Kiedyś głównie wypożyczałam książki w bibliotece, nowe dostawałam w prezencie i bardzo rzadko kupowałam nowe (brak funduszy). Uwielbiałam to podekscytowanie, gdy stałam w kolejce w bibliotece by odebrać książki i móc zacząć je czytać. Wtedy czytałam w każdej wolnej chwili, czyli najczęściej jadąc komunikacją miejską.
Obecnie tylko kupuję książki (lenistwo i presja czasu - dojazd do biblioteki, bo w miejskich nie ma interesujących mnie pozycji i właśnie to stanie w kolejce - czasami nawet pół godziny), poza tym uwielbiam robić notatki czytając książkę, zaznaczać ważne dla mnie cytaty i wracać do nich co jakiś czas.
Często jest jednak tak, że po przeczytaniu książki puszczam ją dalej w obieg wśród znajomych (proszę ich by nie obawiali się robić swoich notatek). Taka książka potrafi wrócić do mnie po kilku latach.
Korzystaliście kiedyś z możliwości z akcji podaj dalej książkę?
Kilka razy natknęłam się na takie "stoiska" w centrach handlowych, zerkałam na zawartość, jednak nigdy nie skorzystałam i nigdy jeszcze nie udostępniłam w taki sposób swojej książki.
A może ktoś specjalnie z was zostawił książkę w jakimś miejscu publicznym, z nadzieją, że znajdzie nowego właściciela?