Yasminelle - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 1 do 65 z 118 ]

Temat: Yasminelle

Kiedyś używałam Cilest, a teraz ginekolog przepisał mi Yasminelle, ale chyba niezbyt mi odpowiadają, bo mam wrażenie,że przytyłam, rozmawiałam z nim na ten temat on twierdzi,że jest wszystko w  porządku, nie wiem, może tylko mój organizm tak reaguje???a jak z Wami?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Yasminelle

moja lekarka dała mi te tabletki na poczatek, mowiąc ,że wystarczą, jak na razie sa ok, nei czuje się po nich źle jak słyszałąm, mają tak niektóre dziewczyny, nie zauważyłam też objawów tycia...tylkow pierszym tygodniu, no dwóch pierwszych źle się czułam, kręciło mi się w głowie, miałam mdłości co najmniej jakbym była w ciąży, ale to podobno normalna reakcja organizmu jak się zaczyna brać pigulki, ni etylko yasminelle , ale każde inne...

3 Ostatnio edytowany przez Emilia (2011-01-02 18:24:46)

Brałam już chyba wsystko: Diane-35, Novynette, Cilest, Tri-Regol, Microgynon, znowu Diane-35. Po wszystkich czułam się fatalnie. Skutki uboczne wszelkie możliwe. Koszmar. Teraz od kilku miesięcy biorę Yasminelle. Jedyny minus to to, że trochę mi się włosy przetłuszczają i czasem wyskoczy jakiś pryszcz. Na początku częściej latałam do toalety, ale przeszło.

4

Emilko, ja czytałam ,ze po Yasminelle mozna miec kłopoty ze wzrokiem (moze wystapic taki skutek uboczny ) no i sie troche przestraszylam ... bo mam wade wzroku -3 dioprie. Wlasnie chcialam zaczac brac yasminelle, podobno sa na prawde niezle i nie przeladowane jak inne tabletki hormonami ... ale teraz sie kurcze boje sad Czy ty zauwazylas u siebie jakies pogorszenie wzroku po yasminelle ?

5

Biore YASMINELLE juz 3 miesiac od samego poczatku czulam sie bardzo dobrze, wcale nie utylam nawet czytalam o nich w gazecie i zarowno tam jak i moj lekarz bardzo je chwala..maja najmniejsze stezenie chormonow z tabletek dostepnych na rynku co jest duzym plusem no i zawieraja w sobie chormon podobny do progesteronu ktory zapobiega zatrzymywania wody w organizmie a w efekcie tycia a wrecz w niewielkim stopniu go zwalcza...ja jestem bardzo zadowolona!!!

6

Mierczko, to chyba zależy od organizmu danej kobiety. Tylko wydaje mi się, że te problemy ze wzrokiem (skutek uboczny) związane są z zakrzepicą, a nie z pogarszaniem się wady wzroku.
Jedynie kiedyś po Novynette miałam tzw. "suche oko" - żadnego łzawienia, tak jakby papier ścierny w oku. Ale lekarz zmienił mi tabletki i przeszło.
Zresztą jeśli lekarz zapisał Ci Yasminelle, zrobił Ci badania i wiedział, że masz takie problemy, to nie ma się czym przejmować. Nie bój się i bierz.

7

No właśnie chodzi o to ze dopiero rozpoczynam współżycie, byłam u ginekolog ale pani ginekolog nie kazała mi robić morfologii (to mnie troche zdziwilo bo myslalam ze to norma ) tylko zbadała tak ogólnie i  tylko spytała jakie chciałąbym tabletki - na to ja, ze słyszałąm ze yasmnelle jest okay no i ze moze yasminelle. Na to ona z w takim razie nich będzie yasminelle. Dodam ,ze powiedziałam jej ze dpierozaczynam współzycie i ze nie byłąm w żadnej badziewnej przychodnii tylko specjalnie poszłąm do Lux Med w moim mieście. Dopiero jak kupiłam tabletki wczytałąm się w te all skutki uboczne i teraz boje sie je brac sad Zupelnie nie wiem co robic teraz ...

8

Wydaje mi się, że lekarz nie powinien ot tak sobie pytać, jakie pacjentka chce tabletki. To po prostu nie świadczy o nim dobrze jako o profesjonaliście. On powinien je dobrać w zależności od tego, czy kobieta ma dłuższe czy krótsze miesiączki, jej wieku, budowy ciała i innych takich.
Natomiast jeśli chodzi o tą ulotkę: firmy produkujące tabletki podają w nich masę chorób, bo chcą się w ten spośób zabezpieczyć przed ewentualnymi procesami. Nie ma sensu tego czytać, bo potem będziesz tylko siedzieć i zastanawiać się,m czy czegoś z tej ulotki czasem nie masz. Jak Ci ręka zdętwieje, to będziesz zaraz myślała, że to zakrzepica. A takie przypadki zdarzają się bardzo rzadko i to jeszcze jak się ma szczególne predyspozycje. Nie martw się i bierz je.

9

Jak to jasminelle to bierz smialo ja biore i jestem bardzo zadowolona apozatym bardzo dobrego i chwalonego lekarza i wiem ze nie wcisnal by mi czegos co mi zaszkodzi tez to czytalam ale jakos mnie to nie wystraszylo biore 3 miesiac i od poczatku wszystko bylo ok.Te tabletki naprawde polecam!

10

No to chyba zaryzykuje ... Ryzyk- Fizyk, moze mi nic nie bedzie po tym. Ale swoja droga to rozczarowała mnie ta lekarka (tez ma znane nazwisko ) i teraz zaluje ze sie nie uparlam na bardziej szczegółowe badania i morfologie itd. No ale wiecie jak to jest - ten stres smile

11

Po pół roku idź do swojej ginekolożki, niech Ci zrobi cytologię, próby wątrobowe i niech zbada Ci piersi - to takie podstawowe badania przy tabletkach.

12

No ja mialam isc na kontrole po 3-4miesiacach brania

13

kurcze ja ejszcze nigdy nie miałam badanych piersi od kad biore tabl. A biore juz ze 4 lata. eh! Kompetencja niektorych lekarzy mnie poraza!
Widze w zasadzie same pochlebne opinie i tych tabl. Chyba napisze prace na ich temat:)

14

A ja miałam coś takiego z yasminelle że po prawie miesiącu jak je zaczęłam brać zaczęła mi drętwieć prawa noga. Oczywiście naczytałam się o zakrzepicy więc pod 5 dniach jak mi zaczęła drętwieć (a był to trzeci tydzień ich brania)  odstawiłam tabletki bo się wystraszyłam tej zakrzepicy. Nie wiem czy dobrze zrobiłam ( rozregulowałam sobie okres tym na maxa) ale na prawdę nie wiedziałam co robić. Za tydzień idę do ginekologa więc się dowiem ... A jak u was ? Drętwiała wam też noga po yasminelle ?

15

Drętwienie nóg może ale nie musi być objawem zakrzepicy. Najlepiej oceni to twój lekarz. Zakrzepica to tworzenie się skrzepliny krwi lub zakrzepu krwi w naczyniu krwionośnym. Skutkiem tego schorzenia może być niedrożność lub zator z powodu przemieszczenia oderwanego kawałka skrzepu w krążeniu. W najgorszym wypadku może dojść do śmiertelnego zatoru tętnicy płucnej. Głównymi przyczynami zakrzepicy są zmniejszone ciśnienie cząstkowe tlenu, przez co krew staje się gęstsza, w połączeniu ze zwolnionym krwiobiegiem przy braku ruchu. Te same przyczyny mogą też doprowadzić do żylaków, tak że żylaki też zawsze stanowią zwiększone ryzyko zakrzepicy. Zażywanie doustnych środków antykoncepcyjnych zwiększa na ogół krzepliwość krwi. Także tryb życia siedzący ( czyli np praca w biurze przez 8h dziennie + brak ruchy ) lub stojące zwalniają przepływ krwi w kończynach dolnych. Również gorączka, mała wilgotność powietrza i związana z tym utrata płynu zwiększają gęstość krwi.

16

Ja biorę te tabletki już od ponad roku. Na początku miałam olbrzymi apetyt i przytyło mi się z 5kg. Mam zmienne nastroje, często popadam w smutek. Bardzo przetłuszczają mi się włosy.Zastanawiałam się nad zmianą , ale boję się , że znów mogę zacząć tyć albo z nastrojami może być jeszcze gorzej. Nie wiem czy to wszystko wynik tabletek ale na to mogę zawsze zgonić;)

17

Ostrzegam przed tymi tabletkami! Złe dobrane dają fatalne skutki! Przytyłam w ciągu roku po nich prawie 20 kg! Ciągle chciało mi się płakać, byłam osłabiona i wiecznie śpiąca, znacznie pogorszyła mi się dada wzroku.. Jedynym plusem był brak trądziku i całkowite jego wyleczenie. Teraz biorę Yasmin i jestem o wiele bardziej zadowolona.. Do dobrania tabletek potrzebne jest dokładne badanie wiec jezeli chcecie rozpoczyć antykoncepcje hormonalna podczas wizyty macie prawo zażądać takiego badanie! Nie dajcie sobie dobrać tabletek jak ja, na oko, bo pozniej bedziecie sie meczyc i zalowac. Pozdrawiam smile

18

biorę yasminelle od dokładnie roku. jakiś miesiąc temu zaczęły drętwieć mi nogi na początku na to nie zwracałam uwagi. później kiedy zaczęło mi to przeszkadzać dowiedziałam, się , że to brak magnezu i potasu najprawdopodobniej je sobie wypłukałam i dlatego mi drętwieją. Dopiero dzisiaj doczytałam, że to może być spowodowane tym, że biorę te tabletki i może to być zakrzepica. Jako że jestem przewrażliwiona na niektóre rzeczy strasznie się przestraszyłam i nie wiem co teraz zrobić. pomocyyy..:(

tak poza tym to tabletki spisują się świetnie, wcześniej miałam bardzo bolesne miesiączki od kiedy biorę yasmienlle są prawie nieodczuwalne. Żadnych skutków ubocznyc.

przepraszam, za błędy stylistyczne itp naprawdę się zdenerwowałam.

19

Hej!!! Od dzis zaczynam brac tabletki antykoncepcyjne Yasminelle.Jak to jest z seksem,trzeba sie jeszcze dodatkowo zabezpieczac??? Biore pierwszy raz tabletki anty i nie wiem jak to jest i w ogóle. Mam nadzieje ze zniknie mi trądzik całkowicie big_smile i zdało by sie jakies 5 kg schudnąc:P Bierze ktos  Yasminelle>>>???? Prosze o opinie na ich temat i wskazówki co do dalszego współzycia na poczatku brania  smile Pozdrawiam :*

20

pisałam o tym wyżej, ja sie nie zabezpieczałam dodatkowo chyba ze zapomniałam o którejś albo brałam antybiotyki.
no i dowiedziałam sie, muszę przestać je brać bo coś tam mam żyłami:(

21

Biorę tabletki od prawie roku. Początkowo były to yasmin, potem cilest, a od 3 miesięcy jest to yasminelle. Nie narzekam na te tabletki, wydaje mi się, że dobrze mi służą.
Niestety we wtorek(30.09) zapomniałam wziąć tabletki, a spostrzegłam to dopiero w środę po 24h, kiedy zażywałam następną tabletkę o 22.00 (wzięłam obie naraz).. Pomiędzy dwoma ostatnimi paczkami tabletek nie robiłam 7dniowej przerwy, bo akurat miałam wyjazd. Tabletki biorę od wtorku 26.sierpnia, ale aktualną paczkę od 16. września. Teoretycznie zapomniana 15 tabletka rozpoczynała 3 tydzień zażywania. W ulotce pisze, że w takim przypadku, kiedy zapomniało się tabletki po więcej niż 12 h. w 3 tygodniu, powinno się nie robić 7 dniowej przerwy. Ja natomiast mam problem bo wtorek to dopiero de facto pierwszy dzień 3 tygodnia i nie wiem czy brak tej przerwy jest konieczny, bo jak wcześniej wspomniałam już ostatnio jej nie zrobiłam.. Mam pytanie, z uwagi na to, że ostatni stosunek był w niedzielę (28.10)- w tygodniu poprzedzającym W OGÓLE nie było stosunków- i trwał zaledwie kilka minut, chłopak nigdy we mnie nie kończy, mimo to boję się czy jest możliwość zajścia w ciążę? Zawsze brałam tabletki regularnie, nigdy się nie spóźniałam, nie brałam antybiotyków, dopiero od wtorku(tego w ktorym zapomniałam tabletki) biorę leki, bo złapałam grypę żołądkową. a w środę bolał mnie brzuch (wydaje mi się, że to był skurcz mięśni gładkich, bo nie mogłam się w ogóle wyprostować) i nie wiem czy to z powodu pominięcia tabletki, czy przez grypę i związane z nią wymioty.. Na dodatek gdyby tego było mało wczoraj rozpoczęły mi się plamienia, o ciemnej barwie i trwają do teraz .. Mojego lekarza nie ma i nie mam jak do niego udać się na konsultację.. Nie wiem co mam robić, czy przerwać zażywanie tabletek, czy robić 7 dniową przerwę? okres zazwyczaj dostaję w 3-dzień 7dniowej przerwy i plamienia w 2 dniu po zapomnięciu tabletki są dla mnie czymś dziwnym.. Po za tym, nie za dobrze się czuję. Najgorsze jest to, że nie wiem czy to przez tabletki, czy przez chorobę. Proszę o pomoc i radę.. Co zrobić z tabletkami i czy możliwa jest ciąża?
Przepraszam za tak długi wywód ale naprawdę się boję bo już w poniedziałek kończę tą paczkę i mam niewiele czasu na decyzję..
Pozdrawiam

22

tu rzadko ktoś odpisuje wie wątpię żebyś się dowiedziała konkretnie szybko/
według mnie nie ma szans na ciąże. możesz zadzwonić do innego ginekologa i zapytać jak Twojej nie ma.
mi sie często zdarzało zapominać i uprawiałam normalny seks "do końca"i jakoś w ciąży nie jestem i nie byłam

23

Dość długo biorę Yasminelle,ogólnie na nic nie narzekam(może nieco nasiliły się bóle piersi,ale poza tym ok), zawsze biorę je o jednej stałej godzinie. Chciałabym teraz zmienić tą porę,a jestem w połowie opakowania.Mniej więcej różnicy byłyby ze dwie godziny,czy nie wpłynie to na ich skuteczność?Czy przez jakiś okres czasu powinnam bardziej uważać?

24

ja biorę yasminelle od 8 miesiecy. na początku zreszta jask i teraz raczej nic nie zauwazyłam niepokojącego smile są naprawde dobre smile no może mają jeden minus, jest nim to, że po używaniu ich zauważyłam ze czesciej pojawiaja mi sie jakis male krostki ma twarzy, ale poza tym naprawde nic niepokojącego nie zauważyałam smile

25

Helenka napisał/a:

Dość długo biorę Yasminelle,ogólnie na nic nie narzekam(może nieco nasiliły się bóle piersi,ale poza tym ok), zawsze biorę je o jednej stałej godzinie. Chciałabym teraz zmienić tą porę,a jestem w połowie opakowania.Mniej więcej różnicy byłyby ze dwie godziny,czy nie wpłynie to na ich skuteczność?Czy przez jakiś okres czasu powinnam bardziej uważać?

moim zdaniem powinnas zaczac brac je o innej nowej porze dopiero po tej 7 dniowej przerwie. jak zaczniesz znów nowy blister w pierwszym tygodniu smile przynajmniej ja bym tak zrobiła smile pozdrawiam smile

26

Każda kobieta przed zastosowaniem antykoncepcji powinna zbadać poziom hormonów.W Polsce jest to za drogi interes i dlatego lekarze przepisują środki hormonalne na ryzyk fizyk....Ale można zbadać sobie poziom hormonów prywatnie. Badanie kosztuje ok. 40 zł.Bierzemy wynik ze sobą do lekarza,i wtedy lekarz nie ma wątpliwości co do środka,który jest dla nas odpowiedni.

27

Dzięki za rade.Akurat skończyłam,więc pewnie tak zrobię.

28

Hej dziewczyny !

Ja mam pytanie, bo jestem trochę zaniepokojona moim stanem. Zażywam piguły Jasminelle już 11sty miesiąc i zawsze było ok, okres dostawałam tak jak dostawać powinnam, żadnych ubocznych skutków nie odczuwałam !!!

A ostatnio nie dość, że mnie boli brzuch od dwóch tygodni (dzisiaj na szczęście nie), to mdli mnie i chcę mi się wymiotować, z tą różnicą że nie mogę się nawet wyrzygać ;/ do przerwy tygodniowej pomiędzy braniem piguł zostało mi jeszcze dwa dni... a od trzech dni dostałam jakichś dziwnych plamień... to nie są ilości i kolor taki jak w normalnym okresie ;/

Czy jest możliwe, że mój organizm zareagował jakoś inaczej i wystapił przedokres czy cos w tym stylu ? czy mozeeee zaciązyłam fakkkk !??!!??!

Nie mam mozliwosci skonsultowania sie z moim ginekologiem bo przebywam poza granicami kraju, wiec szukam pomocy tutaj.. moze któraś z was tak samo miała ???

29

hej mo smile
nie wiem co mam Ci doradzic ale na Twoim miejscu jak najszybciej poszlabym do lekarza bo nie ma na co czekac. moz to cos poważnego???? jezeli nie ma Cie w kraju to moze sprobuj u jakiegos lekarza tam gdzie jestes??? albo poczekaj az to minie moze to tylko chwilowe.....?
trzymaj sie smile

30

witam smile
zaczelam brac tabletki Yasminelle 17 dni temu, zazwyczaj o 12 ale zdarzało mi sie tez brac je dwie godziny później.wiem, ze to pewnie głupie pytanie, ale kochaliśmy sie z moim chłopakiem bez prezerwatywy i "skocnzykl we mnie" - czy moge być w ciązy? nie wiem czy te dwie godizny robią jakąs róznice, albo to ze to dopiero mój pierwszy blister...
prosze o szybką odpowiedź

pozdrawiam forumowiczki!

31

ja bralam yasminelle przez 2 m-ce ale podziekowalam bo  moja cera zrobila sie straszna.pelno pryszczy.masakra.
a tak przy okazji wie ktos jakie badania trzeba zrobic zeby dobrac odpowiednie tabletki?moja gin napisala mi wszystkie na kartce ale niestety gdzies sie zawieruszyla i nie wiem wkoncu co i jak.
pozdrawiam
A.

32 Ostatnio edytowany przez luuuzna (2008-11-29 21:05:08)

Ja tez dorzucę, że stosowałam Yasminelle i na mnie zadziałały fantastycznie - zero skutków ubocznych; a że brałam je, bo miesiaczka mi zanikła (w wieku 18 lat) , to, że tak powiem, zażywałam je w celu leczenia hormonalnego.
Wszystko podziałało jak  trzeba i teraz jestem zadowolona smile
Wczesniej brałam luteinę, ale działała jednorazowo, wywołując miesiączkę; potem problem wracał.
Teraz mam cykle nieregularne, ale mam je chociaż. zdarza się, że do 35 dni.

33

hej dziewczyny, mam pyatnko a wlasciwie problem i prosze o rade, otoz zaczelam dopiero brac yasminelle i po pierwszym opakowaniu nie zrobilam przerwy ale wystapily wowczas drobne plamienia, po 5 tabletkach z drugiego opakowania zrobilam przerwe ale okresu jak nie bylo tak nie ma a tu dzisiaj juz 7 dzien mija, dodam ze pierwsza tabletke wzielam 3 dnia okresu i przez ten miesiac raz zdazylo mi sie wziac tabletke z 12 godzinym opóżnieniem, a standardowo tez nie bralam ich z dokladnoscia co do godziny, kochalismy sie w tym czsie z chlopakiem bez dodatkowych zabezpieczen hmm czy jest mozliwosc ze jestem w ciąży????

34

zabezpieczyc sie trzeba w pierwszych 7 dniach brania tabletek; troche namacilas z tymi przerwami, ale nie wydaje mi sie zebys byla w ciazy - idz do lekarza potwierdz.

35

Witajcie dziewczyny. Mozliwe że moje pytanie padło już tu 1000 razy ale chyba bede musiała zadać je kolejny raz smile mam 18 latek i
niedługo zaczne brać Y . Zdecydowalam sie na nie, ponieważ jestem z chlopakiem 5 lat, i rok temu zaczelismy współzycie. Mój chlopak jest uczulony na lateks i na kremy oraz glubulki. Po nich ma taką małą alergie. Byliśmy z TYM smile u lekarza i stwierdził on własnie tę przyczynę. Jedynym naszym rozwiązaniem są tabletki. Ginekolog powiedziała, ze działają one w pełni dopiwro 10 dnia. Czu to prawda? bo z róznymi opowiedziami sie już spotkałam. Powiedzcie mi pliz, jak to naprawde jest... ?

36

Witam wszystkich!  Biorę już Yasminelle dość długo okres czasu, i pierwszy raz zdarzyło mi się, że plamie już tydzien wczesniej przed spodziewaną miesiączką...  czy ktoś wie czym to może być spowodowane i czy moge być spokojna co do ciąży? Okres powinnam dostać we wtorek a plamie już od poniedziałku... Proszę o odp jeśli ktoś wie coś na ten temat.  Czekam i  pozdrawiam

37

Paula napisał/a:

Witam wszystkich!  Biorę już Yasminelle dość długo okres czasu, i pierwszy raz zdarzyło mi się, że plamie już tydzien wczesniej przed spodziewaną miesiączką...  czy ktoś wie czym to może być spowodowane i czy moge być spokojna co do ciąży? Okres powinnam dostać we wtorek a plamie już od poniedziałku... Proszę o odp jeśli ktoś wie coś na ten temat.  Czekam i  pozdrawiam

ja też brałam te tabletki bardzo długo. organizm mi się przyzwyczaił i potrzebował czegoś silniejszego, miałam niestety często plamienia. zmieniłam na plastry i na razie jest ok.
najlepiej idź do lekarza - pewnie będziesz musiała zmienić tabletki smile

38

Yasminelle biorę już jakieś 7 miesięcy i musze przyznać, ze nie mam wogóle skutków ubocznych. No, może włosy mi się bardziej przetłuszczają. Ale generalnie czuję się po nich dobrze i polecam.

39

Dziękuje Ci bardzo, Ewel.
Dziś rano zaczęłam normalnie krwawić i na dziś miałam termin miesiączki więc sądze, że wszystko jest wporządku, jeśli chodzi o ciąże, czyli to czego sie tak obawiałam.  14 stycznia mam kontrolną wizyte u ginekologa, więc wspomnę jej o tym moim plamieniu i zobaczymy co mi poradzi, bo powiem szczerze, że nie chciała bym zmieniać Yasminelle, ponieważ są rewelacyjne, zero skutków ubocznych, zawsze czułam się po nich świetnie wiec mam nadzieje, że nie bede musiała ich zmieniać.  Pozdrawiam :*

40

No ja też nie chciałam zmieniać...brałam kilka lat, nigdy nie miałam żadnych problemów, aż do plamień. Życze powodzenia ! smile

41

No u mnie teraz w grudniu minął rok jak je biore.  I są to moje pierwsze tabletki. A lekarka mi je przepisała z tego powodu, że jestem jeszcze młoda i chciała takie, żeby jak najmniej mi szkodziły.

42

Ale ciesze się i najważniejsze że dostalam dziś normalny okres.  Bo troszkę zaczęłam się martwić tymi plamieniami, bo słyszałam kiedyś opinie od innych dziewczyn, że przy braniu pigułek antykoncepcyjnych, jak występują plamienia, NIE w okresie miesiaczki to jest prawdopodobieństwo, że jest ciąża... nie wiesz może czy tak rzeczywiście jest?

43

nie mam bladego pojęcia. Ale nigdy nie podejrzewałam, że plamienie może miec związek z tym, że moge być w ciąży. Szłam po prostu do lekarza i była zmiana tabletek. Czuję się po prostu bezpieczna i nie przyjmuję do wiadomości, że biorąc tabletki (prawidłowo) (a w tej chwili plastry) moge być w ciąży - prawdopobieństwo jest bardzo znikome, więc chyba nie ma się czym przejmować smile

44

Może masz i racje.  Zapytam o to przy okazji ginekologa przy najblizszej wizycie.  Bo jak widac opinie innych są czasem błedne.
Mam do Ciebie pytanko...jak brałaś tabletki (czy teraz plastry ->  szczerze nie wiem jaką plastry mają skuteczność)  to stosujesz z partnerem jeszcze inne metody antykoncepcji?  biorę Yasminelle i zdażało się, że mój chłopak, powiem otwarcie:  "miał koniec we mnie" i nic sie do tej pory nie stało, ale jednak zawsze się troche obawiam.  Dziękuje jeszcze raz za wszystkie odpowiedzi i rady. :*

45 Ostatnio edytowany przez Ewel (2009-01-07 08:58:27)

zapytaj, a potem powiedz co ci powiedział lekarz smile
Ja z moim chłopakiem nigdy przenigdy nie zabezpieczaliśmy się w inny sposób. Zawsze kończy we mnie, w ciąży nigdy nie byłam ani nie jestem. Nie musisz się martwić
A plastry - taka suma skuteczność jak tabletek, dla mnie wygodniejsze, bo o tabletkach zapominałam (i mimo to w ciąże nie zaszłam) wink

46

to super, bo czasem troche panikowałam z tego powodu smile  Oki napisze od razu po wizycie. Buziak :*

47

Yasminelle można powiedzieć zapoczątkowały moją 'przygodę' z antykoncepcją. Niestety bardzo złe wspomnienia... zawroty głowy, zmienność nastroju maksymalnie co 30sekund... zaczynając od euforii a kończąc na płaczu... mdłości... i wymioty;/ , drętwienie kończyn... tak więc bardzo szybko przrwałam stosowanie tegoż leku.
Do tej pory mam wrażliwy układ trawienny... Tak więc osobiście nie polecam.

Od tego cyklu zaczynam stosować NuvaRing.  Myśle że będzie dużo lepiej:)

pozdrawiam

48

Margot, współczuje ! .....ja to chyba jestem jednak szczęściarą, że nigdy nie miałam żadnych skutków ubocznych. Każdy organizm reaguje inaczej.

Oby już było ci lepiej smile

49

Margot, mi osobiście Yasminelle bardzo dobrze służą, biore je od roku a nie mam zadnych skutków ubocznych, poza tym, że w tym miesiącu troche plamiłam, tydzien przed spodziewaną miesiączką. Ale dlaczego to dowiem się 14, bo mam wizyte u ginekologa.  Ale tak jak mówi Ewel, każdy organizm jest inny i inaczej reaguje na dany lek. Mam nadzieje, że ten będzie dużo lepszy, chociaż przyznam się szczerze, że o nim nie słyszałam, jakaś nowość?  Pozdrawiam serdecznie :*

50

Owszem nowość:) więcej dowiesz się w temacie o tym, bo jest już założony temat o NuvaRing:)

a co do plamień to też miałam;p i mam nadal mimo że teraz mam przerwe... no ale mam nadzieje że ten nowy środek mi wszystko ureguluje:)

dzięki dziewczyny za wsparcie:* smile

również pozdrawiam!

51 Ostatnio edytowany przez marteczka (2009-01-17 23:53:57)

Ja przez dłuższy czas brałam yasminelle i 'wszystko' było ok tyle że moje libido spadło do zera, teraz mam miesieczna przerwę z antykoncepcją po której zaczne stosować NuvaRing, mam nadzieję że okaże się lepszym środkiem dla mnie smile

52

Mi po Yasminelle zostały 2 opakowania i wrażliwy żołądek...;)

a NuvaRing jest super! smile w niczym nie przeszkadza! i jak na razie same pozytywy:):):)

53

Ewel miałam napisać po wizycie u ginekologa... pytałam jej się czy plamienie ma coś wspólnego z ciążą... i niestety tak. Ze mną jest na szczęście wszystko w porządku, twierdzi, że plamienie czasem się zdarza, ale jak będe je miała jeszcze przez ok 3 cykle to trzeba będzie mi zmienić tabletki na Jasmin. Natomiast powiedziała, że plamienie w wielu przypadkach również oznacza ciąże.

54

Paula napisał/a:

Ewel miałam napisać po wizycie u ginekologa... pytałam jej się czy plamienie ma coś wspólnego z ciążą... i niestety tak. Ze mną jest na szczęście wszystko w porządku, twierdzi, że plamienie czasem się zdarza, ale jak będe je miała jeszcze przez ok 3 cykle to trzeba będzie mi zmienić tabletki na Jasmin. Natomiast powiedziała, że plamienie w wielu przypadkach również oznacza ciąże.

wow, no to dobrze wiedzieć smile gdybym o tym wiedziała wcześniej, to byłaby niezła panika....
dzięki za info !

55

Ja przez jakis czas bylam bardzo zadowolona z yasminelle, libido po cichu mi sie ulatnialo,ale nie jakos drastycznie zniknelo nagle, poza tym troche przytylam, ale na przestrzeni roku bylo to ok. 6 kilo, wiec na poczatku tez nie wiazalam tego z antykoncepcja, no i migreny pojawily sie po kilku miesiacach. Teraz, jak dziewczyny wyzej mam nuvaring i czuje sie znacznie lepiej, do yasmienelle juz bym nie wrocily choc i tak byly to najlepsze tabsy jakie mialam.

56

A co do plamienia, z tego co sie orientuje to wystepuje albo na poczatku, przy zmianie antykoncepcji (jako wynik przemian i dostosowania orgamizmu do nowego srodka), albo kiedy antykoncepcja jest za slaba (wtedy pojawia sie nagle w trakcie uzywania, np. po kilku miesiacach), albo niestety moze byc objawem ciazy. Wszystkich trzech doswidczylam, stad wiem.

57

Margarett to znaczy, że zaszłaś w ciążę przy stosowaniu Jasminelle?? Ile mniej więcej czasu od pierwszego przyjmowania?? I jak zauważyłaś, że zaszłaś?

58

mam maly dylemat w zwiäzku z Yasminelle:jestem na pölmetku i mam codzienne böle glowy,wilczy apetyt-gdzie wczesniej potrafilam nie jesc nic caly dzien,no i spadek libido do zera!!!!Nie wiem czy powinnam je odstawic czy brac dalej do 3m-cy i czekac na polepszenie??? Moze wszystko sie unormuje!!!???

59

poczekaj jeszcze, organizm dopiero ci się przyzwyczaja do tabletek

60

siwa napisał/a:

mam maly dylemat w zwiäzku z Yasminelle:jestem na pölmetku i mam codzienne böle glowy,wilczy apetyt-gdzie wczesniej potrafilam nie jesc nic caly dzien,no i spadek libido do zera!!!!Nie wiem czy powinnam je odstawic czy brac dalej do 3m-cy i czekac na polepszenie??? Moze wszystko sie unormuje!!!???

Czekac do trzech miesiec, z kazda antykoncepcja jest tak, ze trzeba dac organizmowi ten czas. Ale jezeli p otym okresie Ci nie przejdzie, to marne szanse... Ja niestety mialam dokladnie te same objawy na yasminelle, tylko ze u mnie wystapily jakos po pol roku uzywania, wiec musialam czym predzej zmieniac metode. Teraz na NR jest ok.

61

u mnie początkowo super, żadnych skutków ubocznych.. ale po kilku miesiącach zeczęły mnie strasznie bolec nogi,wiec pobiegłam do lekarza i uświadomił mnie, że właśnie Yasminelle na układ kwionośny są cieżkie.. i wszyskie inne zaczynające sie na "Y" , ale nie pamietam co to za hormon nie dobry jest...

62

hmm to ja raczej zauważyłam wzrost wagi po Nuva Ringu. teraz wróciłam do yasminelle-jakoś potrzebowałam poczuć skuteczność tabletek a po za tym ostatnio libido mi strasznie spadło i miałam nadzieję, że ta zmiana pomoże

63

a to błąd, po tabletkach libido jest mniejsze i spada ( nie u wszystkich oczywiście) , właśnie Nuva Ring jest sposobem na libido,podobno ( czytałam w październikowym You) odczuwa się czasem stymulację seksualną , piszą że czasem partner też.
pozdr

64 Ostatnio edytowany przez yvette (2010-05-17 07:41:41)

Sprzedaż leków wydawanych na receptę poza obiegiem aptecznym jest sprzeczne z polskim prawem. Wszystkie posty o takim charakterze będą usuwane!
Moderatorka Yvette

65 Ostatnio edytowany przez Agatka (2010-05-17 08:00:10)

Moderatorka Yvette już upominała, ze sprzedawanie leków poza apteką jest niezgodne z prawem. Moderatorka Agatka

Posty [ 1 do 65 z 118 ]

Strony 1 2 Następna

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024