czy któraś z mam z pierwszym waszym dzieckiem miała cc?planujemy z mężem 2 dziecko i nie wiem jak 17 mies temu miałam ciecie to teraz tez będe mieć a jak było z wami?
Dominiko, wiele zależy od tego, jakie były przyczyny tego, że pierwsze dziecko rodziłaś przez cc. Jeśli powodem były Twoje kłopoty zdrowotne, które masz też teraz to najprawdopodobniej druga ciąża też się w taki sposób zakończy. Jeśli przyczyną były problemy z dzieckiem (owinięta pępowina, zbyt słaba akcja porodowa, zbyt duże dziecko itp.) to drugi poród może odbyć się siłami natury.
Zgadzam się z vinnga. Moja kuzynka przy pierwszej ciązy miała cc, bo dzidzia się nie odwróciła, z drugiego dzidziusia ( po roku czasu) urodziła siłami natury ![]()
ale o jakie problemy zdrowotne ci chodzi no mojemu małemu główka się zaklinowała a zaś tętno spadło
Dominiko, z Twojego opisu wynika, że cesarka była u Ciebie wynikiem okoliczności, które wynikły w trakcie porodu. Przy kolejnym porodzie masz takie same szanse na poród naturalny jak większość kobiet. Chyba, że zaklinowanie się główki dziecka spowodowane było np niewłaściwą budową kości miednicy.
Niektóre problemy zdrowotne matki wykluczają poród siłami natury. Np. problemy z siatkówką oka, niewłaściwa budowa kości miednicy, niektóre choroby przewlekłe, choroby układu krążenia i wiele innych. Wtedy o sposobie porodu decyduje lekarz.
oprócz niskiego ciśnienia łysienia i rzekomej nerwicy żołądka nic mi nie dolega
Żadna z tych dolegliwości raczej nie wyklucza porodu naturalnego.
witaj ja tez jestem po cc moje pierwsze dziecko urodzilam 9 miesiecy temu tez postanowilismy z mezem postarac sie o drugie dziecko wcale nie jest powiedziane ze przy 2 ciazy rowniez musisz miec cc wszstko zalezy od ego jak bedzie rozwijalasie ciaza ja przy pierwszej ciazy maiala cesarke poniewaz mialam wachane tetna plodu maly zaczynal owijac sie juz pepowina i mialam za male rozwarcie zeby urodzic ilami naturay takze wcale to nie oznacze ze przy drugiej ciazy rowniez pojawila by sie u Ciebie cesarka Pozdrawiam
Ja synka rodziłam przez cc bo był bardzo duży i tak zadecydowali lekarze, teraz oczekujemy drugiego dziecka i już wiemy, że mała będzie też wielka więc na ostatnim usg lekarz wypisze nam takie skierowanie do szpitala ze jest wskazanie do cc. Pytajac lekarza jak to jest przy drugiej ciazy powiedział, ze jeśli nie ma wskazania do cc to nie ma powodow aby bylo planowane. ALe czytalam tez taki artykul ostatnio w jakiejs babskiej gazecie, ze jesli pierwsza byla cc to podobno kobieta powinna rodzic w takim szpitalu, gdzie jest mozliwosc wykonania takiego zabiegu rowniez przy nastepnym porodzie bo: moga sie szwy rozejsc przy parciu i inne takie koszmarne sprawy. Mnie to zalamalo i bylam w ogromnym stresie ale skoro i tak bedzie raczej druga cc planowana to odetchnelam z ulga ze nie bedzei to zaskoczenie.
Wiec jesli wszystko przebiega dobrze, to mozna szykowac sie na porod sn i byc dobrej mysli ![]()
Witaj pierwsze dziecko urodziłam 4-lata temu miałam cesarke. drugie urodziłam 6miesięcy temu też miełam cesarke z powodu akcja porodowa zaczeła się zbyt szybko 3-tygodnie przed terminem i nie było rozwarcia,ale przeciw wskazań nie było,żeby był poród naturalny.Z góry zakładam po drugiej cesarce dochodzi się ciężko i o wiele dłużej niż przy pierwszej.POZDRAWIM I ŻYCZE SZCZŚLIWEGO ROZWIĄZANIA.