gdy dziecko ma problemy z wymową " r " - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » gdy dziecko ma problemy z wymową " r "

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 7 ]

Temat: gdy dziecko ma problemy z wymową " r "

Witam.

Moja córka ma 6 lat. Mówi poprawnie, ma duży zasób słownictwa, nie sepleni. Jednak nie wymawia głoski " r ". Niepokoi mnie to przyznam. Kiedy była młodsza to zastępowała sobie " r " literką  " j " . Teraz natomiast owe nieszczęsne " r " wydobywa się z gardła. Od następnego tygodnia zaczynamy ćwiczenia u logopedy , jednak boję się, że to nie przyniesie efektu, gdyż wcześniej ćwiczyłam z nią sama i ... nic.
Dodam , że nikt w naszej rodzinie tego problemu nie ma.

Mam pytanie czy z tego się wyrasta? ( bo takie opinie też słyszałam ).
Czy ćwiczenia z logopedą przynoszą pożądany efekt?
A jak to było u Waszych dzieci?
Pozdrawiam serdecznie. smile

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: gdy dziecko ma problemy z wymową " r "

moja siostra tez tak maial.. mama poszla z nia do specjalissty to sie okazalo ze to z lenistwa

3 Ostatnio edytowany przez Bianca (2009-11-16 11:40:31)

Ćwiczenia z logopedą mogą bardzo pomóc. Logopeda wytłumaczy dokładnie jak ćwiczyć z dzieckiem. Może po prostu źle ćwiczyłaś z nią. Może też się okazać, że dziecko się pieści lub ma tzw. "francuskie R".

4

moja córka miała też jakoś 6lat i mówiła "r"właściwie od 3roku życia poprawnie za to przekręcała wyrazy(od logopedy wiem że celowo)np.piaskownica brzmiało:piaschochnica,szafa:schafa,kędziorki:kędziopki ale to trwało jakieś 6-8miesięcy i przestała.Może się okazać że u twojej córki gardłowe "r" jest takim jej sposobem wypowiadania tej spółgłoski i z czasem nabierze prawidłowego brzmienia.

5

Dziękuję za Wasze doświadczenia. Przyznam , że pierwszy raz słyszę coś takiego, że dzieci mogą robić celowo takie błędy. Aż sama jestem ciekawa co powie mi logopeda?
Mam nadzieję, że ćwiczenia przyniosą efekt bo naczytałam się,że dzieci z tą wadą wymowy mają w szkole problemy z pisaniem i czytaniem!
Pozdrawiam. smile

6

logopeda, a potem cwiczenia, cwiczenia, cwiczenia.....Tylko mniej swiadomosc, ze to jest dziecko i zwyczajnie nudzi sie takimi cwiczeniami.Dlatego niemartw sie na zapas, wszystkobedzie ok.

Posty [ 7 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » WYCHOWANIE, ZDROWIE I EDUKACJA DZIECKA » gdy dziecko ma problemy z wymową " r "

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024