Czy któraś z Was brała ślub nie w kościele, ale na przykład na plaży, w jakimś ogrodzie, dworku, etc.? Jakie są Wasze opinie i wrażenia?
1 2010-10-30 20:57:07 Ostatnio edytowany przez Arystea (2010-10-30 20:57:39)
Przede wszystkim, to tylko cywilny można tak wziąć. Kościelny musi być na uświęconej ziemi i (chyba) wyłącznie w świątyni. Dziewczyny tu na forum pisały, że wiele urzędów nie pali się do udzielenia poza murami ślubu i nie jest to łatwe. Ale można wypowie się jeszcze ktoś bardziej obeznany w temacie.
Prawo kanoniczne mówi o tym, że ślub musi być tylko w kościele, ale dopuszcza wyjątkowe sytuacje, przy czym nie wyjaśnia na czym one polegają. Jak się dobrze postarasz, to możesz załatwić ten ślub w jakimś pięknym miejscu. Ze ślubami cywilnymi też może być problem. Trezba napisać pismo do kierownika USC i czekać aż łaskawie wyrazi zgodę. W większości przypadków jednak nie wyraża i wtedy bierzemy ślub w obskurnych salach urzędu. Ale myślę, że warto się postarać - w końcu to niezapomniane (dla większości
) przeżycie i powinno mieć wyjątkową oprawę.
Zapewne wyjątkowe sytuacje to np szpital, gdy jedna z osób jest ciężko chora i nie może go opuścić, a ślub jest dla nich bardzo ważny.
To na przykład. Ale słyszałam o sytuacji, gdy para miała w rodzinie księdza i on im załatwił taki ślub. Jak widać wszystko można tylko trzeba mieć znajomości
. No i za granicą też jest łatwiej o kościelny poza kościółkiem.
Za granicą jest więcej protestantów i chyba u nich nie jest aż tak rygorystycznie. Ale nie jestem co do tego pewna.
ślub kościleny w plenerze ciężko zorganizować a jeżeli chodzi o USC nie ma większego problemu pod warunkiem że ma się odbyć w dniach pon-pt - w soboty mają za duże obłożenie aby wydelegować urzędnika w teren.
poza tym coraz częściej sale w USC są łądne, odremontowane labo klasyczne albo nowoczesne, że aż miło :-)
Moje Drogie, dziękuję za odpowiedzi. Jestem protestantką i osoby z mojego kościoła brały takie śluby. Oczywiście nie miałam na myśli konkordatu, a ślub cywilny oraz ten, że się tak wyrażę, przed Bogiem. Zdaję sobie sprawę, że w kraju katolickim nie ma możliwości połączenia tych dwóch ślubów. Nie ma jednak chyba też żadnych przeciwskazań prawnych co do urządzenia ślubu np. w jakimś prywatnie wynajętym miejscu (nie mającego mocy prawnej)?
No jeśli urząd zgodzi sę oddelegować urzędnika to pewnie nie ma
.
Moje Drogie, dziękuję za odpowiedzi. Jestem protestantką i osoby z mojego kościoła brały takie śluby. Oczywiście nie miałam na myśli konkordatu, a ślub cywilny oraz ten, że się tak wyrażę, przed Bogiem. Zdaję sobie sprawę, że w kraju katolickim nie ma możliwości połączenia tych dwóch ślubów. Nie ma jednak chyba też żadnych przeciwskazań prawnych co do urządzenia ślubu np. w jakimś prywatnie wynajętym miejscu (nie mającego mocy prawnej)?
warunek jest taki że w miejscu w ktorym chcesz wziac ślub musi być godło, stól i krzesło
Godło jak godło, ale z tym krzesłem to może być ciężko ![]()
Przede wszystkim, to tylko cywilny można tak wziąć. Kościelny musi być na uświęconej ziemi i (chyba) wyłącznie w świątyni. Dziewczyny tu na forum pisały, że wiele urzędów nie pali się do udzielenia poza murami ślubu i nie jest to łatwe. Ale można wypowie się jeszcze ktoś bardziej obeznany w temacie.
Nieprawda. Za dodatkową opłatą ksiądz przyjedzie na miejsce ceremoni i udzieli ślubu np. w ogrodzie.
Prowadzę restaurację z ogrodem który ma ogromne wzięcie na takie właśnie uroczystości.
Nie ma problemu ani z księdzem ani z urzędnikiem stanu cywilnego. Uroczystości weselne z ceremonią zaślubin w plenerze są naprawdę czymś przeuroczym i niezapomnianym, zarówno dla pary młodej jak i gości weselnych. Gorąco polecam.
a_normalna napisał/a:Przede wszystkim, to tylko cywilny można tak wziąć. Kościelny musi być na uświęconej ziemi i (chyba) wyłącznie w świątyni. Dziewczyny tu na forum pisały, że wiele urzędów nie pali się do udzielenia poza murami ślubu i nie jest to łatwe. Ale można wypowie się jeszcze ktoś bardziej obeznany w temacie.
Nieprawda. Za dodatkową opłatą ksiądz przyjedzie na miejsce ceremoni i udzieli ślubu np. w ogrodzie.
Dlatego napisałam, że mogę się mylić. Po prostu raczej słyszę, że księża nie zgadzają się na wyjście poza kościół, ale to zawsze zależy. Są księża i księża ![]()
Prowadzę restaurację z ogrodem który ma ogromne wzięcie na takie właśnie uroczystości.
Nie ma problemu ani z księdzem ani z urzędnikiem stanu cywilnego. Uroczystości weselne z ceremonią zaślubin w plenerze są naprawdę czymś przeuroczym i niezapomnianym, zarówno dla pary młodej jak i gości weselnych. Gorąco polecam.
I po prostu u księdza da się to załatwić. Ostatnio nawet mój narzeczony myślał o jakimś plenerze ale ja od razu mu powiedziałam, ze u nas w Polsce to niemożliwe.
Temat w dalszym ciągu bardzo aktualny, gdyż jest to marzenie wielu Par Młodych, które coraz częściej udaje się realizować.
Jak podejść do tego tematu, z kim rozmawiać, jakie dokumenty składać?
Ślub kościelny i konkordatowy
Jest to duże wyzwanie, gdyż kodeks prawa kanonicznego zabrania udzielania ślubu poza kościołem. Aby móc realizować marzenie o takim ślubie, należy uzyskać pozwolenie od biskupa. Składając je, musimy podać konkretny powód, dla którego chcemy wziąć ślub poza kościołem.
Na odpowiedź często czeka się nawet do roku.
W lepszej sytuacji są osoby, które mają zaprzyjaźnionego księdza, który pomoże w rozwiązaniu problemu lub wybiorą kapliczkę czy inne poświęcone miejsce.
Jeśli ślub poza świątynią nie będzie możliwy w realizacji, pozostaje zorganizować choć wesele "pod chmurką" ![]()
Ślub cywilny
Uzyskanie zgody na taką ceremonię jest nieporównywalnie łatwiejsze. Według treści "Prawa o aktach stanu cywilnego" jeśli istnieją uzasadnione przyczyny, można udzielić ślubu cywilnego poza urzędem. Zapis ten interpretowany jest obecnie bardzo luźno.
W piśmie do urzędu należy zamieścić:
- ową "uzasadnioną przyczynę", czyli np. że wybrane miejsce wiąże się z hobby albo ważnym przeszłym wydarzeniem
- prośbę o wydelegowanie urzędnika do ślubu w plenerze
- zgodę właściciela terenu lub miejsca, gdzie odbędzie się ceremonia
Należy wziąć pod uwagę, że w niektórych popularnych miesiącach, najłatwiej będzie "wyciągnąć" urzędnika z budynku w piątek, gdy ślubów jest znacznie mniej.
A potem pozostaje planowanie imprezy. Dekoracje, ustawienie, przebieg.
Sielsko i swojsko, czy na bogato?

pytanie do SUPERBASI22, a mam takie pytanie jak chciałabym założyć firmę cateringową która organizowała by same przyjęcia : w plenerze i w domu klienta to czy taki namiot jak ma firma Das Company u siebie na stronie by się sprawdził? Pytam ciebie bo skoro masz restaurację i organizujesz tego typu przyjęcia to myślę że mi doradzisz. Wiadomo do namiotu oczywiście cały osprzęt jakim jest podłoga, stoły, krzesła, oświetlenie itp. Napisz co będzie jeszcze potrzebne. ( oczywiście wiem o zapleczu sanitarnym). Czemu tę firmę podaję? Bo jest z mojej okolicy a warto wspierać lokalny handel.
Czyli dla chcącego nic trudnego najwyraźniej. Mi się na początku wymarzyło wziąć ślub w pięknym ogrodzie ze specjalną udekorowaną kwiatami altanką, ale okazało się, że i ksiądz robił problemy i urząd odrzucił wniosek, ale nie chciałam rezygnować z marzeń i do tego chciałam też własne słowa przysięgi, więc po prostu złożyliśmy dodatkowo własne ślubowania w ślicznym Chabrowym Dworku. I przy naszych własnego autorstwa przysięgach słyszałam kilka pochlipywań
A przy okazji? czy komuś się udało własne przysięgi przemycić do oficjalnej ceremonii?
19 2014-03-31 15:28:54 Ostatnio edytowany przez Wielokropek (2014-07-31 10:46:58)
Hej,
ostatnio wsrod slubnych trendów króluje ślub na świezym powietrzu. Myśle, ze super miejscem dla takiej pieknej okolicznasci jest spam. Byłam tam na biznesowym wypadzie,absolutnie zakochałam się w tym miejscu, dlatego dziewczyny, jezeli planujecie slub polecam to miejsce. ja niestety przysięge małżenską mam już za sobą i za pózno odkrywałm spam
))
Też słyszałam, że to coraz popularniejsza forma
Ja się poważnie zastanawiam nad ślubem humanistycznym - wiecie, bez żadnych kościołów i urzędników, tylko jakiś mistrz ceremonii. I też najchętniej urządziłabym coś takiego w plenerze - chyba najchętniej w ogrodzie właśnie. Ktoś może ma jakieś doświadczenia ze ślubem humanistyczny? Chętnie poczytam o Waszych opiniach/doświadczeniach, warto się rozeznać przed podjęciem decyzji ![]()
Wątek się co prawda bardzo nie rozkręcił, ale może coś będzie pomocne, kilka postów o ślubie humanistycznym: http://www.netkobiety.pl/t67494.html
Oooo, dzięki wielki ![]()