Nie znalazłam takiego tematu. Jeśli dubluję przepraszam.
Zbliżają się moje urodziny. Ponieważ nie przepadam za mocnym alkoholem a i wino piję często, postanowiłam zrobić likier. Znalazłam takie przepisy:
Likier kokosowy
(około 800ml)
500ml wódki
1 puszka mleka kokosowego (400ml)
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego (400ml)
200g wiórek kokosowych
Wiórki kokosowe zalać wódką w słoiku bądź butelce, zakręcić, wstawić do lodówki na 3-4 dni by się przegryzły ze sobą.
Następnie zmiksować mleko kokosowe z mlekiem skondensowanym. Przelać do tej mikstury wódkę przez sitko, pozbywając się wiórków kokosowych. Wymieszać wszystko łyżką, przelać przez sitko do butelki.
Schłodzić likier w lodówce.
Likier jest mocny, można więc zmniejszyć ilość alkoholu lub rozrobić z mlekiem.
_______________________________________________________________________________________
Domowy baileys
(ok. 800ml):
1/4 lub 1/2l wodki (zalezy od Was)
1 puszka (397g) gotowej masy krówkowej
1/2 szklanki mleka skondensowanego niesłodzonego
1 plus 1/2 lyzeczki kawy rozpuszczalnej
mase krowkowa zmiksowac mikserem z mlekiem, dodajac kawe. nastepnie te mase wymieszac lyzka z wodka. nalac do butelki. wstawic do lodowki w celu przegryzienia sie, najlepiej na 2-3 dni. podawac z lodem. jesli jest za mocne, mozna tez dolewac zimnego mleka.
_______________________________________________________________________________________
Na pewno je zrobię. Jak spróbuję, to napiszę czy dobre. Interesowałby mnie sprawdzony przepis na likier kukułkowy. Zapraszam do wymiany przepisów.
Pozdrawiam.