Właśnie czas wybrać miejsce na wakacje chociaż zachwyca mnie nasz Bałtyk to chętnie bym zwiedziła Francję, Włochy lub jakieś ładne miejsce w Anglii.Nurtuje mnie pytanie gdzie może wyjechać 5 osobowa rodzina aby wypocząć poza granicami kraju.
Jednym słowem gdzie jest tanio i ładnie?
Wydaje mi się że każde miejsce ma swoje wady i zalety, byłam we Francji było drogo ale co mnie najbardziej tam przerażało to ohydne jedzenie i brak kultury kelnerów i obsługi w restauracjach... ale to było kilka lat temu... aha byłam pięć dni w Paryżu... poza tym ludzie w miarę przyjaźni no i sporo miejsc do imprezowania ![]()
Ja bylam tylko w Norwegii i Szwecji było pięknie ale jak na taki wyjazd wypoczynkowy troche za drogo ![]()
Tanio i ładnie, a do tego wesoło jest w Turcji. Plaża, basen, zwiedzanie, SHOPPING!, dobre jedzenie, łaźnia turecka. Wszystko za niewielkie pieniądze.
Przyznam Marynarka, że mnie zaskoczyłaś, Turcja nizły pomysł ![]()
Dziś chciałam posprawdzać oferty w biurach podróży ale wszędzie natykałam się na kolejki interesantów.
Wolałabym jednak porozmawiać o ofertach zamiast czytać o ofertach w katalogach.
Turcja jest optymalna. Można polecieć praktycznie z każdego większego miasta. Najlepiej poczekać na last minute, wtedy jest naprawdę tanio. Ja osobiście, bo lubię spokojny wypoczynek, odradzam opcję all. Spokojniej jest w hotelu z opcją dwa posiłki. Niektórzy preferują all, ale wtedy leżysz nad basenem i czekasz na kolejne posiłki. I w zasadzie na tym czekaniu na jedzenie upływa tydzień, czy dwa. Dla mnie również istotny jest brak napitych od samego rana rodaków. Wieczorem w barze, nie ma problemu, ale od rana na basenie, nie trawię podchmielonego towarzystwa. A w czasie od śniadania do kolacji możesz zwiedzać. Po kolacji najczęściej są jakieś animacje, ale to najlepsza pora na zakupy. Bazary najaktywniejsze w nocy. Aha, hotel doradzam spokojny, na uboczu, bo te w centrum miejscowości są głośne, a zabawa całą noc. Na wypad z dziećmi, trochę nieodpowiednie.
Marynarka, bardzo przydały mi się Twoje rady bo przynajmiej wiem w którą stronę zmierzać.
Jeszcze nie obraliśmy ostatecznie kierunku naszych wakacji, obrady trwają ![]()
Ostatnio coraz bardziej myślę o tym aby wakacje połączyć z rozpoznaniem rynku pracy np w Anglii.
Moglibyśmy troche pozwiedzać, odpocząć na morzem i na tyle ile można ocenić sytuację.
Dziewczynki mogłyby podszkolić język.
Niewiem złapałam wiatr w żagle ale nie mogę się na nic zdecydować.
Orszulik, Anglia to na pewno dosc oryginalne wakacje, ale na ile chcecie jechac? Bo dziewczynki jezyka w ciagu krotkiego czasu az tak nie podszkola... No i Anglia droga.
Turcja jest fajna, bylam w Marmaris. Tylko wtedy mi sie wydawalo tam dosc drogo. Ale teraz troche powchodzilam z ciekawosci i znalazlam oferty np. za 1300-1500 zl/os, np. w biurze Funclub. Ja akurat te kilka lat temu bylam tam ze Scan Holiday, ale oni raczej cenowo srednio.
Deborah w sumie to myślałam, że Anglia jest właśnie niedrogim krajem.
Myśleliśmy o długim wyjezdzie, myśli były różne od dwóch tygodni do nawet 2 msc.
Na tą chwilę mój mąż ma zleconą prace i w tym punkcie utkneliśmy.
Ostatnio wszystko się komplikuje bo musimy zdecydować o ważnych życiowych i mieszkaniowych sprawach.
Jeśli zmienimy mieszkanie to nici z wyjazdu.
Zazwyczaj gdy wyjeżdżamy to bierzemy prywatną kwaterę, lub domek w Polsce.
W Angli myślałam o prywatnym mieszkaniu.
Bardzo mało wiem o Turcji i chyba tego najbardziej się obawiam.
Hej,
Orszulik, ja pracuję w buirze podróży i moge Ci doradzić, że jesli chodzi o Turcję dla rodzin z dziećmi to jest optymalny wybór. Oto kilka zalet
- bardzo dobra baza hotelowa, hotele nastawione w duzej mierze na rodziny z dziecmi (baseny, zjeżdzalnie, specjalne menu, animacje po polsku, kids cluby... poprostu rewelacja)
- bardzo dobre wyzywienie i teraz tutaj polecam Ci all inclusive, ze względu na to, że jedziesz z dzicmi. All inclusive oznacza, że masz 3 posiłki + różne przekaski miedzy posiłkami, lody dl adzieci, ciastka, czy przekąski typu frytki zapiekanki itd, a pozatym przez cały dzień dostęp do napojów bezalkoholowych i alkoholowych. W przypadku HB masz tylko dwa posiłki i do obiadokolacji napoje platne. Przy trójce dzieci zostawisz majatek w hotelowym barze, za wode i inne napoje
- konkurencyjne do Europejskich ceny wczasów jak i na miejscu ( nie ma tam euro, tylko Lira turecka)
- jako jedno z niewielu miejsc wakacyjnych w Turcji jest największy wybór hoteli z pokojami dla rodzi 2+3(dzieci), pod warunkiem, ze dzieci są do 12lat , 13lat)
Na pobyt proponowałabym Ci Riwierę Turecką, bo jest tańśza niz Egejska ( czyli np. Marmaris) i lepsza dal dzieci bo ładneisze są tu tez plaże. Najbardziej polecana miejscowościa jest Side, aczkolwiek w Alanyi tez mozna zależć sporo swieetnie położonych atrakcyjnych hoteli dla rodzin z dziećmi
najwazniejsza rezc jest taka aby wybierac hotele z górnej półki ( raczej 5* lub sprawdzone 4*) unikaj hoteli 3* - to sa hotele dla ludzi nastawionych na spedzanie czasu poza hotelem.
Cała rodzina musi miec paszporty ważne jeszcze 6 miesiecy od daty powrotu.
To chyba tyle, sorki ze taki długi tekst ale to zboczenie zawodowe
w razie pytań polecam się ![]()
pozdrawim i życze trafnego wyboru
Betil83 bardzo dziękuje za Twój głos myśle, że nie tylko dla mnie pomocny.Brakowało mi takiego rzeczowego ogarnięcia tematu.
Oczwiście jak tylko ustalimy co i jak to napewno się odezwę.
Pozdrawiam serdecznie jeśli macie jeszcze jakieś pomysły na tanie wakacje dla rodziny 2+3 to piszcie
.
13 2011-04-03 09:16:27 Ostatnio edytowany przez Fumiko (2011-04-03 10:49:34)
Poczytaj to
spam
i pomysl o samodzielnym wyjezdzie do Maroko.
Co do Anglii, to zapraszam na forum polonijne w Bristolu
spam
witam, byłam w Turcji kolo miasta Alanya z rodzinką jak moja córka miała 1,5 roku. Jest to fajne miejsce do odpoczynku i zabawy. Raj dla dzieci-morze, zjeżdżalnie, baseny, ale też hałas, zgiełk, duuuużo ludzi. Rok temu bylismy we Wloszech-w Toskani i było znacznie bardziej klimatycznie-małe średniwieczne miasteczka, winnice, kawiarnie jak z obrazków-pięknie, choc dla dziecka mniej atrakcji. Byliśmu we wrześniu bo taniej i znacznie spokojniej-na plażach pustki.Pozdr
Polecam wakacje z Jogą nad morzem
Organizowane w Łebie przez Fabrykę Energii ? Centrum Jogi Wrocław.
Wyjazdy są organizowane w terminach od 9 lipca do 30 lipca
Tematy warsztatów Jogi:
"Odnajdź wewnętrzny zapał i energię"
"Joga Kręgosłupa"
"W poszukiwaniu równowagi i harmonii"
Doświadczysz na własnym ciele jak mocno praktyka jogi może ożywić i pobudzić organizm do działania, aby dobrze naładować swoje "baterie". W zaciszu hotelu zasmakować można w przepysznej i zdrowej kuchni wegetariańskiej oraz skorzystać z Centrum Urody i Zdrowia z zabiegami SPA.
A może pojedziecie do SPA? Primavera SPA ma idealną ofertę dla rodziców z dziećmi. Jest tam plac zabaw, oraz organizowany czas dla maluchów. W tym czasie rodzice mogą korzystać z różnego rodzaju zabiegów. W takim wypadku każdy na pewno będzie wypoczęty. Tak, moim zdaniem, wygląda idealny urlop ![]()
Ja byłam we Francji na 10dni za 990zł, z tym, że bez jedzenia. Zawsze się coś kupiło, jakiś makaron, czy pieczywo (byłyśmy w 6 w domku z koleżankami, więc się składałyśmy). Pozabierałam też z domu parówki, zupki chińskie, szynkę itd.
Z głodu nie ma szans paść. ![]()
A co do naszego morza, to polecam Pobierowo albo Łebę. ![]()
A może Tunezja? Nie byłam w Turcji, bo właśnie zdecydowałam się na Tunezję. Gorąco potwornie, ale prawie wszędzie jest klima, są fajne wycieczki na Sahare i pełno sklepów z fajnymi podróbkami ![]()
W tym roku stosunkowo tanio jest właśnie we wspomnianej Turcji oraz w Egipcie. A ładna pogoda jest tam raczej gwarantowana
W Polsce - jak z resztą widać - jest z tym bardzo różnie ale wydaje mi się, że tam gdzie pisze crossover może być bardzo fajnie bo poza spa są też inne atrakcje; mini zoo, można pograć w tenisa, pospacerować po plazy, opalać się itd.
Hej,
Orszulik, ja pracuję w buirze podróży i moge Ci doradzić, że jesli chodzi o Turcję dla rodzin z dziećmi to jest optymalny wybór. Oto kilka zalet- bardzo dobra baza hotelowa, hotele nastawione w duzej mierze na rodziny z dziecmi (baseny, zjeżdzalnie, specjalne menu, animacje po polsku, kids cluby... poprostu rewelacja)
- bardzo dobre wyzywienie i teraz tutaj polecam Ci all inclusive, ze względu na to, że jedziesz z dzicmi. All inclusive oznacza, że masz 3 posiłki + różne przekaski miedzy posiłkami, lody dl adzieci, ciastka, czy przekąski typu frytki zapiekanki itd, a pozatym przez cały dzień dostęp do napojów bezalkoholowych i alkoholowych. W przypadku HB masz tylko dwa posiłki i do obiadokolacji napoje platne. Przy trójce dzieci zostawisz majatek w hotelowym barze, za wode i inne napoje
- konkurencyjne do Europejskich ceny wczasów jak i na miejscu ( nie ma tam euro, tylko Lira turecka)
- jako jedno z niewielu miejsc wakacyjnych w Turcji jest największy wybór hoteli z pokojami dla rodzi 2+3(dzieci), pod warunkiem, ze dzieci są do 12lat , 13lat)Na pobyt proponowałabym Ci Riwierę Turecką, bo jest tańśza niz Egejska ( czyli np. Marmaris) i lepsza dal dzieci bo ładneisze są tu tez plaże. Najbardziej polecana miejscowościa jest Side, aczkolwiek w Alanyi tez mozna zależć sporo swieetnie położonych atrakcyjnych hoteli dla rodzin z dziećmi
najwazniejsza rezc jest taka aby wybierac hotele z górnej półki ( raczej 5* lub sprawdzone 4*) unikaj hoteli 3* - to sa hotele dla ludzi nastawionych na spedzanie czasu poza hotelem.
Cała rodzina musi miec paszporty ważne jeszcze 6 miesiecy od daty powrotu.To chyba tyle, sorki ze taki długi tekst ale to zboczenie zawodowe
w razie pytań polecam się
pozdrawim i życze trafnego wyboru
Witajcie :-)
Ja też chciałabym się wybrać z trójka dzieci (3, 8 i 11lat) na dwa tygodnie.
Pierwszy raz za granicę, i nie mam pojęcia gdzie.
W związku z czym mam pytanie do betil83, czy mogłabyś polecić jakiś konkretny hotel w Turcji?
Słyszałam też że pokoje 2+3 są rzadkością i trzeba je wcześnie rezerwować, czy w tym momencie na drugą połowę sierpnia uda mi się coś jeszcze znaleźć w miarę nie drogo i czy mogę liczyć na jakieś last minute?
I do orszulik co w końcu wybraliście?
Dzięki za odpowiedzi
Witajcie!!!!
Limak987 jesteśmy już po wyjezdzie byliśmy tak jak w tamtym roku w Łebie.
Bardzo chcieliśmy gdzieś dalej wyjechać ale obawiałam się po pierwsze długiej podróży po drugie wydatków.
Gdyby chodziło tylko o wyjazd dla nas dwojga pewnie bym się zdecydowała, ale trójka dzieci to niestety góra nie przewidywanych wydatków.
Stwierdziłam, że może bardziej byśmy się denerwowali tym ile wydajemy niż cieszyli widokami i czasem wolnym.
Był jeszcze jeden bardzo ważny powód to czas urlopu, który u mojego męża jest mało przewidywalny, ma przestój w pracy i w ciągu kilku dni podejmujemy decyzję.
Łeba gwarantuje czyste powietrze i jak się dobrze poszuka niemal puste plaże,morze, jeziora i lasy to wszystko można znalezc w jednym msc.
Dzieci napewno zachwyci park dinozaurów a także bliskość stajni i ośrodka jezdzieckiego, który szczerze polecam, jest tam również do zwiedzenia stacja rakiet (mogłam pomylić nazwę) w Rąbce.
Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze podpowiedzi i mam nadzieje, że nadal wątek będzie się rozwijał, wszak wakacje dopiero się rozpoczeły i napewno wiele osób będzie mogło znalezc bardzo przydatne informacje.
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie
W tym roku tania i najbardziej popularna ma być Chorwacja.
Zobaczycie ranking: http://szukajeksperta.com/blogs/view/632/gdzie_na_wakacje__odpowiadaja_forumowicze
Wszystko zapowiada, że tam właśnie ludzie będą podróżowali. Egipt i Tunezja wcale nie są takie tanie jak w latach ubiegłych.
Bardzo gorąco polecam domki nad Jeziorem Rożnowskim !!
adres: domkibartkowa.pl
Cisza, spokoj, jeziorko, duuuzo zieleni. Miejsce dla kazdego kto chce porząądnie wypocząć !
W tym roku zagranica jest baardzo droga. Po rozmowie ze znajomą która prowadzi biuro podróży, wnioskujemy że jedyne wyjście to lasty, bo przy takich cenach to można się zrujnować. Nawet Egipt który miał byś w tym sezonie tani, okazał się szybko skoczyć do góry.
Ale ostnio słyszałam o tanich ofertach w Chorwacji. Chorwacja ma duży plus, nie ma Euro. Wiadomo, gdy mamy strefę Euro ceny mogą nas zrujnować.
Polska też dobre wyjście ale trzeba znaleźć naprawdę dobrą ofertę.
W ogóle jeśli chce się jechać na ciekawą niedrogą wycieczkę to trzeba znaleźć dobrą osobę w biurze, bo jedni polecą coś co kompletnie nam nie będzie odpowiadać, byle tylko oni mogli zarobić, a drugi z pasji znajdzie świetne niedrogie miejsce na którym on dużo nie zarobi a klient będzie zadowolony ![]()
Zgadzam się. Podróże zagraniczne podrożały. Nie wiem czy to wina hoteli czy biura się bardziej cenią. Mi to w sumie nie przeszkadza bo i tak wole sobie sama hotel zarezerwowac, bilet wykupic i na miejscu atrakcje sobie znajdowac. i nie musze byc uzalezniona od biura. na tej stronce jest bardzo bogata wyszukiwarka, także jest w czym wybierac, a takim sposobem mam o około 20% tansze wakacje
Bułgaria na pewno jest jednym z tych zagranicznych krajów do których opłaca się pojechać. No i nie ma co ukrywać, że jeżeli chce się oszczędzić to warto jechać poza sezonem. Wystarczy wejść na allinclusive.com.pl i zobaczyć jak teraz już ceny tego typu wyjazdów poszły w dół. No i przynajmniej można spokojnie odpocząć, bez wszechogarniających tłumów.
Też polecam Bułgarię lub Słowację. To idealne miejsce na wakacje z dziećmi. ja byłam tam ze swymi pociechami i jestem zadowolona. Kurorty oferują sporo atrakcji dla dzieci w różnym wieku. Trzeba tylko wybtrać odpowiedni hotel. Poszperaj w sieci i poszukaj opini oo hotelach i ich opisy. Wtedy łatwiej będzie Ci się zdecydować. Możesz również poczytać w czasopismach takich jakTest- Swiat, tu znajdziesz informacje o hotelach czy też w wakacyjnym czasopiśmie poświęconym tematyce wakacji i letnich podróży.
jak na razie myślę o tym, jak spędzić majówkę, ale chyba też najwyższy czas, żeby pomyśleć o tym jak sobie zorganizować urlop, przykuła moją uwagę oferta wspomnianego wcześniej Hotelu Primavera. Ciekawy i duży wybór zabiegów w Spa, a do tego plaża tuż pod nosem. Może się tam wybiorę ??
29 2013-06-05 08:04:51 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2013-06-10 18:43:02)
Odświeżam temat, żeby nie zakładać nowego. Ostatnio znajomi chwalili sobie spam. My również się tam udaliśmy korzystając z długiego weekendu i muszę przyznać, że było to dobre rozwiązanie. Pogoda co prawda nie była najlepsza ;/ ale mimo to było bardzo ciekawie. Dzieci bawiły się pod zadaszonymi placami zabaw. Było mnóstwo konkursów i gier. Ponadto w tym ośrodku mają Spa dla dzieci. Ileż było frajdy
My również skorzystaliśmy z zabiegów i Spa (świetna maseczka jagodowa) a dzieci mogliśmy zostawić w tym czasie pod opieką pań animatorek. Uważam to za świetne rozwiązanie. Każdy zadowolony więc na pewno jeszcze tam powrócimy.
zna ktoś jakieś fajne miejsca noclegowe w okolicach Trójmiasta? chodzi mi głównie o domki letniskowe bo jadę z dziecmi
Radzę raczej wyjazdy w Polskę - po kolejnych upadkach biur podróży, chyba kolejne tego typu wyjazdy nieco mijają się z celem. Po co ryzykować tyle pieniędzy? Jedziemy w Bieszczady, z mężem i dwójką dzieci. Wybraliśmy ośrodek zielona polana. Jest zaskakująco tanio, tym bardziej, że mamy w pakiecie basen, pełne wyżywienie, atrakcje. Nie płacimy nic za dzieci. Póki sytuacja się nie uspokoi, nie pojedziemy za granicę.
zna ktoś jakieś fajne miejsca noclegowe w okolicach Trójmiasta? chodzi mi głównie o domki letniskowe bo jadę z dziecmi
Polecam okolice Wdzydz Kiszewskich.
zadrana - też właśnie obawiam się tych biur podrózy,dlatego jeszcze w tym roku odpuszczamy sobie za granicę
ania.sol - fajne miejsce,ale chodziło mi o okolice morza ![]()