Czy samotne matki zasługują na pogardę? - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Czy samotne matki zasługują na pogardę?

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 21 ]

1 Ostatnio edytowany przez yvette (2010-09-09 23:27:14)

Temat: Czy samotne matki zasługują na pogardę?

siedze i tak przegladam inne fora i trafilam na watek ktory okropnie mnie wkurzyl! pisza tam ze samotne matki zasługuja na pogarde i wygnanie z domu.ZE same sa sobie winne ze zostaly na lodzie i ze siedza w domu i sie o...laja i zeruja na podatnikach pobierajac zasilki. W miedzyczasie polujac na jakiegos faceta ktory wezmie je po skrzydełka i ze poczywiscie facet ktory sie zwiaze z taka kpobieta to nieudacznik i frajer. Generalne przesłanie jest takie ze samotne matki do niczego sie juz nie nadaja
Strasznie duzo w mojej wypowiedzi tego Że ale strasznie mnie wkurzyli
Co o tym myslicie?

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: Czy samotne matki zasługują na pogardę?

Nigdy bym się nie zgodziła z takim podejściem. Moi rodzice rozwiedli się, kiedy miałam 8-9 lat i od tamtej pory wychowywała mnie mama. Ojciec po 2 latach sporadycznego, niedzielnego ojcostwa zniknął z horyzontu na długie lata i dobre z nim relacje mam dopiero od niedawna. Do czego zmierzam? Do tego, że przez cały ten czas to mama odpowiadała za moje wychowanie, wkładała swój trud w to, żeby mnie utrzymać - bo nie ukrywajmy, że alimenty to zwykle mniejsza część kosztów utrzymania dziecka, żeby dać mi ciepło, którego po rozwodzie każdemu dziecku brakuje i żeby mnie wychować na normalnego, kulturalnego człowieka. Zawsze chciała, żebym miała dobre relacje z ojcem i nigdy nie traktowała go jak kasy pożyczkowej, nawet, kiedy nie płacił alimentów nigdy nie zabraniała mu się ze mną spotykać.

Z pewnością zdarzają się matki, które przyjmują postawę roszczeniową, siedzą na zasiłkach i nie chcą nic zmieniać (a chęci też się liczą w tym systemie, w jakim żyjemy), które patrzą, na kim się zawiesić. Ale związki dzisiaj rozpadają się z tak wielu różnych przyczyn, że nie można wszystkich sprowadzać pod ten sam mianownik.

Po latach mam ogromnie wiele szacunku dla mamy za całą pracę, jaką "we mnie" włożyła. I wiesz, mrowka, tak sobie myślę, że bycie matką/ojcem w ogóle nie wiąże się z takim społecznym uznaniem, z jakim powinno. Bo moim zdaniem, jeżeli ktoś wychował dziecko na dobrego człowieka z kręgosłupem moralnym to osiągnął pewien sukces życiowy i do nieudacznika ma jednak daleko. Naprawdę znam sporo osób z rozbitych rodzin, które dziś jako osoby dorosłe nigdy nie nazwałaby "frajerkami" swoich matek - co jak sądzę wyjmując patologiczne sytuacje wcale nie będzie wyjątkiem od reguły.

3

Cóż za totalna bzdura! Spotykając się z podobnymi opiniami tracę całą kulturę i mam ochotę dać komuś w gębę. Świat niestety obfituje w idiotów głoszących podobne poglądy. A jedynym sposobem reakcji na tego typu wypowiedzi jest ostry sprzeciw.
Skąd w ogóle w dzisiejszych czasach bierze się coś takiego? Chyba forum na które trafiłaś zostało opanowane przez wyznawczynie ojca rydzyka wink

4

Mrówka, rozumiem Twoje zdenerwowanie. Samotne matki nie są absolutnie nieudacznikami, wprost przeciwnie- samotnie stawiają czoła tym problemom i obowiązkom, które w pełnych związkach są dzielone między partnerami. To chyba najlepsze świadectwo zaradności. Ludzie jednak są różni, inaczej rozumują i często są święcie przekonani, że ich poglądy są najwłaściwsze, nawet mimo występujących w nich kontrowersji. Myślę, że nie tylko ja, ale także inne Netkobietki podzielają  Twoje oburzenie.

5

mrowka a co to za forum bylo ze takie opinie wyglasza?
jakies szowinistyczne ? katolickie? czy sekta?

ja ludzi gloszacych takie opinie (oraz fora takie poglady gloszace) wykluczam ze swojego otoczenia, szkoda energii tracic na nich.... bo nadziei na wyplenienie takich postaw nie ma... niestety

6

Taaak, bo samotna mama sama sobie dzidzię zrobiła, wyczarowała najpewniej.

Jak dla mnie człowiek nie ma prawa gardzić drugim. Nikt nie jest na tyle idealny, by powiedzieć "jestem od ciebie lepszy", bo to na kilometr śmierdzi obłudą i hipokryzją.

7 Ostatnio edytowany przez fammefatale (2010-09-20 03:11:57)

Juanita napisał/a:

mrowka a co to za forum bylo ze takie opinie wyglasza?
jakies szowinistyczne ? katolickie? czy sekta?

ja ludzi gloszacych takie opinie (oraz fora takie poglady gloszace) wykluczam ze swojego otoczenia, szkoda energii tracic na nich.... bo nadziei na wyplenienie takich postaw nie ma... niestety

też mi szowinizmem zaleciało wink i zgadzam się ,że szanse na zmianę myślenia takich osób są małe,chyba,że same się w takiej sytuacji znajdą.
Zgadzam się z yvette,do takich kobiet powinno mieć się wielki szacunek,bo wychować kogoś na dobrego człowieka to nie lada wyczyn!, choć jestem zdania , że rodzice nie do końca mają wpływ na charakter dziecka,ale w początkowej fazie rozwoju z pewnością mają.
Niby dlaczego mają czuć się gorsze?bo jacyś faceci okazali się świniami?;)
Oczywiście to nie reguła,ale nie oszukujmy się , często to facet opuszcza rodzinę.Zresztą nieważne,istotne jest to,żeby takie kobiety nie czuły się w żaden sposób gorsze od kobiet,którym się w życiu lepiej ułożyło,bo łatwo jest oceniać kogoś ,kiedy samemu jest się w lepszej sytuacji,ma się wsparcie partnera itd.
O wyrozumiałość nie ma co apelować , bo niestety dawno zwątpiłam w większość społeczeństwa,smutna prawda:(

8

złość ogarnia, kiedy się czyta takie rzeczy:( ale żyjemy w kraju wolności słowa i każdy wyraża swoje opinie choćby były totalnie oderwane od rzeczywistości:(
widać, że jeśli ludzie piszą takie rzeczy to tak naprawdę nigdy nie znaleźli się w podobnej sytuacji, a ja od zawsze podziwiałam samotne kobiety wychowujące swoje dzieci, że potrafią znaleźć w sobie tyle wewnętrznej siły i poradzić sobie ze wszystkim trudnościami, że potrafią rozdzielić swój czas między dzieci, pracę i swoje pasje, oczywiście zdarza się, że kobiety wspomagają się zasiłkami, ale czym jest niska ich kwota w porównaniu z potrzebami dzieci... i to, że nie wszystkim kobietom wychodzi w związkach, bo trafiają na niedojrzałych mężczyzn, albo szukają w kolejnych mężczyznach oparcia i stabilizacji to jeszcze nie powód, żeby je oczerniać, bo przecież każdy ma prawo do szczęścia i poszukiwania własnej drogi....

9

Samotna matka zasługuje na pogardę? Co? Ludzie zamiast pisać takie rzeczy niech się zastanowią na co zasługuje taki facet, który sprawił, że one zostały samotnymi matkami...

10

Są różne wypadki na świecie i jak mówi Yvette zdarzają się matki roszczeniowe. Jest to niewielki odsetek przypadków ale psuje opinie większości.
Mam taki przypadek sąsiadki  mojej koleżanki która spała w jednym tygodniu z trzema facetami. Zaszła w ciąże nie wiedziała z kim.
Pierwszy był w wojsku gdy mu powiedziała że to on, chłopak z dobrego domu był pewien że to nie on wyparł się, uciekł z wojska ostatecznie i tak musiał tam wrócić ale miał kłopoty.
Drugiemu powiedziała że to na pewno on, niestety ten dowiedział się od tego pierwszego że jego tez oskarżała i  nie uznał dziecka.
Wiec trzeciego podała do sadu po urodzeniu dziecka, po 4 latach od po urodzenia się małego.
W tym czasie trzeci ożenił się i ma dziecko z żona rozwaliła mu przez to ich relacje.

W miedzy czasie poszła na zaoczne studium  ogólnokształcące bo jeszcze po swoim ojcu mogła dostawać rentę i ktoś jej prace pisał i żyła sobie za to.

Nie zliczę ile ode mnie strasząc mnie że się zabije  kasy napożyczała.Truła się w ciąży dwa razy, leżała w szpitalu  i co, urodziła mimo chlania i trucia zdrowego chłopaka 4 kilo.

Znalazła faceta nie pijącego, jedynaka , bardzo pracowity świetny facet i co robi? Przyjadą do jej matki ona się nachla,on chce wracać do domu to sam musi wracać bo żona imprezuje.
Ale do opieki bo ma trudne życie.

Co do sytuacji z ojcostwem miała dwie sprawy za które zapłaciła bo podała niewłaściwych facetów, teraz czeka na trzecia sprawę. Pierwszy i trzeci nie są ojcami.

Dziecko poszło w tym roku do przedszkola, jej mąż chce go adoptować dlatego te sprawy,a jej w głowie nadal dyskoteki mimo iż ma 29lat.

11

Tak jak napisała różyczka niestety się zdarza. Ja bym wszystkich przypadków nie generalizowała. Niestety niektóre kobiety prześpią się z pierwszym lepszym i nagle bach - jest dziecko, co tu  by zrobić? Najlepiej lecieć po pomoc do państwa, a potem żerować, bo przecież jestem samotną matką, ojciec nieznany. Mnie napawa to obrzydzeniem. Niestety są też kobiety, które nie ze swojej winy zostają same tak jak np matka yvette. Muszą radzić sobie same ze wszystkim, za co je podziwiam.

12

A mi jest szkoda tych żerujących samotnych matek. Bo one w sumie biedne są. Kalekie emocjonalnie i psychiczne. Co to za życie z pieniędzy użebranych od państwa? Kilka stówek różnych zasiłków pozbieranych do kupy nie wystarcza na życie tylko na wegetację. A takie kobiety nie maja ambicji, żadnych celów, sensu życia. One zapewne żylyby podobnie nie będąc matkami, chyba, że jakiś zaradny facet by im się trafił niechcący. Takie "żerowanie" nie jest wynikiem zaistniałej sytuacji (samotnego macierzyństwa) tylko osobowości, wychowania, światopoglądu tych kobiet.

13

Jak dla mnie samotne matki zasługują na szacunek i podziw ze strony społeczeństwa. Szczególnie te z domów samotnych matek. Muszą zmierzać się codziennie z trudami wychowania swojego dziecka/swoich dzieci. Do tego dochodzi problem finansowy, targanie się po sądach z ojcem dziecka. Mówię teraz o tych przypadkach które znam. Znam takie trzy matki. Nie raz każda z nich płakała mi w ramię, że ma dosyć i nie daje rady. I co ja mam tej biednej kobiecie powiedzieć? Że mi przykro? Przecież to jej nie pomoże. Ojciec dzieci wybudował sobie mega chatę, ożenił się po raz drugi ma z tą nową dziecko, alimentów nie chce płacić. Nie jednej odechciało by się żyć. Podziwiam.

14

Witam... Jestem, a raczej byłam samotną matką. Niestety rzeczywistość nie jest łaskawa dla samotnych mam. Spotkało mnie nie jedno. Nie prosiłam od państwa kasy choć nie raz byłam bliska temu. Poradziłam sobie jako tako, mam wspaniałą i mądrą córkę, która jest moim życiem. Aktualnie mam o szczęście, że znalazłam mężczyznę, który zapełnił pustkę w moim życiu i którego kocham ;] Życzę takiego zakończenia wszystkim samotnym matką.

15

Na jaką pogardę?
zarówno mamy jak i ojcowie samotni(chyba tez tacy są)w naszym kraju są wręcz bohaterami-
ciężko radzić sobie w pojedynkę w każdej sytuacji-
radziłam sobie sama przez wiele lat z dwiema córkami -było nam dobrze ze sobą choć pracowałam jak wół miesiąc dookoła.
Nie czułam się gorsza z tego powodu .
Będąc mężatką dochodzę do wniosku ,że dawałam sobie radę o wiele bardziej niż teraz-
schowałam się nieco za plecami męża

16

Ja mam ogromny podziw i szacunek do samotnych mam.

17

i ja mam szacunek i podziw dla samotnych matek ale dla tych co z powodu przypadku losowego czy głupoty partnera są same
a nie dla tych co klepią sobie 5 dzieci ,każde z innym,nie mają pojęcie które dziecko jest kogo,a dzieci właściwie podrzucają dziadkom zeby dalej balować,niestety znam takie osoby

18

Ja nie potępiam takich kobiet. Czasami tak życie się układa że nie daje się zbudować rodziny z ojcem dziecka. Mnie imponują takie kobiety, które same postanawiają wychowywać dziecko

19

Gdy przeczytałam tytuł wątku to pomyślałam o filmie A.Holland "Kobieta samotna".

20

Nie podoba mi się ta opinia, uważam, że w dzisiejszym świecie samotne wychowanie dzieci to czasem konieczność. Współcześni mężczyzni sami wymagają opieki, dlatego lepiej chyba poświęcić się dziecku niż matkować dorosłemu mężczyzni. Uważam, że w większości wypadków nastąpił upadek męskości, smutne ale prawdziwe, kobiety muszą radzić sobie same.

Posty [ 21 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » STYL ŻYCIA I SPOŁECZEŃSTWO KOBIECYM OKIEM » Czy samotne matki zasługują na pogardę?

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024