by życzył sobie przeciętny obywatel.
Przyglądam się naszej scenie politycznej i porownuje ją z innymi - i wieciw co? - wszędzie jest podobnie.Każdy kto znajdzie się blisko korytka dąży do osiągnięcia jak najlepszej pozycji by się w nim zanurzyć.Tak, że nasze problemy są wszędzie podobne i nasilają się w większym lub mniejszym stopniu.Do wyborów coraz bliżej a więc ta gra o zwycięstwo będzie nabierać kolorów.I co by nie wymyśliła reszta to tak będą się liczyć tylko 2 ugrupowania.Nikt im nie zagrozi.Mając taki wybór wybieram 3 opcje.A jaką? Kto mnie poznał to wie.Jestem jej wierna od wielu lat i zawsze mówie że należy myśleć przy urnach a potem nie płakać że nie wyszło.PIS nurza się w katastrofie a PO chwali się czego to nie dokonała i co ma zamiar zrobić,Wiem że to są tylko wyborcze bzdury a ludzie się na to łapią.Myślmy o tym kto zrobić może więcej dla nas .Oni będąc już u właszy zapominają o malutkich ale mam nadzieje że chociaż myślą o kraju i o tym żeby można był w nim w miarę normalnie funkcjonoować.Do doskonałości i tak nigdy nie dojdziemy.
I jak się Wam podoba chęć postawienia Ziobry i Kaczyńskiego przed Trybunałem? O ile się to uda , to będzie to przełom.Może wreszcie opamiętają się nasi politycy, a zwłaszcza butny PIS.Tak zadufanych ludzi zebranych w jednej partii oglądać? To , jak oni mówili po zapoznaniu się z tą wiadomością świadczy tylko negatywnie o tych ludziach.Jak można miec uciechę i prawić żarty gdy w tle jest czyjaś śmierć.A jakby tak ktoś zaczął żartować w obliczu śmierci byłego Prezydenta to zapewne wylądował by w sądzie od razu.Brak szacunku do zmarłych i ogólnie znany brak szacunku do ludzi stawia tą partię na przegranej pozycji.Nie można pomiatać kimś bo jest Slązakiem czy Kaszubą.Nie można traktować ludzi z innych ugrupowań z pogardą bo mają inne poglądy.
40 2011-06-19 19:35:09 Ostatnio edytowany przez Shanty (2011-06-19 19:44:24)
nie ma partii wg mnie w tym kraju dostatecznie dobrej, aby zadowolić wszystkich.
uwaga! nigdy takiej w tym kraju nie będzie, ponieważ politycy nie wyciągają wniosków z historii a nasze leniwe społeczeństwo tej historii nie zna.
to co było 30,40 lat temu, to co było gdy do władzy dorwali się komuchy, odcisnęło się tak bardzo, oni tak bardzo chcieli działać, że...
do tej pory Polska w rankingach jest wszędzie gdzieś na szarym końcu, do tej pory się nie możemy podnieść i nikt tego kraju nawet poważnie nie traktuje.
zanim ktoś powie coś na temat pana Szechtera, niech poczyta książki od historii i poszuka prawd, a potem po kolei niech czyta prawdziwe biografie Kiszczaka, Piotrowskiego, Jaruzelskiego.
potem, można się zastanowić czego teraz winniśmy oczekiwać od polityków.
nie ma w tym kraju nikogo, kogo ja wezmę na poważnie. jak dla mnie wszyscy tkwią w jakimś zoo.
zanim ktoś powie coś na temat pana Szechtera, niech poczyta książki od historii i poszuka prawd, a potem po kolei niech czyta prawdziwe biografie Kiszczaka, Piotrowskiego, Jaruzelskiego.
taak pan michnik(sztechter) ma wspaniala biografie "odpieprz sie pan od gen. Jaruzelskiego" - A.Michnik
ojciec szef KC komunistycznej partii zachodniej ukrainy
matka falszowala podreczniki do historii w czasach stalinowskich
brat stalinowski sedzia ktory skazal wielu bohaterow z AK na smierc, na emigracji w szwecji wystawiono ekstradycje listem gonczym z IPN
do do pana Jaruzelskiego: http://www.youtube.com/watch?v=wjUEOZUmHrw
a co do polityki to wybor jest wspanialy:
Pan Kaczynski - Panstwowy-Socjalista uwaza ze wszystko trzeba znajconalizowac jak za PRL, najwiekszy obronca zwiazkow zawodowych, (....), chce wprowadzic lekcje patriotyzmu do szkol i wiecej lekcji historii, ma zapedy autorytarne
Pan Tusk - PseudoLiberal; Obiecywal niskie podatki a je zwiekszyl, (....); rekordowa inflacja od 10lat, wzrastajace zadluzenie z predkoscia gierkowska, koledzy Tuska (....) np. obecny eurokomisarz PO J.Lewandowski byl 15lat ciagany po sadach ws. lewych prywatyzacji, Tusk i jego koledzy w latach 90' byli nazywani liberalami-aferalami, (....)
ps. dla niedowiarkow to nie Kaczynski sledzil i aresztowal wszystkich, z raportow zagranicznych wynika ze mamy obecnie 37x wiecej podsluchow niz w niemczech i jestesmy najbardziej podsluchuchiwanym narodem w europie, i Kaczynski nie aresztowal ludzi krytykujacych jego rzad o 6:00 rano, w latach 2005-2007 powstawalo wiele filmow osmieszajacych kaczyskich a nikogo nie aresztowali a jak ktos nasmiewa sie z Donalda Tuska lub Bronisława Komorowskiego to dostaje sie olbrzymie mandaty lub aresztowania rankiem
"miala byc irlandia a jest bialorus"
Pan Napieralski - Lewak z PostKomunistycznej partii - ten film pokazuje ideowosc pana Napieralskiego: http://www.youtube.com/watch?v=0WoFYG1nIWY
Pan Pawlak - od 22lat w polityce, niby pomaga rolnikom ale jego partia od 22lat (....), ogolnie interesuje ich tylko sejmowe stolki i KRUS w ktorym okupuja wszytskie stanowiska od sprzataczki po prezesa
Pan Palikot - Jego program to czysta demagogia i populizm, chce rozdawac darmowe in vitro,kondomy internety a ciekawe skad weznie pieniadze na to, ludzie z glodu umeraja na ulicy a jego podstawowy plan to walka z kosciolem, mowi ze trzeba walczyc z religia w szkole ale ona jest nieobowiazkowa ja np. nie chodze ale czemu nie powalczy z tym ze rezim panstwowy zmusza mnie do chodzenia na lekcje fizyki lub geografii mimo ze nie chce, czemu z tym nie powalczy?
PJN - to PiS-BiS
Co do komentarzy typu: "nie zaglosuje na niego bo to zmarnowany glos i wsparlabym PiS" to akurat najbardziej populistyczne haslo uzywane przez liderow najwiekszych partii aby na nich glosowac, wg. amerykanskich libertarianow szansa ze twoj glos zadecyduje o tym ze dany kandydat wygra jest 37000x mniejsza niz to ze idac na wybory przejedzie cie samochod
Uwaznie od dawna obserwuje Polska polityke i stwierdzilem ze demokracja to rzeczywiscie glupi ustroj bo gdyby nie ona to tacy ludzie jak Tusk Kaczynski Palikot Napieralski Pawlak nigdy nie byliby w polityce tylko uczciwie(lub nieuczciwie) pracowaliby na swoje utrzymanie, a ludzie jak barany glosuja na nich bo mysla ze jak zmienia rzad to cos sie zmieni, od 22lat rzadza ci sami te same geby i nic sie nie zmienia
ps. przepraszam jak kogos tu urazilem ale to co tu napisalem to czysta prawda, mam nadzieje ze jak ktos to przeczyta to nie odda glosu na calkowicie bezideowe i populistyczne partie
Proszę Cię abyś pohamował się w wyrażaniu swojego zdania.
Moderatorka-apoteoza
Młody człowieku MIK3 - jak nas uczono - demokracja to zły ustrój, ale nie wymyślono jeszcze nic lepszego.Obrażanie natomiast Prezydenta lub Premiera jest oczywiście niedopuszczalne.Krytykowanie - tak.A to jest różnica.To że jest podsłuch to wiemy, ale przecież USA tak uwielbiane przez młodych robi to przez cały czas i na całyn świecie.Przecież te sondy które tam latają nie są po to żeby sobie polatać.Wybór który nas czeka na jesieni jest trudny, ale może jeszcze się coś wykluje.
Kocia, masz rację. Nie wymyslono nic lepszego od demokracji.
A Tobie młody człowieku MIK3 powiem tak: jesteś już dorosły, możesz uczestniczyć w polityce. Przedstaw swój program dla Polski, który nie będzie tylko samą krytyką wszystkiego i wszystkich od zarania dziejów. Porwij nas swoim entuzjazmem, przekonaj do tego, że masz receptę na to by było lepiej w inny sposób niż wylewanie na wszystkich pomyj. To takie typowo polskie, wypominanie ludziom pochodzenia. Nic mnie nie obchodzi pochodzenie Adama Michnika i co robiła jego rodzina. Ja w przeciwieństwie do Ciebie na własne oczy widziałam co Michnik robił w czasach, gdy za odwagę płaciło się więzieniem. Dzisiaj odwaga staniała i namnożyło się tych, którym wydaje się, że naplucie na Prezydenta czy Premiera to akt bohaterstwa. Dzisiaj dostaniesz za to mandat, chociaż nie słyszałam, żeby to było powszechne. Kiedyś dostałbyś pałą przez plecy z dziesięć razy na "ścieżce zdrowia" i siedziałbyś w pierdlu.
Ty, 18-latek nie znasz innej Polski niz ta w której żyjesz i którą krytykujesz. I bardzo dobrze, o to walczyły starsze pokolenia, żeby tak było. Ale porównanie Polski do Białorusi? Wybacz! Nie masz zielonego pojęcia o tym jak bardzo zmienił sie nasz kraj, nie masz porównania, bo Cię na świecie nie było. Od dawna obserwujesz polską politykę? Od ilu lat? Od pięciu, trzech, dwóch, bo młody jestes bardzo. Pretensje do Palikota, że nie walczy z lekcjami fizyki? Sam powalcz! Nic Ci za to nie grozi. Za to właśnie, by nic Ci nie groziło za wyrażanie własnych poglądów, siedzieli w więzieniach Michnik, Kuroń i wielu innych.
Ps. J.Lewandowski, którego raczyłes zaliczyć do największych kanciarzy prywatyzacji został przez niezwisły Sąd oczyszczony z zarzutów. Przyjmujesz to? Jesli nie to podaj Sąd do Sądu!
Bardzo mi przypominasz tych wszystkich "walecznych" związkowców, którzy niezależnie w jakiej sprawie i w jakich okolicznosciach, każdemu krzyczą w twarz "złodzieje! złodzieje!"
44 2011-06-20 15:31:24 Ostatnio edytowany przez Shanty (2011-06-20 15:57:01)
fala krytyki spadła na młodego widzę. fakt faktem jak na osobę w jego wieku, jest dość obeznany i jakis ogólny zarys poglądów ma, raczej wie o czym mówi, czytałam jego inne posty, niekoniecznie musi gadać Wam miód do uszu, uczy się chłopak dopiero, kombinuje, analizuje i mam nadzieję, zaraz się obroni Nam tu.
w każdym raczej znajdzie się jakiś jedyny plus, a co do wprowadzenia lekcji o patriotyzmie, nacisk na historię-
popieram gdyż poziom obecnych gimnazjalistów i duża częsc licealistów ma poziom wiedzy o tym kraju na bardzo śmiesznie niskim poziomie a słowo patriota ginie wraz z ostatnimi kombatantami w tym kraju.
ten wątek nie jest tu do mądrzenia, wytykania, że ktoś głosuje na tego to jest taki i taki, tu się wyraża opinie a ja mam wrażenie jakby tu co nie jedna osoba to doświadczona, mądrzejsza, opinię dostaje się w twarz a nie chodzi tu o to.
każdy może napisać co myśli jest wiele osób które dążyło do zrobienia czegoś dobrego w tym kraju, ale
przepraszam, taka osoba jak pan Szechter nigdy, nigdy przenigdy nie zdobędzie mojego szacunku. co jego rodzina robiła? przepraszam, warto przypomnieć sobie o księdzu Popiełuszko i serdecznym bracie pana S.
racja, w latach 70-80 ludzie głośno protestowali, nawet ksiądz Jerzy skończył tak z workiem na głowie.
nie lubię uogólniania, ja nie przynależę do młodych ludzi dla których oplucie premiera czy głowy państwa to bohaterstwo. ani sie "nie namnożyłam" ani po prostu tak nie uważam.
są ludzie starsi, doświadczeni w obserwacji historii, sa i ślepo zapatrzeni w masową telewizje.
a to że Lewandowskiego uniewinniono nic nie znaczy, od lat obserwujemy wyroki i "wyroki".
zanim ktoś coś powie radze pochodzić na różne spotkania z politykami, historykami.
45 2011-06-21 02:39:36 Ostatnio edytowany przez apoteoza (2011-06-21 14:21:36)
@marena7
"michnik to manipulator i klamca, to czlowiek zlej woli" - zbigniew herbert
co do kuronia,michnika i modzelewskiego to przeciez sa TROCKISCI!!!
przeciez kuron i modzelewski zostali wyrzuceni z PZPR za "skrajnie lewicowe poglady" czyli za skrytykowanie biurokracji i klasowego cos tam w pzpr, trockistow wyrzucano z partii komunistycznych z calej europy za "skrajnie lewicowe odchylenie"
a moze kolka walterowskie z adasiem michnikiem fajne byly?? michnik wielokrotnie mowil ze ich KOR finansowaly partie lewicowe z zachodu ktore przybraly na sile po Paryzu 68', a moze jak ogladal teczki przez pare miesiecy z krollem,einenkielem holcem teczki UBecke i po paru miesiacach wyszedl z MSWiA i powiedzial ze narod nie moze ich zobaczyc, a moze jak mowi ze zydzi to wspanialy narod a polady to idioci i zlodzieje to dobrze?//
"polacy sa jak kosciol a on uczy obludy" "Generał Kiszczak jest człowiekiem honoru." "Należałem do komunistów w sześćdziesiątych latach. Nie będę ukrywał, że coś mieliśmy wspólnego z trockizmem. Uważałem, że komunistyczna Polska to moja Polska." - A.Michnik /// przepraszam bardzo ale nie bede mial szacunku dla takich ludzi, a co do opozycjonistow to rozmalialem z opozycjonistami i to czesto 20lat starszymi od ciebie ktorzy nie byli zwiazani z solidarnoscia ale byli ludzmi z otoczenia Stefana Kisielewskiego (polityka i kompozytora) ktorzy wycierpieli rownie jak "solidarnosciowcy" byli internowani i czesto bici, ale nigdy nie plakali, nie uzalali sie nad soba i nie chcieli zemsty; czesto mowili ze w magdalence gen.kiszczak ugadal sie ze swoimi agentami z solidarnosci powierzajac im wladze pod warunkiem ze beda sie nia z nimi(komunistami) zamieniali, ze nie pozostana pociagnieci do odpowiedzialnosci karnej(patrz procesy jaruzela i kiszczaka) i ze poza "magdalenkowymi" ludzmi nikogo nie dopuszcza(PO,PiS-Postsolidarnosciowcy, PSL,SLD-PostKomunisci)
co do oczyszczania z zarzutow to gen.kiszczak tez zostal uniewinniony za kopalnie wujek...
a co do tego ze zachowuje sie jak zwiazkowiec to przepraszam ale nigdy nie nalezalem ani nie bede nalezec do ....nazywanej "zwiazkami zawodowymi" ja jestem zwolennikiem delegalizacji lub przynajmnej ograniczenia wladzy tkz. zwiazkow zawodowych, (......), szczegolnie ich walka o 300zl podwyzki placy w KGHM mimo ze srednia placa to 8700zl a minimalna to bodajze 3500zl(moi rodzice takiej sumy we 2jke nie zarabiaja)
a co do cudow dawnej opozycji i solidarnosci: http://pl.wikisource.org/wiki/21_postulat%C3%B3w_Mi%C4%99dzyzak%C5%82adowego_Komitetu_Strajkowego_z_17_sierpnia_1980
3/21 postolatow byly w miare sensowne a reszta to ekonomiczny belkot (....), postulat wprowadzenia kartek na mieso jest super?// albo zagwarantowane prawo do strajku?? moze odrazu lepiej nie pracowac
co do demokracji to co napisalas to lgarstwo nieustannie powtaraze w rezymowych szkolach, a teraz mala lekcja historii w 1932r adolf hitler wygral demokratyczne wybory otrzymujac 38% glosow, w drugich wyborach dostal 92% glosow(dalsze wybory bylyby farsa bo jego poparcie w 39-41r w niemczech bylo na poziomie 98-99%), czyli tez trzeba pochwalac hitlera bo zostal wybrany demokratycznie!!! a moze OBAMA ktory jak wszedl na urzad prezydenta USA mialo panstwo 10bln zadluzenia a po 3latach jego rzadow juz 14bln a sam przyznaje sie do tego ze jest marksista a jego sekretarz stanu Clinton jest Trockistka TEZ SZANOWAC wygral demokratycznie!! albo jak kwasniewski komunista(minister PRL ds. mlodziezy) zataczal sie od alkoholu na grobach pomordowanych bohaterow w charkowie to tez go mam szanowac??? sa rozne systemy wladzy czy to tradycyjna republika "nomokratyczna"(nomokracja czyli "rzady prawa" a nie jak w demokracji "rzady ludu") lub monarchia; w singapurze(autorytaryzm) czy zjednoczonych emiratach arabskich(monarchia absolutna) nie ma demokracji a ludziom zyje sie bardzo dobrze i nie chca demokracji, w chinach tez nie chca demokracji odkad partia komunistyczna(komunistyczna jest tylko z nazwy) wprowadzila w latach 1978-79r. dziki kapitalizm do chin i za niedługo przegonia USA// co do walki z lekcjami z fizyki to jeszcze nikt nie wygral z rezimem panstwowym, skad urzednik panstwowy wie co jest dla mnie lepsze?? dlaczego kilku szalonych urzednikow decyduje o moim zyciu przeciez to nie wolnosc a niewolnictwo
co do wejscia w polityke to sie nie uda bo:
*5% prog wyborczy
*dofinansowanie partii politycznych w sejmie z pieniedzy podatnika
*brak sprzyjajacych mediow(jak sie nie jest w TV to sie nie istnieje, taka jest demokracja)
*"na to by wprowadzic w danym kraju socjalizm, wystarczy wprowadzic demokracje" - karol marks; w demokracji wolnosc zawsze przegra z pelna micha, bo ludzi nie obchodzi wolnosc tylko pelna micha i igrzyska
Ewolucja partii politycznych w polsce:
Porozumienie Centrum(PC) -> Akcja Wyborcza "Solidarnosc"(AWS) -> Prawo i Sprawiedliwość (PiS)
Kongres Liberalno Demokratyczny(KLD) -> Unia Wolnosci (UW) -> Platforma Obywatelska (PO)
Polska Zjednoczona Partia Robotnicza(PZPR) - Socjal Demokracja Polska(SDPL) -> Sojusz Lewicy Demokratycznej(SLD)
Zjednoczone Stronnictwo Ludowe (ZSL) -> Polskie Stronnictwo Ludowe (PSL)
od ponad 20lat ci sami ludzie nami rzadza. tylko nazwy partii sie zmieniaja
a co do obietnic wyborczych:
"kazdy dostanie odemnie 100milionow" L.Walesa
"jak dojdziemy do wladzy to na jedna padnieta fabryke powstanie 100 nowych" - T.Mazowiecki
"Stworzymy 3mln miejsc pracy" - Kongres Liberalno Demokratyczny (prototyp PO)
"Bede budowal mieszkania dla mlodych malzenstw"- A.Kwasniewski
"Wybuduje 3mln mieszkan" - J.Kaczynski
"stworze cud gospodarczy, beda niskie podatki PiT,CIT,VAT-15%, wprowadzimy liberalizm a nie socjalizm ktory chca nam zagotowac kaczynscy" - D.Tusk
i najlepsza: "jak wygramy to zbudujemy armie ktora moskwe zdobedzie" - A.Hitler
przepraszam ale po takiej dawce kielbasy wyborczej nie wierze juz dawno w demokracje
"demokracja to rzady hien nad oslami" - arystoteles
ps. to ze USA sledzi i szpieguje swoich obywateli to nieznaczy ze mi sie to podoba, ten kraj nie ma juz nic zwiazanego z wolnoscia
ps2. za sama krytyke prezydenta lub premiera moze ci ABW zrobic wjazd na chate o 6:00
Coś mi sie wydaje że dyskusja przybiera na sile.Dobrze że doszedł do nas młody człowiek.Zanurzył kij w mrowisko.Pracowałam i żyłam w tamtych czasach.Dla młodych jest to już tylko historią na papierze.W zależności od tego co przeczytają albo obejrzą w TV i z jakigo żródła zaczerpną wiedzy - tak potem się wypowiadają,Z jednym mogę się zgodzić z młodym człowiekiem - to co dotyczy związków zawodowych - tych teraz niby działających.To jest dopiero obłuda.Czy Wy wiecie że za udział w strajku im płacą?Nic nie robia dla ludzi tylko działacze coś z tego mają.Jak ja pracowałam w związkach to musiałam godzić pracę zawodową z działalnością.Nie było etatów związkowych.Robiło sie to z serca i chęci pomocy ludziom.Do dziś jak spotykam sie z byłymi współpracownikami mam tą satysfakcje, że mogę z nimi rozmawiać swobodnie i nie mam się czego wstydzić.Komu pomogłam to niech będzie a w dyskusjach z dyrekcją było różnie.Mieliśmy Panią dyrektor i wspominam te czasy gdy doprowadziłam ją do łez .Ale efekt był osiągnięty.I to się liczyło.Do dzis mi zostały zapędy aby pomagac ludziom, ale ludzie sie zmienili i nieraz żałuje że się zapędziłam.
Coś mi sie wydaje że dyskusja przybiera na sile.Dobrze że doszedł do nas młody człowiek.Zanurzył kij w mrowisko.Pracowałam i żyłam w tamtych czasach.Dla młodych jest to już tylko historią na papierze .W zależności od tego co przeczytają albo obejrzą w TV i z jakigo żródła zaczerpną wiedzy - tak potem się wypowiadają,
Moze to dla mnie historia na papierze ale nie pani jedna wtedy zyla i pracowala i ja rozne rzeczy slyszalem tez o tamtych czasach, znam ludzi w moim wieku ktorzy sa znacznie madrzejsi od swoich rodzicow, dziadkow albo jakis pseudo profesorkow
Z jednym mogę się zgodzić z młodym człowiekiem - to co dotyczy związków zawodowych - tych teraz niby działających.To jest dopiero obłuda.Czy Wy wiecie że za udział w strajku im płacą?Nic nie robia dla ludzi tylko działacze coś z tego mają.Jak ja pracowałam w związkach to musiałam godzić pracę zawodową z działalnością.Nie było etatów związkowych.Robiło sie to z serca i chęci pomocy ludziom.Do dziś jak spotykam sie z byłymi współpracownikami mam tą satysfakcje, że mogę z nimi rozmawiać swobodnie i nie mam się czego wstydzić.Komu pomogłam to niech będzie a w dyskusjach z dyrekcją było różnie.Mieliśmy Panią dyrektor i wspominam te czasy gdy doprowadziłam ją do łez .Ale efekt był osiągnięty.I to się liczyło.Do dzis mi zostały zapędy aby pomagac ludziom, ale ludzie sie zmienili i nieraz żałuje że się zapędziłam.
nie ludzie sie zmienili tylko pieniazki sie pojawily, taki pan zietek(byly kandydat na prezydenta polski) szef zwiazku zawodowego "sierpien 80" zarabia 20 000-25 000zl/m-c , piotr duda z solidarnosci tez cos kolo tego, zwiazkowcy na kopalniach ok 15000-20000zl m-c i to jest placone z budzetu panstwa czyli PIENIEDZY PODATNIKA!!! moja matka idzie do pracy zarabiac grosze aby lozyc na pensje dla pana dudy i zietka; na NFZ,ZUS tez moi rodzice grosza by nie dali ale rezym panstwowy zmusza ich to oddawania na to pol swojej wyplaty mimo ze do lekarza chodze prywatnie(bo wyzyta u specjalisty w NFZ to 2lata w kolejce), a emerytury nie zobacza(umowa z ZUS wyglada tak: plac przez 50lat na zus pol swojej wyplaty a potem dostaniesz "cos", nikt zdrowy na umysle by takiej umowy nie zawarl gdyby nie byla przymusowa), a pozatym demografia jest nieublagana i ekonomisci mowia ze do maksymalnie 10lat ZUS zbankrutuje i nie bedzie zadnych emerytur
48 2011-07-11 22:40:22 Ostatnio edytowany przez kocia (2011-07-11 22:41:20)
I sie zgadza to co pisałam - w zależności z jakich żródeł młody człowiek czerpie wiedzę - takim sie staje.To że zfrustrofani rodzice czy zbuntowane młode pokolenie pokazuje same zło a nie widzi nic pozytywnego w tym że możemy mówić co chcemy i robić co chcemy iże jest tak a nie inaczej.Szybko zapomina się kolejki i wyścig po wszelakie dobra.Ja tego nie zapomniałam, ale też tęsknię do tamtego opiekuńczego państwa.Teraz niestety żyjąc w kapitalizmie musimy podporządkować się tym regułom.Ciężko bo ciężko ale tak jest.Walka o nauke, walka obyt , o to aby przeżyc do pierwszego czyni nas złymi na istniejący porządek.Tylko młodzi biorąc sie za naukę intensywnie i przez pracę mogą zmienić istniejący stan.Samo krytykowanie rządu czy ZUSu lub NFOZu nic nie da.Młodzi z dobrymi pomysłami wcielającymi je w życie mogą dać szansę krajowi na wyjście z tego marazmu.Dlatego ucieszyłam się że i młody człowiek chce z nami rozmawiać.A tak na marginesie - jak Wam się podobało wystąpienie p.Ziobro ? Ja byłam zbulwersowana.Przecież ten facet nigdy nie wiedział co robi i co mówi ale tym razem to już strzelił samobója.
Zgadzam się w 100% z Kicią uważam, że rząd zrobił bardzo dobrze wprowadzając taką karę dla kibiców, ja bym pokusiła się jeszcze o to co zrobił rząd w Angli, który każdemu kibicowi - wandalowi nałożył tak wysokie kary pieniężne że człowiek jest do końca życia załatwiony i zamiast wydawac pieniądze na przyjemności będzie wydawał na państwo. Mogli by i w Polsce coś takiego zrobić wtedy wreszcie byłby spokój:) a propo polityki znalazłam w necie taką gierkę ww.platformula.pl się nazywa
i oczywiście jest polityczna
fajnie że PO potrafi się z siebie śmiać i tworzyć swoje własne karykatury
a przy okazji coś jednak robią dla Polski ![]()
50 2011-09-13 17:11:42 Ostatnio edytowany przez stephanie (2011-09-13 17:37:21)
O polityce wiem jedno: za dużo w niej nienawiści. I za dużo nienawiści w społeczeństwie, zanim merytorycznie dyskutować, wypominać politykom ich błędy i winy, jątrzy się nienawiść Pisowców do Peowców i Peowców do Pisowców. Moim zdaniem to chore.
Kaczyński popełnia błędy i Tusk również. Jedni mają dobre sposoby na jedne sprawy inni na inne. Każda partia ma zarówno plusy jak i minusy. Jeżeli ktoś umie kulturalnie rozmawiać idzie się dogadać w jakimś stopniu, albo nie poruszać pewnych spraw. Bez nienawiści.
A tak propo... bodajże Kicia napisała, ze krytykować Prezydenta można, ale obrażanie jest niedopuszczalne. Ja osobiście nie miałam nic do prezydenta Kaczyńskiego, a to co robiono Jemu i Jego Żonie nie da się z niczym porównać. To było podłe i ochydne. I diabli wiedzą czy większości tych cwaniaczków chodziło o ich poglądy czy po prostu wygląd.
Każdemu Prezydentowi, jeżeli został wybrany w demokratycznych wyborach należy się szacunek. Nie ważne czy jest z Pis czy PO. I takie jest moje zdanie. Po prostu mdli mnie od tej nienawiści.
Pozdrawiam zarówno PO, PiS, SLD, PSL jak i zwolenników innych partii.
A i zobaczcie to:
http://www.youtube.com/watch?v=nM-p8PGn3CI
Filmik promujący Polskę. Wypowiadają się znane gwiazdy, jak Russel Crowe, Natalie Portman czy Tom Hanks. Mi się podoba. Fajny pomysł.
I jak się Wam podoba nowy parlament?Zaczyna sie kolejna odsłona kabaretu na Wiejskiej.Widać brak tolerancji i szacunku do innej osoby.Na temat kompetencji trudno narazie mówić ale też mam wątpliwości.
temat stary jak świat. nikt nikomu nie dogodzi, po co się użerać.