wiem ze mój problem moze wydac się głuipi, ale mi bardzo przeszkadza. moj syn budzi sie o6 ma 2,5 lat, śpi w dzien ok3-4 godz a zasypia po22. marzę o tym zeby spał do dziewiatej i zasypial o dziewiateej np ciezko mi tak tylko nie wiem jak go od tego snu w dzien odzwyczaic. mze ktoras zwas miala taki problem i cos poradzi. dziekuje zgory
2,5-letnie dziecko potrzebuje drzemki w dzień. Spróbuj po prostu skrócić mu czas spania w ciągu dnia. Do 9-tej to on raczej nie pośpi (byłoby zbyt pięknie
) ale do 8 myślę, że powinien.
Gdybym ja przespała 3-4 godziny to też następnego dnia o 6 nie mogłabym już spać ![]()
caameron ma racje. Spróbuj ograniczać jego drzemki w ciągu dnia. Moja bratowa dziecka już nie kładła spać w dzień, od 2 roku jego życia. I powiem że maluch zaczął spać dłużej w nocy. Zasypiał ok 19, czasem szybciej. A budził się ok 8.
Staraj się go nie kłaść spać w ciągu dnia, a jeśli nawet zaśnie to budź go szybciej.
To powinno pomóc.
Z tego co wiem, to mój 2,5 letni siostrzeniec wciąż śpi w ciągu dnia. Dlaczego? Bo po prostu ok. godziny dwunastej robi się straszliwie marudny i po prostu jest zmęczony. Jak położy się go spać na dwie godzinki to akurat wstaje na obiadek, jest wypoczęty i szczęśliwy. Kładzie się spać koło 21 i wstaje o 7.
5 2010-11-30 20:41:11 Ostatnio edytowany przez caameron (2010-11-30 20:41:47)
Z tego co wiem, to mój 2,5 letni siostrzeniec wciąż śpi w ciągu dnia. Dlaczego? Bo po prostu ok. godziny dwunastej robi się straszliwie marudny i po prostu jest zmęczony. Jak położy się go spać na dwie godzinki to akurat wstaje na obiadek, jest wypoczęty i szczęśliwy. Kładzie się spać koło 21 i wstaje o 7.
To też jest sposób. dziecko jak każdy nawet dorosły człowiek potrzebuje systematyczności. Jeśli przyzwyczaisz dziecko do stałych godzin spania i wstawania to i Ty i ono będziecie wypoczęci i planowanie dnia będzie prostsze ![]()
Moja najstarsza córka wstawała po 4 dopóki nie poszła do przedszkola a w dzień nie spała od niemowlęcia.
Druga córka spała normalnie czyli tak jak każda z nas by chciała-od 19 do 8 rano
Syn to horror ale teraz juz śpi od 22 do 7 w dzień od 1-3 godzin ma dwa lata.pozatym wymaga maxymalnego wymęczenia i biegania-tak,ze od 1,5 roku prawie nie używam wózka.
Mój mały też ma 2,5 roku, wprawdzie wstaje miedzy 7-8 rano a kładzie się po 20, popołudniami też lubi pospać do 3 godzin i wtedy też chodzi do 22, dlatego staram się nie pozwalać mu zasnąć po 16 a jak juz tak się zdarzy to budzę go po około godzinie.
Patrycjo
O ktorej kladziesz synka spac w ciagu dnia ? 3-4 godziny to sporo ,wiec tak jak wiekszosc mam ja tez radze skrocic mu drzemke popoludniowa poprostu go obudzic <chociaz wiem,ze czasami trudno ,bo wiadomo,ze kiedy dziecko spi Ty mozesz wiecej rzeczy zrobic i miec troche czasu dla siebie ,ale cos kosztem czegos >
Jesli na noc zasypia po 22 ej to dosc pozno wiec albo musisz przesunac mu krotka drzemke w ciagu dnia albo w ogole ja zlikwidowac.
Pozdrawiam ![]()