Czy jesteśmy pruderyjni? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy jesteśmy pruderyjni?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 6 ]

1

Temat: Czy jesteśmy pruderyjni?

Czy jesteśmy pruderyjni?

Wczoraj miałam okazję rozmawiać z pewną osobą, która mówiąc o swojej znajomej użyła słowa pruderyjna, co akurat w tym kontekście zdecydowanie mnie rozbawiło. Nie dałam jednak po sobie poznać, ale dla pewności i tak sięgnęłam do słownika, aby sprawdzić czy to może jednak nie ja popełniłam błąd.

A zatem  powtarzając za ,,Słownikiem wyrazów obcych i zwrotów obcojęzycznych? Władysława Kopalińskiego: pruderia- przesadna, udana, fałszywa wstydliwość, skromność.

Hmm...I tak oto zaczęłam się zastanawiać jak to rzeczywiście z nami jest? W potocznym znaczeniu zwykło się tego pojęcia używać zwykle w odniesieniu do seksu i seksualności. Czy zatem Polscy boją się seksu i są pruderyjni ? czy może pruderyjne jest tylko nasze myślenie o tym? Czy pruderia i skromność są tym samym? Czy Wasze otoczenie jest pruderyjne? Czy same rozumiecie to słowo tak jak wynika to z definicji? A może jeszcze inaczej, po swojemu? Zapraszam do podzielenia się własnymi uwagami i przemyśleniami.

Zobacz podobne tematy :
Odp: Czy jesteśmy pruderyjni?

Niewatpliwie Polacy  na pewno nie boja sie seksu .Ale zawsze w kazdym spoleczenstwie sa takie grupy ludzi ktorzy rzeczywiscie  zasluguja na miano PRUDERYJNYCH w swoim zachowaniu. A czesto  miejscem naszej pruderyjnosci jest  Sypialnia. Tu jestesmy SOBA , ale i przesadzamy udajac falszywa  skromnosc  czy wstydzac sie siebie..   Czesta pruderyjnosc jest wynikiem wychowania i narzuconych WZORCOW  w przeszlosci. I to wlasnie   ma ogromny wplyw na to jacy bedziemy , czy jacy jestesmy lub jak sie bedziemy zachowywac w konkretnej sytuacji. Twierdze, ze myslenie rowniez moze byc  zabarwione pruderyjnoscia. A czy jest , nie bardzo wiem.. Zmieniamy sie , pod wplywem roznych czynnikow.Wiec na pewno istnieje sposob, aby ograniczyc nasza pruderyjnosc i cos  w niej zmienic . Czy calkowicie ?

3

Czasem postwa pruderyjna jest nawet oczekiwana na przykład facet chce by jego partnerka była skromna,delikatna i niewinna ale jednocześnie pozbawiona hamulców w sypialni.
Czasem chcąc zaspokioć te dwa wykluczające sie żądania posiłkuję się pruderią.
Jest też pruderia ,która idzie na całosć i jest postawą fałszywości ogólnie w życiu i tej nie pochwalam absolutnie.

4

Nie zaobserwowałam w moim najbliższym otoczeniu pruderyjności. Wydaje mi się, że młode pokolenie pozbawione jest tej cechy, przynajmniej w kontekście seksu. Nie zauważyłam żeby ktoś udawał swoją nieśmiałość w tej kwestii. Znam kilka osób, które są nieśmiałe i nie lubią na te tematy rozmawiać, ale nie udają, po prostu takie są.

Ja sama pruderyjna nie jestem. Uważam, że temat seksu i szeroko pojętej seksualności jest takim samym tematem jak każdy inny. Nie mam oporów przed nawet szczerą rozmową z osobami, które dobrze znam.

W związku - tak samo. Rozmawiamy z mężem o seksie i nie wstydzimy się siebie w sypialni. Oczywiście nie zawsze tak było, musieliśmy (zwłaszcza ja) do tego dojrzeć.

Pruderyjność i skromność to nie to samo. Jak sama definicja mówi - pruderia to udawana skromność.

5 Ostatnio edytowany przez mała bromelia (2010-11-15 18:32:12)

Magada pruderia to nie tylko udawana, ale także przesadna skromność. Jest różnica między osobami pruderyjnymi, a takimi, które po prostu nie lubią obnosić się ze swoją seksualnością. Ja na przykład należę do osób bardzo otwartych jeśli chodzi o te tematy, ale szanuję tych, którzy wolą zamknąć je w czterech ścianach swojej alkowy. Skromną nazwałabym moją koleżankę, która nie lubi mówić o swoim życiu seksualnym czy nawet o życiu seksualnym w ogóle, a pruderyjnym mojego dziadka, dla którego istnieją słowa klucze, na które reaguje silnym zakłopotaniem, zmieszaniem i natychmiastową zmianą tematu, a nawet wychodzi z pokoju. Wystarczy, że w rozmowie padną takie słowa jak: seks, ciąża, podpaski, ginekolog. smile

Posty [ 6 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » PSYCHOLOGIA » Czy jesteśmy pruderyjni?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024