Witam. Mam pewnien problem. Może jest trochę głupi, ale nie mam kogo o to zapytać. Sytuacja wygląda tak, że dostałam się na studia dzienne i zamierzam dojeżdżać 40 km do innego miasta. Chciałam zakupić bilet miesięcznyny na pks, jednak aby to zrobić potrzebny jest dokument, który jest dowodem na to, że jestem studentką (legitymacja studencka). Byłam już w dziekanacie i pytałam kiedy będzie legitymacja studencka do odebrania, jednak wyjątkowo niemiła pani sekretarka powiedziała, że dopiero 1 lub po 1 października. Powiedziano mi, że nie wydają też żadnych zaświadczeń o byciu studentem, więc nie wiem co mam z tym zrobić... może ktoś się orientuje czy po 1 października można jeszcze kupić bilet miesięczny? ;/
rosalin, ulga dla studentów i dla uczniów jest dokładnie taka sama - więc czemu nie możesz kupić tego biletu za pomocą legitymacji szkolnej? Przecież taka legitymacja ma jeszcze ważność do 30.09, czyż nie? Przypomnij kasjerce, że dokumentem uprawniającym do zniżki jest legitymacja szkolna/studencka i mają prawo nałożyć na Ciebie karę jedynie wtedy, kiedy nie będziesz miała jej przy sobie w czasie podróży.
Zrobiłabym taką awanturę, że aż by furczało - z wizytą u dyrekcji włącznie, bo opisana sytuacja jest nie do pomyślenia.
To jak są czynne kasy biletowe pks chyba jest zamieszczone na stronach pks-u danego miasta (regionu). A po za tym co to znaczy że nie wydają zaświadczeń o byciu studentem? Moja koleżanka potrzebowała taki papier do pracy rodzica i dostała. Znam też przypadek kiedy dziekana opóźniał się z wydaniem legitymacji i każdy kto potrzebował bez problemu dostał takie zaświadczenie.
faktycznie... dziękuję za rady ![]()
A poza tym - bilet miesięczny w większości PKS możesz kupić nawet i przedostatniego dnia miesiąca. Jedyny problem jest taki, że niezależnie od dnia płacisz pełną kwotę.
A poza tym - bilet miesięczny w większości PKS możesz kupić nawet i przedostatniego dnia miesiąca. Jedyny problem jest taki, że niezależnie od dnia płacisz pełną kwotę.
To jakaś totalna pomyłka, żeby ktokolwiek w tym kraju mógł urządzać takie cyrki. Dlaczego nie stosują systemu, że miesiąc to 30 dni od daty wykupienia biletu? Czy pobieranie opłaty za 30 dni, mimo, że pozostał 1 dzień jest w ogóle zgodne z prawem?
Wydaje mi się że na strom legitymację można kupić, a po za tym w większości przypadków jest tak że kiedy by się nie kupiło to jest ważny taki bilet miesięczny 30 dni od daty zakupienia.
Moje koleżanki dojeżdżają z pobliskich wsi do Łodzi i tak maja. I jedna dziewczyna dojeżdża PKP 60 km z przesiadką z busa na PKP i na mpk
i daje rade spokojnie ![]()
Więc nie martw się tylko jazda do PKS i kupujesz i pogadaj z nimi jeszcze ![]()