[facet] Bo ze mna jest coś nie tak - Netkobiety.pl

Dołącz do Forum Kobiet Netkobiety.pl! To miejsce zostało stworzone dla pełnoletnich, aktywnych i wyjątkowych kobiet, właśnie takich jak Ty! Otrzymasz tutaj wsparcie oraz porady użytkowniczek forum! Zobacz jak wiele nas łączy ...

Szukasz darmowej porady, wsparcia ? Nie zwlekaj zarejestruj się !!!

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » [facet] Bo ze mna jest coś nie tak

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Posty [ 18 ]

1 Ostatnio edytowany przez dratek (2010-09-09 14:17:24)

Temat: [facet] Bo ze mna jest coś nie tak

Witam wszystkich, zdaje sobie sprawę że to forum dla kobiet ale chcę zobaczyć opinie od tej drugiej strony...
Pewnie wyjdę na desperate i nieudacznika ale nie wiem czy to tylko mój portret własny. To tak jestem osobą nieśmiałą, bojącą się porażki bo co ludzie powiedzą, śmieszne prawda? W większym towarzystwie potrafię nie powiedzieć nawet słowa przez to mam uczucie że jestem postrzegany jak jakiś odmieniec więc coraz rzadziej przebywam w większym gronie. Z drugiej strony w rozmowach formalnych czy z kimś kogo znam dłużej potrafią mi się usta nie zamykać. Od 2 lat nie miałem nikogo, poprzedni związek zakończyłem ponieważ nie chciałem być kulą u nogi dla mojej partnerki. Teraz nie potrafię się związać chociaż mam powodzenie u kobiet (byłem przez pół roku modelem ale czy to ważne?) Boję się że zawiodę, nie sprostam wymaganiom tej drugiej osoby, bo po co komu nieśmiały chłopak który tak mało wie o życiu, nie zabierze cię pewnie na narty, łyżwy czy na imprezę ale by bardzo chciał tylko jak się zmienić? Cześć kobiet na pierwszy rzut oka myśli że jestem zimny i wyniosły ale ja taki cholera nie jestem. Moje życie wygląda tak praca, studia zaoczne, a po pracy przychodzę do domu i po co żeby przeczytać kolejną książkę, posiedzieć przed komputerem albo pobiegać w samotności. Moim przyjaciele? Jacy przyjaciele? Mam ich dosłownie kilku ale oni już mają własne życie. Czuje że tak wiele rzeczy mnie omija bo świat należy do odważnych, a nie do wrażliwych nieśmiałków. Piszę tutaj ponieważ chciałbym znaleźć przyjaciela wśród kobiet o podobnych problemach który pomoże mi się zmienić i nawzajem.

xyz, wrocław

Zobacz podobne tematy :

2

Odp: [facet] Bo ze mna jest coś nie tak

Rozumiem Cię doskonale.Ja również raz potrafię gadać bez przerwy, a następnym razem nie powiedzieć ani słowa.Jestem sama od ponad roku bo straciłam wiarę w siebie i nie potrafię zaufać i uwierzyć drugiej osobie.To bardzo męczące, a ja jakoś nie potrafię się zmotywować żeby to zmienić.Tak samo jak Ciebie ludzie postrzegają mnie na początku jako osobę zimną i nieprzystępną, nie dziwię się bo wiem, że faktycznie mogę sprawiać takie wrażenie.Dodatkowo przybija mnie mentalność ludzi z małego miasteczka, w którym mieszkam.

3

Cholerka jakbym czytała o sobie. Może po za wzmianką o modelingu big_smile hah:D

4

Witam!
Dawno tutaj nie zaglądałem... =] Przeczytałem Twojego posta i mam chyba deja vi (szczególnie wzmianka o znajomych) Każdy ma swoje priorytety, swoje cele, marzenia w których rzadko znajduje się dla mnie miejsce ale cóż tak już ten świat jest ułożony, również zamknięty w sobie spędzam dużo czasu na bieganiu ale tak raczej nowych znajomości nie znajdę... I to tyle o mnie, każdy coś pisał na wstęp, więc i jak kilka marnych wersów skleciłem ;d Co do porady hmm myślę, że musisz miec oczy i uszy szeroko otwarte z tego co widzę wokół jest więcej ymm "pokrewnych dusz" niż może się wydawac na pierwszy rzut oka... (wiem, że łatwo się gada:(...) Ja sam zamierzam tak właśnie zrobic, poszukac odpowiedniej osoby i spróbowac się chociaż troszeczkę otworzyc, oczywiście nie byle kogo żeby się kolokwialnie mówiąc nie "przejechac" ale sam powiedziałeś do odważnych świat należy wink
Ehh i jak zwykle monolog na pół strony może to głupie "lanie wody" jeśli tak to przepraszam, ale mam nadzieję że choc troszeczkę pomogłem. 3mam kciuki i pozdrawiam wink

5

dratek doskonale Cię rozumiem. Ja jednak mam jedną, najlepszą przyjaciółkę i czasami czuję się samotnie. Nikogo bliższego nie mam (nie licząc rodziny), choć chciałabym, ale nieśmiałość wszystko przekreśla. Może i jestem jeszcze młoda, ale czasem czuję, jakby życie przelatywało mi przez ręce...

Dratku jak widzisz, wiele jest takich osób, ja się sobie też po części taka wydaję. Czy Ty wiesz, że kobiety "lecą" na zimnych i wyniosłych mężczyzn :PPP Powiedz, gdzie spotkać takich jak Ty? tongue Bo moim ideałem zawsze był facet, który powierzchownie byłby właśnie taki chłodny, nawet i wyniosły, a w głębi duszy - wrażliwy i nieśmiały - po prostu cud miód ;D

7

jakbym czytala o sobie... eh dzisiejsze zycie jest takie dziwne...

8

Dziękuje za wszystkie odpowiedzi, fajnie napisać o swoich problemach i to wyrzucić z siebie. U mnie w pracy jest taki mały śmieszny grubasek co prawda pracuje na portierni ale co ja bym dał żeby być w jego skórze. Móc swobodnie pogadać z każdym o pogodzie, być szczęśliwym. Najgorsze że kiedyś taki nie byłem w gimnazjum byłem przewodniczącym klasy, występowałem w różnych olimpiadach, a nawet potrafiłem poprowadzić apel przed całą szkołą. A teraz? Została tylko ambicja i bierne patrzenie jak świat się obraca, a ja bez niego. A akceptacja? Nie bałbym się podejść do kobiety i ją zaprosić np na kawę tylko tego co dalej gdy czar pryśnie. Czuję się jak skończony tchórz może dlatego że ja nadal żyje stereotypem, że mężczyzna musi być twardy, ale ja taki kiedyś byłem gdzie to zniknęło? Boję się i czuje że żyje jak robot pracujący w fabryce który robi w dzień-dzień to samo, mówi mało w zasadzie tylko co od niego wymagają bez szans na "awans" w życiu do normalności. Wiem że to ja muszę zrobić pierwszy krok, wiem mógłbym pójść do specjalisty ale ja nigdy nie wierzyłem w takie rzeczy i wątpię czy bym się przed nim otworzył. Wybrałem poznanie drugiej osoby o podobnych problemach tylko znalezienie takie osoby jest bardzo trudne. Mam nadzieje że nie smucę za bardzo wink

9

Dratek zycie w dzisiejszym swiecie nie jest latwe, jednostki wrazliwe, slabe psychicznie nie maja latwego zycia. kiedy napisales o tych apelach... tez je prowadzilam, gralam w przedstawieniach, wierzylam w siebie i nic nie moglo mi przeszkodzic w dażeniu do zalozonego celu. niestety jak juz wczesniej napisalam zycie nie jest latwe, jestem cholerykiem któremu jedno potkniecie potrafi przewrocic caly swiat. nie jestem przystosowana do zycia w swiecie pelnym chamow i pewnych siebie osob. nie potrafie zawierac nowych znajomości, nawet w tzw "paczce znajomych" czuje sie jak 5te kolo u wozu. bo czy to zle ze lubie spedzac wieczory w domu, przy dobrym filmie czy czytajac ksiazke zamiast pic piwo w pubie?? ahh...

10

Nelcia1988 oczywiście, że to nie jest złe. Też wolę spokojne wieczory przy dobrym filmie, dobrą książkę zamiast iść i się upić, czy coś (ja akurat nie piję, więc...) Ludzie są różni i nic tego nie zmieni.

11

Boisz się, że ludzie cię wyśmieją, ale co się stanie jeśli to zrobią? No co takiego? Jeśli poczujesz się przez to odrzucony to znaczy, że i tak nie byli godni twojej uwagi. Jeśli ktoś uśmiechnie się, bo strzelisz jakąś gafę, śmiej się razem z nim. Może to głupie, ale naprawdę pomaga (wypróbowane przeze mnie).

Jeśli nie będziesz próbował, to nigdy nie znajdziesz sobie partnerki. Oczywiście, nic na siłę, ale jeśli zainteresuje cię ktoś to czemu nie? Nie spodobasz się? Trudno, może następnym razem się uda. Masz szczęście, bo masz powodzenie, jesteś przystojny i przynajmniej na początku masz łatwiej.

Piszesz, że masz 'tylko' kilku przyjaciół, a ja bym powiedziała, że 'aż' kilku. Wiele osób dałoby się pociąć choćby za jednego.

Ogólnie z tego co napisałeś ja widzę ciebie tak:
Młody, ambitny, oczytany, wrażliwy, nieco nieśmiały, lubi sport, przystojny - i gdzie tu wady?

12

Każdy ma inne upodobania, u mnie bywa to różnie.Czasem mam ochotę posiedzieć przy dobrej książce, a innym razem chciałabym wyjść gdzieś ze znajomymi, tylko, że choć lubię przebywać z ludzmi to nie potrafię jakoś nawiązać z nimi kontaktu.To prawda, że najtrudniejszy jest ten pierwszy krok, a ja nie mam pojęcia jak go zrobić.

13

Mowisz, że szukasz osoby która byłaby taka sama jak ty. A ja Ci powiem że źle szukasz.
To co piszesz o sobie znam z własnego doświadczenia. Również byłam taką osobą. W środku gorący wulkan, a na wierzchu lodowiec. Nie potrafiłam wyjśc do ludzi... próbowałam szukać zrozumienia u innych "nieśmiałych", nawet sie z takim związałam... ale to mnie tylko pogrążało. Dołowaliśmy się wzajemnie. Czasami próbowałam być tą stroną "bardziej aktywną", ale odczuwałam cały czas jakby to było bezcelowe. 3 lata męczarni, a ja zamiast iśc do przodu tylko się cofałam. Do czasu... pewnego razu, zupełnie przypadkiem trafilam na innym forum na faceta z którym zaczęłam wymieniać wiadomości. Był zupełnym przeciwieństwem mnie samej. Samym sobą napędzał mnie do zmian. Skończyłam poprzedni związek... i wiem juz że zrozumeinia trezba szukać u przeciwieństw, a nie podobieństw.

14

Niekoniecznie.Byłam z różnymi facetami, każdy z nich był inny.Ostatni z nich był właśnie moim przeciwieństwem i nic kompletnie z tego nie wyszło.To już zależy po prostu od osoby.A teraz również szukam osoby takiej jak ja i wierzę, że wtedy może w końcu się uda (niekoniecznie chodzi o związek, ale również przyjaźń).

15

Wiem że dużo osób ma gorzej, ma problemy ze znalezieniem pracy, z wyjściem z domu czy ze samodzielnością ale mnie gryzie moja ambicja wpijana mi od dzieciństwa. To jest dla mnie okropne patrzeć jak inni odnoszą sukcesy gdzie ja potrafię to samo ale nie jestem tak przebojowy i muszę czekać na swoją szansę. Taki mały Napoleonik puka mi młoteczkiem w głowie i woła nakarm mnie ;p
Ja sobie zdaje sprawę że to nic złego jak się wygłupisz nawet by mi to pomogło jak bym to przyjął z dystansem do własnej osoby, tylko jak oduczyć narkomana brać?
Szczurunia wymieniłaś moje zalety oprócz nieśmiałości ale to jest bardziej złożone. Np. niska samoocena, niepotrafienie stworzenia związku, problemy w pracy w grupie, trudność mówienie o swoich problemach i uczuciach, zaufanie innej osobie i wiele innych których nie rozumie.

Co do przyjaźni albo związku z inną kobietą bo przed nią jest się facetowi łatwiej zwierzyć uważam że to nie taki zły pomysł pod warunkiem że Ona chce zmiany siebie równie mocno jak ja.

16

Wymieniłam twoje zalety, żebyś zobaczył ile ich masz - może to pomoże ci  w naprawie swojej samooceny. Moim zdaniem wszystko się o nią rozbija, wszystkie inne wady, które wymieniłeś mają w niej podłoże.
Masz tyle fajnych cech, może pora zacząć je dostrzegać i być z nich dumnym? Kto nie ma wad?

A mam pytanie - taki 'napoleonik' włącza ci się wyłącznie kiedy widzisz sukcesy innych czy ogólnie, kiedy bez patrzenia na otoczenie myślisz sobie 'mogłem się bardziej postarać'?

17

na uczelni widuję takie osoby, szkoda że nie ma pretekstu aby pogadać, bo od niektórych bije jakby.. duża sympatia.

Posty [ 18 ]

Strony 1

Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź

Forum Kobiet » NIEŚMIAŁOŚĆ, NISKA SAMOOCENA, KOMPLEKSY » [facet] Bo ze mna jest coś nie tak

Zobacz popularne tematy :

Mapa strony - Archiwum | Regulamin | Polityka Prywatności

© www.netkobiety.pl 2007-2024