witam moj synek ma 4 miesiace czyszcze mu uszka patyczkami ale obawiam sie ze moge mu tym zaszkodzic woda dolkadnie w srodku nie idzie umyc wiec mam pytanie jak czyscic?? slyszalam ze sa jakies preparaty do rozpuszczania woskowinki ale czy takiemu malenstwu tez mozna stosowac? i jakie to sa??
Jezeli czyscisz juz w ten sposób 4 miesiace i nic sie nie dzieje to nie kombinuj z jakaś chemią:) Najbezpieczniej jest wsunać do uszka zwiniety róg pieluszki z tetry,albo nawet lnianej sciereczki do naczyń.woda sie wchlonie a nie ma ryzyka wepchania patyczka za głęboko i uszkodzenia blony.
relacja15
Do czyszczenia uszka u takich niemowląt w żadnym razie nie należy stosować patyczków,taki patyczek nie usunie woskowiny a może pogorszyć sytuacje przez wepchnięcie głębiej.Do takiego czyszczenia stosujemy preparat Vaxol(stosujemy 1 x w tygodniu) w przypadku zatkania woskowiną należy stosować 2 x dn przez kilka dni i udać się do laryngologa dziecięcego.
4 2010-08-23 15:28:39 Ostatnio edytowany przez yvette (2010-08-23 17:00:18)
kupilam Vaxol ale jak przeczytalam ulotke to okazalo sie ze pisze tam ze stosowac mozna dopiero po roku dziecka. Stosowal to juz ktos moze u młodszych dzieci??
Nie spotkałem się z taka informacja,jest tylko zaznaczone że przed 1 rż należy zasięgnąć porady lekarskiej.Preparat ten,to nic innego jak oliwka z oliwek.Jest rekomendowany przez Polskie Towarzystwo Otolaryngologów Dziecięcych.
ok czyli moge spokojnie stosowac?? bez obaw?
Moje dziecko ma pól roczku i od początku czyszcze pałeczkami z ogranicznikiem.one nic nie uszkodza,są to specjalne paleczki dla takich wlasnie dzieci.Oczywiscie czyści się je delikatnie,a woskowina po kapaniu sama wyplynie,nalezy ją tylko delikatnie zebrac,oczyścic uszko.
stosuje ten caly Vaxol i wcale nie jeste z tego taka zadowolona pisze zeby stosowac raz w tyg a synkowi woskowina zbiera sie juz po 2 dniach i do tego wcale to do najtanszych nie nalezy ![]()