Hejka, szukam informacji o tym tańcu. W necie nie wiele jest o Dancehallu i technikach tańczenia - albo ja jakoś słabo szukam
W każdym razie w sumie chciałabym się bardzo nauczyć tego konkretnego rodzaju tańca, tylko jestem totalnie początkująca, to znaczy nigdy nie próbowałam tego tańczyć i nie bardzo mam skąd się go poduczyć. Może któraś z Was tańczy przypadkiem dancehall i mogłaby mi udzielić kilku wskazówek ? Znam ten taniec tylko i wyłącznie z teledysków Seana Paula...
Jest to technika tańca ulicznego bazująca na tradycyjnych jamajskich social-dances. Jej główne cechy to płynność ruchów bioder i tułowia Dancehall zaliczana do grupy tańców hip-hop, jednak oparta jest na innej rytmizacji oraz pracy ciała. Licznych podskokach, pracy bioder, izolacjach ciała i dynamicznym ruchu. Jest to taniec bardzo energetyzujący, w którym każdy może poczuć klimat Jamajki i Wysp Karaibskich i przy tym świetnie się bawić! Głównymi przedstawicielami muzyki dancehall są: Sean Paul, Shaggy i Elephant Man. Najlepiej więc uczyć się podpatrując teledyski tych wykonawców, lub też zapisać się na jakiś kurs tańca.
Ostatnio z koleżanką postanowiłyśmy się zapisać na jakiś kurs tańca i po wielu dniach zastanawiania się na co chcemy chodzić zdecydowałyśmy, że spróbujemy z dancehall. Dancehall jest bardzo rytmiczny i bardzo sexy - to w totalnym skrócie. A w nieco dłuższym - wymaga niezłej kondycji
Ale nam chodziło o coś między fitnessem i jakimiś tańcami więc jesteśmy bardzo zadowolone. Przy dancehall ma się poczucie, że z jednej strony coś tam sobie rozciągasz, naciągasz no więc generalnie ćwiczysz, a z drugiej jest to jednak taniec więc jakieś elementy tego "rozciągania" i tych podskoków będzie można gdzieś kiedyś wypróbować już całkiem konkretnie na parkiecie:)
Głośna muzyka, godzina ćwiczenio-tańców i masa podskoków - nie ma dla mnie nic lepszego na odstresowanie się po całym tygodniu jak dancehall ![]()
Przykład dancehallowej music :
http://www.youtube.com/watch?v=KhVoyJMN … re=related
Witam,
A macie namiary na jakiś kurs dancehall w Łodzi?
5 2009-03-30 16:41:08 Ostatnio edytowany przez strusia (2009-03-30 16:42:48)
Ja znam miejsce w którym można liznąć dancehallu, ale w Poznaniu. Polecam Szłę Tańca METRUM na os. Łokietka. Chodzę tam na pilates oraz na dance aerobic, ale można takze zapisać się na zajęcia taneczne, na których zawsze uczą nowych kroków i układu, do tego obowiązuje dowolność przychodzenia, więc jeśli ominiemy któreś z zajęć to możemy przyjść na inne, na przykład z hip hopu czy czegokolwiek innego, który jest w tej puli zajęć na które kupujemy karnet. Myślę, że świetna sprawa! Polecam także dance aerobic w METRUM (zajęcia środa - godz 19) - karnet na aerobic jest trochę tańszy, ale także obowiązuje dowolność przychodzenia i zawsze możemy wybrać coś dla siebie. ![]()
Jak dla mnie najlepsza szkola tanca to Egurola Dance studia. A dancehall to po prosu trzesienie tyłkiem:)
A więc:
1. Trzęsienie tyłkiem to shake..[szejki]
2. Dancehall to nie jest tylko trzęsienie "TYŁKIEM'
3. Dancehall jest momentami bardzo kobiecy. Więc różne ruchy bioder, shake..loocking..[taki krok]
4. Sama w domu się nie nauczysz. Już tlumacze. To co w internecie się znajduje to jest część jakiegoś ukladu. Nie masz nazwanych kroków.
5. najlepiej uczyć się w dobrej szkole tanecznej. Moim zdaniem.
wpisz w wyszukiwarke a znajdziesz jakąś ![]()
6. Jakieś kroki itd. Podlapać z teledysków. Np. Rock the Boat dla mnie jest świetny
, Temperature..jest ok. ale kroki trudne troszke ;D
To chyba na tyle ![]()
Powodzenia :*
Witam,
A macie namiary na jakiś kurs dancehall w Łodzi?
Projekt salsa np.
Dużo ma reklam w necie. I myślę że dobre studioo ![]()
Hejka, szukam informacji o tym tańcu. W necie nie wiele jest o Dancehallu i technikach tańczenia - albo ja jakoś słabo szukam
W każdym razie w sumie chciałabym się bardzo nauczyć tego konkretnego rodzaju tańca, tylko jestem totalnie początkująca, to znaczy nigdy nie próbowałam tego tańczyć i nie bardzo mam skąd się go poduczyć. Może któraś z Was tańczy przypadkiem dancehall i mogłaby mi udzielić kilku wskazówek ? Znam ten taniec tylko i wyłącznie z teledysków Seana Paula...
No to wlasnie on ma tam świetne ruchy w teledyskach. Możesz zacząć się ich uczyć
. To już coś dobrego na początek :d
8 2010-10-22 18:49:43 Ostatnio edytowany przez Olina (2010-10-22 21:39:05)
Post został edytowany ze względu na niedozwoloną treść niezgodną z Regulaminem Forum.
Jednocześnie przypominam, że na forum nie umieszczamy informacji o charakterze reklamowym, nie wklejamy linków do komerycjnych stron internetowych i innych forów. Pozdrawiam, Moderatorka Olina
Witam wszystkich
Szukam kilku dziewczyn z podkarpacia, które tańczą/tańczyły/chcą nauczyć się tańczyć dancehall
Proszę o kontakt
mam ciekawy pomysł
; *