kobietki jak robicie fasolke po bretońsku chce zrobić na obiad ale jeszcze nie robiłam ![]()
Fasole zamaczasz w zimnej wodzie na noc lub na dwa dni. W dużym naczyniu np brytfanka smażysz cebulkę kiełbaskę troszkę może być boczku i jak jest to miękie dodajesz tej fasoli zamoczonej i koncentrat pomidorowy i przyprawy. Ja dodaje jeszcze wczedśniej jak smażę troszke pieczarek i papryki.
dzieki na pewno wypróbuję
Bardzo proszę,ale tej wody nie wlewaj co była w niej zamoczona fasolka.
A ja daje trochę więcej mięska, w sensie podsmażonego boczku i podsmażonej kiełbasy.
6 2011-03-02 11:40:29 Ostatnio edytowany przez huanita (2011-03-02 11:43:57)
Ja zazwyczaj robię fasolkę w tradycyjny sposób czyli też namaczam, i potem zabieram się za gotowanie ,jednak nieraz najdzie mnie ochota i mam mój sposób na fasolkę po bretońsku na szybko : z 2 lub 3 puszek fasolki odlewam tę wodę z puszki,wrzucam do garnka zalewam wodą ,lekko sole podgotowuje,smarze ze dwa rodzaje drobno pokrojonych w kostkowe kiełbas i koniecznie wędzonego boczku też pokrojony.kiedy już mięsko się ładnie podsmaży wrzucam to do garnka z fasolką dodaje też ze dwa ząbki czosnku,majeranek,pieprz,koniecznie troszkę słodzę,jak mam ochotę na ostrzejsze dodaje mielonej ostrej papryki i curry,na koniec dobry przecier pomidorowy.dodaje też specjalne zioła ze sklepu ze zdrowa żywnością do włoskich dań jest to fantastyczna kompozycja ziół, polecam.fasolka szybka i smaczna ,palce lizać:)
Znalazłam taki przepis w gazetowych wycinkach na Fasolkę po bretońsku:
25dag fasoli
łyżeczka kminku
liść laurowy
70 dag wędzonego boczku
duża cebula
łyżeczka cukru
łyżeczka curry
10dag chudej kiełbasy
2 łyżki przecieru pomidorowego
łyżka słodkiej papryki mielonej
sól i pieprz
Fasolę namocz poprzedniego dnia. Ugotuj ją w tej samej wodzie z kminkiem i listkiem laurowym. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na chrupiąco. Cebulę obierz, posiekaj, dodaj do boczku i oprósz cukrem. Gdy cebula lekko się skarmelizuje, wrzuć zawartość patelni do gotującej się fasoli. Kiełbasę pokrój w plasterki i podsmaż na tłuszczu ze smażenia boczku. Dodaj do fasoli. Gdy fasola będzie miękka, włóż przecier pomidorowy. Przypraw papryką mieloną, solą i pieprzem. Podawaj z chlebem lub bułką.
Niestety nie podzielę się z Wami wrażeniami z degustacji lub zdjęciem, bo nie gotuję takich dań, ale jeśli ktoś się skusi, to proszę o recenzję. ![]()
Ja nie wrzucam zbyt dużo boczku,dodaje raczej przypieczonej kiełbasy do smaku. Liczy się odpowiednia ilość przypraw i miękkie ziarna fasoli. Zobaczysz,ze wyjdzie Ci dobra,daj znać:)
9 2012-02-22 22:45:02 Ostatnio edytowany przez pasikonik (2012-02-22 22:45:20)
Ja robię podobnie jak aniołek27 - dodaję jeszcze majeranek i czosnek. A oprócz przecieru dodaję trochę sosu pomidorowego - takiego z butelki.